Wednesday, August 25, 2010

Angkara Tamak ( 9 )

Terdapat tiga orang lelaki bersahabat baik pergi memburu ke dalam hutan.Mereka bertiga ini hidup pada zaman Nabi Isa.

Mereka telah berada di dalam hutan selama tiga hari namun belum seekor binatang pun yang berjaya ditangkap.Tiba-tiba lintaslah seekor pelanduk dan mereka bertiga berusaha menangkapnya tetapi nasib tidak menyebelahi mereka.

Tiga sekawan ini tidak berputus asa dan terus masuk ke dalam hutan walaupun bekalan mereka hampir habis.Mereka tidak gusar akan bahaya yang tak dijangka di dalam hutan seperti serangan binatang buas.

Tetapi mereka sentiasa berzikir dan berdoa kepada Allah supaya memberi perlindungan kepada mereka.

Ketika hendak meneruskan perjalanan, seorang dari tiga lelaki itu ternampak suatu benda yang berkilau akibat disinari cahaya.Mereka pun dengan pantas ke objek tersebut dan melihat peti besi dimana separuh darinya tertanam di dalam.

Seorang dari mereka mengambil keputusan untuk menggali peti besi terbabit untuk melihat isi di dalamnya.Selepas siap digali, mereka pun mengeluarkan peti besi itu dan di dalamnya merupakan berisi harta karun.

Timbullah perasaan tamak terhadap ketiga-tiga orang lelaki ini dan mengakui peti besi itu milik mereka.

Lelaki pertama berkata " Akulah yang lebih berhak, kerana aku yang menggalinya tadi".

Lelaki kedua pula berkata " Tapi akulah yang ternampak cahaya berkilau itu.Kalau tidak, kita akan terus berjalan saja ".

"Dan akulah yang telah menunjukkan jalan ke mari! '' kata lelaki yang ketiga mengatakan bahawa harta karun itu miliknya.

Akhirnya mereka bertiga sepakat untuk membahagikan harta itu sama banyak kepada semua mereka.

Seorang sahabat dari tiga orang itu berkata bahawa dia lapar dan dahaga dan meminta supaya mereka membeli makanan dahulu.Mungkin ada penempatan disini jelasnya lagi untuk membeli makanan.

Seorang sahabat mereka telah menawarkan diri untuk pergi membeli makanan itu.Dia pun berjalan-jalan mencari makanan terlebih dahulu sehinggalah dia menjumpai sebuah pekan kecil di situ.

Syaitan pula berbsik kepadanya, syaitan menggoda lelaki itu supaya meletakkan racun ke dalam makanan itu supaya nanti harta karun itu dimilikinya sepenuhnya.

Sementara di dalam hutan pula, mereka berdua telah setuju untuk membahagikan harta itu untuk mereka berdua dan bercadang membunuh lelaki yang sedang membeli makanan di pekan itu.

Sebaik sahaja makanan sampai, pemuda itu meletakkan raun ke dalam makanan lelaki terbabit sementara mereka berdua sedang makan makanan yang beraccun menyebabkan mereka berasa sakit yang akhirnya membawa maut.

Ketiga-tiga sahabat itu yaang telah bermusuhan telah mati akibat harta.Jika di dalam kesusahan mereka boleh meminta pertolongan kepada Allah tetapi kelabu mata apabila melihat kekayaan hingga sanggup membunuh rakan.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen