Sunday, May 12, 2013

Siapa Menteri Kabinet ?

Angkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 6 Mei

Dato' Seri Najib Tun Razak telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri selepas kemenangan BN dengan 133 kerusi Parlimen pada 6 Mei lalu. Apa yang masih belum ditentukan adalah jawatan menteri kabinet beliau yang mungkin belum dibincangkan lagi.

Kali ini, penulis ingin membicarakan tentang pelantikan ahli-ahli Parlimen BN sebagai menteri selepas terdapat beberapa menteri kalah dalam PRU yang lepas. Jawatan sebagai menteri sememangnya ditunggu-tunggu oleh kesemua ahli parlimen kerana ia merupakan satu batu loncatan untuk terus melonjak di dalam arena politik.

Seramai empat orang menteri telah kalah pada PRU 13 iaitu Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Chor Chee Heung yang bertanding di Alor Star dikalahkan oleh calon DAP. Calon BN di Lumut, Dato Seri Kong Cho Ha yang memegang jawatan Menteri Pengangkutan, Tan Sri Bernard Dompok yang kalah di Penampang memegang jawatan Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi dan juga Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar iaitu Dato Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang kalah di tangan Nurul Izzah di Lembah Pantai.

Menteri lain yang tidak bertanding juga menambah lagi kekosongan jawatan menteri iaitu Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan yang disandang Datuk Seri Dr Rais Yatim di Jelebu dan juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri iaitu Tan Sri Nor Mohamed Yaacob di Tasek Gelugor. Naib Presiden MCA, Dato Seri Dr. Ng Yen Yen yang menjadi Menteri Kesihatan juga tidak bertanding di Raub, Pahang dan juga Dato Seri Khaled Nordin yang bertukar menjadi ADUN Permas.

Ini menjadikan kekosongan semasa kerusi Parlimen menjadi lapan... MCA pula enggan wakilnya menjadi menteri kerana prestasi buruk MCA pada Pilihan Raya yang lepas menjadikan kerusi Menteri Kesihatan kosong. Manakala jawatan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat masih lagi disandang oleh Dato Seri Najib Tun Razak apabila Datuk Seri Shahrizad Abdul Jalil meletak jawatan kerana terpalit dengan skandal NFC.

Jadi siapakah yang akan menduduki kerusi-kerusi kosong diatas... Penulis menjangkakan akan berlaku rombakan berikutan kekalahan sebilangan menteri dan kemenangan beberapa calon muka baru BN.

Penulis berpendapat bahawa Presiden MIC, Dato G. Palanivel yang menang di Cameron Highland akan diberikan status menteri berikutan prestasi MIC yang meningkat meskipun sedikit. Menteri apa? Penulis tidak tahu tetapi mengikut kira-kira penulis, jawatan sebagai Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan sesuai buat wakil masyarakat India itu.

Mungkin tidak menerima jawatan menteri


Disebabkan MCA tidak mahu menerima sebarang lantikan sebagai Menteri, penulis percaya bahawa kekosongan ini bakal diisi oleh wakil rakyat UMNO ataupun wakil rakyat dari parti komponen di Sabah dan Sarawak. Ini kerana kemenangan BN kali ini dijana oleh kemenangan besar UMNO termasuklah hasil kemenangan BN di Sabah dan Sarawak.

Justeru itu, penulis berasa Barisan Nasional perlu menambah kuota kerusi untuk ahli parlimen dari Sabah dan Sarawak manakala pemimpin-pemimpin UMNO yang lain perlu diberikan peluang untuk bersama dalam Jemaah Menteri.

Antaranya mungkin boleh dipilih Dato' Seri Jamaluddin Jarjis yang mana sudah tidak berkhidmat sebagai Duta Besar Malaysia ke Amerika Syarikat sebagai Menteri Luar. Melihat pengalaman beliau dalam hubungan luar seperti kejayaan menempatkan angkasawan Malaysia ke dalam program ke angkasa lepas, penulis berasa beliau amat sesuai dengan jawatan tersebut.

Dato Seri Anifah Aman menang di Kimanis, Sabah
Walaubagaimanapun, ini bukan bermaksud bahawa Dato Seri Anifah Aman tidak lagi akan menjadi menteri. Penulis percaya bahawa beliau turut akan diberi peluang untuk menyumbang bakti sebagai menteri mungkin di kementerian lain.

Mengenai jawatan Menteri Belia dan Sukan... Penulis percaya akan berlaku penukaran portfolio disana kerana melihat pada situasi selepas Pilihan Raya, terdapat ramai muka baru yang boleh berkhidmat dengan cemerlang disana bagi menggantikan Dato Seri Shabery Cheek. Sebelum diteruskan, bukan penulis nak kata beliau tak layak... Tapi ada calon yang dari kaca mata penulis boleh memberikan perkhidmatan yang lebih baik.

Antaranya adalah Dato Seri Shahidan Kassim yang menang di Parlimen Arau menentang Tuan Guru Haron Din. Beliau yang pernah menjadi Presiden Kesatuan Olahragawan Malaysia ( KOM ) dan membawa zaman kegemilangan pasukan bola sepak Perlis ketika menjadi Menteri Besar Perlis dahulu layak untuk dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan. Kira tak ada alasan la nak pertikaikan dia jika dilantik sebagai menteri.

Tan Sri Annuar Musa, menang di Ketereh
Namun perlu diingatkan... Kalau nak cerita pasal prestasi bab bola... Tan Sri Annuar Musa berjaya membawa Kelantan menjadi juara treble pada musim yang lepas. Kali ini pula beliau menang di kerusi Parlimen Ketereh... Sejujurnya, penulis kagum dengan apa yang Tan Sri Annuar Musa lakukan terhadap bola sepak Kelantan. Kini, dimana sahaja Kelantan beraksi, pasti ada penyokong memenuhkan stadium... Bahkan jika berentap di Singapura pun, penyokong Kelantan sanggup redah demi menyaksikan pasukan kesayangan mereka bermain.

Justeru itu, dengan kepenuhan penyokong Kelantan di stadium-stadium. Penulis rasa tiada sebab kita menafikan kedudukan beliau sebagai ahli Parlimen untuk diangkat menjadi Menteri Belia dan Sukan. Bagi dia ajaq FAM sikit.

Kena ingat... Ada perkataan ' Belia '... Dalam banyak-banyak ahli Parlimen... Yang boleh dianggap Belia tak banyak... Belia dalam UMNO yang paling layak bagi penulis adalah ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

Beliau yang tersisih dari senarai pada Jemaah Menteri yang lepas mungkin berpeluang untuk menjadi Menteri kali ini. Tambahan lagi beliau telah bagi hint yang beliau sedia mencurah bakti sebagai Menteri jika diberikan peluang. Dengan kedudukan beliau sebagai Ketua sayap Pemuda UMNO, rasanya tidak ada alasan untuk menidakkan haknya untuk menjadi wakil Ketua Pemuda sebagai Menteri Belia dan Sukan.

Tapi kena berebut sikit la... Ada banyak calon berkaliber... Shahidan Kassim, Annuar Musa, Shabery Cheek... Tak apa... Sesuai dengan haknya, penulis rasa beliau boleh mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Dato Seri Khaled Nordin yang menjadi Menteri Besar sebagai Menteri Pelajaran Tinggi.

Dr. Rais Yatim tidak bertanding di Jelebu
Ada berlambak lagi kerusi masih kosong... Annuar Musa mungkin boleh dibawa menjadi Menteri Pelancongan. Penulis percaya dengan khidmatnya, kemajuan boleh dicapai dan penulis juga percaya... Beliau akan dilantik menjadi Menteri kerana Kelantan berjaya menambah tiga kerusi... Dulu menang dua kerusi pun ada seorang jadi Menteri... Ini menang lima... Takkan tak boleh kot?

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan yang ada masalah... Penulis tak nampak yang ada mana-mana wakil rakyat UMNO yang boleh jadi sehebat Dr. Rais Yatim. Terus terang, penulis begitu kagum dengan cara penyampaian dan adakalanya ketegasan Rais Yatim memperjuangkan sesetengah benda contohnya penggunaan bahasa.

Harap-harap ada wakil rakyat BN yang lain boleh menggantikan jawatan tersebut dan berkhidmat setanding dengan apa yang diberikan oleh Dr. Rais Yatim.

Susah nak ulas panjang... Mengikut pandangan penulis... Pemimpin UMNO yang lain wajar diangkat sebagai Menteri adalah tiga pembesar UMNO iaitu Naib Presiden. Cif besar mereka, Dato Seri Nazri Aziz. Menteri Kewangan kedua, Ahmad Husni Hanadzlah. Dato Jamil Khir Baharom sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri termasuklah Dato Anifah Aman dan Datuk Mustapa Mohamed yang membawa peningkatan prestasi di Kelantan.

Hishammudin Tun Hussein Onn, menang di Sembrong
Ada ura-ura kata Dato Seri Abdul Ghani Othman yang kalah di Gelang Patah akan dilantik menjadi Senator seterusnya diangkat sebagai menteri. Maklumlah... Beliau kalah pun bukan dengan calang-calang orang... Dengan Jeneral DAP...

Ali Rustam??? Melihat kepada pembangunan yang beliau bawa kepada Melaka... Rasanya beliau juga sepatutnya diberikan jawatan Menteri sekalipun kalah di Bukit Katil kerana kekurangan undi pengundi Cina... Kita tengok la macam mana...

Kerusi-kerusi lain... Pakat-pakatlah hampa para politician untuk melobi supaya dapat jadi menteri.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen