Monday, December 5, 2011

Mesej Berantai ... Ketakutan atau Kebodohan

Hampir setiap orang di Malaysia mempunyai perkakasnya sendiri untuk berkomunikasi dengan orang lain. Penggunaan paling meluas ketika ini selain daripada telefon bimbit adalah jaringan internet yang membolehkan komunikasi meluas tanpa sempadan.

Dalam kesibukan berkomunikasi, ada segolongan manusia yang terpedaya dengan mesej berantai ataupun dipanggil 'chain message'. Mesej berantai ini telah menjalar di Malaysia sebelum wujudnya telefon lagi.


Ketika zaman dahulu juga surat berantai disebarkan di masjid dan surau kononnya untuk menunaikan tanggungjawab. Contohnya surat yang dikatakan dari penjaga makam Rasulullah S.A.W

SURAT DARI ARAB SAUDI
(WASIAT UNTUK UMAT ISLAM SELURUH DUNIA)
Assalamualaikum. Ini adalah surat wasiat dari penjaga makam Nabi Muhammad S.A.W. iaitu Sheikh Ahmad (Saudi Arabia) Pada suatu malam ketika hamba membaca Al-Quran di makam Rasulullah S.A.W. selepas membaca lalu hamba tertidur dalam tidur hamba bermimpi di datangi Rasulullah S.A.W. lalu bersabda kepada hamba dalam 60,000 orang yang meninggal dunia di zaman ini tiada seorang pun matinya dalam keadaan yang beriman.
a) Isteri tidak mendengar suami
B) Orang kaya tidak lagi bertimbang rasa kepada orang miskin
c) Orang tidak lagi berzakat dan tidak membuat kebajikan.

Oleh itu wahai Sheikh Ahmad hendaklah kamu menyebarkan kepada orang Islam yakni supaya membuat kebajikan kerana hari penghabisan (Qiamat) akan tiba di masa bintang terbit dari langit. Sesudah itu pintu matahari akan turun di atas kepala. Pesanan Hamba ini
a) BERSELAWATLAH kepada junjungan Nabi kita Muhammad S.A.W.
B) BERTAUBATLAH Dengan segera sementara pintu taubat masih terbuk.
c) BERSEMBAHYANGLAH Kamu sebelum kamu disembahyangkan
d) BERZAKATLAH Jangan tinggalkan
e) JANGAN MENDERHAKA KEPADA KEDUA IBU BAPA Hormatilah mereka.
f) MENUNAIKAN FARDU HAJI Bila berkemampuan.

UNTUK MAKLUMAT 1) Seorang saudagar dari Bombay telah menerima surat ini dan beliau telah mencetak sebanyak 20 salinan dan mengirimkan kepada orang lain. Dia kemudiannya dianugerahi oleh Allah dengan mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaannya. Seorang hamba Allah telah menerima surat ini tetapi tidak mengindahkannya dan menganggap wasiat ini palsu. Maka selang beberapa hari kemudian anaknya meninggal dunia.

2) Tan Sri Ghazali Jawi, Bekas Menteri Besar Perak secara tidak langsung dipecat dari jawatannya kerana apabila menerima wasiat ini beliau terlupa mencetak sebanyak 20 salinan untuk disebarkan kepada orang lain tetapi beliau tidak menyedari kesilapannya lalu beliau mencetak semula wasiat ini dan terus mengirimkannya kepada orang lain dan selang beberapa hari kemudian beliau telah dilantik menjadi Menteri Kabinet Perdana Menteri.

3. Pada tahun 1977 Tun Dato' Mustafa bekas Ketua Menteri Sabah menerima surat ini kemudian mengarahkan setiausahanya mencetak sebanyak 20 salinan dan menghantar kepada orang lain maka selang beberapa hari kemudian dia telah mendapat hadiah pertama dari loteri Kebajikan Masyarakat Timur.

4. Zulfikar Ali Bhuto telah menerima wasiat ini dan tidak percaya akan kebenarannya dan menganggap palsu lalu dibuangkan kedalam tong sampah. Seminggu kemudian beliau telah dijatuhkan hukuman pancung sampai mati.

5. Di Terengganu, seorang pekerja bengkel kenderaan telah menerima wasiat ini dari pengirim yang tidak dikenali yang datangnya dari Perak. Lalu beliau membuat cetakan sebanyak 20 salinan seperti yang dituntut. Alhamdulillah dia dianugerahkan oleh Allah seorang gadis yang berakhlak mulia sepertimana yang dituntut oleh Islam. Baginya anugerah Allah ini paling agung dan tidak ada bandingnya.

6. Di Terengganu juga, seorang hamba Allah telah menerima wasiat ini dari orang yang tidak dikenali lalu beliau tidak mengindahkannya. Beliau mengatakan yang ianya bohong belaka dan sengaja diada-adakan untuk menakut-nakutkan orang yang membacanya. Beberapa hari kemudian dia telah mendapat penyakit yang ganjil dan penderitaannya amat menyedihkan. Setelah 3 minggu mendapat rawatan rapi di hospital, penyakitnya masih disimpannya lalu menyuruh sepupunya mencetak 20 salinan dan diedarkan kepada orang lain. Seminggu kemudian barulah beliau sembuh sehingga sekarang.

Banyak lagi contoh-contoh orang menerima wasiat ini dan tidak mempercayainya dan tidak mengedarkannya atau menyampaikannya kepada orang lain di mana mereka mendapat malapetaka. Setelah kejadian yang menggembirakan dan menakutkan ini, anda jangan lupa mencetak 20 salinan wasiat ini dan
disebarkan kepada orang lain dalam masa 90 jam dari masa anda menerima wasiat ini anda akan memperolehi sesuatu dari ALLAH YANG MAHA ESA.

Ini adalah salah satu mesej berantai yang pernah singgah ke wall facebook penulis, namun penulis buat tak endahkan saja kerana penulis tahu ia dihantar bukannya kerana ingin berkongsi maklumat tetapi kerana ugutan '' ... kepada orang lain di mana mereka mendapat malapetaka '' jika tidak disebarkan atau diedarkan.

Ada juga yang hantar dekat telefon bimbit bagi sepotong dua ayat yang dikatakan ayat mukjizat dan dikehendaki untuk forward kepada sepuluh orang rakan. Ugutnya lagi jika tidak hantar, bencana akan ditimpa dalam 24 jam.

Penulis hanya tersenyum dan tahu ia hanya SMS bodoh yang penulis takkan membazirkan Rm1.00 untuk forward. Pertama kerana penulis tidak tahu kesahihan dan kedua penulis takkan membuang masa melakukan perkara sedemikian rupa.

Bab-bab agama boleh tahan lagi, yang paling melucukan tetapi kadang-kala merimaskan penulis tentang budak yang bunuh ibu dan bapa dia dan akhir sekali jika tidak diletakkan ke 10 gambar berlainan di laman yang lain. Budak ini akan menghantui anda.

Penulis terfikir kenapa terlampau bodoh manusia ada di muka bumi ini sehingga percaya kepada perkara seperti ini yang tak masuk akal. Jika orang kampung mungkin boleh dimaafkan tetapi orang yang moden dan tahu membezakan baik buruk.

Lebih malang lagi, mesej itu diletakkan dibawah gambar seorang pemilik kereta vintaj dan Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir.

Berapa banyak yang chain message penulis pernah terima pun penulis tidak tahu kerana terlalu banyak. Dalam 14 tahun lebih penulis hidup di muka bumi, tidak pernah sekali pun penulis hantar mesej berantai kepada sesiapa.

Jika hendak dikongsi kesemua mesej berantai memang banyak dan hanya membazir masa pembaca sahaja. Sekarang ini penulis ingin melihat dari sudut yang berlainan kenapa ada orang percaya mesej ini.

Kebanyakkan yang penulis lihat golongan manusia yang suka menghantar mesej berantai ini ialah golongan manusia yang jenis tidak berpengetahuan ataupun senang kali manusia yang agak-agak bodoh dalam kalangan rakan penulis.

Manusia seperti ini kebanyakkannya penakut dan jenis tidak berpendirian. Hanya tahu ikut cakap orang sahaja dan boleh diperibahasakan seperti 'katak bawah tempurung'.

Kedua penulis fikirkan kerana ketakutan dan kepercayaan mereka terhadap sesuatu mesej tersebut. Mereka ini sesungguhnya senang terdedah kepada fitnah-fitnah. Mesej ini akan membuatkan mereka terfikir, '' hantar ja la, bukan susah pon ''.

Pemikiran sempit manusia seperti ini harus dielakkan kerana dikhuatiri terjebak dalam fitnah. Penulis mengkaji perkara ini dan dalam sebuah laman web menyatakan bahawa supaya tidak mempercayai apa-apa mesej berantai kerana ia mungkin membawa kepada perbuatan khurafat seterusnya murtad.

Disini jelas bahawa mesej ini suatu pembohongan dan perkara seperti ini tidak wajar dilakukan walaupun mesej yang dihantar itu mempunyai pengertiannya. Jangan memaksa orang untuk menghantar tetapi ajaklah mereka menghantar.

Semoga pembaca tidak membazirkan duit ataupun masa menghantar mesej-mesej seperti ini kecuali jika ia bermaklumat dan atas kemahuan anda sendiri.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen