Sunday, April 21, 2013

CLS Shooting Brake milik Sultan Pahang

Beberapa minggu yang lepas, penulis berada di Menara Hap Seng di Jalan P. Ramlee bersebelahan dengan Hap Seng Star iaitu salah sebuah syarikat pengedar kereta Mercedes di Malaysia. Tiba-tiba terdengar bunyi siren polis.

Penulis yakin yang bunyi siren tersebut bukanlah siren polis kebiasaannya tetapi ada sikit kelainan. Jadi penulis pun keluar dari bangunan tersebut lalu melihat ke jalan. Benar sangkaan penulis kerana bunyi siren itu merupakan siren dari sebuah motosikal polis yang mengiringi seorang kerabat diraja.

Lalu lintaslah sebuah kereta Mercedes wagon dihadapan mata penulis sambil diiringi sebuah motosikal berkuasa besar disebelah kereta tersebut. Kemudian dibelakangnya terdapat beberapa buah lagi kereta dan salah sebuah kereta yang penulis kenal adalah Mercedes Benz E-Class wagon berwarna merah.

Mercedes W124 yang mengiringi kenderaan Sultan Pahang
Penulis mengesyaki kereta tadi dinaiki kerabat diraja dari Pahang kerana Mercedes E-Class wagon tersebut kerana bapa penulis pernah menyatakan yang Sultan Pahang mempunyai sebuah kereta pengiring iaitu Mercedes W124 wagon.

Selepas melihat kembali gambar kereta Mercedes wagon yang penulis tidak pernah lihat seumur hidup penulis, penulis lihat nombor pendaftaran kereta tersebut ialah CDE 1 . Maknanya pemiliknya mestilah dari Pahang.

Ditambah lagi dengan bukti pertama iaitu kereta W124 wagon berwarna merah, penulis yakin ia kepunyaan Sultan Pahang.

Mercedes Benz CLS 6.3 AMG Shooting Brake
Dan beberapa ketika tadi, penulis baru sahaja mengetahui model apakah yang dinaiki oleh Sultan Pahang itu apabila sengaja melayari laman web Mercedes. Ia dinamakan Mercedes CLS Shooting Brake yang merupakan lanjutan dari siri model CLS yang terbaharu.

Apakah itu CLS?

Mercedes Benz CLS 350
CLS merupakan sebuah model yang dikeluarkan oleh Mercedes sebagai sebuah kereta mewah setanding dengan S-Class namun diberikan sedikit perbezaan iaitu pada reka bentuknya yang sedikit rendah dan kelihatan sports ( Coupe ).

Untuk pengetahuan anda, CLS merupakan singkatan dari perkataan Coupe, Long-Wheelbase dan Sonder ( Special/S-class ). Disebabkan itulah ia kelihatan sedikit sports dengan reka bentuk yang rendah selain mempunyai sentuhan mewah.

Model CLS yang pertama dikeluarkan pada tahun 2004 sehingga tahun 2010 dan kemudiannya digantikan dengan yang terbaharu iaitu tahun 2011. Menurut Mercedes Malaysia di laman webnya, sebuah Mercedes CLS 350 dijual pada harga Rm 760,888.00 .

BMW 6 series Gran Coupe
Model ini mempunyai saingan hebat dengan BMW 6 series Gran Coupe yang turut memperkenalkan model 6 series yang pada mulanya dua pintu tetapi yang terbaharu adalah empat pintu. Harganya menurut BMW Malaysia adalah Rm 788,888.00.

Namun berbeza dengan kereta milik Sultan Pahang iaitu CLS Shooting Brake... Ini kerana Mercedes tersebut merupakan keluaran paling baharu oleh Mercedes yang penulis kata amat ekslusif. Salah satu sebabnya kerana penulis tak pernah tahu yang ada CLS berbentuk sedemikian kerana tak pernah jumpa.

Shooting Brake tuh apa pula?

Shooting Brake ini sebenarnya jenis reka bentuk kenderaan tersebut. Macam penulis kata tadi, ada Wagon... Ada Coupe... Ada Hatchback... Ada Limousine dan berbagai-bagai lagi istilah bagi mendifinisikan bentuk sesebuah kenderaan.

Sebenarnya Shooting Brake sama sahaja dengan Station wagon namun istilah Shooting Brake dahulu kerap digunakan bagi menggambarkan sebuah kereta Coupe yang mempunyai belakang yang panjang seperti Volvo 1800ES dan juga Ferrari FF.

Disebabkan Mercedes mengatakan yang CLS merupakan sebuah Coupe... Maka mereka guna istilah Shooting Brake bagi menggatikan istilah yang selalu mereka gunakan iaitu Estate bagi menunjukkan model Mercedes wagon.

Mungkin perkataan Shooting Brake digunakan kerana pemandu senang mengambil senapang yang terletak menegak di belakang selepas pemandunya membrek kenderaan tersebut lalu keluar ke belakang untuk mengambilnya. Jika kereta biasa... Senapang mungkin akan diletakkan dari kanan ke kiri.

Menurut maklumat yang diterima, enjin kereta ini sebesar 5.541 liter mengeluarkan sebanyak 549 kuasa kuda dengan pecutan dari kelajuan sifar ke 100 km/j hanya dalam tempoh 4.9 saat sahaja. Amat menggagumkan bagi sebuah kereta yang mempunyai centre of gravity yang tinggi.

Harga?

Penulis tidak pasti berapa harganya kerana Mercedes Malaysia tidak meletakkannya dalam senarai katalog mereka. Namun selepas membuat kira-kira iaitu melihat perbandingan harga CLS di England dan di Malaysia.

Mercedes Benz S-Class
Penulis melihat di England sebuah CLS hanya dijual lebih kurang Rm 245,000 manakala di Malaysia seperti dinyatakan di atas Rm 760,000. Lebih kurang 310% lebih tinggi nilai CLS di Malaysia jika dibandingkan di UK.

Sementara itu, harga sebuah CLS Shooting Brake 63 AMG di UK adalah Rm 423,000. Jika digunakan formula yang sama seperti penulis guna diatas. Maknanya kereta yang dipercayai penulis dinaiki Sultan Pahang adalah bernilai lebih kurang Rm 1,310,000 .

Audi A8
Apa yang penulis simpulkan mengenai kereta tersebut... Penulis rasakan yang kereta terbabit memang sesuai dipilih oleh Sultan Pahang yang inginkan kelainan dalam bergerak dari satu lokasi ke destinasi yang lain dengan gaya yang paling rare. Kemunculannya amat lain dari yang lain... Kerana kebiasaannya Raja atau Sultan menaiki kenderaan empat pintu mewah seperti BMW 7-series, Audi A8 ataupun S-Class... Lain bagi Sultan Pahang yang menaiki kereta berbentuk Shooting Brake.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen