Sunday, November 25, 2012

Perang Gaza : Helah Israel

Penduduk Gaza meraikan gencatan senjata yang telah dicapai
Empat hari telah berlalu gencatan senjata yang ditandatangani oleh Israel dan Hamas bagi meredakan pertempuran di Gaza dan wilayah Israel hasil usaha sama Mesir. Walaubagaimanapun, Yayasan Keamanan Global Perdana ( PGPF ) di dalam laman rasmi Facebooknya mendakwa terdapat dua letupan berlaku pada jam 9.03 dan 9.06 malam waktu tempatan.

Serangan di Gaza ini dinamakan sebagai Operasi Tiang Pertahanan oleh Israel dimana bermula pada 14 November 2012 dengan terbunuhnya salah seorang panglima perang Hamas, Ahmed Jabari yang pernah ditahan selama 13 tahun oleh Israel.

Serangan oleh tentera Israel
Beliau memainkan peranan penting dalam penahanan askar Israel, Gilad Shalit yang telah menghabiskan masa di dalam tahanan Hamas selama lima tahun dan sebelum dibebaskan dalam proses pembebasan tawanan yang melibatkan lebih 1000 orang tawanan.

Ahmed Jabari yang pernah bersama Fatah menyertai Hamas selepas pembebasannya pada tahun 1995 telah berjaya membawa Brigade al-Qassam ke suatu era baharu. Ini berikutan tahap kecekapan Brigade al-Qassam bertambah baik ketika beliau menjadi Ketua Operasi al-Qassam yang dipuji Mohammed Deif iaitu Komander al-Qassam.

Ahmed Jabari yang syahid dibom Israel
Penglibatannya ketika Intifada kedua yang bermula dari tahun 2000 sehingga 2007 berjaya membuatkan ramai askar Israel. Beliau telah terlibat dengan banyak operasi serangan yang dilancarkan sepanjang berkhidmat bersama Hamas.

Beliau yang mempunyai semangat yang tinggi pernah berkata pada September 2010 " Dengan iman yang ada, senjata dan roket, terowong dan komando kami akan mencapai kemenangan buat Palestin dan malahan kami akan membebaskan kependudukan di Gaza '' mungkin menjadi salah satu sebab mengapa beliau dijadikan sasaran dalam Operation Pillar of Defense ini.

Serangan roket pihak Hamas dari Gaza
Tiada angka rasmi yang tepat dikeluarkan oleh kedua-dua pihak dimana ada laporan mengatakan terdapat lebih 150 orang rakyat Palestin terbunuh. Pihak berkuasa Israel pula mendakwa hanya 57 terbunuh manakala Palestin pula mengatakan 107 orangnya terbunuh dan hampir 1000 orang cedera.

Penulis melihat serangan ini sebagai serangan mengejut Israel terhadap Gaza yang mana konflik paling runcing yang pernah dihadapi oleh Gaza pada tahun ini adalah ketika Mac tahun ini yang berlarutan selama lima hari.

Serangan ini menimbulkan keraguan penulis apabila mendengar berita gencatan senjata yang telah ditaja oleh Mesir yang mana Presiden Mesir, Mohamed Morsi telah mendapat pujian melambung oleh masyarakat Muslim di dunia atas kejayaannya memberhentikan serangan ke atas Gaza.

Mohamed Morsi ini dilahirkan di Sharqia, Mesir pada tahun 1951 dimana beliau melanjutkan pelajarannya di University of Cairo sebelum meneruskan pengajiannya di University of Southern California. Beliau menjawat jawatan presiden semenjak Jun tahun ini selepas menewaskan pencabarnya, Ahmed Shafik pada pililhan raya presiden bagi menggantikan Hosni Mubarak dengan memperoleh 51.7 % undi.

Kejayaan ini berpunca dari gerak kerja hebat Parti Pembebasan dan Keadilan ( Freedom and Justice Party ) dimana mempunyai sokongan kuat dari Ikhawanul Muslimin ( Muslim Brotherhood ) yang mana telah mengangkat beliau menjadi orang paling berpengaruh di Mesir.

Hillary Clinton membuat kunjungan ke Mesir
Apabila meneliti latar belakang Mohamaed Morsi, beliau bukanlah rakyat biasa Mesir tetapi seorang pemegang PhD dalam Sains Material selain ijazah dalam bidang kejuruteraan. Beliau juga pernah menjadi pembantu profesor di California State University.

Sejurus beliau menjadi presiden, beliau terus diangkat menjadi Setiausaha Agung Pergerakan Negara-negara Berkecuali NAM ( Non-Alignment Movement ). Perlantikan beliau sebagai presiden tidak mendapat reaksi negatif dari mana-mana pihak seolah-olah petanda baik bagi blok barat dan Israel.

Morsi bersama dengan Francois Hollande yang
juga presiden Perancis
Polisi luar Mesir juga kelihatan seolah-olah Morsi ingin berbaik dengan semua pihak termasuk Israel. Beliau menghantar surat kepada Shimon Peres, Presiden Israel dan berkata yang beliau seorang rakan yang hebat dan baik selain pernah berkata kepada Israel untuk mengekalkan dan mengukuhkan hubungan mesra yang terbina baik diantara duna negara.

Qatar, negara yang cenderung menyokong tindakan Amerika turut menyokong Morsi apabila bersedia untuk menyalurkan AS$ 2 billion ( Rm 6 billion ) kepada Mesir selesai sahaja Presiden Morsi mengatur semula barisan kabinetnya.

Selain daripada itu, Setiausa Negara Amerika Syarikat yang juga isteri kepada Bill Clinton, Hillary Clinton juga membuat kunjungan pada Julai sejurus sahaja beliau dilantik sebagai presiden mungkin sebagai tanda merestui perlantikan beliau sebagai presiden.

Morsi bertemu dengan Christine Lagarde 
Ketika lawatan beliau ke New York bagi menghadiri persidangan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu ( PBB ), beliau turut mengambil kesempatan terbabit bagi menemui Perdana Menteri Britain, David Cameron dan juga presiden Perancis, Francois Hollande.

Penulis masih lagi boleh bersangka baik jika Mohamed Morsi hanya berjumpa dengan ketua-ketua negara berkuasa Veto hanya sekadar kunjungan hormat sebagai presiden. Hal yang mencurigakan penulis adalah apabila Presiden Mesir ini meminta bantuan dari Christine Lagarde selaku bos IMF ( International Monetary Fund ) ataupun Dana Kewangan Antarabangsa dalam lawatannya ke Mesir pada 22 Ogos tahun ini.

Presiden Morsi ini meminta IMF membantu mereka membangunkan ekonomi mereka yang terjejas selepas kejatuhan Hosni Mubarak. Beliau dalam pada masa yang sama mengharapkan IMF dapat menghulur mereka sejumlah AS$ 4.8 billion ( Rm 14.4 billion ) sebagai pinjaman.

Bandar Gaza dibom oleh Israel
Apa yang menarik, sehari sebelum gencatan senjata diantara Israel dan Hamas di Gaza, Mesir telah hampir berjaya mendapatkan pinjaman dari IMF. Menteri Kerjasama Antarabangsa dan Pengurusan Mesir, Ashraf al-Araby mengeluarkan kenyataan berikut '' Kami gembira kerana IMF menyokong program kami pada peringkat ini ''.

IMF yang diwakili Andreas Bauer berkata yang perjanjian ini akan dibawa ke ahli lembaga IMF dan akan diputuskan pada 19 Disember ini. Jika tiada apa-apa halangan, dana yang dijangkakan sebanyak AS$ 1.5 billion hingga AS$ 2 billion akan disalurkan kepada Mesir menurut agensi berita Reuters.

Penulis berpendapat tindakan Mesir mendapatkan bantuan dari IMF ini seolah-olah telah berjaya memasuki perangkap lawan. Penulis percaya situasi Presiden Morsi ini bagaikan ' Keluar mulut harimau, masuk mulut buaya ' kerana beliau amat memerlukan sokongan kewangan dan bantuan luar untuk mengekalkan dirinya sebagai penguasa Mesir.

Di Malaysia, beliau telah dipuji kerana dikatakan menghafal 30 juzuk al-Quran meskipun penulis sendiri tidak tahu kesahihannya. Terdapat juga tulisan yang mendakwa isteri dan lima anaknya yang berkebolahan menghafal al-Quran.

Ahmed Shafik, bekas Perdana Menteri Mesir
Meskipun menang pilihan raya presiden Mesir, Mohamed Morsi sebenarnya bukanlah disokong sepenuhnya rakyat Mesir kerana mengikut undi yang diperoleh, Morsi hanya 51.7 % yang mana majoritinya terlalu kecil untuk negara berpenduduk 82 juta orang.

Jika dibuat kira-kira di Mesir dengan jumlah yang keluar mengundi sebanyak 25.5 juta, undi yang diperolehi oleh Morsi hanya sebanyak 13.23 juta dimana lawannya memperoleh sebanyak 12.34 juta. Dalam erti kata lain, kemenangan Morsi ini berpunca dari 900,000 undi sahaja.

Undi inilah yang berjaya membuat Morsi memenangi pilihan raya presiden yang mana penulis katakan sebagai kemenagan tipis buat Morsi kerana majoritinya kurang empat peratus. Apa yang boleh disimpulkan dari pilihan raya ini masih terdapat banyak lagi penyokong Hosni Mubarak di dalam arena politik Mesir.

Brigade al-Qassam melancarkan
roket kepada Israel
Ini kerana Ahmed Shafik sebenarnya merupakan bekas Perdana Menteri Mesir dan berkhidmat semasa era kejatuhan Hosni Mubarak. Angka diatas juga menunjukkan terdapat 48.3 % rakyat Mesir yang masih menyokong rejim Mubarak hinggakan Morsi terpaksa mengeluarkan waran tangkap terhadap Mesir pada September yang lepas.

Kemungkinan besar tindakan diatas kerana takut dengan kebangkitan warga Mesir yang mana masih lagi berkampung di Dataran Tahrir membantah pelan dan langkah kerajaan Mesir buat masa ini. Selain itu, Morsi juga terdesak untuk mendapatkan sokongan antarabangsa sekaligus memberikan kredit buatnya untuk meneruskan pemerintahan.

Tambahan pula baru-baru ini Morsi dilaporkan ingin mencampuri urusan kehakiman negara apabila ingin mengehadkan kuasa sistem menggubal perlembagaan baru untuk Mesir. Ini juga akan membuatkan tindakan beliau tidak boleh dihalang oleh mana-mana pihak dan disifatkan El-Baradei sebagai pemerintahan gaya Firaun.

Perjanjian yang diatur dengan Dana Kewangan Antarabangsa ( IMF ) juga menunjukkan yang Morsi akan dicucuk hidungnya apabila terpaksa memakan budi IMF yang akan menghulurkan beliau sejumlah dana untuk menguruskan ekonomi.

Huru-hara di Dataran Tahrir
Penulis sudah berulang kali mengatakan yang IMF tidak boleh dipercayai dan akan membuatkan sesebuah negara itu mengikut telunjuk Amerika sahaja kerana sudah terhutang budi dengannya. Ini mungkin salah satu penjajahan bentuk baharu yang penulis sifatkan Economy Occupation ( Kependudukan Ekonomi ).

Istilah ' Economy Occupation ' yang penulis cipta diatas adalah bererti pengawalan ekonomi sesebuah negara oleh pihak berkepentingan seperti blok barat yang menyebabkan keputusan dan tindakan yang diambil sesebuah negara tersebut perlu mendapat persetujuan pihak yang berkuasa.

Penyokong berhaluan kiri Mesir berkampung di Dataran Tahrir
sejak 23 November
Disebabkan inilah Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dengan IMF meskipun ditawarkan ketika krisis kewangan 1998 yang mana telah ditolak mentah-mentah oleh bekas Perdana Menteri kita dan meminta pakar ekonomi negara mencari jalan penyelesaian baharu selain meminta bantuan IMF.

Serangan di Gaza ini berkemungkinan besar bagi memperkukuhkan lagi nama baik Mohamed Morsi sebagai presiden Mesir yang mungkin termaktub dalam syarat perjanjian IMF-Mesir untuk menaikkan reputasi Morsi sebagai presiden Mesir.

Sesungguhnya tindakan Morsi yang menaja gencatan senjata diantara Israel dan Gaza ini menempatkan beliau sebagai hero di mata dunia kerana berjaya menyelamatkan nyawa saudara kita di Gaza. Ini memudahkan lagi usaha untuk dunia meletakkan harapan yang tinggi untuk membawa Mesir ke negara yang lebih baik.

Ini kerana Morsi satu-satunya pemimpin di Mesir yang berjaya mengharungi pusingan kedua pilihan raya presiden Mesir yang bukan dari kalangan konco-konco Hosni Mubarak. Jika mereka memilih Ahmed Shafik sebagai presiden Mesir, nama buruk Mubarak mungkin akan membuatkan Shafik tidak berjaya membuatkan dunia meletakkan harapan kepadanya. Solusi yang paling senang adalah memilih Mohamed Morsi.

Operasi ini juga dipercayai bersangkut paut dengan parti pemerintah Israel untuk menghadapi pilihan raya yang dijangka akan berlangsung Januari tahun hadapan. Ini kerana peperangan sebelum ini juga banyak berlangsung dalam tempoh kurang tiga bulan sebelum pilihan raya diadakan. Matlamatnya mungkin untuk memberikan satu bayangan kepada rakyat Israel yang kerajaan sedia ada mampu mempertahankan mereka dari serangan penduduk Gaza sekaligus memperoleh sokongan daripada rakyat mereka sendiri.

Dato Seri Najib Tun Razak mempersilakan Christine Lagarde
di kompleks Perdana Putra, Putrajaya
Anda mungkin akan mempersoalkan kedatangan Christine Lagarde ke Malaysia tempohari dimana beliau memuji perkembangan ekonomi negara kita yang memberangsangkan. Namun penulis tidak melihat ia satu bentuk ancaman buat Malaysia kerana tahap ekonomi di negara kita tidak memerlukan pertolongan dari mana-mana pihak.

Sampai disini sahaja pendapat penulis tentang krisis di Palestin yang penulis sifatkan sebagai salah satu helah Israel. Penulis hanya membuat kesimpulan sahaja diatas kerana penulis tidak pernah percaya dengan Yahudi yang selalu menyeleweng. Penulis mungkin salah mungkin betul, hanya Allah saja yang tahu.

* Berkenaan kenapa nombor ekor ( loteri ) dipanggil nombor ekor bukannya nombor kepala ataupun nombor badan adalah kerana nombor tersebut akan mengekori dimana anda pergi. Sudah pasti anda akan melihat keputusan loteri di Utusan Malaysia mahupun di internet. Dalam maksud yang lain anda akan mengEKORi perkembangan agensi NOMBOR yang anda beli.

** Update 30/11 : Artikel terbaharu mengenai Perang di Gaza [ klik sini ]

2 comments:

  1. Saya ingin menyampaikan kepada seluruh TKI yang bekerja di negeri orang saya IBU TITING seorang TKW DI ARAB SAUDI pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan SUAMI saya sakit-sakitan dikampung dan gaji saya itupun buat beli obat-obatan sedangkan hutang banyak kebetulan saya buka-buka facebook mendapatkan nomor hp KI KUNCORO katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah jadi saya coba hubungi AKI dan minta angka bocoran ANGKA THAILAND angka yang di berikan 3D ternyata betul-betul tembus 100% dan bagi saudarah-saudarahku di indonesia yang bekerja di luar negeri jadi TKI apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan bebang masalah anda silahkan hubungi KI KUNCORO di nomor 0823-1332-9888 silahkan buktikan sendiri aki tidak melayani SMS demi allah saya sudah membuktikan. untuk info lebih jelas KLIK: >>KLIK DI SINI KALAU ANDA BERMINAT BERGABUNG DENGAN KI KUNCORO <<<

    ReplyDelete
    Replies
    1. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Delete

Dipersilakan Komen