Monday, May 20, 2013

Mr. Bean Hina Kereta Proton ?

Pernahkah anda menonton siri sitkom Mr. Bean di televisyen ? Sudah pasti anda pernah kerana siri komedi British itu merupakan salah satu siri yang dipertontokan di seluruh dunia tanpa perlu memahami apa yang karekter tersebut berkata.

Siri televisyen Mr. Bean dikeudarakan pada 1 Januari 1990 hingga 31 Oktober 1995 di saluran televisyen BBC. Watak Mr. Bean diperkembangkan oleh Rowan Atkinson sebagai seorang kanak-kanak yang berada di dalam badan seorang dewasa ketika beliau menuntut di Universiti Oxford.

Dalam siri tersebut, Mr. Bean sememangnya tidak boleh dipisahkan dengan dua perkara iaitu Teddy Bearnya yang beliau panggil Teddy dan kereta Mininya yang berwarna hijau dimana mempunyai mangga kunci sendiri dan stering yang boleh dicabut keluar.

Terdapat sebuah episod yang dipanggil " Tee Off, Mr. Bean " yang merupakan episod ke-12 siri komedi terbabit dimana pada babak pertama ia mengisahkan situasinya di sebuah kedai dobi dan yang kedua beliau bermain Krazy-Golf di sebuah padang.

Pada lubang pertama, beliau telah berjaya menolak masuk bola hingga masuk ke lubangnya hanya dengan satu pukulan. Kira Hole in One laa... Pada lubang kedua yang kelihatan mudah, Mr. Bean mengambil mudah kerana tiada halangan dari Tee Off hingga ke lubang cuma jaraknya sedikit jauh. Pukulan Mr. Bean tersasar sehingga ke pagar padang berkenaan.

Beliau cuba mengambil bola terbabit tetapi telah disergah oleh penjaga padang berkenaan yang meminta Mr. Bean supaya tidak menyentuh bola terbabit. Mr. Bean pun cuba membuat pukulan dari tepi pagar berkenaan ke lubang kedua tetapi beliau telah tersilap langkah membuatkan bola tersebut keluar dari kawasan padang.

Hingga ke suatu babak dimana ketika di sebuah taman tatkala bola diatas kon ais krim seorang kanak-kanak. Beliau telah memukul bola golf terbabit hingga memasuki ke dalam paip ekzos kereta Proton Saga Iswara milik seorang lelaki tua.

Beliau cuba untuk mengeluarkan bola golf tersebut dari paip eksos dengan mengetuk paip ekzos namun beberapa ketika selepas itu, pemilik kereta Proton Saga Iswara itu datang lalu masuk ke dalam kereta dan menghidupkan kenderaan. Ini menyebabkan paip ekzos bergerak-gerak mungkin kerana asapnya tidak dapat keluar.

Mr. Bean menjauhkan diri dari belakang Proton Saga Iswara mungkin kerana takut apa-apa terjadi dengannya. Telahan Mr. Bean benar kerana kereta Proton Saga Iswara itu telah meletup enjinnya dan bola golf di dalam paip ekzos pun terkeluar namun jatuh ke dalam longkang saliran.

Akhir sekali selepas beberapa dugaan, Mr. Bean berjaya memasukkan bolanya ke dalam lubang kedua dengan 3,472 pukulan.

Penulis ada menceritakan tentang hal ini kepada kawan-kawan. Ada yang menganggap ia sebagai penghinaan kepada kereta Proton ada pula yang beranggapan yang ia sekadar lawak jenaka Mr. Bean...

Penulis mengambil sikap neutral berkenaan perkara ini dimana mungkin tindakan ini diambil untuk mempromosikan kereta Malaysia di dalam sitkomnya atau mungkin juga sebagai hinaan kerana kereta ini meletup hanya kerana sebiji bola golf.

Mengikut apa yang penulis baca di internet, mereka mengatakan bahawa jika terdapat apa-apa halangan di ekzos, ia akan terkeluar kerana tekanan yang tinggi di dalamnya ataupun enjin akan mati selepas beberapa saat.

Tiada letupan seperti mana yang digambarkan oleh Mr. Bean dalam episod berkenaan.

Proton Saga Iswara meletup kerana bola golf tersumbat di ekzos
Anda boleh menganggap ia sekadar lawak jenaka yang mempromosikan kereta nasional dengan cara yang terbalik. Ataupun boleh menganggap sebagai hinaan oleh Mr. Bean terhadap kereta Proton Iswara terbabit kerana menggambarkan seolah-olah kereta buatan Malaysia begitu lekeh dan cepat rosak.

Di dalam episod berkenaan ketika bola golf berada di padang besar... Mr. Bean telah ingin kembali ke padang golfnya dengan memotong tanah dimana bola golfnya menaiki kereta dengan menahan sebuah kereta tiga tayar berwarna biru cair. Namun apabila kereta itu berhenti dan membuka pintu untuk membenarkan Mr. Bean naik... Beliau tidak naik dan hanya menunggu disitu sehinggalah kereta yang seterusnya datang.

Reliant Regal Supervan III selalu menjadi mangsa Mr. Bean
 
Kereta tiga tayar berwarna biru cair untuk sebenarnya kereta jenama Reliant iaitu pengeluar kereta British yang diasaskan pada tahun 1935 tetapi telah ditutup pada tahun 2002. Kereta tersebut merupakan model Regal Supervan III.

Kenapa Mr. Bean benci sangat dengan kereta tersebut ???

Ia bermula pada episod pertama lagi dimana Mr. Bean lewat ke peperiksaan Matematik. Ketika di jalan raya, beliau cuba memotongnya beberapa kali terakhir dimana Mr. Bean berjaya memotongnya dan menghimpit kereta tersebut sehingga kereta itu terbalik. Pemandu kereta Regal Supervan III ini tidak pernah kelihatan di dalam mana-mana episod siri Mr. Bean.

Anda kena ingat... Kereta yang Mr. Bean pandu ketika itu berwarna oren bukannya hijau... Kereta tersebut tidak digunakan lagi selepas beberapa episod apabila rosak di luar penggambaran menyebabkan mereka menggantikan Mini MK II kepada Austin Citron.

Selain daripada itu... Kereta tersebut sering menjadi mangsa adalah kerana kestabilannya yang lemah dimana senang terbalik. Disebabkan itulah Mr. Bean gemar membuli kereta tersebut selain pernah melanggar kereta tersebut semata-mata ingin mengambil parking.

Terdapat beberapa perkara yang kita tidak tahu mengenai Mr. Bean... Salah satunya apakah nama pertama Mr. Bean... Nama pertama Mr. Bean tidak pernah didedahkan namun ada yang mengatakan nama pertamanya ada " Mr. ".

Siri sitkom ini telah ditayangkan hampir 245 negara dan lebih 50 buah syarikat penerbangan menayangkan sitkom Mr. Bean ketika di udara kepada pelanggan mereka kerana mudah difahami disebabkan kurangnya komunikasi bahasa oleh Mr. Bean melainkan gerak badan.


No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen