Sunday, February 26, 2012

Kenderaan Terakhir Puteri Diana di Amerika

Kegilaan penulis terhadap Rolls Royce tidak pernah pudar walaupun hanya terdapat dua buah model Rolls Royce ketika ini iaitu Rolls Royce Phantom yang dikeluarkan semenjak tahun 2003 dan Rolls Royce Ghost yang dikeluar pada tahun 2010.

Rolls Royce Ghost tidak mempunyai apa-apa perubahan sehingga kini cuma terdapat model Ghost yang mana dipanggil Rolls Royce Ghost Extended Wheelbase dimana tayarnya sedikit ke belakang dimana membuatkan pintu belakang kelihatan lebih besar dan panjang.

Manakala Rolls Royce Phantom telah mengeluarkan model Phantom yang terbaru iaitu Rolls Royce Phantom Drophead Coupe yang dikeluarkan pada tahun 2007. Tahun berikutnya Rolls Royce sekali lagi mengeluarkan Phantom baru iaitu Phantom Coupe.
Beza diantara dua kereta ini hanyalah bumbungnya. Phantom Drophead Coupe tidak mempunyai bumbung manakala Phantom Coupe yang dikeluarkan pada tahun 2008 mempunyai bumbung tetapi kedua-duanya dua pintu ( Coupe ).
Sudah semestilah Rolls Royce Phantom Drophead Coupe harganya lebih mahal dan juga terdapat perbezaan pada berat keseluruhan kedua-dua Rolls Royce dimana Phantom Drophead Coupe berat 30 kg dari Phantom Coupe.

Penulis enggan mencerita panjang-panjang mengenai dua buah Rolls Royce ini kali ini. Tapi ada cerita lebih menarik mengenai Rolls Royce yang ingin penulis kongsikan pada hari ini.

Bagi pembaca setia blog penulis ini penulis yakin perkataan Rolls Royce selalu keluar dalam artikel blog ini. Antara artikel yang spesifik mengenai Rolls Royce ialah Roadtax Rolls Royce , Kemegahan Rolls Royce dan Rolls Royce Milik Seri Paduka Baginda Sultan Mizan.

Hari ini penulis ingin berkongsi mengenai sebuah Rolls Royce Silver Spur III dan juga Puteri Diana yang mana banyak kali penulis sebut dalam artikel mengenai Sir Elton John. Rasanya yang berumur 15 tahun ke atas sepatutnya tahu siapakah gerangan Puteri Diana.

Seperti yang ditulis pada tajuk diatas, kenderaan terakhir Puteri Diana ke Amerika Syarikat pada Jun 1996 ialah sebuah Rolls Royce Silver Spur III dimana ditempah khas buat Puteri Diana bagi menyambut kunjungannya di Chicago, Amerika Syarikat.

Rolls Royce Spur III ini ditempah khas bagi membawanya untuk meraih dana sebanyak Rm 4.2 juta yang mana dibahagikan kepada tiga Pusat Kebajikan Kanser Wanita iaitu Northwestern's Robert H. Lurie Cancer Center, Gilda's Club dan London's Royal Marsden Hospital.

Kereta ini dibuat khas di atas permintaan Konsulat British di Amerika bagi mengangkut Puteri Diana dalam kunjugannya ke Chicago selama tiga hari dimana Puteri Diana bermesra dengan penduduk disana.

Setelah tiga hari membuat lawatan ke Chicago, Amerika Syarikat, Puteri Diana ke Lapangan Terbang untuk pulang ke London bagi menaiki pesawat British Air. Kenderaan terakhir yang menghantar Puteri Diana ke kapal terbang merupakan Rolls Royce ini.

Rolls Royce ini merupakan kenderaan darat terakhir yang Puteri Diana ke Amerika Syarikat kerana selepas itu Puteri Diana tidak pernah ke sana lagi. Apa yang menarik mengenai kenderaan ini adalah kerana rekaan Rolls Royce ini dinamakan Princess Diana. Manakala stok buat kereta ini dibawah nama Princess. Stering kereta ini juga diletakkan sebelah kiri sama seperti jalan disana membuatkan Spur III ini agak rare.

Kereta ini kemudiannya dibeli oleh seorang wanita yang mempunyai pertalian rapat dengan Puteri Diana. Kereta ini jarang dipandu dan sehingga kini jarak perjalanan ini hanyalah 19,000 km sahaja.

Kenderaan ini akan dijual pada harga US$ 250,000 ( Rm 750,000 ) hingga US$ 350,000 ( Rm 1.05 juta ) dan bahagian keuntungan bagi kereta ini akan didermakan kepeda 3 buah pusat kebajikan yang mana Puteri Diana lawat pada lawatan terakhirnya di Chicago.

Kepada sesiapa yang berminat untuk membeli kereta ini bolehlah lawat website ini http://www.volocars.com/ . Bab shipping, cukai dan sebagainya boleh hubungi penulis. Penulis tahu siapa yang pakar bab macam ini.

Tapi penulis bagi jaminan yang proses untuk membeli kenderaan ini mengambil masa paling kurang tiga bulan. Ini kerana selalunya berlaku rundingan harga yang memakan masa berminggu-minggu.

Selepas itu bab membuat pembayaran yang kini hanya mengambil masa sehari. Dimasukkan pula dengan tempoh pelayaran ( shipping ) yang mengambil masa 3 minggu dan perlu membelanjakan berpuluh ribu untuk mendapatkan permit import yang mana sukar dicari juga mengambil masa lebih kurang dua minggu ( lainlah kalau dah pakar bab membeli kereta ).

Sampai pula pelabuhan kena tunggu 3 hari pula untuk kontena dipindahkan kedalam pelabuhan. Selepas itu kena tunggu Kastam Malaysia buat taksiran cukai kereta tersebut yang memakan masa 2-3 minggu.

Campur tolak semua hampir 3 bulanlah nak dapat Rolls Royce ini ataupun apa jua kereta klasik di luar sana. Tapi ada alternatif lain yang boleh digunapakai untuk mendapatkan Rolls Royce Silver Spur IV dalam kadar segera.

Dalam Malaysia terdapat pelbagai model Rolls Royce Spur ini dan penulis boleh tawarkan sebuah Rolls Royce Silver Spur dalam harga 15% dari harga tertinggi Rolls Royce Spur III yang dinaiki Puteri Diana itu.

Harga 15% yang penulis tawarkan ini termasuk dengan cukai oleh Kastam Malaysia. Perlu diingatkan yang Spur III Puteri Diana yang berharga Rm 1.05 juta. Penerimaannya juga lebih cepat yang mana penulis anggarkan mengambil masa lebih kurang sebulan sehingga sebulan setengah sahaja.

E-mail penulis jika ada yang berminat untuk membeli ataupun menyewa untuk majlis pernikahan atau apa-apa sahaja yang berkaitan Rolls Royce Silver Spur ataupun apa jua Rolls Royce di alamat e-mel penulis genre11@yahoo.com.

Inshallah penulis akan balas e-mel secepat mungkin

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen