Friday, November 4, 2011

Konvoi Kereta Klasik & Vintaj ke Istana Besar Sri Menanti

Pada 30 Oktober 2011, penulis bersama bapa penulis ke Istana Besar Sri Menanti di Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Konvoi ini dirancang oleh Royal Malaysia Vintage & Classic Car Club ( Kelab Diraja Kereta Klasik & Vintaj ) atau singkatannya RMVCCC.

Pada jam 8.00 pagi hampir kesemua kereta klasik dan vintaj sudah pun berhimpun di Bangunan MCOBA ( Malay College Old Boy Assosiation ) ataupun dalam Bahasa Melayu dipanggil Pertubuhan Budak Tua Kolej Melayu di Jalan Syed Putra, Kuala Lumpur.

Setelah kesemua siap sedia lebih kurang jam 8.30 pagi kami bertolak diiringi oleh polis untuk

mengiringi kami semua ke Seremban. Penulis sepatutnya menaiki Ford Mustang namun disebabkan ketiadaan cukai jalan kerana baru ambil dari pelabuhan kereta Ford Mustang tersebut tidak dibenarkan menyertai walaupun mempunyai trade plate.

Mungkin disebabkan platnya yang agak extreme apabila terang-terangan tertulis Texas di plat tersebut.

Penulis kemudiannya menumpang kereta rakan penulis iaitu Rolls Royce Corniche. Antara kereta lain yang menyertai konvoi ini adalah Bentley, Cadillac, Mitsuoka, Mercedes, Jaguar, Alfa Romeo, Volkswagen, Ferrari dan lain-lain.

Setelah lebih sejam perjalanan dari Bangunan MCOBA akhirnya kami sampai ke destinasi pertama kami iaitu di Tesco Seremban. Kami tiba untuk sarapan pagi bersama bersama Duli Yang Maha Mulia Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tunku Munawir.

Namun disebabkan kami sampai terlebih awal dahulu makanya kami makan dahulu sementara menunggu ketibaan Yamtuan Besar. Yang seronoknya, kami makan percuma kerana Konvoi kali ini ditaja oleh Tesco.

Kami juga diberi beg untuk dibawa balik yang berisi makanan dan minuman di dalamnya. Terima Kasih Tesco kerana menaja RMVCCC untuk berkonvoi ke Istana Besar Sri Menanti.

Selepas sahaja selesai sarapan pagi, Tuanku Muhriz bersama Tunku Besar Sri Menanti, Tunku Ali Redhauddin turut bersama mencemar duli makan bersama. Sebelum itu, putera kedua Tuanku Muhriz iaitu Y.A.M Tunku Zain al-Abidin berada disitu menyambut kami semua.

DYMM Yamtuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir bersarapan bersama kedua-dua anaknya Y.A.M Tunku Ali dan Tunku Zain di Tesco Seremban lebih kurang jam 11.00

Kemudiannya selepas habis santapan oleh Baginda dan putera baginda, Ketua Pengarah Eksekutif Tesco Malaysia, Sunghwan Do yang turut serta melepaskan konvoi ke Istana Sri Menanti dari Tesco Seremban.

Tuanku Muhriz Tuanku Munawir menaiki kereta MG MGB tahun pertengahan 1960-an. Turut bersama Baginda ialah Tengku Dato' Seri Adnan Tengku Besar Burhanuddin yang merupakan Presiden RMVCCC.

Disitu bermulanya perjalanan kami ke Istana Sri Menanti yang diketuai oleh Tuanku Muhriz Tuanku Munawir sambil diikuti hampir 40 buah kereta klasik dan vintaj. Jam 12.30 petang akhirnya kami sampai ke Istana Sri Menanti.

Disana kami kesemua peserta Konvoi Kereta Klasik dan Vintaj bergambar bersama dengan Tuanku Muhriz dan putera Baginda. Kemudiannya Baginda memberi sijil penyertaan kepada peserta-peserta Konvoi ini.

Tuanku Muhriz juga mengambil kesempatan untuk melihat sendiri kereta-kereta yang menyertai konvoi ini dengan sendiri sambil diiringi oleh puteranya dan juga Presiden RMVCCC untuk mengetahui lebih mendalam tentang fungsi kereta.
Antara kereta yang menarik perhatian Tuanku untuk cuba masuk ke dalam ialah kereta Cadillac De Ville Extended yang mana Tuanku sendiri masuk ke dalam mengalami sendiri suasana di dalam sebuah limosine.

Selepas selesai memberi sijil kepada kesemua peserta, Tuanku Muhriz mempelawa kesemua peserta untuk bersama-sama makan di Istana Sri Menanti. Kami menerima santapan yang enak disebelah Istana Sri Menanti walaupun penulis tidak berapa sihat ketika itu.

Setelah habis santapan tengah hari bersama Tuanku Muhriz, kami kemudiannya bersurai sambil dipelawa oleh Tuanku Muhriz supaya melawat Istana Lama Sri Menanti yang mana merupakan kediaman rasmi Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan.

Sebelum pulang para peserta bersalaman terlebih dahulu diberi peluang untuk bersalaman dengan Tuanku Muhriz sebelum peserta berangkat pulang sambil diiringi oleh polis sehingga ke tol Senawang.

Mengikut sejarah mengenai Istana ini, Istana ( Lama ) Sri Menanti dibina oleh dua pakar bina tempatan iaitu Tukang Kahar dan Tukang Taib yang bermula pembinaannya pada tahun 1902 dan disiapkan pada tahun 1908.

Istana yang setinggi 65 kaki ini mempunyai empat tingkat dibina tanpa menggunakan sebatang paku pun mahupun skru . Istana ini menjadi kediaman rasmi Yang di-Pertuan Besar dari 1908 hingga 1931.

Yang di-Pertuan Besar yang pertama dapat merasmikan ini ialah Tuanku Muhammad. Disini juga merupakan tempat mengadap Pesuruhjaya Tinggi Sir Lawrence Gillemard yang diadakan tiga tahun sekali pada tahun 1926.

Penulis pun tidak melepaskan peluang untuk masuk melihat Istana Sri Menanti ini yang dibuka untuk orang awam . Bak kata pepatah '' Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan ''.

Akhirnya kesemua pun bersurai dan penulis balik menaiki Mercedes 280 SE milik salah seorang penggemar kereta Klasik yang turut juga mempunyai sebuah Mercedes 600 yang pernah tunjukkan pada post terdahulu di Concours Mercedes.


1 comment:

  1. assalamualaikum,hello, sy faiz dari rtm angkasapuri k.l, sy ingin bertanya encik/bro ada tak contact number ahli kelab kereta vintage/antik area k.l? coz sy ingin menyewa sebuah kereta antik untuk penggambaran telemovie rtm pada awal julai.. jika tahu sila emailkan nombor fon/email ke amirz_wtsa@yahoo.com

    ReplyDelete

Dipersilakan Komen