Saturday, February 5, 2011

Krisis Mesir : ElBaradei agen Amerika

Empat belas tahun dahulu di Asia Tenggara, hampir kesemua negara di Asia Tenggara mengalami krisis kewangan. Antara yang paling teruk terjejas adalah Indonesia, Filipina dan Thailand tetapi Malaysia adalah negara yang paling sedikit impaknya.

Ia berikutan seorang lelaki Yahudi bernama George Soros yang merosakkan hampir semua negara Asia Tenggara. Matawang Malaysia ketika itu turun mendadak dari Rm 2.50 kepada Rm 4.10 setiap dolar Amerika.

Indonesia juga antara teruk terjejas, sebelum krisis kewangan Asia pada 1997, setiap dolar Amerika bersamaan dengan 2,380 rupiah turun kepada 14,150 rupiah selepas krisis yang dicipta oleh George Soros ini.

Thailand juga mengalami kemerosotan kewangan akibat George Soros apabila wang Bahtnya jatuh sehingga 41 baht bagi satu dolar Amerika. Sebelum krisis, tukaran wang Thailand ialah 24.5 baht.

Tukaran wang Peso Filipina juga tidak terkecuali, ini apabila harga satu dolar Amerika yang sebelum ini berharga 26.3 peso turun kepada 42 peso. Ini menunjukkan satu peningkatan harga wang Amerika akibat kejatuhan harga wang negara.

Disebabkan itu Presiden Republik Indonesia ketika itu, Bacharuddin Jusuf Habibie telah dipersalahkan atas kesusutan harga matawang rupiah. Kerusi Presiden Indonesia pun diganti oleh Abdurrahman Wahid atau lebih dikenali sebagai Gus Dur.

Di Manila Filipina, Fidel V.Ramos telah dipertanggungjawabkan akibat kemerosotan ekonomi Filipina. Fidel V.Ramos yang juga Presiden Filipina ketika itu digulingkan oleh rakyat Filipina dan diganti oleh Joseph Estrada.

Perdana Menteri Thailand ketika itu yang juga bekas Jeneral tentera, Jeneral Chavalit Yongchaiyudh juga digulingkan atas alasan kegawatan ekonomi. Seorang lelaki bernama Chuan Leekpai mengambil alih tampuk pemerintahan Thailand.

Ini semua angkara seorang lelaki bernama George Soros dari Amerika berbangsa Yahudi ini. Dihantar oleh Amerika ke Asia untuk merosakkan ekonomi Asia sekaligus menggulingkan orang nombor satu tiap-tiap negara yang menyebabkan peralihan kuasa.

Seperti yang penulis tulis didalam artikel ''Malaysia Hampir Lingkup Angkara Yahudi'' kesemua penggantinya adalah agen Amerika bagi menguasai blok Asia Tenggara. Namun hanya Malaysia sahaja yang terselamat dari peralihan kuasa ini.

Ia disebabkan kehebatan Tun Dr.Mahathir mengawal ekonomi selain terlebih dahulu memecat Timbalan Perdana Menteri yang ketika itu dijawat oleh Dato' Seri Anwar Ibrahim yang kini ketua pembangkang di Parlimen Malaysia.

Apa kaitannya dengan Krisis di Mesir ?

Baiklah kita lihat krisis di Mesir ketika ini kelihatan sama tekniknya cara untuk menggulingkan kerajaan. Tetapi cara strategi yang mereka lakukan adalah sedikit berbeza dan dimulai di Tunis, Tunisia.

Ia bermula apabila seorang lelaki bernama Mohamed Bouazizi seorang penggangur yang sedang mencari kerja pada pagi 4 Januari 2011. Disebabkan kecewa tidak mendapat kerja, Mohamed Bouazizi membakar dirinya untuk menunjukkan ketidakpuasan hati terhadap kerajaan Tunisia yang memerintah yang telah membuatkan ramai orang menggangur.

Protes untuk menggulingkan Presiden Tunisia Zine El Abidine Ben Ali telah digerakkan sejak 18 Disember 2010. Namun semangat baru telah datang berikutan seorang lelaki membakar diri 4 Januari 2011.

Ini menyebabkan lebih ramai lagi memprotes Ben Ali supaya turun dari jawatan Presiden Tunisia. Semenjak Zine El Abidine menjadi presiden sejak 1987, rakyat Tunisia berkata tiada sebarang pembangunan dilakukan oleh Ben Ali.

Kerajaan pimpinan Ben Ali bertambah teruk dengan pengganguran yang semakin bertambah selain didakwa kerajaannya Korupsi ataupun mengamalkan rasuah. Ben Ali juga dituduh tidak mengamalkan kebebasan bersuara ataupun dipanggil ''Freedom Of Speech''.

Krisis inflasi makanan di Tunisia yang semakin membarah juga antara salah satu sebab mengapa rakyat Tunisia turun ke jalanan memprotes Ben Ali. Keadaan hidup rakyat Tunisia yang semakin susah juga menyebabkan beliau digulingkan.

Pada 14 Januari 2010, selepas 24 tahun memerintah Tunisia, Presiden Zine El Abidine Ben Ali akhirnya lari ke Arab Saudi menunjukkan bahawa protes oleh rakyat Tunisia bukannya sia-sia sahaja.

Tetapi selepas pemergian Ben Ali dalam kerajaan Tunisia. Mohamed Ghannouchi pula mengambil alih pemerintahan Tunisia. Rakyat Tunisia masih lagi memberontak dan tidak puas hati apabila Ghannouchi membariskan kabinet yang kebanyakkannya kroni Ben Ali.

Disebabkan itu, sekali lagi peralihan kuasa dilakukan dan Fouad Mebazza mengambil alih jawatan Presiden Tunisia sekaligus menghentikan protes di jalanan pada 27 Januari 2011. Ini menunjukkan kuasa rakyat yang dapat menggulingkan sebuah pemimpin yang bermula dari seorang lelaki.

Selepas kebangkitan rakyat Tunisia menjatuhkan sebuah kerajaan. Rakyat Mesir pula memberontak di jalanan semenjak 25 Januari 2011. Pemberontakan rakyat Mesir atas usaha menggulingkan Presiden Mesir, Hosni Mubarrak yang memerintah Mesir semenjak 1981.

Dalam masa tunjuk perasaan berlaku di Mesir, jiran kepada Mesir iaitu Jordan, Raja Abdullah II ( gambar atas ) yang juga Raja Jordan telah mengambil keputusan memecat Perdana Menteri Jordan ketika itu Samir Rifai ( gambar tengah ) dan digantikan oleh bekas tentera.

Major Jeneral Marouf al-Bakhit ( gambar bawah ) telah digantikan tempatnya sebagai Perdana Menteri Jordan oleh Raja Abdullah bagi mengelakkan demonstrasi oleh rakyat Jordan akibat inflasi makanan yang makin lama makin meninggi.

Algeria ketika ini masih lagi berlangsungnya protes bagi menggulingkan kerajaan Algeria. Protes yang hari ini masuk hari ke-37 telah masih lagi mencapai satu persepakatan diantara Penyokong anti-kerajaan dan kerajaan.

Walaubagaimanapun, kerajaan Algeria bersedia menarik balik perintah berkurung yang dikuatkuasakan sejak 1992. Pembangkang Algeria mendakwa perintah berkurung itu dilaksanakan bagi mengelak parti pembangkang Algeria berkempen.

Selain itu, kerajaan Algeria juga menjanjikan lebih hak kebebasan bersuara untuk parti pembangkang bagi meredakan demonstrasi. Tetapi mereka masih lagi tidak berganjak untuk meneruskan usaha menjatuhkan kerajaan Algeria.

Berbalik kepada tajuk yang asal tentang krisis di Mesir, semenjak pemerintahan Hosni Mubarak semenjak 30 tahun dahulu, rakyat Mesir menyatakan bahawa Hosni Mubarak mengamalkan dasar pemerintahan kuku besi.

Hosni Mubarak juga terkenal dengan dasar luar yang amat berat sebelah kepada barat seperti menutup sempadan Palestin dan sebagainya. Kerajan Mesir dibawah Hosni lebih cenderung bekerjasama dengan Israel untuk memperlingkupkan Palestin.

Semenjak protes yang bermula 25 Januari 2011, seramai lebih 3000 orang dilaporkan cedera akibat rusuhan di seluruh Mesir. Lebih 300 orang dilaporkan mati semenjak hari rusuhan itu antaranya disebabkan penyokong Hosni yang menembak penunjuk perasaan anti-Hosni.

Polis Mesir dianggarkan telah menangkap lebih 1000 orang sejak tunjuk perasaan ini bermula 25 Januari 2010. Namun tangkapan yang dibuat ini masih lagi tidak meredakan kemarahan rakyat terhadap Hosni.

Dalam masa yang sama, muncullah seorang hero bernama Mohammed El Baradei yang juga menggerakkan protes besar-besaran terhadap Hosni Mubarak. Tetapi tidak diberitahu latar belakang El Baradei.

Mohamed ElBaredei dilahirkan di Cairo, Mesir pada tahun 17 Jun 1942. Belajar di Universiti Cairo dan Graduate Institute of International and Development Studies dengan mengambil jurusan perundangan.

Selepas itu, El Baradei ke New York University untuk meneruskan pengajiannya. Selepas tamat mengajar, El Baradei telah berkerja dengan Kementerian Perhubungan Luar Mesir pada tahun 1964.

Dalam masa yang sama juga, Mohamed El Baradei menjadi ketua kepada misi tetap Mesir ke Pertubuhan Bangsa-bangsa bersatu dalam hal berkaitan politik dan hal penyeludupan senjata haram.

Pada tahun 1974 hingga 1978, El Baradei menjadi pembantu khas kepada Kementerian Luar. Selepas itu, pada tahun 1980 El Baradei menjadi ahli senior dalam Program Perundangan Antarabangsa oleh PBB.

Elbaradei menjawat jawatan staf kanan dalam Sakreteriat IAEA ( International Atomic Energy Agency ) pada tahun 1984. Dan pada tahun 1993 hingga 1997 El Baradei menjawat jawatan Penolong Ketua Pengarah Hubungan Luar.

Selepas itulah nama terkenal apabila menjadi Ketua Pengarah IAEA pertama beragama Islam yang datangnya dari Mesir. El Baradei menjadi pengarah pada 1 Disember 1997 selepas tamatnya penggal Hans Blix dari Sweden.

Nama El Baradei menjadi sebutan akhbar-akhbar dan media massa apabila IAEA menjadi orang tengah untuk meminta Iran menghentikan program nuklearnya atas arahan Amerika Syarikat dan barat.

El Baradei juga pada penggal keduanya salah seorang manusia yang bertanggungjawab menyiasat tentang senjata pemusnah Iraq apabila AS menceroboh Iraq dengan alasan Iraq mempunyai senjata pemusnah besar-besaran.

Pada akhir-akhir penggal pentadbiran El Baradei akan tamat, Amerika Syarikat adalah satu-satunya negara yang menentang tindakan El Baradei untuk bertanding menjawat jawatan pengarah IAEA untuk penggal seterusnya .

Pada lewat November 2009, ElBaredei telah melepaskan jawatannya apabila tidak terpilih untuk menjadi pengarah IAEA. Dan pada protes Mesir 2011, Beliau menjadi salah seorang penggerak utama protes itu.

Sebab pertama mengapa aku kata El Baradei ini seorang agen Amerika Syarikat adalah disebabkan waktu menjadi pegawai khas Kementerian Luar Mesir, pada tahun 1974 hingga 1978.

Jika beliau seorang yang menentang Hosni Mubarak, mana mungkin El Baradei bakal bekerja dibawah Hosni dimana beliau mendapat jawatan pegawai khas di Kementerian Hubungan Luar Mesir. Ini menunjukkan bahawa beliau juga salah seorang pengikut Hosni Mubarak.

Menjadi pembantu khas Kementerian Hubungan Luar bukanlah satu kerja mudah. Bekerja di Kementerian Luar itu mungkin dengan melakukan polisi-polisi Mesir tentang hubungan luar mereka terhadap negara-negara jiran.

Kedua adalah kerana keahliannya di dalam American Society of International Law ( ASIM ). Ia diasaskan oleh Kongres Amerika Syarikat pada tahun 1906 untuk mengkaji tentang perundangan.

Kebanyakkan ahli-ahli ASIM ini adalah golongan-golongan elit antaranya Peguam Negara, ahli akademik, wakil kerajaan dan berbagai lagi. Ini menunjukkan ASIM ini mempunyai kepentingan sesebuah kerajaan.

Ketiga, El Baradei menjadi orang Islam pertama dari kalangan bangsa Arab untuk menjadi Ketua Pengarah IAEA. Didalam Seramai 4 pengarah sebelum El Baradei menjadi pengarah IAEA dan kesemuanya dari Barat beragama Kristian.

Umum mengetahui bahawa barat mempunyai satu prejudis terhadap Islam tambahan lagi terhadap negara-negara Arab. Mengapa El Baradei dari negara Mesir ini terpilih sebagai Ketua Pengarah IAEA.

Jika ingin mengambil seorang Islam untuk menjaga sebuah agensi yang begitu rumit selalunya mereka tidak mengharap orang Arab untuk menjaganya. Persoalan mengapa mengambil El Baradei dari Mesir bukannya ahli-ahli dari negara lain. Contohnya Malaysia?

Keempat, El Baradei mengikut kehendak Amerika apabila menguatkuasakan tindakan mengehadkan penggunaan nuklear dunia selari dengan Amerika Syarikat yang tidak mahu negara-negara lain mempunyai loji nuklear.

Kelima, Semasa menjawat jawatan pengarah IAEA pada penggal kedua, El Baradei salah seorang manusia yang ditugaskan untuk mencari bukti tentang tuduhan Amerika Syarikat yang mengatakan Iraq mempunyai senjata pemusnah besar-besaran.

Ini salah satu program yang dirancang oleh Amerika Syarikat kepada IAEA untuk menyuruh mereka mencari bukti di Iraq bagi menutup kesilapan Amerika Syarikat menceroboh Iraq. Ini salah satu tindakan yang mana menunjukkan El Baradei boneka Amerika.

Keenam, El Baradei salah seorang yang menggerakkan kempen untuk memaksa Iran menghentikan program nuklearnya. Ini sekali lagi menunjukkan bahawa IAEA bukanlah sebuah badan bebas.

Ketujuh, Tidak meneruskan penggal El Baradei sebagai seorang pengarah di IAEA. Jika dilihat kebanyakkan pengarah IAEA memegang jawatan lebih 3 penggal tetapi mengapa El Baradei berhenti apabila mengecamnya.

Ini kerana Amerika Syarikat sudah merancang untuk melakukan protes besar-besaran terhadap Hosni Mubarak di Mesir memandangkan El Baradei orang Mesir. Jadi beliau berpotensi untuk menjadi pemimpin memandangkan beliau sudah lama berkhidmat untuk dunia.

Mengapa Mereka Ingin Menjatuhkan Hosni Mubarak?

Kemungkinan kerajaan pimpinan Hosni Mubarak semakin lama semakin degil dengan enggan mematuhi kehendak barat dan Israel. Mereka memerlukan reformasi bagi mengekalkan pengaruh Barat di dalam Mesir.

Lihat persamaan diantara krisis Mesir kini dan Krisis Asia Tenggara tempoh hari. Terdapat persamaan iaitu seorang pemimpin jatuh dan seorang lagi pemimpin yang mereka pilih. Jika kita perhatikan, El Baradei bukanlah seorang yang banyak menentang kerajaan Hosni.

Pada akhir-akhir ini sahaja El Baradei keluar ke jalanan untuk bersama-sama berdemo dengan penunjuk perasaan yang lain selain meraih populariti sebagai seorang pemimpin yang sama-sama menentang Hosni.

Ini sangat menunjukkan sikap hipokrit El Baradei terhadap Hosni. Mereka sama-sama berdemo hanya untuk menjadi Presiden Mesir. El Baradei juga menawarkan diri untuk menjadi Presiden sementara Mesir selepas perletakan jawatan Hosni.

Sekaligus menunjukkan terdapat muka baru bakal naik. Media antarabangsa yang kebanyakkannya dimiliki oleh Amerika juga mengutuk Hosni dan meminta Hosni mendengar suara rakyat. Ini menunjukkan bahawa protes itu disokong oleh kerajaan Amerika.

Amerika juga meminta supaya Mesir memberikan hak kebebasan kepada wartawan dan media disana untuk melaksanakan tugas mereka selain mengatakan tindakan itu melanggar etika kewartawanan. Sekaligus menunjukkan bahawa Amerika ingin menyampaikan kepada dunia tentang keburukan Hosni walaupun harga minyak mereka tidak sampai seringgit.

Polisi Mesir selepas ini jika El Baradei menjadi Presiden bagi penulis tidak akan berubah. Ini kerana ia hanya bersifat sementara dan kemungkinan kemusnahan akan lagi teruk berlaku di Mesir.

Ini hanyalah teori penulis sahaja, terpulang kepada pembaca untuk mempercayainya ataupun tidak. Bagi penulis, dunia penuh dengan konspirasi yang sudah dirancang, tidak mustahil apa yang penulis katakan ini benar-benar berlaku.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen