Tuesday, November 19, 2013

Pameran Kereta Klasik Amerika di KLIMS 2013

Eleanor, dalam Gone In 60 Seconds
American Muscle... Itulah frasa yang digunakan bagi merujuk kepada kereta dua pintu buatan Amerika Syarikat sekitar tahun 60-an hingga lewat 70-an. Jenama kereta yang terkenal mengeluarkan kereta Muscle ini kebanyakkannya anak syarikat General Motors dan Ford.

Antara model yang sinonim dengan Muscle car adalah Ford Mustang, Buick Riviera, Dodge Charger, Dodge Challenger, Pontiac GTO, Pontiac Firebird. Chevrolet Camaro, Chevrolet Chevelle SS, Chevrolet Corvette StingRay dan sebagainya. 

Buick Riviera dalam Death Race
Anda akan melihat pelbagai jenis kereta Amerika ini di dalam filem-filem Hollywood seperti Gone in 60 Seconds lakonan Nicolas Cage dan Angelina Jolie dengan Shelby Mustangnya ataupun Buick Riviera dalam Death Race lakonan Jason Statham. Mungkin juga Fast & Furious 6 dengan Chevrolet Camaro dipandu oleh Vin Diesel.

Dan jika anda tidak mempunyai masa dua jam untuk menonton filem yang memaparkan Muscle car seperti dinyatakan diatas. Mungkin anda pernah terbuka siaran 705 ataupun 713 di Astro dimana muzik video Drive by daripada Train sedang dimainkan. 

Vokalis kumpultan Train, Patrick Monahan memandu Pontiac Firebird berwarna biru dalam muzik video berkenaan. Teringat mereka membuat persembahan dalam Miss Universe 2012 di Las Vegas dan juga jawapan mengarut daripada Miss Venezuela apabila menjawab soalan juri.

Pontiac GTO dalam muzik video Drive By
14 November lepas bersamaan dengan hari Khamis, penulis ke PWTC bagi menyaksikan perasmian Kuala Lumpur International Motor Show 2013 yang dirasmikan oleh Dato Hassan Malek iaitu Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan walaupun penulis berpendapat portfolio yang paling layak untuk merasmikan program ini ialah Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia iaitu Dato Mustapa Mohamed.

Mungkin ada kisah di sebalik perasmian tersebut.

Walaubagaimanapun, perkara yang dinantikan oleh pengunjung jika ada sebarang Motor Show adalah pelancaran ataupun pengenalan sesebuah kereta baharu daripada jenama-jenama besar dunia seperti kereta buatan Jerman, British, Itali setidak-tidaknya Jepun.

Sekurang-kurangnya adalah beberapa model kereta konsep dari syarikat gergasi dunia dipamerkan di sini.

Hal tersebut tidak lagi mampu penganjur KLIMS lakukan membuatkan media dunia tidak ada sebab untuk hadir pada Motor Show kita. Ini kerana kebanyakkan kereta yang dipamerkan di dalam KLIMS merupakan kereta yang sudah berada di pasaran dunia tetapi belum memasuki pasaran Malaysia.

Terlihat beberapa komen di blog terkemuka kereta, Paultan.org dimana ada yang mengatakan bahawa pergi ke Naza World lebih baik daripada hadir ke KLIMS yang perlu dibayar Rm 20 untuk masuk. Itu satu perkara yang perlu diambil perhatian untuk menaiktarafkan Motor Show kita seperti Frankfurt Motor Show ataupun sekurang-kurangnya Auto Shanghai pon jadilah.

Cuma apa yang menarik perhatian penulis dalam Motor Show ini adalah penglibatan kereta klasik. Pembaca blog ini sudah pasti mengetahui mengenai kegilaan penulis terhadap kereta klasik Amerika yang dipamerkan di Dewan 4.

Pengimport Kereta Klasik, Rainbird Classic telah mempamerkan beberapa jenis model kereta Amerika seperti Dodge Charger, Dodge Challenger Ford Thunderbird, Ford Pickup, Ford Mustang dan berbagai lagi model kereta daripada Amerika.

Penulis malas nak tulis banyak-banyak pasal kereta ini kerana pembaca-pembaca sekalian bolehlah pergi untuk melihat sendiri kereta Amerika yang penulis sebutkan diatas dengan sendirinya. Tidak lupa terdapat beberapa buah Mercedes Benz yang dipamerkan dalam American Classic Cars Showcase oleh Rainbird Classic.

Jadi apa tunggu lagi, sementara pameran sedang berlangsung... Hadirkanlah diri anda ke Putra World Trade Centre ( PWTC ) untuk Kuala Lumpur International Motor Show 2013 yang akan berlangsung sehingga Ahad depan iaitu 24 November.

Doakan MAA buat yang lebih baik untuk tahun hadapan.

2 comments:

  1. assalamualaikum dan salam sejahtera..
    sy Nurul Hasnah dari terminal 1 seremban.
    sy hendak bertanyakan bagaimana caranya jika sy hendak menghubungi pihak tuan untuk menyertai Autoshow fair kami yang bakal berlangsung tidak lama lg..?

    ReplyDelete
  2. Boleh email saya genre11@yahoo.com ... Disana saya beri maklumat lanjut

    ReplyDelete

Dipersilakan Komen