Friday, May 3, 2013

Salah Tafsir Keadilan dan Malaysian Spring

Tatkala memerhatikan perkembangan Pilihan Raya Umum ke-13 di media sosial, tiba-tiba terdapat sebuah gambar dimana telah dishare oleh ribuan pengguna Facebook sehingga merebak di Twitter dimana ratusan telah meretweet gambar terbabit.

Gambar terbabit merupakan screencaptured sebuah post yang dibuat oleh seorang pelajar Melayu yang mengaitkan tentang kontrak sosial di Malaysia dan ketidakadilan di Malaysia melayan rakyatnya. Berikut merupakan isinya ;

Terjemahan

" Pada SPM, saya hanya mendapat 2A manakala rakan sekelas saya yang bukan Melayu mendapat 10A. Saya ditawarkan memasuki dua universiti manakala dia tiada tawaran.

Saya senyap kerana berasa malu kerana selalu mendapat sesuatu dengan cara yang mudah. Saya tahu yang saya boleh memberikan separuh usaha seumur hidup dan masih boleh mencari makan untuk diri saya. Apa yang telah saya lakukan hingga mendapat layanan istimewa ini? Langsung tak ada. Kerana tok moyang saya menjejakkan kaki ke tanah ini beberapa generasi lebih awal sahaja. 

Tetapi Rakan saya, ayah dia, bapa kepada bapa ayah dia pun sudah berada lama disini seperti saya. Mereka bekerja keras, menjaga keluarga mereka, sembahyang kepada tuhan. Mereka tak ada perbezaan dengan saya. Mereka adalah kita.

Mempunyai undang-undang yang melayan seseorang semata-mata dengan warna kulit, bertentangan dengan segala perkara yang saya telah diajar dan apa yang saya percaya.

Dan saya percaya dengan keadilan. ''

Ayat-ayat inilah yang membuatkan gambar ini dishare dan disukai ( like ) oleh ribuan orang terutamanya pengguna berbangsa Cina dan India yang inginkan keadilan. Penulis tidak hairan dengan sokongan terhadap luahan seorang anak Melayu ini oleh masyarakat bukan Melayu tetapi terkejut apabila terdapat segelintir anak Melayu turut menunjukkan sokongan dengan meretweet tweet yang memaparkan gambar ini.

Pertama, penulis merasakan anak Melayu yang menulis post diatas ini mungkin tidak tahu mengenai realiti semasa di Malaysia. Ini termasuklah hamba-hamba Allah yang retweet kerana kebanyakkan mereka adalah golongan yang menetap di kawasan-kawasan dimana penduduknya berpendapatan tinggi.

Penulis menyanggah kenyataan diatas dimana konsep KEADILAN digunakan bagi mewujudkan persekitaran Malaysia yang menjunjung kesamarataan digunakan dalam pentadbiran Malaysia pada masa hadapan.

Kenapa ?

Ingin penulis jelaskan disini, bahawa definisi KEADILAN bukanlah bermaksud kesamarataan seperti yang digambarkan oleh pihak disebelah sana. Mengikut Islam, adil bermaksud meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Contohnya, anda berpoligami dan mempunyai dua isteri. Isteri pertama anda mempunyai tiga anak manakala isteri kedua tiada anak. Anda membelikan isteri pertama anda dengan sebuah kereta besar yang boleh memuatkan anda, anak anda dan isteri anda, mungkin BMW X5. Sementara itu, isteri kedua anda membelikan dia sebuah Porsche Cayman untuk si dia kesana kemari.

Orang mungkin akan berkata begini kepada anda... " Hang ni apa la... Yang tua hang pi bagi X5, hat ( yang ) baru kahwin hang beli Porsche... Patutnya bagi yang ( isteri ) tua tuh Porsche ''. Apa anda akan jawab ??? Anda akan jawab begini '' Oii... Bini pertama aku tuh ada anak tiga takkan nak bagi dia bawa anak dia duk dalam Porsche... Bagi la selesa sikit untuk anak-anak aku... Yang kedua ni biar pi la sebab aku dengan dia ja yang naik ( Porsche ) ''

Ini salah satu merupakan salah satu pemahaman yang penulis ingin kongsikan dengan pembaca yang lain mengenai salahguna perkataan KEADILAN. Ia bukanlah bermaksud dua-dua pakai Porsche tetapi lebih melihat dalam keadaan semasa ketika itu. Oleh sebab itulah Islam mendefinisikan KEADILAN dengan meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Masyarakat bukan Melayu ataupun bukan Bumiputera telah banyak mendapat manfaat apabila berkongsi kehidupan dengan Orang Melayu ataupun Bumiputera. Bahkan sebelum Merdeka pun kita telah bersetuju memberikan sejuta kewarganegaraan kepada masyarakat Cina dan India yang telah mengurangkan peratusan Melayu dalam populasi Malaysia.

Ini merupakan pengorbanan orang Melayu sebagai Bumiputera di Malaysia dimana segala keistimewaan dan hak-hak orang Melayu perlu dipertahankan untuk membezakan kita sebagai penduduk asal Tanah Melayu dan masyarakat Cina dan India.

Penulis bukanlah bersifat perkauman, tetapi prinsip ini dipegang sebagai seorang Melayu dimana melihat kepada realiti semasa di Malaysia. Melayu sukar untuk survive dalam persekitaran dimana ekonomi dipegang oleh mereka yang berbangsa Cina.

Bayangkan, setelah 55 tahun Merdeka pun masyarakat Melayu masih lagi tergolong dalam kategori berpendapatan sederhana dan miskin jika dibandingkan dengan bangsa Cina yang tidak diberikan sebarang keistimewaan. Tak percaya? Fakta mendedahkan bahawa masyarakat Cina di Malaysia dipercayai mengawal lebih kurang 60% pendapatan negara menyebabkan mereka menjadi penyumbang cukai tertinggi iaitu 90% .

Apa maksudnya? Maknanya golongan paling kaya di Malaysia adalah orang Cina dan ini berlaku tatkala mereka tidak diberikan sebarang keistimewaan. Bayangkan bagaimanakah orang-orang Melayu untuk bersaing jika kononnya 'KEADILAN' itu digunakan.

Dengan kekayaan yang mereka ada, sudah pastinya masyarakat Cina mendapat kelebihan dalam segala aspek. Tiada tawaran masuk universiti buat anak Melayu yang teruk, tiada kuota Melayu dalam tender kerajaan dan mungkin juga penglibatan Melayu sekurang-kurangnya 30% dalam setiap sektor ekonomi dihapuskan. Macam mana Melayu nak maju jika tidak diberikan tongkat dan kaca mata untuk terus berjalan.

Pada tahun 2002 pun dilihat kadar kemiskinan masih didominasi oleh Bumiputera iaitu sekitar 7.3 % manakala kaum Cina paling rendah iaitu 1.5 % . Min pendapatan kaum Cina sebanyak Rm 4,279 menunjukkan bahawa jumlah pendapatan mereka lebih 80% mengatasi min pendapatan Bumiputera sekitar Rm 2,376 pada tahun yang sama.

Pada tahun 1971, Tun Abdul Razak memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru yang mana objektifnya ingin meningkatkan pegangan ekuiti Bumiputera sebanyak 2.4% semenjak diperkenalkan kepada sekurang-kurangnya 30%. Walaubagaimanapun, matlamatnya tidak kesampaian namun ia menunjukkan peningkatan daripada 2.4% kepada 18.7% pada tahun 1990 apabila ia ditamatkan.

Meskipun ditamatkan pada tahun 1990, Dasar Ekonomi Baru ini turut dibawa ke dalam Dasar Pembangunan Nasional yang masih memberikan peluang dan kelebihan kepada Melayu dalam sektor ekonomi. Ini jelas menunjukkan bahawa bukan Bumiputera pun masih lagi boleh hidup walaupun pelbagai dasar memperkenalkan untuk meningkatkan pegangan ekonomi Bumiputera.

Bayangkan bagaimanakah nasib generasi Melayu yang akan datang apabila mereka yang kurang berdaya saing perlu bersaing dengan bangsa-bangsa lain yang mempunyai pelbagai kelebihan berbanding Melayu. Sayonara orang Melayu di tanah sendiri.

Sekarang ini pun... Di kawasan kejiranan penulis... Lihat sahaja kiri dan kanan penulis... Adalah lebih kurang 70 buah rumah dalam lorong penulis. Berapa penghuni Melayu dalam 70 buah rumah tersebut... Ada hanya lebih kurang 7 keluarga sahaja... Yang lain kebanyakkan Cina takpun India.

Mungkin mereka yang menyokong post terbabit dikelilingi kiri dan kanan mereka dengan Melayu yang berkehidupan senang. Bagaimana pula dengan nasib anak Melayu di Yan, Kedah, Pengkalan Chepa, Kelantan ataupun di Grik, Perak. Mereka bukan seperti kita... Mereka perlukan tangan untuk membantu... Jangan pula kita sebagai Melayu yang bernasib baik merasakan ia suatu keistimewaan kepada kita sedangkan mereka menganggap ia sebagai peluang untuk mereka mengubah kehidupan mereka.

Disebabkan itulah penulis begitu menyanggah pendapat segelintir makhluk tuhan yang ingin ' KEADILAN ' yang disalahtafsir kepada KESAMARATAAN . Jika ' KEADILAN ' iaitu KESAMARATAAN  yang dikatakan diamalkan di Malaysia, maka tiada lagi KEADILAN buat masyarakat Melayu yang sedia berkongsi hidup dengan bangsa lain.

Gambar disebelah kiri ini antara satu menunjukkan apakah itu KESAMARATAAN dan apakah itu KEADILAN. Anggaplah Melayu sebagai yang paling kecil dan golongan bukan Melayu sebagai yang paling tinggi. Manakala kotak dibawah tersebut merupakan bantuan yang diberikan oleh kerajaan kepada masyarakat tersebut. Adilkah ?
Mengenai Pilihan Raya...

Pendapat penulis mengenai kekecohan yang akan berlaku selepas keputusan pilihan raya diumumkan masih lagi kuat. Lihat sahaja isu-isu yang dimainkan Anwar Ibrahim mengenai pendaratan puluhan ribu pengundi hantu dari Sabah dan Sarawak selain kemasukan beramai-ramai rakyat asing.

Kenapa isu ini dimainkan??? Kerana Anwar Ibrahim tahu yang dia akan kalah pada 5 Mei nanti. Jadi bagi menjatuhkan Barisan Nasional... Pelan seterusnya adalah mewujudkan keraguan pada keputusan pilihan raya 5 Mei ini untuk membangkitkan kemarahan penyokong mereka untuk mempertikaikan keputusan. Sebab itu ada slogan orang mereka kata, " SPR Tipu Pilihanraya, Kami Turun Jalanraya "

Seperti kebiasaan dan kepakaran Anwar Ibrahim, demonstrasi akan diadakan secara besar-besaran tambahan lagi dengan sokongan padu masyarakat Cina terhadap Pakatan Rakyat pada pilihan raya kali ini. Masyarakat Cina dengan demonstrasi sememangnya mempunyai sejarah hitam tambahan lagi ia turut diadakan pada bulan Mei.

Tan Sri Khalid Ibrahim juga mengisytiharkan cuti umum pada Isnin iaitu 6 Mei ini bagi memudahkan penduduk Selangor balik mengundi. Kemungkinan juga keputusan ini dibuat bagi memastikan orang ramai tidak bekerja pada hari tersebut lalu memudahkan mereka untuk menjalankan demonstrasi yang akan menimbulkan keadaan huru hara.

Penulis ada menerima mesej mengatakan bahawa orang ramai perlu berkumpul di tempat yang mempunyai bendera-bendera kecil yang berwarna warni. Menurut KEADILAN daily, bendera-bendera kecil ini dinamakan Malaysian Spring.

Dalam laman webnya ia mengatakan bahawa Malaysian Spring merupakan usaha rakyat untuk menyebarkan mesej perubahan dan mengalakkan rakyat supaya menyertai proses perubahan ini.

Malaysian Spring??? Apa? mereka nak adaptasikan keadaan Arab Spring di Malaysia... Perkataan yang digunakan seperti rakyat, perubahan, spring merupakan term yang sama digunakan di Timur Tengah untuk menjatuhkan kerajaan. Mungkin ini merupakan maksud tersirat puak yang inginkan perubahan untuk keluar ke jalanan.

Tempat yang mereka pacak bendera-bendera kecil ini juga tempat yang strategik. Contohnya di kawasan berdekatan dengan penulis ia dipacakkan di bulatan berhadapan dengan bangunan Majlis Perbandaran Subang Jaya manakala terdapat dakwaan lain mengatakan ia turut dipacak berdekatan dengan kompleks Angkasapuri.

Mungkin memudahkan mereka melakukan demonstrasi lalu memecah masuk pejabat kerajaan untuk mengambil alih pentadbiran selain mengambil alih stesen televisyen utama negara milik kerajaan. Jika mereka menang di kawasan berikut, mungkin mereka akan namakannya sebagai meraikan kejayaan.

Lalu mereka ramai berhimpun maka railah kemenangan mereka di kawasan tersebut. Bila dah ramai orang... Semangat membuak-buak, rasakan dunia mereka yang punya... Berlakulah keadaan yang tidak diingini seperti yang pernah berlaku lebih 40 tahun dahulu.

Ingat... Jika berlaku kacau bilau... Ia akan membuka ruang untuk pihak luar campur tangan seperti mana yang diumumkan oleh Setiausaha Pertahanan, Chuck Hagel bahawa mereka akan bekerjasama untuk membantu puak pembangkang menumbangkan rejim Bashar Assad di Syria dari segi kewangan dan juga ketenteraan.

Ia bermula dengan perkataan Change, Peoples dan Spring.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen