Thursday, November 24, 2011

Polis = Korup ?

Baru-baru ini Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Al-Haj bertitah dalam ucapannya ketika merasmikan Ibu Pejabat Polis Kontijen Selangor dan Ibu Pejabat Polis Shah Alam berasa dukacita dengan sesetengah pihak di negeri ini yang mengkritik Polis Diraja Malaysia.

Titahnya '' Beta berasa dukacita kerana ada segolongan rakyat di negeri ini suka mengkritik dan mencaci pihak polis yang sedang menjalankan tugas-tugas dan tanggungjawab mereka.'' Titahnya lagi '' Ada juga rakyat yang sengaja tidak mahu mendengar dan dengan arahan-arahan yang diberi oleh pihak polis bagi mengelakkan kekacauan dan huru-hara. ''

Itu adalah antara titah Sultan Selangor yang dukacita dengan segelintir pihak di Malaysia yang selalu mengkritik dan mencaci pihak polis serta berdegil kerana tidak mengikut arahan pihak polis untuk menjaga keamanan.

Di Malaysia, pihak polis sering kali dikaitkan dengan rasuah dan salah guna kuasa dalam kalangan polis. Itu adalah perkara yang digambarkan tentang pihak polis secara amnya di Malaysia.

Namun dalam masa yang sama, apa-apa hal berkaitan permasalahan dilaporkan kepada pihak polis dengan harapan mendapat khidmat polis. Tanpa sebarang ganjaran oleh rakyat, polis melakukan dengan penuh dedikasi kepada rakyat.

Contohnya setiap pagi ketika hendak pergi kerja di kawasan-kawasan padat di Kuala Lumpur sudah semestinya pihak polis akan menghantar sekurang-kurangnya seorang pegawai polis trafik untuk melancarkan lalu lintas.

Adakah anda berterima kasih ?

Setiap petang ketika anda semua balik dari kerja, sudah semestinya anda melihat pegawai polis trafik berdiri sambil menghayunkan tangannya.

Adakah anda berterima kasih ?

Kadang kala ketika lewat malam ternampak polis meronda di kawasan kejiranan anda jam 3.00 pagi yang sepatutnya anda tidur.

Adakah anda berterima kasih ?

Apa kata kalau saya kata yang pihak polis boleh duduk melepak di kedai mamak sambil menonton siaran langsung bola sepak England tanpa meronda. Habis sahaja waktu khidmat mereka ( shift ) mereka pulang ke balai.

Tidak !!! mereka tidak lakukan

Tulisan kali ini bukanlah propaganda PDRM untuk menaikkan imej PDRM dibawah pentadbiran Tan Sri Ismail Omar.

Tetapi ini untuk menyedarkan rakyat Malaysia tentang apa yang dilalui oleh pihak polis.

Masih ingatkah anda berapa tahun pihak polis menentang gerila komunis ?

Jawapannya selama 12 tahun iaitu dari tahun 1948 sebelum kemerdekaan negara dan sehingga 1960 selepas mendapat kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu. Berapa ramaikah yang terbunuh ditembak oleh komunis?

Berapa orang pula yang cacat fizikalnya dek terkena jerangkap samar yang dipasang oleh komunis. Berapa orang pula yang kehilangan bapa mereka di medan perang meninggalkan isteri dan anaknya yang masih belum mengerti apa-apa di rumah.

Tiada siapa yang ingat jasa-jasa ini.

Berapa orang yang masih mengingati tragedi berdarah di Bukit Kepong dimana 27 orang mati diserang oleh segerombolan termasuk isteri anggota polis dan anak-anak mereka.

Akhirnya komunis-komunis dianggap sebagai wira negara kerana memperjuangkan kemerdekaan untuk membentuk negara komunis berbeza konsep seperti negara kita yang sekarang.

Bahkan selepas kemerdekaan pun mereka masih memberontak sehingga tahun 1989 adakah ia boleh diangga wira ataupun pengkhianat negara?

Jika tidak salah penulis, salah seorang pesuruhjaya British menyatakan akan kelewatan kemerdekaan negara yang dituntut oleh kerana pemberontakan komunis. Disini jelas pemberontakan mereka menggangu proses peralihan kuasa sepenuhnya untuk mendapat kemerdekaan Tanah Melayu.

Masih ada lagi orang yang menggangap mereka hero...

Berapa orang lagi mengingati peristiwa berdarah apabila organisasi militan Al-Maunah yang melarikan senjata api di Kem Batallion 304 Rejimen Askar Wataniah sebelum menyembunyikan diri sambil mengagih-agihkan senjata api yang dicuri di Bukit Jenalik, Sauk, Perak.

Anggota polis dan Tentera Diraja Malaysia berusaha untuk menghalang dari berlaku kejadian tidak diingini kerana mereka akan menyerang Kuala Lumpur jika Dr. Mahathir tidak meletak jawatan ketika itu.

3 kematian direkodkan oleh yang mana seorang dari penduduk kampung dan dua orang lagi polis. Mereka ini telah mengorbakan nyawa mereka untuk melindungi tanahair mereka dari ancaman.

Berapa orang ingat tentang pengorbanan polis melindungi rakyat Malaysia ?

Mungkin anda tak tahu pun apa yang terjadi pada masa itu...

Apa yang kita ingat tentang polis ???

Polis senang diberikan sogokan untuk melepaskan pesalah trafik dari disaman... Itu yang anda ingat ?

Ya ... Memang itu yang anda fikirkan tetapi tidak anda fikirkan berapa korupnya rakyat Malaysia memberikan rasuah kepada pihak polis. Mungkin sesetengah anda berkata '' polis yang mintak '' tetapi ingatlah, jika anda tidak berminat sia-sia sajalah permintaan polis tersebut.

Fikirkan masalah rakyat Malaysia yang tidak hirau memberi rasuah dan menerima rasuah. Tentang korupsi anda yang tentukan bukan pihak penerima atau pemberi.

Apa lagi yang anda ingat tentang polis

Polis salahguna kuasa... Suka pukul orang... Suka tangkap orang... Suka sumbat orang dalam ISA

Itu saja yang mereka fikirkan tentang polis sedangkan mereka ingin menghuru-harakan negara dan dalam masa yang sama polis menjalankan tugas untuk menjaga ketenteraman awam.

Mereka adalah pilihan untuk berhimpun di stadium namun mereka tidak lakukan kerana lebih selesa di tempat awam dan mengharap terdapat kematian dalam kalangan participant dan menjadikan isu bagi pilihanraya seterusnya kerana kerajaan membunuh rakyat.

Itulah mereka, nasib baik yang meninggal seorang pak cik tua yang berlari ke dalam bangunan dan ada juga lakonan-lakonan yang dibuat ketika itu untuk menunjukkan bertapa jahatnya polis dan kerajaan.

Itulah mentaliti rakyat di negara ini yang menganggap polis bukan satu agensi penguatkuasaan yang telus dek kerana segelintir pemimpin mereka ditangkap kerana melakukan kesalahan yang mana mereka terpaksa memburukkan kredibiliti untuk menyelamatkan orang yang bersalah dari dianggap bersalah oleh rakyatnya.

Fahaman tersebut yang ditanam kepada rakyat Malaysia amat berbahaya dan penulis rasakan lebih baik rakyat berasa takut dan gerun terhadap polis berbanding segolongan mereka yang terlalu berani menentang polis dan menghasut polis.

Titah baginda juga berkata yang anggota polis merupakan manusia biasa yang mempunyai perasaan dan tidak terlepas melakukan kesalahan. Maka bagi penulis tidak perlulah kita mencaci maki anggota polis tetapi kritiklah mereka ini.

Janganlah menanam rasa benci terhadap pihak polis walaupun memang tidak dinafikan ada segelintir pihak polis yang merasakan mereka berkuasa dan bertindak biadap. Laporkanlah kepada yang berkenaan.

Paling penulis ingin pesan kepada pembaca supaya janganlah memberi rasuah kepada pihak polis ataupun menawarkan rasuah kepada mereka kerana rezeki yang mereka dapat tidak halal dimakan. Pemberi rasuah juga dikira bersubahat melakukan perkara ini dan seterusnya sudah semestilah mendapat dosa dari Allah.

Ingatlah jika melakukan kesalahan mengikut peraturan dunia, maka tidaklah berdosa seperti melakukan kesalahan hukum Allah yang mengharamkan sebarang tindak tanduk rasuah.

Ingatlah kepada pembaca sekalian supaya jangan mengkritik jika tidak pernah memuji. Dan ingatlah mereka tidak dapat dipuji jika tidak pernah dikritik.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen