Wednesday, November 17, 2010

Selamat Hari Raya Aidiladha

Rasanya tidak lambat mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada seluruh umat Islam kerana hari ini baru kita sambut raya.Sebenarnya bukan tak nak tulis belum ini namun disebabkan ingin membuatkan pembaca terhibur aku tulis lambat sedikit.

Disebabkan tahun ini aku menyambut raya Aidiladha di rumah aku di Subang, jadi suasananya tak semeriah di kampung disebabkan tak ada saudara mara.Ini pertama kali aku tak balik raya di kampung.

Jadi untuk memeriahkan pembaca aku mengambil keputusan ke masjid besar negeri Selangor, masjid Sultan Salehudin Abdul Aziz Shah.Masjid kedua terbesar di Asia Tenggara dan juga mempunyai kubah terbesar didunia.

First Time aku masuk masjid Sultan Salehudin Abdul Aziz Shah ini aku lihat keatas aku lihat chandelier yang agak kelihatan mahal.Pendingin hawa disana tidak kurang hebat juga.Aku tengah dok sembahyang menggigil kesejukan.

Selepas habis mendengar khutbah Aidiladha, aku bergegas bangun dan memulakan tugas aku, siap sedia kamera ditangan aku mengambil gambar DYMM Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah Al Haj.

Sultan Selangor ketika itu sedang bersalaman dengan jemaah masjid yang mengambil kesempatan bersalam dengan DYMM Tuanku.Turut berada disebelah Tuanku adalah Y.A.B Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Selesai sahaja bersalam dan bersantap dengan kesemua wakil-wakil rakyat yang hadir, Tuanku berkenan mencemar duli melihat lembu disembelih.Lebih kurang 20 ekor lembu kelihatan disekitar masjid tersebut.

Kemudian Sultan Selangor berangkat pulang dengan menaiki kereta BMW 7 series berwarna hitam.Aku ingatkan Tuanku nak naik Rolls Roycenya.Manakala Y.A.B Tan Sri Khalid Ibrahim pula sekadar naik Harrier ( yang lama punya ).

Sebelum itu aku ada membuat kerja-kerja gila apabila melihat sendiri kasut DYMM Sultan Selangor.Kasut milik Tuanku kelihatan amat pelik dan ada iras-iras kasut Aladin.Kalau sacretary dia tak ada dekat situ aku kira nak balun saja kasut tuh...Ampun Tuanku!

Dan terakhir sekali selepas DYMM Sultan Selangor berangkat pulang.Aku pun apa lagi mengambil kesempatan terhadap kebebasan Y.A.B Tan Sri Khalid Ibrahim bergambar.Agak cool orangya.

DAULAT TUANKU

Tuesday, November 9, 2010

Akhirnya Lotus guna enjin Renault

The Lotus Racing team has confirmed it will use Renault engines from the 2011 season, ending weeks of speculation about the partnership.

The team had already announced it had agreed to end its deal with Cosworth early, paving the way for the new agreement.

Today's announcement means Lotus will be using Renault engines and Red Bull gearboxes next season, following the deal with the team to use its transmissions.

Interestingly, Renault said its supply deal was with 1Malaysia Racing Team, rather than the Team Lotus name that the outfit is hoping to use.

"I am absolutely delighted that we can now officially talk about the partnership with Renault," said Lotus boss Tony Fernandes.

"There has obviously been a great deal of speculation about which engine will be powering our cars from 2011 and now the announcement has been made I think everyone can see just how ambitious we really are.

"The combination of the Renault engine and the Red Bull Technology gearbox and hydraulics gives our design and aero teams a successful, tried and tested platform to work with for next year's car."

Tech chief Mike Gascoyne also welcomed the news, which he reckons is a big boost for the team.

"Today's announcement is the latest confirmation of how far this team wants to go in Formula 1," he said "Having worked with Renault before I know exactly what they will bring to our team and I am delighted that they will be playing an integral role in the next chapter of our story.

"The engine itself gives our designers, engineers and drivers an excellent platform to work with - it is very drivable, has good reliability and comes with a track support team who have a wealth of experience and knowledge. We are all looking forward to working with Renault and are very excited about the future for our partnership and our team."

Petikan dari laman web autosport.com dimana mereka menyatakan bahawa pasukan F1 Lotus Racing bakal menggunakan khidmat kepakaran Renault untuk membuat enjin dan menggunakan kotak gear dari Red Bull.

Ini menunjukkan bahawa pandangan aku yang terdahulu bertajuk ' Lotus F1 Gagal...Mana Silapnya ' telah diambil perhatian oleh pihak pengurusan Lotus F1 dimana pada musim hadapan mereka akan menggunakan enjin Renault.

Semalam baru sahaja selesai perlumbaan ke-18 musim 2010 di Brazil dimana jentera Red Bull Racing telah memenangi petak satu dan dua pada perlumbaan terbabit.Pengeluar Red Bull Racing juga menggunakan enjin Renault.

Ini menunjukkan bahawa tindakan yang diambil oleh pihak Lotus amat bertepatan dengan saranan aku dimana terdapat dalam tulisan aku yang terdahulu dimana perenggannya berbunyi begini ;

" Seperti yang aku katakan, enjin adalah pemacu utama kepada sesebuah kenderaan.Jadi tindakan yang paling tepat untuk memberikan persembahan terbaik jentera di litar adalah dengan mengambil pereka enjin samaada Ferrari,Mercedes mahupun Renault. "

Untuk mengukuhkan lagi bukti bahawa enjin yang direka oleh Cosworth kebanyakkannya gagal disini aku sertakan gambar dimana menunjukkan gambar keputusan perlumbaan di GP Brazil dari laman web rasmi F1 .

Dalam senarai diatas ini, menunjukkan bahawa kebanyakkan pemandu dari pasukan yang menggunakan enjin Cosworth berada di tempat yang terbawah.Pasukan yan menggunakan enjin Renault pula berada di kedudukan teratas.

Ini menunjukkan bahawa enjin Cosworth tidak sebaik enjin seperti Renault,Merc ataupun Ferrari. Aku bukan ingin menyatakan bahawa enjin Renault itu yang paling baik namun jika dilihat prestasi pasukan yang menggunakan enjin Renault amatlah baik.

Ia berdasarkan kutipan mata pasukan yang menggunakan enjin Renault yang itu Red Bull Racing yang berada di kedudukan teratas iaitu dengan 469 mata.Manakala pasukan Renault F1 Racing mendapat kedudukan ke-5 dengan 145 mata.

Manakala pasukan Virgin-Cosworth, HRT-Cosworth dan Lotus- Cosworth masing-masing tidak mengutip sebarang mata melainkan pasukan William-Cosworth dimana menduduki tempat ke-6 dengan 65 mata.

Sebagai peminat F1, aku berasa amat sedih dengan prestasi jentera Lotus dimana sering terkandas ketika berlumba selain tidak menghabiskan perlumbaan.Apatah lagi untuk mendapat mata.

Ramalan siapakah akan memenangi kejuaraan Formula 1 bagi tahun 2010 adalah akan dapat ke Mark Webber dari pasukan Red Bull.Kejuaraan pengeluar pula bagi aku peluang amat cerah untuk Red Bull menjadi juara bagi kategori pengeluar.

Mengapa aku tidak katakan Fernando Alonso tidak akan memenangi kejuaraan pada kali ini adalah kerana kedudukan pelumba Red Bull yang sukar digugat. Ini kerana selalunya kereta Mark Webber dan Sebastian Vettel berada berhampiran jadi senang sahaja mereka mengatur strategi.

Felipe Massa pula kebelakangan ini mempamerkan prestasi yang tidak konsisten jadi bagi aku untuk Massa membantu Alonso memenangi kejuaraan musim ini peluangnya amat tipis. Walaupun memberi laluan kepada pemandu pasukan lain menang adalah salah dikira dalam undang-undang FIA.

Akhir kata, aku yakin bahawa Lotus F1 bakal mendapat suatu lagi nyawa yang aku harap supaya mereka menggunakan peluang ini sebaik mungkin.Suntikan enjin Renault dan kotak gear termasuk badan jentera Lotus F1 bakal memberikan nafas baru buat pasukan Lotus F1 Racing.

Tuesday, November 2, 2010

Kewujudan akaun 'Sultan Yang Setan' di Facebook

Tatkala habis membeli bateri di e-bay aku terus sahaja membuka akaun Facebook aku.Ketika mengecheck notification aku melihat sebuah komen di sebuah ruang perbincangan topik yang pernah aku post di 1Malaysia.

Sebaris link telah dihantar kepada aku dan aku terus sahaja membuka link tersebut.Alangkah terkejutnya aku apabila sebuah akaun bernamakan 'Sultan Yang Setan' dimana gambar kerabat diRaja Johor diletakkan sebagai gambar profilnya.

Aku tak tahu betul ke tak itu kerabat diRaja Sultan Johor tapi tengok iras-iras muka dengan Sultan Johor memang ada.Maka datanglah perasaan ingin tahu aku terhadap siapakah gerangan manusia yang membuka akaun 'Sultan Yang Setan'.

Aku melihat kebawah sedikit dan aku melihat sesuatu ayat yang amat biadap.Tulisannya berbentuk begini ;

Aku keturuanan Laksamana Bentan, pembunuh Sultan Mahmud.FB ini adalah untuk mendedahkan pengkhianatan Sultan terhadap bangsa dan agama. Mereka telah mencemarkan keturunan Syed2 dan Sharifah2

Agak biadap bukan ayat-ayat yang ditulis oleh 'Sultan Yang Setan' itu.Aku pun terus kebawah lagi dan melihat pula berapa ramaikah kawan-kawan 'SYS' ini.Dan melihat 626 kawan sahaja ketika aku lihat sekarang ( 11.38 p.m. ).

Aku melihat caranya mungkin hanya mengconfirmkan kawan-kawan yang dia kenal sahaja.Ini disebabkan jumlahnya yang boleh dikatakan amat sedikit.Dan mengikut pemerhatian aku, manusia yang mengawal akaun tersebut mengetahui yang profilnya menarik perhatian orang ramai.

Dan diantara banyak-banyak kritikan terhadap sultan-sultan/raja di Malaysia terutamanya Sultan Johor.Ini antara kritikan yang agak pedas pernah dipost oleh 'SYS' ini ;

Syaitan Johor sedekah beberapa motor Harley Davidson ke polis, satu soalan Syaitan ini beli motor tu dengan wang sapa? Si Babi perompak serahkan harta rompakan kepada rakyat yang dirompaknya. Mampuslah kau

Itulah tulisan yang agak kurang ajar selama aku melihat akaun 'Sultan Yang Setan' ini.Aku sendiri tidak tahu siapakah manusia ini sebenarnya tetapi aku pasti yang manusia ini bukan berada di Malaysia.

Ini disebabkan melihatkan beberapa post 'SYS' ini seperti berada diluar negara. Aku harap supaya pihak yang bertanggungjawab segera melaporkan kepada pihak polis untuk diambil tindakan terhadap manusia ini yang memburukan insitusi diraja.

Aku tiada masa untuk membuat laporan polis.Kalau malas nak buat laporan polis pun silakan sebar-sebarkan supaya ada hero-hero yang 'PERKASA' akan membuat laporan polis.

Daulat Tuanku!