Thursday, January 13, 2011

Lagi Bukti Gelaran 'Datuk' boleh Dibeli

UTUSAN MALAYSIA

KUALA LUMPUR 12 Jan. – Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), (Datuk) Mohd. Ali Baharom memohon maaf kepada semua pihak yang mengenalinya dengan gelaran ‘Datuk’ sebelum ini kerana ia sebenarnya palsu dan tidak diperakukan.

Menurutnya, kesilapan itu perlu diakui dan diperbetulkan segera memandangkan beliau kini bergiat aktif dalam kerja-kerja kebajikan dan tidak mahu ia disalah anggap pada masa depan.

“Hari ini saya mahu membersihkan nama saya dengan memohon maaf secara terbuka kepada semua pihak termasuk media kerana menggunakan gelaran ‘Datuk’ yang telah saya ‘beli’ pada 2006 dengan RM250,000.

“Selain untuk saya sendiri, saya juga membelikan gelaran ‘Datuk’ buat seorang lagi kawan dengan harga sama dan kos keseluruhan termasuk menyediakan hiburan kepada penjual adalah sekitar RM1 juta,” katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Mohd. Ali memakai gelaran itu yang kononnya dianugerahkan oleh institusi diraja dari sebuah negeri di bahagian utara Semenanjung pada 2006 menerusi seorang ejen dan ahli kerabat institusi itu.

Bagaimanapun, katanya, beliau tidak boleh mengambil sebarang tindakan undang-undang kepada ahli kerabat itu memandangkan individu tersebut telah diisytihar muflis beberapa tahun lalu.

Menceritakan pengalamannya, kata Mohd. Ali, ‘nafsu’ untuk memakai gelaran ‘Datuk’ pada masa itu timbul kerana berfikiran ia boleh memudahkan urusan perniagaannya sebagai kontraktor.

Namun, katanya, ia tidak lagi perlu kerana menginsafi gelaran itu diperoleh secara palsu dan berpendapat ia boleh mendatangkan kemudaratan kepadanya dari segi sosial dan ketuhanan pada masa depan.

Artikel terdahulu : [ Klik Sini ]

2 comments:

  1. Sye pnah pi brunei & sye akui dri segi pmbgunan mereka tidak semaju kte..Tpi mngkin sbb mereka lebih menitikberatkan hal ehwal rakyat sebab itu rakyat2nya kaye2,duit2 krajaan digunakan untuk subsidies,takde cukai,mnyak murah. dan mngkin jgk sbb mereka sbuah ngara Islamik sbb tu tak byk sgt entertainment kat situ utk mnjaga masalah sosial.

    ReplyDelete
  2. YERR...Saya dengar cerita dari kesemua orang yg sudah menjejakkan kaki ke Brunei pun sama. Mereka bukan negara yang kompetitif seperti Malaysia kerana mereka sudah berjaya. Tiada tempat hiburan disana kerana mereka tidak memerlukan pelancong yang banyak selain tidak ramai org bukan Islam disana.

    ReplyDelete

Dipersilakan Komen