Sunday, September 1, 2013

Merdeka 2013 - Malaysiaku Berdaulat, Tanah Tumpahnya Darahku

Sambutan ulang tahun Kemerdekaan ke-56 Malaysia telah diadakan di Dataran Merdeka dengan penuh meriah sekali. Dengan tema " Malaysiaku Berdaulat, Tanah Tumpahnya Darahku ", sambutan kali ini memfokuskan tentang kesatuan rakyat Malaysia sambil menegaskan tentang ancaman kedaulatan negara.

Sambutan dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku yang diikuti 14 kali das tembakan meriam sambil bendera Jalur Gemilang dinaikkan. Seterusnya ialah bacaan ikrar Kemudian diikuti  dengan lagu Jalur Gemilang dan 31 Ogos didendangkan membuatkan kesemua rakyat bersama-sama menyanyikannya sebelum diikuti oleh beberapa persembahan rakyat

Pada tahun lalu, perarakan tamat sekitar jam 10.00 pagi namun kali ini tidak, dengan tema yang penuh semangat patriotik, sambutan kali ini tamat lebih kurang jam 10.30 pagi dengan pulangnya Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Tema " Malaysiaku Berdaulat, Tanah Tumpahnya Darahku " dipilih berikutan pencerobohan oleh pengganas Sulu di Lahad Datu pada awal tahun bagi mengambil iktibar buat negara supaya kedaulatan negara seperti yang berlaku tempoh hari tidak berulang lagi.

Lagu tema kali ini juga lebih bersemangat dan menyemai sifat patriotik dengan penghayatan lirik yang lebih mendalam berbanding tahun yang lepas yang penulis sifatkan sebagai lirik mengampu kerajaan. Lirik ini ditulis oleh Menteri Komunikasi & Multimedia Malaysia iaitu Dato Seri Shabery Cheek.

Perarakan pasukan ketenteraan dan polis telah memeriahkan majlis dengan kehadiran aset-aset ketenteraan negara dan juga lintas hormat udara helikopter dan pesawat pejuang milik negara.

Berikut merupakan gambar-gambar sekitar Dataran Merdeka

Perarakan Pancaragam


Peserta diatas kereta berhias Maybank


Proton mempersembahkan model terbaharu mereka, Proton Suprima S

Lintas hormat oleh badan beruniform pelajar sekolah


Unit Rondaan Bermotosikal PDRM

Perarakan aset ATM
Lintas hormat udaraC-130 Hercules

Suasana sebelum perarakan tamat
Keberangkatan pulang Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong


YAB Perdana Menteri mengucapkan tahniah atas kejayaan sambutan kali ini

Bersalaman dengan pemimpin negara


Orang ramai mengambil kesempatan bersalaman dengan Tun Mahathir

Tun Mahathir pulang dengan menaiki Proton Suprima S bernombor Proton 2020

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen