Tuesday, June 1, 2010

Lifeline Gaza - Mission Failed

Nampaknya pada hari Isnin, 31 Mei laporan media massa telah memaklumkan bahawa kesemua lapan kapal yang menyertai konvoi talian hayat ke Gaza telah menemui jalan buntu apabila tentera Israel telah merampas kesemua kapal terbabit.

Lapan kapal yang menyertai konvoi misi talian hayat ini kini dikatakan berada di Haifa oleh kerana dirampas oleh tentera Israel yang telah menyerang kapal-kapal bantuan dimana sebanyak 17 laporan tidak rasmi menyatakan aktivis mati akibat serangan yang dilakukan komando Israel.

Manakala laporan menyatakan sebanyak lebih 30 orang aktivis yang menyertai konvoi cedera hasil serangan Israel yang menurunkan komandonya terus ke atas kapal.

Tindakan seterusnya tentera Israel yang merampas kapal terbabit telah menyebabkan mereka ditunda ke pelabuhan di Israel sekaligus telah meranapkan impian mereka untuk menghantar bekalan makanan,ubatan,simen dan barang-barang keperluan yang lain ke Gaza.

Selain itu, tindakan Israel menghentikan terus segala sistem perhubungan seperti internet dan telefon telah menyebabkan kesemua 600 - 700 aktivis yang berada di atas kapal telah terputus hubungan luar menyebabkan mereka tidak boleh menghantar sebarang berita.

Israel menyatakan bahawa tindakan mereka menembak di atas kapal adalah bertepatan oleh kerana aktivis-aktivis yang berada di dalam kapal telah memukul mereka dengan barangan yang berada di atas kapal itu.

Bagi aku itu adalah alasan ''bodoh'' yang dikemukan oleh Israel oleh kerana tentera Israel yang datang dengan membawa senapang, ini bermaksud tentera Israel mempunyai niat dan satu lagi benda bodoh adalah mereka yang datang menyerang, jadi terpaksalah puak-puak aktivis ini membalas mereka balik.

Menurut apa yang aku dengar melalui media massa iaitu wartawan Astro Awani, Ashwad Ismail dan jurukamera antara beberapa wartawan Malaysia berada di atas kapal Mavi Marmara.Mereka ini telah terputus hubungan angkara puak Israel yang telah memutuskan segala kemudahan termasuk telefon satelit.

Kata wartawan Astro Awani, beliau menyatakan bahawa Israel telah menggertak mereka dengan memsabotaj sebuah kapal konvoi menyebabkan sebuah kapal konvoi telah terpaksa menghentikan pelayaran mereka di sebuah pelabuhan.

Manakala tentera Israel telah menggemparkan kapal sekali lagi apabila mereka telah melegar-legarkan kapal perang mereka di sekitar laluan yang akan dilalui kapal konvoi.Ini mungkin salah satu tindakan Israel untuk memberi amaran supaya pulang berpatah balik.

Tindakan pihak Israel untuk menakutkan aktivis-aktivis keamanan ini adalah membuat sebuah khemah besar dimana kata mereka untuk manahan kesemua aktivis-aktivis ini dimana mereka perlu membuat perjanjian untuk dibawa balik melalui jalan udara.Jika enggan, mereka akan dihantarkan ke pusat tahanan dibawah seliaan penjara Israel.

Selepas itulah baru serangan helikopter diadakan dimana tentera Israel telah merampas kesemua kapal konvoi terbabit menyebabkan 17 terbunuh dan berpuluh-puluh cedera akibat serangan terbabit yang berlaku pada awal pagi.

Insiden terbabit telah menyebabkan penduduk-penduduk Turki melakukan domonstrasi bantahan terhadap tindakan Israel itu dihadapan konsulat Israel di Ankara.Manakala sebuah negara lagi dikatakan memanggil balik dutanya di Jerusalem dan memohon duta Israel di negaranya supaya menghadap pihak pentadbiran.

Jadi disini aku ingin katakan bahawa tindakan Israel ini telah berjaya mematahkan cubaan aktivis-aktivis keamanan ini untuk menyalurkan bantuan ke Gaza sekaligus menghampakan rakyat Palestin dan aktivis ini pula dengan freenya akan masuk Israel walaupun dalam pasport Israel diharamkan oleh kerana Malaysia tidak mengiktiraf Israel.

Aku disini ingin berkongsi pengetahuan di mana Raja Abdullah, tak salah aku adik Sultan Pahang adalah dikatakan rakyat Malaysia yang pertama pergi ke Israel atas urusan kerjat tak salah aku lah...Aku tak berapa pasti...

Sebenarnya aku tahu apa yang ingin dilakukan oleh pihak Israel ini terhadap Gaza, bagi aku mereka sebenarnya ingin menghalau terus rakyat Palestin keluar dari Gaza, jadi dari situ mereka telah mengadakan sekatan.

Sekatan itu juga telah didalangi oleh negara Mesir dimana mereka telah menutup pintu sempadan menyebabkan segala bahan makanan dan barang keperluan yang lain tidak boleh masuk oleh kerana Israel membayar US$ 30 billion terhadap Mesir.

Tindakan Israel lagi untuk menghalau penduduk Palestin adalah membuat penempatan haram di bumi Palestin sekaligus mereka mendeclare bahawa tanah itu didiami orang Yahudi sekaligus menjadi tanah negara Israel.

Ini telah menyebabkan tanah-tanah Palestin menjadi kurang dan Israel terus merampas tanah orang-orang Palestin ini.Palestin pula makin lama makin terhimpit dek tekanan Israel yang membuatkan hidup mereka bagai berada di dalam penjara.

Misi mereka untuk menghapuskan terus umat Islam Palestin tidak berhenti disitu sahaja, setiap hari tanpa liputan media massa Israel melalui jetnya mengebom Gaza menyebabkan ada lagi umat Islam Palestin mati.

Mengapa tiada tekanan dari negara-negara lain seperti Amerika Syarikat,Britain,China dan Perancis walaupun mereka mempunyai kuasa Veto sekaligus dapat membuat sekatan terhadap Israel.

Seperti yang aku sebutkan selalu, Israel memerintah dunia melalui proksi.Dimana setiap negara tunduk akan mereka oleh kerana umat Yahudi telah diberi anugerah oleh Allah menjadi umat terbijak di dunia.

Oleh kerana kebijaksanaan umat Yahudi ini, Malaysia juga telah menggunakan khidmat puak Yahudi ( bukan APCO Worldwide ).Antara buktinya pada 28 & 29 Disember tahun 1955 di Baling, Kedah iaitu pertemuan delegasi Tunku Abdul Rahman dan geng ketua Komunis, Chin Peng dimana Tunku telah membawa seorang manusia Yahudi untuk bersama-sama menyertai proses rundingan iaitu ketua menteri Singapura, David Soul Marshall yang juga seorang Yahudi.

Terbuktilah kepandaian Yahudi di mata Malaysia dimana PM pertama negara pun meminta nasihat daripada David Marshall.

Berbalik kepada topik talian hayat Gaza di mana Israel menyerang kapal konvoi, bagi aku adalah tindakan terbabit amatlah kejam dan tidak dapat diterima masyarakat antarabangsa dimana menyaksikan ramai mati akibat serangan terbabit.

Jadi aku disini menggesa supaya United Nation atau lebih dikenali Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ( PBB ) atau Amnesty International atau Konvesyen Geneva ataupun pemimpin dunia membawakan kes serangan aktivis terbabit ke ICJ.

Namun bagi aku, International Court of Justice boleh direject oleh kerana ia memerlukan persetujuan kedua-dua pihak dimana Israel terlibat sama dan semestinya tidak akan mahu bekerjasama untuk membawa kes ini ke ICJ.

Amnesty International pula langsung tiada kedaulatan tersendiri dan ia juga aktivis jadi disini Amnesty boleh direject juga oleh kerana kuasanya hanya mengkritik sesuatu perkara.

Jalan penyelesaianya adalah United Nation ataupun UN sajalah ataupun pilihan seterusnya boleh membawakan kes ini ke Konvesyen Jenayah Perang di Geneva di Switzerland untuk membicarakan jenayah perang Israel ini.

Jadi harapan terakhir kita adalah mendoakan semoga kesemua aktivis yang menyertai konvoi terbabit selamat pulang ke tanah air termasuk 12 aktivis Malaysia yang diikuti juga oleh AP Malaysia.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen