Saturday, December 17, 2011

Bila Gay Terlupa Bangsa

Semalam di timelines Twitter penulis penuh tweet-tweet berkaitan pemuda Melayu dikatakan berasal dari Bukit Gantang, Perak berkahwin dengan lelaki Ireland di sana. Pemuda yang bernama Ariff Alfian Rosli ini menuntut di University College of Dublin dan mengambil jurusan perubatan di sana.

Menjadi Trends di Twitter semalam apabila perkataan Ariff Alfian antara paling banyak disebut dalam tweet-tweet rakyat Malaysia membuatkan penulis mencari fakta dan informasi tentang lelaki ini.

Perkara yang menghangatkan lagi kisah ini disebabkan tersebarnya gambar-gambarnya berkahwin dengan 'teman lelaki'nya yang bernama Jonathan. Namun yang amat memeranjatkan adalah apabila gambar pengantin bercium bersama pasangannya.

Di Malaysia, amalan-amalan songsang seperti Lesbian , Biseksual, Gay dan Transgender ( LBGT ) memang ditentang terus oleh masyarakat Malaysia yang masih lagi mengamalkan adat ketimuran.

Namun di Barat, bila amalan-amalan songsang seperti ini merebak meluas akhirnya mereka menghalalkan perkara yang mereka tahu salah kerana aktivitinya terlalu meluas.

Di dalam gambar ini, pemuda Melayu ini masih tidak lagi meninggalkan adat Melayu apabila memakai Baju Melayu lengkap bersampin serta tengkolok.

Pakaian seperti itu selalunya dipakai oleh orang Melayu ketika majlis perkahwinan ataupun untuk ke majlis-majlis rasmi ataupun untuk menyambut raya kerana ketinggian nilai Baju Melayu itu sendiri.

Malahan pada pagi raya, hampir kebanyakkan orang memakai Baju Melayu untuk bersembahyang raya dan amat jarang sekali dipakai untuk suka-suka. Baju Melayu di Malaysia amat sinonim dengan perkara keagamaan.

Namun dalam gambar diatas ini, menunjukkan bahawa Baju Melayu iaitu Persalinan rasmi orang Melayu dipakai ketika berkahwin dengan seorang lelaki.

Persoalannya disini bagaimanakah istiadat perkahwinan diantara seorang lelaki dengan seorang lelaki dilangsungkan. Adakah mereka memanggil 'Tok Kadi' untuk akad nikah? Ataupun menggunakan seorang paderi untuk mengahwini mereka berdua.

Jika ya paderi yang mengahwinkan mereka, adakah pemuda ini terkeluar dari Islam ? Kerana Islam secara terang-terangan mengecam akan perkara-perkara yang menentang hukum alam seperti ini.

Malahan kaum Nabi Luth dimusnahkan dengan bencana yang amat dashyat 1800 tahun sebelum masihi kerana ajaran songsang ini meluas dan mereka tidak kembali ke jalan yang benar selepas dinasihati oleh Baginda.

Walaupun pemuda ini masih ingin menunjukkan ciri-ciri kemelayuan di dalam majlis kahwinnya. Namun jika mengikut akidahnya pemuda ini sepatutnya sudah terkeluar dari agama Islam yang agung ini.

Ataupun pemuda ini dikategorikan sebagai golongan Musyrik iaitu melakukan perbuatan-perbuatan yang bertentangan dengan agama Islam tetapi masih mengaku beragama Islam. Balasan orang seperti ini akan dilemparkan ke dalam neraka.

Bab Melayu pula, Melayu sebuah bangsa yang agung walaupun dijajah beratus-ratus tahun tetapi masih lagi kukuh pegangan orang Melayu dengan budaya timur. Untuk menjadi seorang Melayu bukannya senang.

Kemestiannya bapanya berbangsa Melayu tetapi di Malaysia jika ibunya berbangsa Melayu tetapi bapanya berbangsa bukan bumiputra, maka mereka akan letakkan bangsa anaknya Melayu kerana bangsa Melayu mendapat keistimewaan dalam segenap aspek.

Seperti yang penulis katakan dahulu, bangsa Melayu merupakan bangsa Islam kerana 99.9 peratus orang Melayu beragama Islam di seluruh dunia. Boleh buat research jika tak percaya kata-kata penulis kerana Melayu amat taat kepada rajanya. Jika Raja memeluk agama Islam maka rakyatnya secara automatiknya menjadi penganut agama Islam.

Dalam perlembagaan Malaysia pula menjelaskan definisi Melayu melalui Artikel 160 Perlembagaan Malaysia ( 2 ) , Orang Melayu itu mestilah beragama Islam, mengamalkan adat budaya Melayu, bertutur menggunakan bahasa Melayu dan lahir sebelum hari merdeka sama ada di Tanah Melayu atau Singapura, atau pada hari merdeka telah bermastautin di Tanah Melayu atau Singapura.

Maka jika mengikut perlembagaan Malaysia, Ariff Alfian ini tidak boleh dikategorikan sebagai Melayu kerana tidak menepati kriteria dalam perlembagaan yang menggariskan tentang adat budaya Melayu. Malahan jika pemuda ini bukan seorang Islam secara tidak langsungnya ia bukan Melayu.

Persoalannya adakah Ariff Alfian seorang gay ini layak untuk memakai sepersalinan Baju Melayu untuk melakukan perkara yang jelas bertentangan dengan agama dan adat Melayu.

Apa gunanya jika pandai akademik namun agama ditinggalkan kerana agamalah satu-satunya panduan hidup yang dapat digunakan sepanjang masa oleh semua manusia di atas muka bumi ini.

Perkara ini amat memalukan dan perlu dihapuskan gerakan-gerakan yang ingin mengiktiraf golongan-golongan LBGT ini di Malaysia. Malahan perlu dibuat pemulihan kepada golongan ini supaya kembali ke pangkal jalan.

Amat mengejutkan apabila salah seorang bekas pengamal Gay mendedahkan terdapat lebih kurang 30,000 Gay yang terdiri dari bangsa Melayu di Malaysia. Yang amat membimbangkan masalah makin merebak meluas.

Ini tidak termasuk golongan songsang seperti lesbian lagi. Transgender dan Bisexual tidak boleh dilihat dengan mata kasar kerana kebanyakkan mereka ini menyembunyikan identiti mereka ini.

Bagi penulis, perkara seperti ini akan meruntuhkan masyarakat Malaysia jika dibiarkan ia merebak dan menarik lagi manusia kepada menjadi salah seorang Gay. Didikan agama yang berterusan harus diberikan bagi mengelak perkara sedemikian berlaku kerana ia tunjang kecermelangan hidup.

Pernah sekali, rakyat Malaysia digemparkan dengan video seorang engineer berbangsa Melayu yang mengaku Gay dan akhir sekali berkata '' saya gay, saya ok ''. Ini menunjukkan golongan-golongan Gay ini bukanlah manusia cacat akademik.

Malahan di Malaysia ini terdapat pelbagai-bagai jenis manusia yang songsang bahkan ahli politik juga terlibat. Tidak hairanlah terdapat segolongan manusia yang mengikut bontot Ambiga Sreenevasan memperjuangkan kebebasan seperti ini. Bukan sahaja golongan ini malahan menentang agama. Semuanya kerana gilakan kuasa sahaja. Tidak perlu terkejut jika Ambiga ini mendapat anugerah dari Hillary Clinton kerana usaha jahatnya.

Salah seorang penghibur terhebat dunia, Sir Elton Hercules John atau lebih dikenali sebagai Sir Elton John seorang gay telah mengakibatkan fenomena berkahwin dengan pasangan sejenis merebak secara meluas.

Ini kerana beliaulah salah seorang manusia yang mendapat liputan meluas sebagai seorang gay yang berkahwin dengan pasangannya iaitu David Furnish. Bahkan Elton John pernah berkata '' I am the most well-known homosexual in the world ''.

Walaupun begitu, beliau Elton John. Penulis juga mengaggumi lagu-lagunya malahan ketika kematian mendiang Diana, Princess of Wales, Elton John diberikan penghormatan mendendangkan lagu Candle in The Wind ( Goodbye's England Rose ) pada acara penghormatan.

Antara lain lagu Elton John yang penulis gemar adalah Sacrifice, Something About The Way You Look Tonight, Your Song, Can You Feel The Love Tonight dan Sorry Seems to be the Hardest Word.

Ketika Sir Elton John mengadakan konsert di Malaysia tempohari, terdapat segolongan manusia yang mengecam kedatangan Elton John ke Malaysia yang ingin membuat persembahan di Arena of Star Genting Highlands.

Konsertnya paling murah Rm 388 ini membuatkan penulis tak jadi pergi .

Akhir kata, apa-apa budaya yang bertentangan dengan adat budaya Melayu tidak akan diterima di Malaysia dan harap ia akan terus tidak diterima masyarakat dunia. Jangan perjuangkan hak asasi mereka kerana suara mereka tidak akan didengar.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen