Friday, November 30, 2012

Gaza dan Elton John

Sir Elton John di Genting Highland, tahun lalu
Semalam penulis sempat ke masjid menunaikan sembahyang Maghrib dimana masjid sekitar rumah penulis ini ada menjemput seorang pengamal media dari Gaza yang telah dibawa oleh Haluan Palestin untuk membongkar kekejaman dan menceritakan kisah mengenai Israel di bumi Palestin selepas penulis tidak berkesempatan ke Genting Highlands menyaksikan konsert Sir Elton John, penghibur terhebat sepanjang zaman.

Meskipun mendapat tentangan daripada Parti Islam SeMalaysia ( PAS ) untuk membatalkan konsert Elton John, namun konsert diteruskan dan penulis juga tidak dapat pergi kerana ketiadaan individu yang boleh menghantar penulis ke Genting berikutan ibu penulis berada di Bangkok, Thailand.

Konsert Pitbull di Sunway Lagoon
Sejujurnya, konsert Sir Elton John tidak mempunyai sebarang nilai-nilai homoseksual dan kurang elok jika dibandingkan dengan konsert-konsert yang mempersembahkan artis-artis barat yang bertemakan parti seperti Pitbull dan sebagainya.

Bukan niat penulis untuk membela Elton John, tetapi tidak adil lah jika melarang Elton John membuat persembahan kerana beliau seorang homoseksual yang mana itu hak peribadi beliau yang mana tidak perlu kita campuri urusannya.

Setiap penampilan awamnya jarang beliau menceritakan isu peribadi mengenai kehidupan dirinya dan beliau lebih senang berinteraksi dengan penonton. Dan jika anda saksikan konsert Elton John, anda akan dapat pastikan yang beliau lebih gemar bernanyi bersama pianonya dengan bergitu beradab.

Sir Elton John ketika menyanyikan lagu
Goodbye England's Rose
Penulis rasakan lebih buruk kelakuan segelintir anugerah di Malaysia yang mana penontonnya berlompat-lompat bersama lelaki dan perempuan di tepi pantai jika dibandingkan dengan konsert Elton John yang mana penontonnya lebih selesa duduk dan melayan kecantikan alunan piano yang dimainkan Elton John.

Maka tiada hairanlah mengapa beliau menjadi seorang yang terpilih untuk menyanyikan lagu Goodbye England's Rose pada 1 September sempena pemergian Puteri Diana Spencer atau lebih dikenali sebagai Lady Diana dengan tontonan satu billion orang dari seluruh dunia. Dan tidak hairanlah mengapa beliau sekali lagi dipanggil bagi membuat persembahan sempena ulang tahun Jubli Intan pemerintahan Ratu Elizabeth II.

~~~~~

Ahmed al-Jabari
Selesai solat Maghrib, penulis melaksanakan solat sunat rawatib, pihak masjid menjemput seorang lelaki Arab bernama Yusuf dimana beliau merupakan seorang wartawan daripada sebuah agensi berita Arab dimana diterbangkan dari Gaza sehari selepas gencatan senjata dicapai.

Beliau pertama sekali berterima kasih kepada rakyat Malaysia yang tidak putus-putus memberikan sokongan  diikuti dengan doa selain memuji sikap rakyat Malaysia yang mana bersama-sama ingin mempertahankan Palestin dari serangan Israel.

Beliau menceritakan kisah dimana bermulanya perang apabila mereka mengebom kenderaan yang dinaiki Ahmed al-Jabari. Menurut isterinya, Ahmed al-Jabari mempunyai tiga impian yang ingin beliau capai iaitu yang pertama untuk pergi ke Haji.

Allah memakbulkan permintaannya apabila beliau dibom di Palestin dua hari selepas beliau pulang daripada Mekah mengerjakan haji. Kedua beliau bercita-cita untuk membina satu pasukan yang mana boleh mempertahankan rakyat Palestin dari dibom Israel.

Sebuah bangunan bersebelahan masjid dibom Israel
Syukur kepada Allah kerana beliau dapat mencapai cita-citanya apabila Brigade al-Qassam bertambah kuat apabila beliau menyertai pentadbirannya. Akhir sekali beliau ingin syahid yang mana syahidnya telah memakan diri Israel sendiri.

Menurut saudara Yusuf, sekitar sepuluh hingga lima belas minit selepas pembunuhan al-Jabari, Israel terus melaksanakan kempennya dengan menggugurkan lebih kurang 1000 butir bom dimana disasarkan di seluruh kota Gaza. Dan untuk pengetahuan anda, sebutir bom yang digugurkan seberat satu tan ataupun bersamaan 900 kg .

Penulis dan jemaah yang lain ditunjukkan gambar-gambar kekejaman Israel yang tidak pernah ditunjukkan dimana-mana media massa yang lain. Antaranya adalah gambar sekeluarga mati dibom dimana terdapat empat beradik berada di hospital dimana doktor sedang menguruskan jenazahnya.

Asap hasil daripada letupan bom yang
digugurkan oleh tentera Israel
Katanya, Israel menggangap para wartawan yang berada di Gaza tidak ada bezanya dengan Mujahidin di Gaza kerana mereka enggan melihat sebarang berita/gambar tentang kekejaman mereka tersebar di seluruh dunia kerana ini akan membuka ruang kepada Palestin untuk mendapat sokongan. Disebabkan itulah baru-baru ini Israel sengaja mengebom pusat aktiviti media di Gaza dengan alasan ia digunakan oleh Hamas sebagai pusat komunikasi.

Seperti penulis katakan pada awal ayat tadi, serangan Israel sememangnya memakan diri mereka sendiri apabila serangan roket oleh Brigade al-Qassam telah berjaya membuatkan Israel panik berikutan roketnya berjaya menembusi ibu kota Israel. Ini sekaligus membuktikan bahawa penggunaan teknologi Iron Dome tidak berkesan sehingga mereka terpaksa meminta bantuan Amerika Syarikat.

Kebetulan pula Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berada di Kemboja bagi sidang ASEAN+AS, Malaysia mengambil kesempatan untuk mendesak AS untuk menghentikan peperangan di Gaza. Ini disambut baik oleh Amerika kerana Israel juga mengharapkan gencatan senjata kerana roket al-Qassam berjaya meletup hingga ke kota Sderot.

Presiden Obama berada di Phnom Penh untuk
Sidang Kemuncak ASEAN
Berikutan desakan negara-negara Islam dan Israel, akhirnya Obama meminta Presiden Mesir, Mohamed Morsi yang bersama-sama dengan pemimpin negara Islam di Pakistan bagi persidangan D8 ( Developing 8 ) untuk menganjurkan gencatan senjata.

Anjuran gencatan senjata ini sememangnya dinantikan rejim Zionis yang tidak tahan dengan serangan roket bertalu-talu oleh Mujahidin Palestin. Pihak berkuasa wilayah Gaza bersetuju dengan gencatan senjata tetapi dengan syarat yang ditetapkan oleh pihak mereka.

Kerana terlalu terdesak, akhirnya Israel menuruti syarat yang ditetapkan oleh Hamas dimana gencatan senjata mestilah bermula pada jam 9.00 malam dimana tiada sebarang aktiviti ketenteraan boleh diadakan selepas itu.

Selain itu, askar Israel juga perlu tidak boleh membunuh mana-mana rakyat Palestin yang berada berhampiran dengan sempadan selain membenarkan mereka mengusahakan tanah-tanah untuk dijadikan ladang. Selama bertahun-tahun tanah tersebut tidak boleh digunakan kerana diduduki oleh askar Israel, namun berkat doa dan usaha umat Islam, Israel terpaksa menerima syarat tersebut.

Apa yang menggembirakan lagi adalah apabila nelayan-nelayan Palestin turut dibenarkan menjalankan aktiviti menangkap ikan tanpa sebarang gangguan dari askar Zionis. Syarat ini sesungguhnya rahmat untuk nelayan Palestin kerana mereka boleh menangkap ikan sehingga enam batu nautika di perairan tanpa sebarang gangguan. Dahulunya, jika askar Israel terlihat nelayan Palestin di perairan, mereka akan menembak tanpa sebarang budi bicara tetapi tidak selepas perjanjian dibuat.

Askar Israel, Gilat Shalit yang pernah dijadikan tawanan 
Syarat yang dirangka oleh pihak Palestin ini sesungguhnya telah berjaya menaikkan semangat rakyat Palestin selain menunjukkan kepada dunia bertapa teruknya kekalahan Israel sehingga terpaksa menerima kesemua syarat yang diminta oleh Palestin.

Beliau juga ada melaporkan yang terdapat lebih seribu tahanan warga Palestin termasuk 50 wanita dan kanak-kanak berada di penjara di Israel. Wanita di dalam tahanan ini didera dan diseksa oleh askar Israel setiap hari.

Pada suatu hari, seorang askar Israel menjerit kepada seorang tahanan wanita Muslim di dalam penjara yang mengatakan tidak ada orang pun kisah mengenai anda di dalam sini dan anda akan mati dan reput disini. Namun wanita terbabit membalas yang mengatakan ada Allah dan orang Islam lain yang berada di belakangku.

Askar Israel itu berlalu pergi dan pada suatu hari, mereka semua dibebaskan apabila Ahmed al-Jabari ini telah berjaya membebaskan tahanan dengan menggantikan seorang askar Israel, Gilat Shalit dengan lebih 1000 tahanan termasuk 50 wanita dan kanak-kanak.

Wanita terbabit senyum dan mengatakan kepada askar terbabit yang masih lagi terdapat orang yang akan membantunya.

Akhir sekali, saudara Yusuf ini ada menyebut mengenai penyelesaian dua negara ataupun dipanggil two state solution yang kerap kali dibangkitkan termasuklah kenyataan Anwar Ibrahim di Wall Street Journal dimana ingin memberikan tanah buat Israel.

Saudara Yusuf dengan nada yang tegas mengatakan penyelesaian dua negara ini tidak boleh disokong sama sekali kerana Masjidil-Aqsa sememangnya milik umat Islam secara keseluruhannya. Beliau turut menegaskan yang Israel tiada hak untuk mempunyai negara di Palestin kerana mereka sememangnya pendatang.

Malahan ketika penaklukan kota Jerusalem, Saidina Umar al-Khattab iaitu Khalifah kedua selepas Abu Bakar as-Sidiq sendiri hadir bagi menerima kunci daripada Bishop Kristian. Selain daripada itu, Umar juga enggan memberikan tanah tersebut kepada mana-mana pembesar untuk ditadbir kerana beliau berpendapat Masjidil-Aqsa milik orang Islam secara keseluruhannya.

Ini berbeza dengan cara pentadbiran mereka yang memberikan sesebuah kawasan kepada pembesar seperti berlaku di Damsyik dimana Muawiyah diberikan jawatan sebagai Gabenor.

Tindakan ini secara keseluruhan menunjukkan bertapa sucinya kota Jerusalem hinggakan khalifah sendiri enggan memberikan mana-mana orang untuk mentadbir.

Ceramah diakhiri dengan solat hajat

* Penulis tidak berkesempatan untuk mengambil sebarang gambar kerana telefon penulis kehabisan bateri tambahan lagi ibu penulis membawa pengecas penulis ke Bangkok

2 comments:

  1. Saya ingin menyampaikan kepada seluruh TKI yang bekerja di negeri orang saya IBU TITING seorang TKW DI ARAB SAUDI pengen pulang ke indonesia tapi gak ada ongkos sempat saya putus asah apalagi dengan keadaan SUAMI saya sakit-sakitan dikampung dan gaji saya itupun buat beli obat-obatan sedangkan hutang banyak kebetulan saya buka-buka facebook mendapatkan nomor hp KI KUNCORO katanya bisa bantu orang melunasi hutang melalui jalan TOGEL dengan keadaan susah jadi saya coba hubungi AKI dan minta angka bocoran ANGKA THAILAND angka yang di berikan 3D ternyata betul-betul tembus 100% dan bagi saudarah-saudarahku di indonesia yang bekerja di luar negeri jadi TKI apabila punya masalah hutang sudah lama belum lunas jangan putus asah beliau bisa membantu meringankan bebang masalah anda silahkan hubungi KI KUNCORO di nomor 0823-1332-9888 silahkan buktikan sendiri aki tidak melayani SMS demi allah saya sudah membuktikan. untuk info lebih jelas KLIK: >>KLIK DI SINI KALAU ANDA BERMINAT BERGABUNG DENGAN KI KUNCORO <<<

    ReplyDelete
    Replies
    1. DARI PAK SUNANG Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikan-merangin.blogspot.co.id

      Delete

Dipersilakan Komen