Tuesday, May 18, 2010

Piala Thomas...Highlight Malaysia

Walaupun sudah 2 hari berlangsung kejohanan terulung untuk sukan badminton, Piala Thomas di Kuala Lumpur namun bahangnya masih terasa sehingga saat ini.Rasa kecewa menyelubungi rakyat Malaysia kerana skuad piala Thomas dan Uber gagal masuk ke final apatahlagi untuk menjuarainya.

Pada hari ini aku hanya ingin fokus Piala Thomas kerana pertandingan Piala Uber aku tidak berminat oleh kerana skuad piala Uber negara kalah awal ketika menentang Indonesia dimana kekalah 3-0 oleh Malaysia.

Namun skuad piala Thomas kebangsaan lebih menyerlah apabila berjaya ke peringkat separuh akhir menentang China dimana kita kalah 3-0 menerusi Chong Wei, Kien Kiat/Boon Heong dan Wong Choong Han.

Kita imbas kembali perjalanan skuad piala Thomas dari awal hingga tersungkur di tangan China...

Pada perlawanan pertama negara pada hari pertama kejohanan berlangsung, Malaysia sepatutnya menentang Nigeria namun oleh kerana pasukan Nigeria tersekat di Lapangan Terbang atas faktor cuaca, skuad Nigeria tidak sampai hingga masa perlawanan menyebabkan Badminton World Federation ( BWF ) memberikan kemenangan percuma 5-0 kepada Malaysia.

Selepas perlawanan pertama dibatalkan, Malaysia yang berada di kumpulan B perlu bersaing dengan Jepun yang juga berada di kumpulan yang sama.

Menerusi perseorangan pertama, Chong Wei mudah menundukkan lawannya, Kenichi Tago 21-12 dan 21-13.Lawannya dilihat memang mudah mengawal permainan pada kedua-dua set.Selepas itu, Beregu negara, Kean Keat dan Boon Heong menentang dua pemain Jepun, dimana Malaysia sekali lagi memungut mata dengan kemenangan 21-13 dan 21-17.

Jepun mencari mata pertama mereka menerusi Sho Sasaki yang berjaya memenangi perlawanan menetang Wong Choong Han dimana pemain Jepun terbabit memenangi 17-21 dan 18-21.Seterusnya beregu kedua negara, Fairuzizuan Tazali dan Zakry Latif juga kecundang menentang Kenichi Hayakawa dan Kenta Kazuno 15-21 dan 12-21.

Perlawanan akhir dimana seluruh rakyat Malaysia mengharap supaya Malaysia menang kecundang apabila kalah dimana pemain negara, Hafiz Hasyim ditewaskan Shoji Sato 10-21,21-14 dan 18-21.

Walaubagaimanapun, Malaysia tetap berjaya memasuki pusingan suku akhir dimana pada malam mencabut ''draw'' untuk menentukan perlawanan, aku lihat ramai orang gelabah apabila melihat China dan Denmark masih tiada lawan masing-masing dan Malaysia dan Korea masih belum dicabut undi.Kelihatan Rosmah Mansor tersenyum menantikan keputusan, namun keputusan memihak kepada negara apabila perlu menentang Denmark.

Pada malam tersebut, aku pergi ke Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan diantara Malaysia menentang Denmark oleh kerana kawanku, Harith mempunyai pas.Hampir separuh stadium diduduki oleh penyokong yang majoritinya dibentuk oleh penyokong kebangsaan.

Perlawanan pertama Chong Wei lega apabila senang mengalahkan Peter Gade 17-21 dan 17-21.Beregu negara juga menundukkan dengan mudah Carsten Mogenson dan Mathias Boe 17-21 dan 19-21.

Denmark mula mendapat mata menerusi Jorgenson yang menentang Choong Han dimana pemain Denmark terbabit memenangi perlawanan 22-20, 16-21 dan 21-18.

Rexy Mainaky membuat pertukaran pemain pada beregu kedua negara dimana menggantikan Fairuzizuan dengan Thien How, walaubagaimanapun mereka kalah 24-26,21-12 dan 21-19 dari Laars Paarske dan Jonas Rasmussen.

Hafiz Hasyim muncul wira Malaysia apabila berjaya memenangi perlawanan Joachim Persson dengan persembahan yang konsisten dimana Hafiz menang mudah 12-21 dan 10-21 terhadap pemain Denmark dan terus ke Separuh Akhir menentang China.

Menentang China, pemain yang memenangi sukan Olimpik, Lin Dan beraksi menentang jaguh negara, Lee Chong Wei dimana Lin Dan memecah rekod Chong Wei apabila memenangi perlawanan menentang Chong Wei di tempat sendiri 21-17 dan 21-8.

Komen aku disini ketangkasan Lin Dan memang tidak dapat dinafikan lagi, ''smash''nya ditakuti oleh Chong Wei dimana Chong Wei banyak bermain di jaring kerana takut akan ''smash'' Lin Dan yang begitu tepat dan kuat.

Selain itu, kesilapan yang dilakukan oleh Lee Chong Wei juga banyak menyumbang mata kepada Lin Dan menerusi kesilapan di net dan keluar garisan.Namun paling menyedihkan adalah keluar dari garisan yang begitu banyak kesilapan dilakukan.

Yun Cai dan Haifeng Fu mewakili China untuk menentang beregu negara, dimana dengan mudah mereka menewaskan pemain negara 21-15 dan 21-10.Aku lihat chemistry kedua-dua pasukan bagus dan paling mengkagumkan adalah pukulan ''smash'' Boon Heong yang tak dinafikan lagi diantara yang terkuat di dunia dimana telah dicatatkan rekod dimana pukulan ''smash'' Boon Heong 421 km/s.

Harapan negara makin pudar dimana Chen Jing mudah menundukkan Choong Han 21-16 dan 21-7 sekaligus meranapkan terus harapan negara menjulang trofi yang tidak dibawa balik selama 18 tahun.

Kempunan negara terus berlanjutan ke tahun 2012 ( sempat kerr ) dimana sampai 2 dekad trofi terbabit tidak dijulang dimana kali terakhir dijulang adalah pada tahun 1992.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen