Saturday, May 11, 2013

Pasca-PRU

Ustaz Azizan bersama pemimpin Kedah yang lain
Penulis mengambil masa lima hari untuk menganalisis keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 yang telah melencong jauh dari jangkaan penulis. Segala perhitungan dan ramalan penulis tidak menepati melainkan penulis mengatakan bahawa Kedah dirampas semula oleh Barisan Nasional.

Tatkala anda membaca artikel ini, marilah sama-sama kita mendoakan kesihatan bekas Menteri Besar Kedah, Dato' Seri Diraja Ustaz Azizan Abdul Razak supaya cepat sembuh apabila beliau telah menjalani pembedahan memotong kaki beliau supaya jangkitan kuman di kakinya tidak merebak ke tempat lain.

Sejujurnya, beliau merupakan salah seorang pemimpin PAS yang penulis kagumi kerana sifatnya yang tidak hipokrit dan tidak kisah akan apa orang kata. Lihat sahajalah cara beliau mentadbir Kedah, segala tindakan seperti menggantung beberapa pelajar KUIN kerana terlibat dengan perhimpunan haram yang jelas bertentangan dengan apa yang tertulis di buku jingga.

Ustaz Azizan juga dianggap sebagai pemimpin PAS yang mesra-UMNO apabila sering menghadirkan diri dalam majlis yang disertai pemimpin kerajaan pusat. Sikapnya yang kurang mengarut dan tidak suka mempolitikkan keadaan juga disenangi semua pihak menunjukkan beliau jelas melakukan tugas dengan baik tanpa meletakkan kepentingan parti sebagai agenda utama.

Pertama sekali, penulis perlu menjelaskan mengapakah ramalan penulis tidak kena dimana pada artikel yang lepas, penulis ada menulis bahawa Barisan Nasional akan memenangi sebanyak 150-158 kerusi Parlimen seterusnya membentuk kerajaan Persekutuan dengan majoriti dua pertiga.

Keadaan politik Malaysia yang tidak menentu telah membuatkan jangkaan penulis terpesong jauh apabila Barisan Nasional hanya memenangi 133 Parlimen manakala gabungan pembangkang diantara DAP, PKR dan PAS telah berjaya menambah kerusi Parlimen daripada 81 kepada 89 kerusi Parlimen.

Jika diikutkan jangkaan terhadap pengundi Melayu dan India amnya, Barisan Nasional akan mampu mencapai kerusi seperti yang penulis katakan namun kerana perubahan undi masyarakat Cina kepada Pakatan Rakyat, jangkaan ini menjadi celaru. Prestasi UMNO pada PRU kali ini amat baik hinggakan berjaya menambah kerusi dari 79 kepada 88 kerusi.

Sokongan pengundi Cina terhadap calon Pakatan Rakyat juga membuatkan ramai pemimpin UMNO tewas dalam PRU kali ini seperti di Gelang Patah, Bukit Katil, Batu Pahat, Temerloh, Lembah Pantai juga mendorong kepada kekurangan kerusi Parlimen BN.

Tidak percaya... Lihatlah di Kedah... UMNO berjaya mendapat balik enam kerusi Parlimen menjadikan kerusi Parlimen dimenangi di Kedah sebanyak 10 kerusi. Manakala di Kelantan... UMNO berjaya menambah 3 kerusi dimana BN menang di Machang, Ketereh dan Tanah Merah, Gua Musang dan Jeli menjadikan kerusi Parlimen di Kelantan yang dimenangi BN kepada lima.

Kekalahan BN dari 140 kerusi kepada 133 kerusi ini disebabkan ramai calon MCA dan segelintir calon UMNO kekurangan undi Cina dimana banyak kawasan ia menjadi penentu contohnya seperti apa yang terjadi di Bukit Katil dimana peratus undi Cina adalah 40.75%. Namun tidak dapat dinafikan yang faktor lain kekalahan BN ini adalah akibat perpecahan undi Melayu.

Penulis yakin sokongan orang Melayu terhadap UMNO dan BN ketika ini berada pada detik ini dalam lingkungan 65%. Manakala sokongan pengundi Cina terhadap Pakatan Rakyat dikatakan ketika ini melebihi 90%, ada yang kata ini termasuklah ahli-ahli MCA dan Gerakan yang bersama mereka. Masyarakat India pula apabila melihat kepada peningkatan prestasi MIC, kita dapat menjangkakan yang sokongan mereka terhadap MIC dan BN berada pada tahap 60%.

Dalam erti kata lain... Kurangnya sokongan masyarakat Cina dan India selain undi pengundi Melayu yang berpecah belah diantara BN, PAS dan PKR juga menjadi pencetus kepada kekalahan BN kali ini. Justeru itu, BN perlu mengambil langkah untuk menarik sebanyak mungkin undi Melayu yang semakin meningkat dan masyarakat India kerana penulis percaya, jika sokongan masyarakat Melayu ditingkatkan daripada 65% kepada sekurang-kurangnya 70% dan masyarakat India dari 60% kepada 70%, Inshallah BN akan mendapat keputusan yang lebih baik dimasa akan datang dengan syarat, mereka perlu mengurangkan sokongan pengundi Cina terhadap Pakatan Rakyat.

Bab masyarakat Cina... Sudah terang lagi bersuluh bahawa pengundi Cina pada Pilihan Raya kali ini memilih Pakatan Rakyat sebagai tempat untuk dipangkah. Di kawasan penulis, dimana pengundi Cina menguasai sebanyak 56% dan India sebanyak 12%, majoriti ADUN DAP, Hannah Yeoh meningkat daripada 13 ribu kepada kepada 28 ribu.

Ini jelas menunjukkan sokongan tidak berbelah bahagi masyarakat Cina terhadap Pakatan Rakyat. Bahkan pada malam Rabu lepas dimana Dato Seri Anwar Ibrahim membuat himpunan Suara Rakyat, Suara Keramat, penyertaan masyarakat Cina dalam himpunan tersebut agak tinggi dari biasa.

Apa yang penulis perasan mengenai pengundi Cina pada kali ini, mereka begitu eager ataupun mungkin boleh dikatakan ghairah untuk mengubah kerajaan. Rasa benci mereka terhadap pemimpin-pemimpin UMNO dan BN juga boleh dilihat dari tweet-tweet mereka dan post-post mereka di Facebook.

Kata-kata dimana orang Melayu kuat berpolitik tidak berguna lagi... Generasi muda Cina dilihat banyak mengerakkan matlamat Pakatan Rakyat dalam menguasai peperangan siber. Penglibatan Melayu dalam alam maya kelihatan tenggelam dek kerana posts dan tweets tidak henti-henti mereka dalam menjayakan kempen.

Situasi yang tidak berlaku pun berjaya diwujudkan contohnya kes blackout di Bentong dimana mereka mendakwa kemenangan tipis Timbalan Presiden MCA, Dato Seri Liow Tiong Lai akibat berlaku blackout. Bila ditanya apa kena mengena dengan blackout... Mereka sendiri tidak tahu tetapi apa yang mereka tahu Blackout.

Laporan Utusan Malaysia melaporkan bahawa terdapat kewujudan askar-askar siber DAP dipanggil Red Bean Army yang ditugaskan memburukkan kerajaan dan membangkitkan rasa benci terhadap kerajaan. Menurut mereka lagi, kumpulan yang mempunyai lebih 2000 ahli ini dibayar dari Rm 3,000 hingga Rm10,000 bagi menyerang kerajaan dan apa sahaja cara untuk membuahkan rasa benci terhadap kerajaan.

Hal ini penulis dapat lihat sendiri apabila terdapat segelintir rakan penulis sendiri di laman Twitter mencaci maki Dato Seri Najib terhadap kekalahan mereka kerana gagal membentuk kerajaan Persekutuan yang mendakwa kerajaan bermain kotor.

Tidak hairanlah isu pengundi Bangla merebak secara meluas kerana pengundi-pengundi telah dimomokkan bahawa Bangla akan datang mengundi pada hari pengundian. Alamatnya... Mana-mana orang yang kelihatan ada iras-iras Bangla ditahan dan ditanya pelbagai soalan oleh individu berlagak polis... Mungkin disebabkan itulah kebanyakkannya yang menjadi police-wannabe ini adalah pengundi Cina.

Dakwaan yang mengatakan bahawa kerajaan akan menggunakan pengundi asing ini telah tersebar beberapa hari sebelum pilihan raya. Bahkan Dato Seri Anwar Ibrahim mengatakan bahawa 40,000 Bangla telah dibawa masuk untuk mengundi BN pada pilihan raya kali ini. Ini mungkin menjadi penyebab mengapa ramai orang berasa curiga terhadap mana-mana individu yang kelihatan not so Malaysian.

Ada beberapa soalan yang perlu dikeutarakan kepada mereka ini... Simple sahaja... Mana nak letak 40,000 Bangla disekitar pusat-pusat mengundi... Belakang rumah tepi longkang? Dari mana depa mai? Apa mai naik tongkang kot... Berlabuh dekat Pelabuhan Klang?

Dan soalan paling simple... Kenapalah Barisan Nasional bodoh sangat nak guna pengundi Bangladesh... Kan senang import pengundi Cina ataupun India daripada China ataupun India untuk datang mengundi. Tak ada la depa perasan... Lagi senang ambil pekerja Indonesia yang berlambak dekat sini... Kalau ditanya kenapa dialek lain... Kata saja '' saya keturunan Jawa, Pak ".

Memang benar, cyber-trooper pembangkang begitu menyerlah dalam media sosial jika nak dibandingkan dengan penyokong kerajaan. Seperti yang penulis sering kata, penyokong kerajaan tidak seagresif penyokong pembangkang kerana penyokong kerajaan tidak ditanam rasa benci yang menggila terhadap pembangkang.

Laporan yang sama mendakwa bahawa DAP membayar setiap seorang ahli kumpulan Red Bean Army diantara Rm 3,000 hingga Rm 10,000 . Andai kata, setiap kumpulan menerima Rm 3,000 sebulan dan mereka mempunyai 2,000 orang ahli. Dan dalam Red Bean Army itu mereka buat satu kumpulan bertiga-tigaan. Maknanya, DAP perlu membayar Rm 2 juta sebulan untuk menggunakan khidmat mereka melancarkan serangan.

Dari mana datangnya duit... Penulis yakin bahawa masyarakat Cina telah banyak menyumbang kepada DAP untuk menjalankan serangan ofensif terhadap kerajaan dalam mencapai cita-cita mengambil alih Putrajaya bersama parti yang lain.

Dalam masa yang sama, penulis melihat bahawa isu-isu politik lucah yang dimainkan untuk meraih sokongan oleh UMNO dan BN tidak berjaya dan sia-sia secara umumnya di Malaysia. Namun di Permatang Pauh, anda sendiri boleh lihat dimana majoriti Anwar Ibrahim mengempis dari 15.6 ribu kepada 11.7 ribu undi menandakan ada penolakan terhadap beliau.

Secara menyeluruh, kaedah ini tidak mendatangkan apa-apa kesan kepada pengundi dan jika dibiarkan berterusan, kemungkinan besar teknik melondeh seluar dalam orang oleh UMNO ini akan memakan diri. Dalam erti kata lain, UMNO perlu bermuhasabah dan menghentikan modul serangan peribadi ini.

Dan BN perlu ingat bahawa undi popular memihak kepada Pakatan Rakyat, dan jika perkara ini tidak dapat diatasi... Almarhumlah riwayat BN lepas ini... Jadi, BN perlu mencari jalan untuk melakukan apa sahaja bagi memperoleh sokongan masyarakat di Semenanjung Malaysia. Sekarang ini, yang banyak membantu BN membentuk kerajaan adalah dari kerusi Parlimen Sabah dan Sarawak iaitu sebanyak 37 kerusi.

Selain itu... Ada dakwaan mengatakan bahawa terdapat 2.3 juta masyarakat Melayu yang layak mengundi tidak mendaftar sebagai pengundi... Ini merupakan satu masalah besar pada masa hadapan kerana jika golongan ini tidak mendaftar, kuasa undi Melayu akan berkurangan kerana menurut sumber lain mengatakan bahawa masyarakat Cina begitu komited dalam memilih pemimpin mereka.

Apa pun jalannya... UMNO dan BN harus bekerja dari sekarang untuk membantu mendaftar 2.3 juta Melayu yang tidak mendaftar sebagai pengundi. Penulis percaya, lebih separuh daripadanya bukannya penyokong Pakatan Rakyat kerana jika mereka penyokong pembangkang... Mereka akan mendaftar dan mengundi... Jadi dari sini, Inshallah BN akan mendapat undi

Pada Pilihanraya kali ini... Lebih 90% masyarakat Cina keluar mengundi bahkan penulis ada membaca beberapa artikel yang mengatakan ada pengundi Cina terbang dari Hong Kong dan Singapura semata-mata untuk pulang mengundi. Ini adalah sikap cinta akan negara yang baik perlu dicontohi oleh seluruh masyarakat Malaysia...

Balik kepada masalah UMNO... Pernah Anwar Ibrahim kata... Yang isu Lembu ini dimulakan oleh UMNO terhadap Tan Sri Khalid Ibrahim seperti Lembu & Lexus ( kereta beliau ). Last sekali, makan diri apabila kes NFC didedahkan. Begitu juga apa yang berlaku dekat Najib... Dahulu, Dato Seri Najib dituduh mempunyai skandal dengan Altantuya. Sampai bersumpah Najib nafikan skandal tersebut... La ni, kena balik dekat dia... Teringat lagi penulis, ketika mendengar ceramah Anwar Ibrahim pertama kali di Kampung Melayu, Subang... Beliau menggelarkan Najib sebagai Najib Mongolia.

Mengenai situasi Politik di Selangor... Penulis berharap supaya PAS meletakkan calon mereka untuk mendapatkan tempat sebagai Menteri Besar Selangor. Ini berikutan kemenangan PAS dan DAP sebanyak 15 kerusi DUN dimana PKR hanya memperoleh 14 kerusi DUN. Peluang ini terbuka luas buat mereka mengintai jawatan nombor satu di Selangor itu.

Pada pilihan raya yang lepas, PKR memperoleh 15 kerusi DUN diikuti DAP dengan 13 kerusi manakala PAS hanya lapan kerusi. Selepas PRU-13, situasi sudah berubah dan tiada alasan sepatutnya untuk mempertikaikan jika jawatan Menteri Besar diberikan kepada PAS kerana mereka mempunyai kerusi paling banyak. DAP pula tiada calon Melayu untuk diketengahkan untuk menjadi Menteri Besar.

Walaubagaimanapun, Azmin Ali mengatakan bahawa kekalahan satu kerusi PKR di Kota Damansara berpunca daripada PAS kerana mereka turut meletakkan calon mereka disana. Ini menyebabkan calon BN, Halimaton Saadiah menang kerana perpecahan undi sesama Pakatan Rakyat.

PKR meletakkan calonnya iaitu Mohd Nasir Hashim dimana beliau mendapat 14,860 undi manakala PAS juga metelakkan calon mereka iaitu Ridzuan Bin Ismail yang mendapat 7,312 undi. Ini menunjukkan Pakatan Rakyat mendapat lebih 22 ribu undi tetapi dikalahkan oleh calon BN yang mendapat 16,387 undi.

Jika jawatan Menteri Besar Selangor berjaya diisi oleh wakil PAS, penulis yakin bahawa masyarakat Melayu akan mempunyai keyakinan yang tinggi bagi mereka untuk mengundi PAS pada Pilihan Raya akan datang. Sekarang ini, majoriti Melayu masih percaya bahawa UMNO satu-satunya organisasi yang boleh memperjuangkan kedudukan orang Melayu. Mungkin sekarang PAS boleh mengubah persepsi tersebut.

Di Kedah, seperti dijangkakan, Barisan Nasional berjaya membentuk kerajaan apabila mendapat 21 kerusi manakala Pakatan Rakyat pula memperoleh 15 kerusi DUN. Pada 6 Mei yang lepas, Dato Mukhriz Tun Mahathir mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Kedah yang ke-10.

Sejujurnya, pelantikan beliau sebagai Menteri Besar Kedah seakan-akan melangkah satu tapak kehadapan apabila meletakkan Dato Bashah Mat Hanipah iaitu ADUN Bakar Bata kerana beliau salah seorang orang yang bertanggungjawab menjalankan usaha kempen memenangi Kedah daripada PAS selain seniority beliau sebagai ahli politik di Kedah.

Meskipun begitu, penulis memberi sokongan penuh kepada Dato' Mukhriz Tun Mahathir sebagai Menteri Besar Kedah dan berharap beliau dapat memenuhi harapan masyarakat Kedah seterusnya membawa kemajuan kepada negeri Jelapang Padi itu.

Akhir kata... Penulis ingin mengucapkan tahniah kepada kesemua calon tidak kira dari parti mana sebagai wakil rakyat dan berharap mereka semua dapat menjalankan tugas mereka sebagai wakil rakyat yang baik dan adil.

Doakan mereka berlaku adil dan menerima segala keputusan dengan terbuka. Harap tiada lagi demonstrasi yang akan dijalankan... Esok Inshallah post mengenai Bakal Menteri Kabinet

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen