Wednesday, May 29, 2013

Fakta Yang YB Rafizi Ramli Enggan Dedah

Dah jadi YB saudara Rafizi Ramli kita dimana beliau menang di Pandan dengan majoriti sebanyak 26, 729 undi ... Satu jumlah yang besar buat orang baharu seperti beliau.. Masih ingat dalam video Manifesto Pakatan Rakyat yang ingin menurunkan harga kereta dengan menghapuskan cukai eksais ?

Yaa... Video tersebut... Ada penulis ulas di[sini] dan [ sini ] kerana penulis beranggapan bahawa janji untuk menurunkan harga kereta dengan menghapuskan cukai eksais sebagai tidak relevan jika dilihat pada realiti semasa. Kenapa ?

YB Rafizi Ramli sebelum menjadi wakil rakyat dalam video Turunkan Harga Kereta Untuk Rakyat ada menyatakan bahawa rakyat terbeban dengan hutang kereta yang dikatakan sebanyak Rm 134.2 billion sehingga Mei 2012.

Seperti yang penulis katakan sebelum ini, hutang Rm 134.2 billion ini bukan hanya hutang kereta Myvi, Persona, Nissan Grand Livina atau mungkin Kia Forte tetapi juga diambil termasuk hutang sebuah BMW 6series, Porsche Carrera S dan mungkin juga Mercedes E-Class.

Adakah mereka beli dengan cash... Tidak!!! Mereka juga berhutang tetapi kerana kemampuan yang mereka ada... Mereka sanggup untuk membeli kereta mewah kerana mampu untuk membayar ansuran bulanan sama seperti rakyat yang lain.

Sebab itu penulis kata... Menurunkan harga kereta akan menjahanamkan perniagaan autombil nasional yang bergantung pada pasaran tempatan disebabkan oleh rakyat yang akan memilih kereta luar.

Adakah mereka terbeban ??? Apa tanda-tanda rakyat terbeban ???

Tanda rakyat terbeban dengan hutang kereta adalah jika jumlah jualan kereta berkurangan... Itu salah satu tandanya kerana rakyat tidak larat untuk membayar ansuran bulanan kereta yang mereka beli... Namun kata-kata YB Rafizi Ramli yang mengatakan rakyat terbeban tidak benar sama sekali.

Melihat kepada laporan bulan Mac yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Automotif Malaysia ( MAA ) menunjukkan bahawa jualan kenderaan pada suku pertama tahun ini memberangsangkan jika dibandingkan dengan tahun lepas.

Pada tahun 2012, sehingga bulan Mac, sebanyak 138,544 unit kenderaan didaftarkan manakala tahun ini pada tempoh yang sama, sebanyak 157,664 unit kenderaan didaftarkan dimana menunjukkan peningkatan sebanyak 19,120 unit kenderaan.

Tatkala rakyat 'terbeban' , rakyat Malaysia masih lagi mampu untuk membeli 157,664 unit kenderaan iaitu melebihi 13.8% jualan tahun lepas... Mungkin rakyat Malaysia tidak cukup beban untuk dipikul disebabkan itulah mereka membeli lebih banyak kereta.

Menurut MAA lagi, mereka menganggarkan pasaran automotif tahun ini akan meningkat daripada 628,000 unit kepada 640,000 unit melihat kepada prestasi jualan kenderaan pada suku pertama ini. Angka ini akan boleh dicapai jika dikaji dengan jumlah pendaftaran kini dimana jika jumlah yang sama didaftarkan untuk suku seterusnya sehingga akhir tahun. Sebanyak 632,000 unit kereta didaftarkan.

Dan penulis percaya, bulan Jun,Julai dan Ogos akan memperlihatkan pasaran automotif begitu aktif kerana orang Melayu gemar menukar kenderaan sebelum Aidilfitri. Hal ini membolehkan jangkaan MAA bahawa 640,000 unit kenderaan akan didaftarkan akan tercapai.

Jangan pula kata jualan kereta akan sentiasa bertambah tahun ke tahun kerana jumlah populasi yang berkembang... Jika perkara ini digunapakai untuk menjawab persoalan kenapa jumlah jualan kereta bertambah, penulis fikir ia tidak relevan.

Dalam statistik yang dikeluarkan oleh MAA sebelum ini, terdapat beberapa kali jualan pada sesetengah tahun merudum jika dibandingkan dengan tahun yang sebelumnya. Justeru itu, pasaran kereta di Malaysia dipengaruhi oleh persekitaran ekonomi yang semasa sama ada sihat ataupun tidak.

Jika sihat, jualan akan meningkat jika kurang sihat pada tahun berkenaan, jualan akan merudum contohnya pada tahun 2009 selepas krisis kewangan dunia pada tahun 2008 menunjukkan penurunan jumlah jualan sebanyak 12,000 unit kepada 536,000 daripada 548,000 unit

Namun selepas keadaan kembali pulih, jualan  kereta meningkat dengan tinggi sekali iaitu sehingga hampir mencecah 70,000 unit lebih tinggi daripada tahun 2009 iaitu 605,000 unit pada tahun 2010.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen