Friday, April 16, 2010

Israel Punya Nuklear

BAITULMAQDIS 14 April - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama dalam sidang nuklear minggu ini tidak memberi tekanan kepada Israel supaya meminda dasar kesamaran berhubung program nuklear rejim Zionis itu.

"Dasar yang samar adalah asas keselamatan Israel, ia sentiasa akan dan terus kekal seperti itu. Obama tidak meminta mengubahnya buat ini," kata Timbalan Menteri Luar, Danny Ayalon.

Beliau berkata demikian selepas sidang nuklear antarabangsa di Washington yang bermula Isnin lalu dan berakhir semalam, yang dilihat Ayalon 'tiada perubahan dasar ke atas Israel dan tiada tuntutan daripada Israel'.

Ditanya tentang kenyataan Obama bahawa Israel perlu menandatangani Perjanjian Pengawalan Nuklear (NPT), Ayalon berkata, permintaan itu bukanlah satu desakan.

"Apabila semua ancaman, dari dekat atau jauh terhadap Israel sudah tiada, barulah kita boleh menimbangkan persoalan itu secara positif," katanya.

Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah mengumumkan pada saat-saat akhir bahawa beliau tidak akan mengambil bahagian dalam persidangan itu dan menghantar seorang timbalan menggantikannya.

"Israel bukan menjadi tumpuan acara itu," kata Timbalan Perdana Menteri, Dan Meridor yang mengetuai delegasi Israel.

"Kami tidak disebut oleh mana-mana penceramah, malah daripada pihak yang dibimbangi akan menyebut mengenai kami," katanya.

Pakar tentera luar percaya Israel memiliki beratus-ratus senjata nuklear, tetapi tidak pernah mengakuinya sejak memulakan reaktor nuklear Dimona pada 1965. - AFP *utusan*

Itulah dasar presiden Amerika Syarikat!!! Presiden Amerika Syarikat bukannya Barack Obama.Apa yang aku ingin sampaikan adalah kesemua presiden Amerika Syarikat tidak menukar polisi negara mereka.

Mereka mungkin takut akan Israel kerana pengaruh Israel terhadap kepimpinan Amerika Syarikat terlalu kuat.Contohnya Al-Gore ataupun manusia yang dikatakan menyelamatkan ekonomi US, Ben Bernanke adalah Yahudi.

Dan ramai lagi pemimpin Yahudi mengawal dunia yang sudah bersara namun masih berpengaruh antaranya Paul Wolfowitz,Henry Kissinger,John Deutch ( CIA ) dan ramai lagi yang sudah bersara termasuk Al-Gore.

Apa jadi jika mereka tukar polisi Amerika ke arah kebaikan? Mungkin Obama akan menjadi presiden Amerika yang ke-5 mati dibunuh.Dan mungkin kerana ingin mengangkat kebenaran 33 orang Pope mati dibunuh.

Sebenarnya pemimpin-pemimpin dunia sudah lama bersuara namun secara senyap tentang program nuklear Israel ini yang tidak mematerai perjanjian dengan AIEA.Namun tidak ada tindakan dibuat.

Kini pemimpin dunia berang kerana Iran telah dikenakan pelbagai tindakan kerana program nuklearnya namun Israel masih terlepas.Jadi untuk mengadili Iran, mereka juga perlu memaksa Israel mematerai perjanjian.

Jika paksaan tidak membawa sebarang makna, mungkin dengan tindakan membuat sekatan ekonomi boleh dijalankan.Namun kerana Yahudi telah mengawal dunia jadi ia tidak akan berjalan.

US dan Israel mempunyai kuasa nuklear namun mereka tidak membenarkan penggunaan kuasa nuklear terhadap negara-negara terutamanya negara Arab.Kedegilan mereka ini mungkin akan menyebabkan peperangan.

Contohnya di Iraq, Antara sebab-sebab US menyerang Iraq oleh kerana mereka menuduh Iraq mempunyai kuasa nuklear.Ini menyebabkan Israel tidak senang duduk dan menggunakan pengaruhnya di US untuk menyerang Iraq.

Pemimpin-pemimpin dunia pula hanya boleh menyuarakan pendapat mereka terhadap Israel yang mempunyai nuklear yang boleh membuat beribu-ribu kepala peledak pada roket mereka.

Sidang Keselamatan Nuklear ( Nuclear Security Summit ) di Washington DC yang telah memanggil 47 wakil negara telah berlangsung baru-baru ini.Malaysia yang diwakili Y.A.B Dato'Seri Najib Tun Razak menyatakan pendiriannya menyokong tindakan Iran membina reaktor nuklear atas nama pembangunan negara mereka.

Sidang ini sebenarnya tidak membawa sebarang makna untuk memujuk Israel mematerai perjanjian dengan IAEA namun sidang ini digunakan untuk memaksa Iran menghentikan program nuklearnya.

Namun selepas kenyataan Y.A.B Perdana Menteri, keluar pula isu yang menyatakan bahawa Petronas menghentikan penjualan minyak kepada Iran.Jika dilihat secara rambang mungkin boleh dikatakan biasa.

Tetapi jika diteliti dan membaca maksud yang tersurat sebenarnya ingin mengatakan bahawa Y.A.B Perdana Menteri telah diarahkan oleh US supaya memberhentikan penjualan minyak kepada Iran.

"Tak betul, ia bukan keputusan Petronas sendiri. Ia melibatkan satu jualan lani dan tidak ada lagi keperluan selepas itu, jadi mereka dah tak buat (lagi)" itulah kata-kata penafian oleh Dato'Seri Najib Tun Razak.

Jadi kesimpulannya, Sidang Keselamatan Nuklear tidak membawa sebarang makna kepada mana-mana negara.Tiada usaha untuk memaksa Israel menandatangani perjanjian seperti sekatan terhadap Iran.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen