Monday, August 2, 2010

Bagaimana mereka perintah Kerajaan

Baru-baru ini terdengar kes isu pasir di negeri Selangor dan merebak ke beberapa buah negeri yang lain dimana pada mulanya dimulai dengan kes kecurian pasir dan dimasukkan pula dengan kontraktor pasir Melayu tidak mendapat kontrak.

Sebenarnya ini semua benda yang boleh dikatakan tidak ada isu yang untuk diisukan dimana ada benda yang ingin disampaikan di dalam isu ini secara tak langsung dimana agenda utamanya ialah untuk menyatakan bahawa ada orang tak dapat kontrak.

Bagi aku, ini adalah salah satu benda agak lucu dimainkan oleh media massa mahupun media cetak yang kita baca setiap hari.Dimana ia sengaja memperbesarkan isu-isu dimana kerajaannya bukan kerajaan yang dahulu.

Bila pentadbiran bertukar, golongan pun bertukar contohnya aku mengambil alih menjadi MB dinegeri terbabit.Jika dahulu kawan-kawan aku yang juga pengusaha pasir tidak dapat kontrak mengorek pasir, kini mereka akan dapat.

Anda pun begitu juga, jika anda mempunyai kuasa sebegitu semestinya adik beradik,saudara mara, kawan-kawan baik dan orang yang menyokong anda akan anda berikan kontrak.Ini mengkayakan orang-orang anda sekaligus pengaruh bertambah kuat.

Disini orang-orang yang dahulunya mendapat kontrak mengorek pasir kini sudah terpaksa goyang kaki ke masjid berdoa supaya mendapat rezeki.Ini kerana dahulu masa kawannya jadi MB bolehlah dia cari makan tapi bila bukan kawannya, susahlah sikit.

Begitu juga jika anda ingin memilih seseorang yang kuat di dalam negara ini.Contohnya anda menjadi seorang PM yang baru dilantik dimana kerajaan bertukar.Sudah semestinya benda pertama yang anda akan lakukan adalah rombakan besar-besaran.

Antaranya pemilihan ketua polis negara, jika anda terus membiarkannya menjadi KPN sudah semestinya mungkin ada masalah yang timbul ini kerana KPN dipilih ketika kerajaan yang lain dimana sudah pasti KPN dah baik-baik dengan PM yang dulu.

Jika ini diteruskan, kemungkinan kesalahan-kesalahan yang dilakukan pada masa lampau akan dibuka semula dan ini menjejaskan kredibiliti seseorang pemimpin itu untuk terus berada di posisi dengan nama yang bersih.

Panglima Angkatan Tentera pun memainkan peranan penting di dalam negara untuk mengawal keselamatan negara.Ini kerana Jeneral boleh mengerah kesemua angotanya yang dikatakan berjumlah 100,000 tentera melakukan sesuatu untuk merampas kuasa.

Jadi kemestianya anda perlu mengantikan Panglima Angkatan Tentera atau Jeneral ATM yang menyokong anda untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingini berlaku kepada anda dan menyukarkan anda mentadbir negara.

Ketua Setiausaha Negara,Ketua Hakim Negara dan kesemua orang-orang kuat didalam sesebuah pentadbiran itu perlu ditukar ganti jika berubah kerajaan kerana mereka percaya bahawa semua orang yang dipilih memang menyokong penuh kerajaan terdahulu.

Di Amerika pula lain pula jika dibandingkan dengan Malaysia.

Jika di Malaysia, sekalipun pemimpin bertukar namun disebabkan dari golongan yang sama kebanyakkan jawatan-jawatan penting di dalam pentadbirannya tidak akan bertukar parti pemerintah.

Amerika pula lain caranya, walaupun dari Demokrat ataupun Republikan namun cara polisinya selalunya tidak berubah walaupun mereka mengubah kesemua cabang pentadbiran samaada Setiausaha negaranya,Setiausaha pertahanan,Setiausaha dalam negeri ataupun pengarah CIA.

Dasarnya tetap sama dan jika mengubah polisi mereka di dalam pentadbiran, kemungkinan cara mereka mentadbirnya adalah seperti berlaku kepada John.F.Kennedy,William McKinley ataupun Abraham Lincoln.

Lihat saja apa yang berlaku di Afghanistan dimana tentera-tenteranya masih lagi berada di sana walaupun presiden kulit hitam pertama, Barack Obama telah menyatakan ingin mengubah polisi luarnya namun sehingga kini tiada tindakan dilakukan.

Begitu juga dengan krisis penjara Teluk Guantanamo dimana janjinya ingin menutup penjara terbabit hingga kini tidak menjadi kenyataan dimana menempatkan ramai manusia yang dianggap mereka pengganas walaupun tidak yakin.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen