Saturday, November 2, 2013

Jam Tangan dan Filem

Penulis mengklasifikasikan jam tangan sebagai salah satu barang terpenting dalam kehidupan penulis selepas kaca mata penulis. Jam di berada pada keutamaan kedua diikuti telefon pintar Samsung Galaxy S Advance dan dompet kempis Polo penulis.

Cermin mata penulis merupakan aksesori penting penulis apabila keluar daripada rumah. Ini berikutan pandangan mata penulis yang kabur. Jika duduk di dalam kereta dan penulis tidak bercermin mata, kereta di yang berhenti dihadapan penulis menunggu lampu merah bertukar hijau pun penulis tidak dapat pastikan nombor pendaftarannya.

Keduanya jam tangan penulis, tidak kira apa jenis jam tangan yang penulis pakai, ia merupakan barang asasi penulis jika keluar dari rumah meskipun penulis boleh melihat waktu melalui telefon sahaja. Entah mengapa, setiap kali jam tangan penulis tidak berada di pergelangan tangan kiri penulis, hati berasa gundah gulana dan keyakinan diri bagaikan menghilang. Hampir mustahil untuk melihat diri penulis tidak berjam tangan.

Semenjak kecil lagi, penulis mempunyai minat terhadap jam tangan. Penulis tidak akan keluar dari rumah jika jam tangan tidak dipakai. Bahkan jika tertinggal, penulis sanggup patah balik semata-mata untuk seutas jam tangan.

Walaupun jam tangan hanya berfungsi sebagai medium untuk mengetahui masa, bagi penulis ia lebih daripada itu. Jam tangan mungkin telah menjadi salah satu identiti penulis. Bahkan pernah suatu ketika penulis berpesan kepada teman penulis jika hendak mencari penulis, lihatlah tangan kiri penulis sama ada memakai jam ataupun tidak. Penulis katakan ini kepada rakan wanita penulis ketika berada di darjah enam.

Penulis sanggup belanja seseorang minum teh tarik dan maggi goreng jika terdapat mana-mana individu yang menunjukkan satu gambar penulis tanpa jam tangan di tangan kiri penulis.

Jika ditanya... Apakah itu jam tangan bagi anda... Mungkin anda akan menjawab reputasi ...

Reputasi... Jam tangan merupakan salah satu cara terselindung bagi orang kaya-kaya menunjukkan kekayaan mereka. Satu soalan buat anda? Bagaimanakah anda menonjolkan diri anda pada sesuatu majlis yang dihadiri ramai orang dengan setiap daripada mereka memakai sut hitam.

Mungkin sut anda? Semua orang kelihatan menarik jika dipadankan dengan sut yang sesuai tanpa mengira jenama. Soalnya adakah mereka tahu sama ada membeli sut G2000 berharga Rm8,000 ataupun menempah khas dari tukang jahit atau mungkin membeli sut dengan diskaun 50% menjadikan sepasang sut anda berharga Rm500.

Mereka tidak tahu... Semuanya sama... Hitam atau mungkin kelabu atau mungkin warna yang terang bagi menonjolkan diri mereka lain daripada orang lain. Jadi sut anda tidak boleh menjadi satu medium untuk menonjolkan diri anda.

Ada tiga perkara bagi penulis yang boleh menonjolkan diri anda dalam sesuatu majlis. Perkara yang pertama adalah wanita... Yaa... Sebagai seorang lelaki, ditemani seorang wanita yang lawa dan anggun merupakan idaman mereka ke dalam sesuatu majlis. Itu merupakan daya penarik yang berkesan dalam sesuatu majlis. Bahkan mungkin tetamu yang lain akan berkata " Perghh... Perempuan tu lawa la siot... " " Yang mana ??? " Yang tengah jalan dengan laki tuhh ".

Yang kedua... Kasut... Meskipun jarang orang melihat sesuatu yang kita letakkan di posisi bawah sekali, bagi penulis, kasut merupakan elemen penting dalam menilai personaliti seseorang. Yang paling pelik, paling menawan... Itu sahaja cara pengadilannya. Tidak hairanlah Sultan Selangor memakai kasut yang pelik coraknya.

Dan akhir sekali, jam tangan... Bayangkan seorang anda berjalan masuk dengan suit hitam kemas dan jam tangan yang bersinar terkeluar sebahagiannya daripada kain baju anda. Dan anda melihat sepenuhnya bentuk jam tangannya apabila dia membutangkan coatnya. Ataupun mungkin ketika makan dimana jam tangan Audemars Piguetnya terdedah ketika hendak memotong daging steak yang ingin dimakannya.

Audemars Piguet Royal Oak
Ternyata jam tangan merupakan aksesori penting bagi seorang individu bagi menonjolkan reputasinya dalam kalangan tetamu yang lain. Hal ini penulis ceritakan dalam situasi sebuah majlis formal. Walaupun hakikatnya ada individu yang memakai jam tangan Tag Heuer Carrera ataupun Omega Seamaster setiap hari ke sekolah ataupun seutas jam tangan Tag Heuer Grand Carrera ketika melapah daging pada Aidiladha yang lalu oleh seorang jemaah masjid.

Terpulanglah kepada individu masing-masing dalam menentukan jam tangan yang dipakai dalam kehidupan seharian. Pokoknya, jam tangan melambangkan identiti seseorang individu tersebut dalam kehidupan sehariannya.

Dalam pemerhatian penulis melalui Instagram yang penulis follow. Ramai individu kaya yang suka mengambil gambar jam tangan mewah mereka dimana latar belakangnya merupakan kereta sports mereka seperti Porsche, Ferrari ataupun BMW coupe mereka.

Panerai Luminor
Apa yang penulis kenalpasti tentang mereka ini, kebanyakkan jam tangan yang selalu keluar dalam timeline Instagram penulis merupakan jam tangan Audemars Piguet Royal Oak. Designnya yang menarik dengan lapan bucu dan permukaan berpetak-petak sesungguhnya menjadi jam tangan idaman seseorang individu.

Kemudiannya diikuti jam tangan jenama Panerai... Tidak kira sama ada Luminor ataupun Radiomir... Model ini merupakan salah satu kegemaran oleh golongan atasan. Sejujurnya, jam tangan ini bagi penulis tidak mempunyai apa-apa ciri menarik pun... Mungkin hanya sekadar pandangan seorang manusia biasa yang tidak mengerti apa-apa tentang Panerai.


Patek Philippe Nautilus
Patek Philippe Nautilus juga tersenarai dalam tiga teratas model yang paling digemari orang kaya-kaya. Tidak dinafikan kekuatan jenama Patek Philippe ini seiring dengan rekabentuknya yang menarik seperti Nautilus. Bentuk empat segi melengkung ini cukup menggambarkan kelainan pada model ini. Tidak hairanlah ia menjadi kegemaran golongan elit untuk memilikinya.

Peranan jam tangan dalam filem James Bond juga amat penting... Dalam artikel yang lepas bertajuk ' Pemimpin dan Jam Tangan ' yang diterbitkan pada Julai yang lepas, penulis ada menyentuh mengenai jam tangan Omega yang kerapkali dipakai oleh James Bond.Kenapa penting???  Dilaporkan apabila filem James Bond Goldeneye ditayangkan pada 1995, model Omega Seamaster yang dipakai oleh Pierce Brosnan dalam filem itu telah mencatatkan jualan puluhan ribu unit gara-gara filem itu.

Rolex Submariner dalam filem Dr. No
Apa yang Omega tidak ingin anda tahu ialah James Bond pernah memakai beberapa jenama jam tangan lain seperti Rolex, Seiko, Breitling dan Hamilton sebelum menggunakan Omega. Pada permulaan francais James Bond pada tahun 1962 melalui filem Dr. No, James Bond memakai Rolex Submariner sehinggalah dalam filem The Man With The Golden Gun.

Kemudiannya pada tahun 1977 melalui filem The Spy Who Loved Me, James Bond memakai jam tangan Seiko lakonan Roger Moore. Jam tangan yang dipakai Roger Moore ini dalam filemnya mampu mencetak mesej yang dihantar daripada headquaternya.


Selepas lima buah filem James Bond bersama dengan Seiko hingga filem terakhir mereka iaitu A View to A Kill, James Bond kembali bersama dengan Rolex Submariner melaui filem The Living Daylights dan License to Kill.

Seiko dalam filem The Spy Who Loved Me
Kemudiannya baru Omega mengambil tempat dalam aksesori milik James Bond pada tahun 1995 sehingga kini. Penulis pun tidak tahu bahawa James Bond pernah memakai Rolex, mungkin kerana zamannya yang sudah lepas dan kaedah pemasaran yang digunakan Omega memperlihatkan bahawa James Bond sentiasa bersama dengan mereka dari dulu, kini dan selamanya." Rolex "
" Omega "
" Beautiful "

Itulah frasa yang diucapkan oleh Vesper Lynd lakonan Eva Green dan James Bond dalam filem Casino Royale ketika babak di dalam kereta api. Simple... Bagi penulis ia sudah cukup menggambarkan bertapa coolnya scene tersebut. Lihat video dibawah pada 3:15
Itu di dalam filem James Bond... Berikut mari kita lihat jam tangan yang dipakai dalam filem antarabangsa

Mejar Caldwell ( William H. Macy ) memakai jam tangan Rolex Daytona dalam filem Air Force One. Wataknya sebagai juruterbang pesawat Air Force One

Rolex Date Just Two Tone dipakai oleh Nikolaj Lie Kaas dalam filem Angels & DemonsVirginia Baker ( Catherine Zeta-Jones ) dan MacDougal ( Sean Connery ) memakai jam tangan Casio G-Shock GT-001AT-8 dalam filem EntrapmentBob Harris ( Bill Murray ) memakai jam tangan Rolex Datejust dalam filem Lost in Translation. Filem ini turut dibintangi oleh Scarlett Johansson


Danny Ocean ( George Clooney ) memakai jam tangan Hamilton Linwood Viewmatic dan Luminox dalam filem Ocean's Eleven


Rusty Ryan ( Brad Pitt ) memakai Rolex GMT Master II dalam filem Ocean's Thirteen


Greco Montgomery ( Julian Sands ) memakai jam tangan Rolex Explorer II dalam filem Ocean's Thirteen


Rolex Prince Rose Gold dipakai oleh Willy Bank ( Al-Pacino ) dalam filem Ocean's Thirteen


Ryder ( John Travolta ) memakai Breitling Aeromarine Colt II Automatic dalam filem The Taking of Pelham 1 2 3


John Rambo ( Sylvester Stallone ) dalam filem Rambo IIII memakai jam tangan Panerai Marina Base PVD


Claire Keesey ( Rebecca Hall ) memakai jam tangan Cartier dalam filem The Town arahan Ben Affleck


Pelarian Krakhozia, Viktor Navorski ( Tom Hanks ) memakai jam tangan Omega Seamaster Memomatic dalam filem The Terminal. Filem arahan Steven Spielberg turut dibintangi oleh Catherine Zeta-Jones

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen