Saturday, January 30, 2010

Selamat tinggal Trofi Piala Dunia...

Pada 27 Januari lalu, selepas singgah di Vietnam, Thailand dan jiran kita Indonesia trofi piala dunia singgah di Malaysia untuk beberapa hari dan pada hari ini trofi terbabit akan meneruskan perjalanan untuk ke negara-negara lain.

Abang aku sempat menatap trofi piala dunia selepas rakannya mendapat tiket untuk melihat trofi keagungan bola sepak itu selepas hajat untuk mendapat Nokia X6 yang berharga Rm66 baru dilancarkan di Malaysia itu tidak kesampaian.

Ketika berada disana terlihat ribuan orang berkumpul untuk menyaksikan trofi piala dunia yang bergerak dari Zurich, Switzerland dan membuat siri jelajah bergerak dari 21 September tahun lalu.Abang aku sempat bergambar bersama trofi piala dunia tersebut.

Malangnya, beliau agak hampa apabila tidak dibenarkan menyentuh trofi terbabit kalau tidak mungkin boleh bau haruman Maradona,Pele ataupun Fabio Cannavaro dan mungkin gi sembur air liurnya.

Walaubagaimanapun, aku pernah bergambar dengan trofi piala dunia di suatu tempat yang anda tidak akan percaya ia berada.Ia berada di sempadan Malaysia-Thailand iaitu di Padang Besar,Perlis.

Ketika itu, aku bersama saudara aku sedang mencari-cari baju Liverpool dan masuklah aku ke sebuah kedai baju yang hanya menjual baju Liverpool saja.Dan diatas rak aku terlihat sebuah piala berwana keemasan dan tidak lain tidak bukan ia adalah trofi piala dunia.

Selepas itu, saudara aku ini minta bergambar kerana sudah membeli baju dari kedai terbabit dan ia membenarkan aku dan saudara aku bergambar dengan trofi terbabit.Aku lihat tiada cacat cela trofi terbabit dan bersinar seperti aku lihat di televisyen.

Kalau pergi Perlis aku pasti mereka akan singgah di Padang Besar atau dalam bahasa Inggerisnya dipanggil "Big Field" dan disana tidak salah aku ada tingkat atas sekali dalam komplek terbabit yang ruang dalamnya bewarna merah saja.

Namun disini aku ingin menyatakan yang trofi terbabit juga replika dan bukannya yang asli.Walaubagaimanapun aku percaya ia memang sempurna seperti yang diukir Silvio Gazzaniga.

Mengikut apa yang aku fikir, mereka tidak akan mempamerkan trofi piala dunia yang tulen kerana ia ditakuti dirompak ataupun dicederakan trofi terbabit kerana sebelum ini ia singgah di Indonesia yang terkenal dengan pengganas yang hebat.

Kalau terjatuh atau apa-apa terjadi mungkin mereka terpaksa membuat baru trofi yang seberat 6.175 kg yang disaluti emas 18 karat.Dan ia amat memalukan jika ia hilang begitu saja tetapi mungkin mereka boleh menutupinya dengan mengatakan ia adalah replika dan yang sebenar masih selamat.

Pernah lihat sebuah filem arah Kabir Bhatia berjudul Setem.Apa yang ingin disampaikan ialah tidak mungkin sebuah setem beharga jutaan ringgit dan lebih 1 kurun lamanya dipamerkan begitu saja.

Walaupun abang aku menyatakan ia adalah tulen kerana jika dilihat disekelilingnya penuh dengan pengawal-pengawal yang mengawasi trofi dan trofi itu diletakkan di dalam sebuah bekas aku masih menggangap ia satu helah.

Seperti yang anda tahu, jika kita tidak letakkan pengawal disekeliling dan benarkan peminat memegangnya ini menujukkan FIFA mengambil risiko untuk memberi peluang orang ramai merosakkannya dan apa yang mereka lakukan ialah membuat trofi ini nampak esklusif.

Kesimpulannya disini sebenarnya itu hanya kata-kata aku yang anda jangan percayai 100 peratus kerana ia teori aku sendiri.Aku tidak tahu jika ia benar atau tipu hanya orang-orang yang membawa itu saja yang tahu dan aku yakin jika ia palsu pengawal itu pun tidak tahu.

Pada tahun ini, Kejohanan terulung di dunia iaitu FIFA World Cup akan beraksi di Afrika Selatan dan aku mengharap pasukan yang aku sokong Itali akan memenangi Piala Dunia buat dua kali berturut-turut.

Setiap orang yang ingin membeli tiket hanya dibenarkan membeli tujuh tiket saja dan perlu disertakan dengan nama penonton yang ingin menonton sekali untuk mengelakkan berlakunya penjualan tiket di pasaran gelap.

Dan tiket untuk awam untuk piala dunia sudah habis dijual dan hanya tiket beberapa ribu tiket hanya tinggal dengan perlu membuat bidaan dengan harga permulaan sebanyak Rm 34,000 ataupun 10 ribu dolar Amerika.

Tuesday, January 26, 2010

Aduka Taruna ditahan Polis...

Mungkin saudara AdukaTaruna ini terbaca artikel aku masa haritu dan mengambil ilhamnya dari situ.Tapi dia terlupa tentang perenggan terakhir yang menyatakan bahawa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia boleh kesan tempat mengupdate blog beliau.

Ketika baru balik dari Kokurikulum, aku mengambil surat khabar di meja rumah aku dan ketika membelek-belek aku ternampak artikel bertajuk "Sembunyi tidak lama" susulan penulis blog hina Sultan.

Katanya, lelaki berusia 28 tahun ini telah ditangkap di sekitar Kota Bharu, Kelantan sekitar jam 4 petang semalam kerana tindakan menghina dan mencerca Almarhum Sultan Iskandar yang mangkat baru-baru ini.

Difahamkan penulis blog ini beralamat di Seremban dan terpaksa menyembunyikan diri apabila menerima beberapa ugutan bunuh dari beberapa pihak yang tidak berpuas hati dengan artikelnya di www.adukataruna.blogspot.com.

Datuk Mohammad Mohktar Shariff mengesahkan penahanan dan lelaki itu akan dibawa ke IPD Muar untuk siasatan mengikut Seksyen 233 (3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 selepas 31 orang membuat laporan polis terhadap lelaki terbabit.

Bagaimana polis mengetahui kedudukan saudara Adukataruna ini?

Mengikut apa yang pihak polis nyatakan, penulis blog terbabit menjual novel dan beberapa T-shirt dan mempamerkan nombor akaun banknya di blognya menyebabkan polis lebih senang mengesan nama serta alamat berdasarkan alamat akaun terbabit.

Tips aku beri kepada saudara Adukataruna menjadi apabila sehingga jam 10 malam kelmarin, www.adukataruna.blogspot.com telah mencatatkan hit sebanyak 100,000 dalam tempoh tidak sampai sehari.

Malah bukan itu saja, komen di blognya juga begitu banyak melebihi 1000 komen dari orang ramai yang melayari blognya dan chatbox yang diletakkan di blognya juga terpaksa diberhentikan kerana tidak dapat menampung bilangan yang terlalu ramai.

Penulis blog yang beralamatkan di Seremban ini, menulis "Dah mampos buat cara mampos la.Boleh pulak simpan mayat nak tunggu Datuk Bendahara balik shopping.Boleh meeting isytihar sedang terlentang.Padahal dah mampos pagi tadi.Pergi mampus sama lu.Bodoh punya kerajaan spesis stupid " menyebabkan rakyat Johor marah.

Dan ayat terakhir beliau yang menulis " Bodoh punya kerajaan spesis stupid " menunjukkan beliau seorang anti-kerajaan dan di blognya banyak menyenaraikan blog Pakatan Rakyat.Tetapi apa kena-mengena dengan raja dan baguslah sempat ditangkap AdukaTaruna yang terpaksa melarikan diri.

Monday, January 25, 2010

AdukaTaruna saja cari bala

AdukaTaruna seorang blogger yang menghina raja kita iaitu Almarhum Sultan Iskandar Ibni Almarhum Sultan Ismail yang mangkat pada hari Jumaat lalu.Ia disahkan oleh Menteri Besar Johor iaitu Datuk Ghani Osman pada jam 11.20 malam Jumaat yang lepas.

Ia satu yang menyedihkan buat rakyat Johor kerana kehilangan seorang sultan berjiwa rakyat yang memerintah selama 29 tahun dan mangkat pada umur beliau 77 tahun di Hospital Pakar Puteri.

Tetapi pada hari ini, aku bukan ingin menceritakan tentang kemangkatan Almarhum Sultan Iskandar tetapi ingin berbicara tentang seorang blogger AdukaTaruna di blognya www.adukataruna.blogspot.com yang menghina Almarhum.

Walaupun beliau telah meminta maaf kepada seluruh warga Malaysia terhadap keterlanjuran beliau yang menulis artikel yang agak kesat kepada seorang raja kita.Dan beliau telah membuang artikel itu walaubagaimanapun ia bukan satu tindakan yang boleh menyelamatkannya.

Aku tidak tahu apa agenda beliau untuk menulis artikel bertajuk "Dah mampus buat cara dah mampus" yang ditujukan kepada Almarhum.Mungkinkah untuk mencari publisiti untuk menaikkan nama blognya sekali gus dapat wang kerana hit.

Ia bukan satu cara yang betul untuk mencari hit kerana menghina seorang pemimpin dengan sengaja atau memfitnah boleh dikenakan tindakan seperti yang berlaku kepada beberapa orang yang ditangkap kerana menghina Sultan Perak.

Ia adalah salah satu kesalahan yang amat berat kerana menghina seorang pemimpin seperti Sultan Johor dengan tulisan-tulisan yang kesat seperti itu.Tambah-tambah ia melibatkan raja dan ia amat membakar sentimen orang melayu.

Lelaki bernama Raja Petra Kamaruddin lari ke Eropah kerana menfitnah first lady ataupun isteri kepada Perdana Menteri kita dan menyebabkan beliau disumbat ke dalam Akta Keselamatan dalam Negeri ataupun Internal Security Act ( ISA ).

Walaubagaimanapun selepas keluar beliau sekali lagi membuat perkara berulang dan melarikan diri ke England dan menginap di sana.Ia adalah salah satu tindakan tidak bertanggungjawab blogger itu dan tuduhan tanpa bukti amat berbahaya.

Dan jika dilihat kepada seorang penuntut Akedemi Seni Budaya dan Warisan, beliau dibicarakan di mahkamah kerana " ke nak aku baling bom petrol di sana plak?...Harga boleh runding" ayat inilah beliau dihadapkan ke Mahkamah Seksyen.

Beliau dibicarakan kerana kesalahan berbentuk ancaman dengan niat untuk menggangu orang lain dan didakwa dibawah akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia dan boleh dikenakan denda maksimum Rm50,000 atau penjara maksimun setahun atau kedua-duanya sekali.

Apa yang aku baca di komen saudara Adukataruna memang hampir kesemua menhentam penulis blog terbabit kerana kenyataan yang agak kasar terhadap Almarhum Sultan Iskandar yang baru mangkat.

Jika dilihat kepada blog saudara Adukataruna, nyata sekali beliau adalah seorang anti-kerajaan dan menyokong parti berhaluan kiri.Dan saya yakin, dalam masa 2-3 hari ini Adukataruna bakal ditahan oleh penguatkuasa.

Jadi larilah secepat mungkin semampu kerana jika tidak anda akan dikenakan tindakan di mahkamah ataupun jika hendak cara paling senang ialah menyumbatkan lelaki ini ke dalam Akta Keselamtan Dalam Negeri.

Aku yakin yang saudara AdukaTaruna ini tidak tidur lena dan sedang berkemas beg pakaiannya untuk melarikan diri dari ditahan dan jika beliau bernasib baik jika mempunyai pasport yang sah sebelum Imigresen mengenal pasti identiti beliau.

Dan seperti aku nyatakan di dalam artikel aku yang bertajuk "Macam mana nak bagi blog anda terkenal?" yang menyatakan bagaimana mereka mengesan kedudukan anda dan ingatlah, Bahawa disebabkan anda seorang, mungkin dunia bakal celaru.

Saturday, January 23, 2010

Mereka kuasai dunia

Nampak tak gambar disebelah kiri aku ini, kalau anda handal sila sebut huruf-huruf dan bunyinya sekali.Kalau pusing 180 darjah pun anda masih nampak benda yang sama.Dah ke belum....

I.L.L.U.M.I.N.A.T.I ataupun Illuminati adalah salah satu pertubuhan terahsia di dunia yang paling lama.Rasanya mungkin anda tidak pernah dengar tapi kalau aku cakap "Freemason" rasanya kalian semua tahu.

Freemason adalah pertubuhan di bawah Illuminati yang dianggotai oleh orang-orang bijak pandai dari serata dunia tapi jahat atau licik.Misi organisasi ini adalah untuk mengawal atau memerintah bumi ini.

Segala kejadian yang berlaku di muka bumi ini akan dikawal oleh mereka termasuk ekonomi,politik dan sebagainya di bawah agenda "New World Order" ataupun "One World Goverment" yang diasaskan oleh seorang lelaki Jerman bernama Adam Weishaupt.

Illuminati ini dianggotai oleh orang-orang paling berpengaruh di dunia seperti presiden Amerika,PM Britain,PM Itali dan juga dikatakan juga ketua penganut agama Kristian Katolik ( Pope ) juga adalah anggota Illuminati.

Seperti yang aku katakan, orang-orang bijak pandai inilah anggota Illuminati atau jika difahami dengan begitu teliti aku memaksudkan orang Yahudi yang tidak boleh dapat dinafikan lagi tentang bangsa terpandai di dunia.

Disini aku ingin nyatakan tentang pertubuhan-pertubuhan yang sudah diresapi dengan agenda Illuminati dari pelbagai aspek seperti dibawah ini :

Bank :
  • International Money Centre Bank
  • Central Bank
  • International Monetary Fund ( IMF )
  • World Bank
  • International Settlement Bank
  • World Conservation Bank
Itulah antara tentang pertubuhan yang dianggotai oleh ahli Illuminati atau lebih diketahui umum sebagai Freemason.Jadi tiada masalah bagi mereka untuk mengawal dunia, aku bagi sedikit contoh ;

Mereka bagi bankrap sesebuah negara dengan kepakaran mereka.Selepas itu, pemimpin itu perlu menjadi jalan untuk mencari wang dan selepas itu, IMF bagi pinjam dari situ adalah perhubungan yang bakal membuatkan pemimpin negara yang rosak itu terhutang budi terhadap IMF yang dikuasai Illuminati.

Syarikat-syarikat kaya yang mempunyai nama hebat seperti perniagaan minyak juga dikuasai oleh golongan Illuminati, jika dilihat Royal Dutch Shell juga taukenya seorang Yahudi.Malah, media elektronik juga dikuasai mereka seperti ;
  • CNN
  • ABC
  • NBC
  • Reuters
  • Time
Pemilik kepada semua ini adalah anggota Illuminati jadi tiada masalah untuk mereka berpakat-pakat untuk mengelirukan dunia seperti yang terjadi pada 2001 tentang September 11.

Bukan itu saja, kebanyakkan para intelligence kesemua bosnya juga mengaangotai pertubuhan Illuminati ini untuk menjayakan perancangan mereka seperti CIA,KGB,FBI,MI6,NSA,Mossad dan berbagai-bagai lagi.

Amerika Syarikat pun boleh dikira negara yang dikelilingi oleh Yahudi seperti ;

  • Henry Kissinger yang juga bekas penasihat keselamatan US.
  • William Sebastian Cohen iaitu bekas S/U Keselamatan US.
  • Albert Gore atau Al-Gore bekas Naib Presiden US.
  • Paul Wolfowitz dikenali sebagai bekas presiden World Bank atau bekas Naib S/U keselamatan US.
  • Ben Bernanke pengerusi US Federal Reserve atau man of the year 2009 kerana menyelamatkan US dari krisis ekonomi.
Itu antara 5 contoh-contoh orang Yahudi didalam kerajaan Amerika dan Cohen,Wolfowitz dan Al-Gore adalah salah seorang rakan rapat seorang daripada rakyat Malaysia.

Ada juga pertubuhan-pertubuhan orang berpengaruh dari serata dunia bernama Council on Foreign Relations yang dianggotai semua orang dari serata negara dan juga berada dibawah Illuminati.

Salah seorang dari pengerusi Council on Foreign Relationship ini adalah seorang jutawan dan juga saudagar minyak berketurunan Yahudi yang menggangotai Illuminati bernama David Rockefeller.

Kesemua syarikat yang hebat-hebat selalunya akan menggangotai kelab ini kerana jika mereka tidak menggangotai kelab ini maka tidak hebatlah syarikat-syarikat mereka dan antaranya ialah :

  • Canon, INC.
  • Chrystler LLC
  • Coca-Cola company
  • Estee Lauder
  • Exxon Mobil
  • General Electric
  • Goldman Sachs Group
  • Google
  • Hitachi
  • IBM Corporation
  • Lockheed Martin Corp.
  • Nike
  • Pepsi Co.
  • Shell Oil Company
  • Soros Fund Management
  • Nasdaq
  • Toyota
  • Visa
  • Volkswagen
Diatas ini adalah syarikat-syarikat terkenal yang berada dalam senarai Council on Foreign Relationship dan seperti diatas ini kesemuanya kebanyakkan ada di negara kita jadi secara tak langsung mereka telah mengawal ekonomi

Sampai disini sajalah aku ingin ceritakan tentang bagaimana Illuminati dengan agenda "New World Order" atau "One World Goverment" untuk mencapai cita-cita yang hampir berada di puncaknya.

Jadi, secara tak langsung kita telah berada di dalam Illuminati kerana kesemua keperluan kita bergantung kepada mereka.Hartawan-hartawan Yahudi juga banyak melabur wang untuk negara kita.

Malah, ada ura-ura menyatakan bahawa Dato'Seri Mohammad Najib Tun Razak adalah antara ahli kehormat Freemason Malaysia pada 1980-an.Sampai disini saja artikel ini dan nanti aku akan teruskan kempen perangi Yahudi ini.Sebab jika nak diceritakan memang terlalu panjang.

Thursday, January 21, 2010

Lagi, Penyokong Kelantan Hooligan

Artikel ini bukan untuk menghina rakyat-rakyat Kelantan tetapi untuk menyatakan bahawa segelintir penyokong Kelantan yang tidak punyai mentaliti dan boleh dikatakan penyokong radikal telah membusukkan nama baik Kelantan.

Walaupun tidak mendapat perhatian pihak media, namun media massa tetap melaporkan insiden membaling mercun ke dalam padang ketika menentang Kedah pada Selasa yang lepas.Ketika paramedik mengusung seorang pemain Kedah yang tercedera, seorang penyokong Kelantan membaling mercun ke tengah padang.

Tindakan penyokong Kelantan membaling mercun ke dalam padang menyebabkan para paramedik meninggalkan pengusung dan seorang pemain Kedah dan mereka menjauhkan diri dari mercun terbabit.Namun pemain Kedah sempat merangkak untuk mengelakkan kecederaan.

Dari dulu hingga kini segelintir penyokong fanatik Kelantan masih tidak berubah walaupun berbagai tindakan yang dibuat oleh FAM dilakukan terhadap KAFA.Paling mendapat sambutan tentang hooligan ialah ketika perlawanan akhir yang menyaksikan Kelantan menentang Negeri Sembilan.

Aku pernah ceritakan tentang penyokong Kelantan yang membuat kacau ketika mereka menentang negeri Indera Kayangan, Perlis.Disana mereka telah membuat kacau malangnya penyokong Perlis yang dipersalahkan oleh pihak media.

Kejadiannya begini, seorang sepupu aku telah pergi ke Stadium Utama, Kangar untuk menyaksikan perlawanan diantara Kelantan dan Perlis.Ketika itu, ramai juga penyokong Kelantan hadir pada malam itu.

Ketika perlawanan sedang berlangsung, sepupu aku ini sedang merakam video di padang dan tiba-tiba tumpuan beralih di sebelah kiri beliau.Beliau menghalakan video beliau ke sebelah kiri dan mereka terlihat mercun telah dibaling oleh penyokong Kelantan.

Ia terjadi apabila kedua-dua penyokong saling baling-membaling botol dan straw dan sebagainya di sempadan.Ia adalah situasi biasa bila berada di sempadan kerana orang ramai jadi makin ramai makin hangatlah suasana.

Tiba-tiba mereka main tipu dan membaling mercun ke arah penyokong Perlis.Ini menyebabkan mereka lari lintang pukang untuk mengelakkan diri dari terkena mercun terbabit.Ia mencetuskan suasana huru-hara seketika hinggakan mata-mata masuk mengawal keadaan.

Paling membengangi oleh para penyokong Perlis yang berada di situ adalah apabila mercun terbabit bukannya mercun tetapi bunga api yang seperti kita lihat pada malam tahun baru itu.Peluang untuk mendapat kecederaan lagi tinggi dan bunga api terbabit jatuh melintang jadi ia menghala ke arah penonton bukan ke udara.

Ia menyebabkan para penyokong bengang dan ketika perlawanan berbaki 5 minit lagi kebanyakkan penyokong Perlis meninggalkan stadium kerana keputusan pada malam itu menunjukkan mereka ketinggalan 1-0.

Namun di sebalik keghairahan para penyokong Kelantan yang ingin menyaksikan kemenangan mereka penyokong Perlis sedang mengatur langkah untuk membuat kecoh terhadap penonton Kelantan yang buat kecoh di atas sana.

Ketika tamat perlawanan, penyokong Perlis sedang tunggu di pintu utama beramai-ramai dan ini menyebabkan penyokong Kelantan tidak dapat keluar dan sangkut di dalam.Jika mereka keluar juga kemungkinan dilempar air dan perkara-perkara sewaktu dengannya.

Manakala mereka terpaksa menunggu hingga polis datang dan anggota Unit Simpanan Persekutuan atau Federal Reserve Unit ( FRU ) datang untuk meleraikan himpunan penyokong Perlis yang menyebabkan mereka tidak dapat keluar stadium.

Sementara ada pula orang yang tidak berpuas hati memecahkan cermin kereta ketika tumpuan tertumpu di pintu utama stadium.Termasuk sepupu aku ini turut memecahkan cermin kereta yang berplat "D" hingga menyebabkan 13 kereta pecah.

Tidak kira anda orang Kelantan ataupun orang Perlis tetapi pakai kereta bernombor pendaftaran "D" seuanya dipecahkan cerminnya.Tayar kereta pun apa kurangnya dipancitkan oleh penyokong Perlis yang tidak bermoral ini.

Ketika 30 minit selepas itu penyokong Kelantan sedih apabila cermin kereta pecah ada pula masalah yang timbul di jalan masuk oleh pemain untuk ke dalam Stadiu Utama Kangar ini.

Ini apabila bas yang dinaiki pemain Kelantan ini ditahan oleh penyokong Perlis.Ini menyebabkan mereka berada di dalam kesesakan begitu lama hinggakan polis terpaksa escort mereka ke jalan utama.

Sebelum menamatkan artikel ini, kepada orang-orang yang membuat kacau ini supaya fikir dengan pepatah Melayu ini "Kerana Nila Setitik,Rosa susu sebelanga".

SAY NO TO HOOLIGAN

Sunday, January 17, 2010

Bahayanya Panadol

Artikel di bawah ini aku petik dari blog wingzero-pirateking.blogspot.com.Ini menceritakan tentang bahayanya panadol.Harap dapat baca apa petikan di bawah ini.


Jangan ambil Panadol Actifast dan Soluble tambah-tambah yang punyai gastrik.

Untuk pengetahuan anda, ikuti sebuah kenyataan dari seorang yang mengalaminya...

Suami saya bekerja sebagai jurutera IT di sebuah hospital, dimana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya.Dia mengenali rapat doktor tersebut.

Doktor tersebut memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup untuk mengambil panadol mahupun paracetamol.Sebaliknya, mereka akan alternatif lain kerana panadol bertoksik kepada tubuh.Ia merosakkan organ hati.Menurut doktor tersebut, panadol akan tinggal di dalam tubuh kita selama 5 tahun.

Menurutnya lagi, pernah seorang pramugari menelan terlalu banyak panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang penerbangan.

Dia kini baru 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang ( dialisis ) setiap bulan.Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidakseimbangan elektron-ion di dalam sel otak.

Sebagai rawatan alternatif, doktor terbabit mencadangkan supaya membeli sebotol atau dua botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2.Mudahnya secawan isotonik dengan dengan dua cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati kaedah ini berkesan.Kaedah lain adalah dengan merendam kaki ke dalam basin yang mengandungi air suam dan ia akan menyebabkan tekanan darah turun.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya semakin lama, semakin kurang kurang kesannya kepada anda.Bereerti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Jika anda terlalu banyak mengambil panadol dan paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan kesakitan.

Adakah anda sanggup mengambil dadah kuat seperti Morfin? Hargailah kehidupan anda...Fikir sebelum mudah memasukkan ubat biasa ini kedalam tubuh badan anda.

Sumber : Google

Saturday, January 16, 2010

Kenapa Selalu Datang Lewat ke Sekolah

Kepada sesiapa yang sama kelas dengan aku rasanya kesemua tahu tentang kehadiran aku yang selalunya lewat dari orang lain.Orang takkan terkejut jika aku datang lewat tidak kira kelas tambahan ataupun lain-lain.

Sejak darjah 1 aku masuk ke sekolah ini, aku memang selalu datang lewat dan ketika aku darjah 1 aku ada seorang abang aku yang juga sekolah di Seafield.Tiap-tiap hari kemestian bagi aku dan abang aku untuk hadir lewat.

Jika kini setiap hari Isnin saja yang pengawas bertugas di pagar sekolah tetapi dahulu tak salah saya tiap-tiap hari pengawas berada di tepi pondok dengan buku nota di tangan untuk mencatat nama pelajar yang hadir lewat.

Kadang-kadang, abang aku suka lari dan aku seorang saja kena tahan tapi dengan nama abang aku sekali dia tulis.Tapi dia tanyalah abang aku datang ke tak.Bila orang tahan abang aku relax saja lalu tepi pondok pengawal dan balik ke kelas.

Hampir setiap harilah kena tulis dan cikgu pun aku rasa banyak kali kena tunggu di tapak perhimpunan selepas perhimpunan tamat.Tapi hobi datang lewat tidak pernah berubah dari dulu hingga kini.

Ketika darjah 2 hingga 4 jarang sedikit datang lewat ke sekolah sebab sesi persekolahan pada waktu itu petang jadi aku boleh bangun lewat sikit dan tiada masalah ke sekolah.Tapi banyak kali juga datang lewat dalam sebulan itu mesti ada dua-tiga kali.

Darjah 5 pula pagi jadi ia satu masalah bagi aku.Namun ketidakadaan abang aku membuatkan aku ini datang awal sikit sebab tak payah tunggu beliau jadi... Namun kelewatan tetap ada dalam seminggu mesti ada punya datang lewat.

Tapi seronoknya dah jarang kena tahan dengan pengawas yang bertugas.Kalau tak datang lewat pun mestilah aku berada di belakang dalam barisan kelas aku.Tapi ada juga 3-4 kali aku dapat duduk depan sekali dalam darjah lima.

Kokurikulum pun aku datang lewat tidak kira apa aktiviti.Aku tetap hadir dengan lewat tapi tak perlu risau dengan pengawas.Cuma cikgu selalu tegur aku bila sampai lewat tambah-tambah ada persatuan yang aku ada tempat.

Tahun terakhir aku di SKSeafield pula memang lewat sebab adik aku darjah lima pun sekali jadi kena tunggu dia bersiap sama.Tapi disebabkan ada kelas yang tak berapa menyegarkan minda aku boleh datang awal tapi tak awallah sangat.

Selalunya lampu dah buka dan cikgu sudah berada di kelas baru aku dapat masuk ke dalam kelas.Tapi aku bukanlah orang terakhir di kelas itu selalunya tapi kalau dalam sekolah itu member aku, Syahmi adalah satu sel dengan akulah.

Tidak kira subjek apa aku selalunya datang lewat dan ketua kelas pun dah tahu aku datang lewat jadi dia ticklah kehadiran aku.Orang-orang di kelas aku jarang terkejut kalau aku lewat masuk kelas.

Hari-hari yang menyeramkan bagi murid kelas aku adalah hari Rabu sebab guru kelas agak menyeramkan seperti mana yang tertulis di status Facebooknya.Sebenarnya tak lah garang mana tapi agak menyeramkan ( Wakakaka ).

Pernah sekali Fahim Azzam cabar aku datang lewat ke sekolah pada hari Rabu.Jadi aku datanglah sekali pukul 8 pagi tapi disebabkan mood cikgu baik aku dibenarkan duduk di meja aku di belakang itu.

Paling lewat aku datang ke sekolah tak salah aku 8.30lah masa itu ada pemilihan pengawas dan calonnya adalah Hadi Helmi dan beliau minta aku tulis sesuatu jadi aku tulislah tapi keesokkan pagi ada benda tak kena.

Ayah aku gerak awal pagi tapi aku tak bangkit jadi ayah aku biarkanlah tapi tiba-tiba aku dengar bunyi mesej jadi aku terjaga tapi masih blurlah masa itu.Cuma pesanan ringkas dari Maxis jadi aku nak sambung tidur balik.

Tapi aku terlihat jam di decoder astro kebetulan pada hari itu aku tidur di ruang tamu jadi aku kelam kabutlah aku.Dah la barang orang jadi aku pun terjaga dan lihat ayah aku pakai stokin nak pergi kerja tapi aku suruh tunggu jadi dia tunggulah.

Dan sampai disana pukul lebih kurang 8.30 dan aku sempat memberikan apa yang Hadi nak kepada dia dan dengan muka selambarnya aku masuk kelas.Itulah hari paling lewat ke sekolah dan boleh dikira syajarattunlah bagi aku.

Tapi keseronokan bila darjah 6 ini sebab bila datang lewat pun pengawas hanya senyum dan melambai tangan saja.Aku kena duduk tepi pun sebab cikgu disitu ada berdiri jika tidak aku berbaris terus ke barisan aku.

Sebenarnya aku bukan bangkit lewat tapi kadang-kadang aku suka melengahkan masa.Aku relax bakar roti minum Nescafe sambil tengok Malaysia Hari Ini di ruang tamu.Tapi aku pakai baju 5 minit belum 7.40 jadi memang lambatlah.

Aku bangun pukul 6 sekalipun aku akan sampai lewat sebab awal-awal itu aku lepak tengok TV dengar lagu ataupun tengok kartun seronok di Disney Channel mahupun Cartoon Network.Itulah jawapan aku dan hingga sekarang aku selalunya lewat ke sekolah.

Seperti 2 hari lepas pada hari Khamis, ketika latihan rumah sukan mula pada jam 8.00 pagi tapi aku jalan kaki ke sekolah dari pukul 8.00 sampai 8.30.Jadi aku punya latihan pun singkatlah.Member aku kena lari 5 round aku 2 saja.( tak lari pun )

Thursday, January 14, 2010

Jangan percaya...

Kadang-kadang ada kawan-kawan aku mesej aku dan menceritakan pengalaman atau apa-apa jua benda yang ingin diceritakan dan akhir sekali akan tulis "Sila sebarkan SMS ini jika tidak ......"

Ini antara mesej-mesej yang aku paling aku meluat bila tengok depan skrin handset aku yang tak berapa canggih tuh.Pernah juga dapat mesej itu banyak-banyak kali dari kawan yang berbeza memang aku agak simpati dengan mereka.

Bukan setakat di dalam handphone sahaja, malah dalam laman web sosial, Myspace pun ada orang hantar juga.Tambah-tambah yang cerita benda-benda mengarut dan ayat terakhir sekali akan tulis "Sila sebarkan kepada ... dalam masa ... jika tidak malam ini ia akan muncul dalam mimpi anda".

Dari dulu hingga sekarang aku memang tak percaya benda mengarut ini.Tapi kesian ada juga yang manusia yang dalam pembelajaran pandai tapi kadang-kadang buat benda bodoh macam itu.

Ada juga yang kata dia itu nak minta kita tolong,minta sedikit wang dan lain-lain seperti yang pernah ditulis oleh saudaraku Fahim Azzam di dalam blognya Just Fahim yang menyatakan tentang seorang lelaki yang mengaku dirinya keluarga diraja Ghana [ sini ] dan satu lagi artikel di blognya [ sini ].

Aku sama sekali tak percaya dengan perkara-perkara mengarut seperti itu.Memang bodoh kalau seseorang itu percaya perkara-perkara seperti itu.Fahim pun beri nasihat supaya tidak ambil peduli dengan tulisan sedimikian.

Mengapa aku tak percaya...
  1. Antara sebabnya ia adalah satu pembohongan yang ketara bagi seorang yang mempunyai akal fikiran dan sesuatu yang tidak masuk akal.
  2. Mana mungkin nasibnya bergantung kepada mesej yang dihantar kepadanya.Jika tidak sudah lama aku mimpi mengarut seperti itu.
  3. Ada satu ayat yang menarik untuk dikongsi.Berbunyi begini "Jika anda tidak menyebarkan ia sebuah wang syiling lama akan berada di katil anda pada malam ini".Sesuatu yang bodoh bagaimana wang syiling itu boleh ada di atas katil jika bukan orang yang lakukannya.
Dan satu lagi perkara menarik untuk dikongsi dari seorang saudara aku yang mendapat mesej seperti itu.Ia agak kelakar dan boleh dijadikan sebagai teladan.

Suatu hari beliau menerima mesej, dan di akhir tulisan beliau menyeru supaya menyebarkannya dan jangan delete.Beliaupun sebarkanlah kepada 15 kawan beliau menurut apa yang berada di dalam kandungan mesej dan tidak memadamkan mesej tersebut.

Di situ mesej itu berkata jika anda menghantar kepada rakan-rakan anda anda akan mendapat kebaikan selama 3 tahun 3 bulan 3 hari.Dan ketika itu ibu beliau meminta supaya membelikan mee di warung berdekatan rumah beliau.

Jadi beliaupun berjalanlah kaki ke warung memandangkan jarak diantara rumahnya dan warung berdekatan saja.Ketika hendak pergi ada pula kereta bawa laju dan dan terkena beliau air kebetulan waktu itu baru saja lepas hujan.

Dengan tabah dan cekal menghadapi dugaan, beliau meneruskan perjalanan dan ketika sampai di warung beliau memesan 3 mee.Selepas siap pesanan beliau, beliaupun ingin membayarlah malangnya wang yang diberi ibunya hilang jadi terpaksalah beliau kembali ke rumahnya untuk mengambil wang dan mendapat ayat power dari ibunya.

Kembali ke warung terbabit beliaupun bayar sambil diberi senyuman sinis dari tauke kedai terbabit.Ketika hendak pulang beliau terhantuk pula di tiang yang berada di warung terbabit menyebabkan dahinya merah.

Dan tanpa berputus asa, beliau teruskan perjalanan pulang untuk membawa apa yang ibunya mahu.Namun ditengah perjalanan beg plastiknya pula bocor menyebabkan mee terbabit terjatuh ke tanah lalu pecah.

Dengan perasaan hampa beliau hanya meredhakan apa yang ditakdirkan terhadap dirinya pada hari itu.Setelah sampai ke destinasi, beliau pun menceritakan kisah pahitnya kepada ibunya dan pada suatu ketika, ibunya bertanyakan sesuatu...

"Mana balance duit tadi yang mak bagi?" Beliau pun ingin memberi namun tiada di dalam poketnya dan beliau teringat bahawa beliau terlupa mengambil balance Rm 1.40 di atas meja yang terletak di atas meja kaunter.

Kena air,duit hilang,terlanggar tiang,plastik bocor,wang baki tertinggal dan dapat makian dari ibunya adalah satu kebaikan bagi beliau setelah menghabiskan wangnya terhadap mesej terbabit.Hingga kini beliau tidak percaya lagi akan tentang mesej seperti terbabit.

Ada juga kata tentang jihad SMS yang mereka ingin lakukan.Tetapi cara sebegitu langsung tidak membawa kesan bagi aku.Ada juga yang membawa kesan dan itulah akibatnya mempercayai perkara karut seperti itu.Selain anda terpaksa topup duit phone anda jika yang prepaid.

Jadi aku harap kepada kawan-kawan aku yang baik ini supaya tidak terpedaya dengan benda yang karut seperti ini.Dan aku tak mahu lagi tengok di profile Myspace ada tulisan seperti itu dan tiada SMS yang dihantar kepada aku seperti itu.

Bila aku dapat mesej sebegitu rupa aku hanya senyum saja sambil hati aku berbicara "Bodohnya budak ini" dan satu lagi pesanan untuk pembaca sekalian, artikel ini tidak ditujukan kepada sesiapa.

angka 13 : Tuah atau Sial

Aku rasa memang betullah angka 13 adalah angka yang tak berapa baik mengikut kepercayaan orang-orang Cina.1+3=4 membawa maksud mati bagi orang cina tapi nasib baik aku tak mati lagi.

Semalam, Birthday aku antara yang paling malang sekali seperti yang aku cakap semalam apabila jatuh ketika hendak pergi ke sekolah.Lidah berdarah manakala tangan luka sikit dan lutut seperti biasalah.

Apabila balik dari sekolah tengok berita di Haiti kena gempa bumi pula.Kesian penduduk Haiti kena gempa bumi terkuat sejak 2 kurun yang lalu.Bangunan disana banyak runtuh termasuklah Istana Presiden dan juga pejabat UN.

Kembali balik online YM,FB dan sebagainya.Tepat jam 12 malam mak aku panggil aku turun harap dapatlah hadiah yang best tapi dapat kek saja.Masa itu aku tengah makan KFC ( pukul 12 malam makan KFC ) jadi kek yang itu mak aku letak dekat dapur.

Masa nak pergi makan kek pula tiba-tiba...DAMN!!! Kek yang aku nak makan itu jatuh ke lantai atas sebab adik aku.Namun aku hanya senyum walaupun tak dapat makan kek dan hanya dapat tiup lilin saja.

Memang sial la 13 Januari ini semua jatuh.Aku jatuh,bangunan jatuh,kek jatuh dan mungkin sebab itu kontraktor di USJ2 ini tak lakukan rumah bernombor 13 kerana kalau tidak mungkin jatuh.

Tapi keadaan berubah ketika aku hadir ke sekolah sebab dapat layanan istimewa dari member-member aku terutamanya RuCD,Kak Lin,Pu3 Portluck dan seorang kawannya yang aku lupa namanya.

Terima Kasih kepada kawan-kawan aku yang lain yang ingat hari lahir aku sebab sebelum ini aku tak pernah dapat wish sebanyak itu.Kali ini pula ramai dan member-member aku yang tidak dapat mengucapkan selamat tarikh lahir dan hanya menyampaikan menerusi FB pun aku ucap terima kasih.

Masa nak balik pula CD belanja aku ais krim dan yang paling menggembirakan aku Elena bagi aku kek coklat.Jadi dapatlah aku makannya bila aku lapar dan berhenti sebelum kenyang.Aku cukup suka kek coklat dan dapatlah cover kek aku yang jatuh itu.Terima Kasih Elena.

Dan selepas balik rumah aku online FB dan pada ketika itulah waktu paling busy dalam sejarah buka internet.Kena layan lebih 10 orang member dalam satu masa dan ketika itu juga ada discusses kat 1Malaysia.

Perkara paling menyedihkan adalah tentang dua kawan yang rapat dengan aku akan berpindah ke asrama.Pertama Adani member aku dari sekolah Usj2 dan Aisya akan ke Terengganu masuk MRSM.Harap seronok disana.

Akhir kata, sebenarnya jarang aku cerita tentang diri sendiri dekat blog.Hari ini kali kedua aku tulis diri sendiri bagi tahun 2010.Aku nak ucapkan terima kasih kepada member aku dan orang pertama wish aku adalah Arifah Husna. TANG Q

Tuesday, January 12, 2010

13 tahun dah

Wahh...Aku dah masuk 13 tahun pada 13 Januari ini.Memang aku cukup suka pada pagi ini sebab mungkin dapat sesuatu hadiah yang boleh membuatkan aku tersenyum.

Walaupun agak malang siang tadi kerana yang pertama jatuh ketika hendak ke sekolah hinggakan lidah aku berdarah kerana gigi aku yang tajam ini tersentak ketika jatuh dan tergigit lidah lalu berdarah lidah aku ini ketika hendak ke sekolah.

Sebenarnya tak ada apa-apa pun yang menyeronokkan pada hari yang bersejarah ini iaitu kemerdekaan yang ke-13 aku pada 13 hari ini.

Aku memang cukup suka angka 13 ini tak tahu sebab apa walaupun ia angka sial bagi masyarakat Cina dan angka bertuah buat orang Yahudi diseluruh dunia.Bukan mengatakan aku seorang Yahudi.

Pada hari ini juga aktor popular dari Amerika yang terkenal menerusi filem box office Amerika iaitu Pirates Of the Carribean yang dibintangi oleh seorang lelaki bernama Orlando Bloom yang tarikh lahirnya juga hari ini.

Jadi pada hari ini iaitu pada 13 Januari 2010 ini aku telah menyambut ulang tahun lahir aku ke 13 selepas kawan-kawan aku yang lahir belum 13 Januari.Harap-harap dapat hadiah yang menyeronokkan.

Sedikit informasi tentang tarikh lahir, mengikut kajian yang dilakukan oleh para pengkaji.Mereka menyatakan bahawa setiap orang didunia mempunyai 70 juta orang yang sama tarikh lahir dengan anda.

Seperti yang aku kata pada artikel yang lalu, masa tidak akan kembali lagi dan aku sendiri mengakui yang mesin merentas masa tidak akan dibina.Ini bermaksud sekali sahaja anda menyambut tarikh lahir setiap tahun.

Akhir kata, aku ingin memberikan sedikit quote yang aku suka dengar untuk anda semua sementara aku mendengar lagu Cindy Lauper bertajuk "Time After Time" ini.

Six hour in sleep is enough for youth and age.Perhaps seven for the lazy, but we allow eight to no one.

dan

Time is what we want most, but... What we use worst.

Hargailah masa muda sebelum masa tua

Monday, January 11, 2010

UFO bukan makhluk asing

Pada 16 Disember lalu, aku ada post artikel bertajuk UFO dan Makhluk Asing dan sekarang aku telah tulis sedikit artikel tentang Unknown Flying Object atau UFO.Dalam kali ini aku akan menegaskan bahawa UFO bukanlah seperti yang kita fikir.

Dalam tulisan aku yang lepas aku menyatakan bahawa US sedang melakukan ujikaji terhadap objek terbang yang dikenali sebagai UFO.Dalam artikel ini ingin menunjukkan lagi bukti bahawa piring terbang adalah buatan manusia.

Sebenarnya, US sendiri sengaja mengembar-gemburkan tentang kewujudan makhluk asing walaupun sebenarnya ia tidak wujud.Ini kerana mereka akan lakukan sesuatu yang kita tidak ketahui seperti pengintipan di setiap inci bumi.

Seorang lelaki Bulgaria bernama Vladmir Terziki yang juga seorang ahli fizik dan jurutera Aeronotik menyatakan dalam kajiannya pihak Nazi telah menyimpan senjata sulit berbentuk cakera.Cakera terbang ini juga adalah cakera anti-graviti dan mampu mencecah 2500 batu sejam.

Vladmir Terziki juga mendedahkan prototaip anti-graviti ini juga diilhamkan pada 1939 dan pada tahun 1941 ia dihentikan kerana dunia berada di ambang peperangan dan kerajaan yang dipimpin oleh Adolf Hitler perlu menggunakan wang lebih membeli kelengkapan lain.

Selepas itu, teknologi membangunkan piring terbang anti-graviti telah diserahkan kepada US untuk meneruskan membangunkan teknologi prototaip ini.Sedikit sebanyak Nazi telah membantu US membangunkan piring terbang.

Para UFOlogist telah menyatakan bahawa piring terbang yang dilihat oleh masyarakat dunia ialah ciptaan Nazi dan US.Jika dikaji, UFO kerap dilihat di ruang angkasa US ini kerana ia dibangunkan di US dan ujikajinya juga di US.

Jika dilihat gambar diatas ini, Ia ada menunjukkan sebuah piring terbang dan di belakangnya mempunyai tulisan berbentuk 02.Tidakkah anda tahu makhluk asing pun menggunakan bahasa Bumi.

Jika dikaji lagi, pada masa kini US mempunyai banyak ancaman ketenteraan dari pihak luar.Manakala Israel juga mempunyai berbagai ancaman dari negara-negara serantau mereka dan UFO boleh berfungsi sebagai intipan.

Dunia telah membuktikan kecanggihan teknologi dengan berbagai-bagai benda baru dibina untuk kesenangan mereka.Pentagon setiap berhati-hati dengan ancaman luar seperti baru-baru ini cubaan letupkan pesawat dari lelaki Nigeria.

Fakta telah menyatakan bahawa negara paling berbahaya di dunia dari ancaman bukanlah negara-negara bergolak seperti Sudan,Iraq ataupun Palestin tetapi Amerika Syarikat disenaraikan sebagai negara paling berbahaya dan terdedah dengan pelbagai ancaman.

Ancaman Iran terhadap Israel juga adalah satu masalah bagi US kerana sekutu rapat mereka bagai orang paling penting buat Amerika."We stand with Israel" adalah antara ucapan yang menggambarkan keakraban US dan Israel.

Ini aku ingin menunjukkan sebuah gambar yang tidak diketahui kesasihannya dengan kaitan UFO US ataupun ia hanya kebetulan.Gambar ini menunjukkan bahawa Iran melakukan ujian peluru berpandu Shahab III.

Ancaman mereka juga mungkin selepas ini tertumpu kepada negara-negara yang mempunyai kuasa ketenteraan yang kuat seperti Korea Utara yang mempunyai kuasa nuklear dan peluru berpandu hebat serta pertahanan perairan yang canggih.

Saturday, January 9, 2010

Isu "Allah" dan Bakar Gereja

Pada suatu malam yang gelap gelita, aku dan ayah aku bertolak ke Port Dickson dengan harapan dapat mencerap meteor dan ketika itu masih pada bulan disember.Dalam perjalanan itu aku sempat bertanya kepada ayah aku suatu perkara ;

Soalannya bagaimana hendak menghuru harakan negara Malaysia ini.

Sebelum itu maaf kalau ada perkataan yang agak kurang ajar dalam petikan di bawah ini.Ceritanya berbentuk begini

Watak-watak

  • Ron Gawwren
  • Bangsa C
  • Bangsa M
  • Kerajaan
Cara nak buat negara kucar kacir sebenarnya senang saja.Mula-mula bawa dalam poket lebih kurang Rm50000 dan panggil beberapa orang samseng Uptown.Panggil dia pergi lepak dekat kedai mamak.

Si Ron di pun panggil samseng ini dan Ron Gawwren bisik dekat samseng ini " Wehh...Aku bagi ampa sorang 5 ribu ampa tolong aku buat satu kerja ".Samseng ini menjawab "tak ada masalah janji duit sampai".

Si samseng ini pun pergilah belilah kayu besbol dan barang-barang sewaktu dengannya.Dan pada suatu hari si samseng pergi berjumpa si Ron Gawwren ini dan Ron ni kata sesuatu kepada samseng itu.

Si samseng pun ikutlah apa kata Ron Gawwren, duit punya pasal tak apalah.Mereka ada lebih kurang 10 orang dan pergi ke jalan sekitar Kuala Lumpur.Sampai dekat jalan itu mereka pun lakukan kerja yang disuruh Ron Gawwren.

Mereka mula-mula pecahkan pintu untuk masuk ke dalam premis dan rosakkan barang-barang di dalammnya.Selepas itu samseng ini bakar setiap kedai Bangsa C di jalan sekitar Kuala Lumpur.

Selepas mereka hendak balik tidur bersama isteri mereka, mereka tinggalkan satu poster yang tulis C Babi,C celaka,C haram dan perkataan yang sama kurang ajar dengannya.Mereka tinggalkan ia di depan kedai yang mereka bakar tersebut.

Esok ketika pemilik datang melihat premis kedainya beliau terkaku apabila melihat kedai mereka dibakar orang tertentu.Dan ketika meninjau kawasan-kawasan tersebut mereka terlihat poster yang menunjukkan mereka dihina oleh Bangsa M.

C pun melentinglah dengan tindak-tanduk para M jadi mereka pun bawaklah kuncu-kuncu Uncle Wong ke kedai Pak Aji di yang jaraknya selang beberapa kedai.Mereka katok ( pukul ) habis orang yang tengah makan dalam itu yang tak tahu apa-apa.

Satu lorong dengan mereka yang peniaganya M semuannya pecah cawan,pinggan,pintu,meja dan bermacam-macam lagi diserang oleh C.Si M pun benganglah dengan para C dengan tindakan melulu mereka.

M pun pergi panggil pula geng kampung pisang belakang rumah beliau dan berkata "Bawa pisau sekali,senang sikit nak kupas limau" apa lagi mat rempit yang tak kenal pun datang join juga dengan pakai seluar pendek rambut Mahawk pegang helmet nak pukul C.

Satu Malaysia dan kecoh dengan tindak tanduk si C ngan si M nih.Jadi kerajaan pun ambil tindakan dengan menenangkan kedua-dua belah pihak.Walaubagaimanapun keadaan masih tidak tenang kerana ketidakpuasan hati para M ini.

Malam itu geng M pun turun pekan cari mangsalah.Nampak orang C tengah beli nasi lemak mereka terajang masuk longkang.Nampak kereta yang ada tulisan lain sikit mereka pecahkan cermin tingkap kereta tersebut.

Jadi secara tak langsung keadaan sudah kelam-kabut.Dengan media cetak dan media massa tulis laporan.Ada pula seorang manusia tulis SMS yang menghasut supaya ramai-ramai kita pergi ganyang si C.

Rakyat semakin panik, duduk bawah katil pun dah tak selamat memandangkan dan member mereka pun sikit jadi mereka semakin takut.SMS sudah sampai ke utara,pantai timur malah Singapura pun sudah panik.

Ada pula seorang nak tunjuk hero ajak semua rakyat Terengganu pergi pekan dan buat himpunan besar-besaran.Seperti yang anda tahu jika manusia terlalu ramai jadi mereka ini pun tunjuk berani buat kecoh.FRU pun tak cukup nak tampung bilangan mereka ini yang berpuluh ribu ini.

Di Kelantan,Johor,Pahang,Perlis,Kedah,Penang,Perak,KL,Melaka semua suruh buat himpunan besar-besaran supaya nak balun si C ini.Anda pun sudah maklum, teramat sikit si C dan M terlalu ramai.Semua milik si C habis dihancurkan.

Di dalam suasana panik ini timbul pula seorang lelaki berbaju biru muda dan kata yang dia boleh satukan si C dan si M.Si M dan si C pun tersenyum lebar manakala kerajaan yang sedia ada sudah kerugian berbillion-billion ringgit.

Lelaki ini pun punyai sokongan dari kedua-dua kaum terbabit dan selepas itu mereka bersetuju jika lelaki berbaju biru ini jadi pemimpin mereka akan berbaik-baik.Secara tak langsung sebuah kerajaan sudah tumbang dengan rusuhan kaum.Anda fikirlah siapa si baju biru ini?

Kesimpulannya disini adalah ada si Celaka Jahanam yang ingin merosakkan ketenteraman yang kita bina selama 50 tahun ini.Situasi begini sebenarnnya sudah berlaku pada sekarang.Lihat apa yang berlaku pada hari ini?

Isu kalimah "Allah" telah digunakan oleh orang bukan Islam di dalam akhbar Herald Catholic manakala ada si samseng ini pergi membuat kacau di tiga buah gereja di sekitar Lembah Klang.Mereka tidak perlukan poster untuk diletakkan kerana anda sebuah sudah sedia maklum bahawa siapa pelakunya.

Sebelum itu ada juga isu yang ingin mereka kacau bilaukan negara ini.Masih ingat lagi tentang isu "Kepala Lembu".Kekurang ajaran lelaki memijak kepada lembu memang patut dihukum gantung terbalik sampai mati.Selepas itu ada pula sebuah masjid dibaling kepala babi.

Ingat lagi??? Tetapi isu itu tidak ke mana dan senyap sepi begitu saja bermaksud tiada respon dari mana-mana pihak.Mereka lakukan sekali lagi dengan isu "Allah" pula dan membakar gereja yang digunakan penganut Kristian.

Jadi anda semua sudah tahu siapakah dalangnya? Mestilah orang yang sama dan aku tidak terkejut jika masjid pula dibakar.Kerana dalam cerita diatas itu aku sudah ceritakan kesialan manusia ini.

Manusia yang membuat provokasi ini adalah manusia paling tidak layak hidup kerana menganggu orang lain.Dan kita lihat pula siapa yang bakal menjadi hero dalam pertelingkahan ini.

Thursday, January 7, 2010

Israel mula rapuh

Nampaknya pada hari ini jika dilihat di kaca televisyen menyiarkan yang Mesir telah membebaskan seorang pelajar Malaysia yang menyertai konvoi Viva Palestina yang turut disertai dari aktivis-aktivis dari serata pelusuk dunia yang dikepalai oleh George Galloway yang juga ahli parlimen Britain.

Ia bermula apabila George Galloway telah memperoleh 1 juta pound atau Rm5.5 juta pada 14 Februari 2009.Beratus sukarelawan dan sebanyak 110 kenderaan menyertai konvoi terbabit.

Dikatakan mereka akan menyumbang pelbagai barangan keperluan rakyat Palestin seperti ubat,makanan,baju,selimut dan sedikit permainan untuk kanak-kanak di Palestin sementara disertai lebih 10 ambulan.

Konvoi ini merentasi lebih 8000 km untuk sampai ke Gaza dengan merentasi beberapa sempadan negara Belgium,Perancis,Sepanyol,Maghribi,Algeria,Tunisia,Libya dan akhir sekali di Mesir.

Ketika konvoi sudah sampai di Rafah, Mesir mereka telah mencapai ratusan kenderaan termasuk 180 trak yang penuh berisi ubat-ubatan yang didermakan oleh pemimpin Libya iaitu Muammar Gadaffi.

Konflik berlaku apabila trak-trak yang membawa ubatan yang didermakan melalui Gadaffi Foundation tidak boleh menyeberangi sempadan untuk ke Gaza bersama konvoi dari Britain itu tetapi diminta untuk menyeberangi melalui pintu sempadan Israel.

Para pegawai di sempadan itu mula menggeledah kenderaan kerana mereka menggangap ia bukan ubatan tetapi kenderaan lain berjaya tetapi dua buah kenderaan yang membawa fire engine dan bot telah ditahan oleh pegawai sempada tersebut.

Dan mungkin ketika itu berlakunya rusuhan kerana tidak berpuas hati terhadap kerajaan Mesir yang menahan kenderaan terbabit dari terus menyeberangi sempadan terbabit.Rusuhan itu telah memaksa kerajaan Mesir mengerah 2000 polis anti-rusuhan bermaksud ia bukan sekadar demonstrasi tetapi rusuhan.

Tentang seorang pelajar Malaysia yang kena tahan itu pun disebabkan beliau pun buat kecoh juga ketika berlaku di sana kerana mengikut kajian aku polis tidak akan menahan orang tanpa salah dan jika sekadar nak ambil gambar memang polis itu tidak berani melakukan apa-apa.

Di dalam hal ini tidak kira agama mereka akan berjuang untuk mempertahankan sesuatu perkara yang benar dan mereka ini punyai alasan tersendiri untuk membantu rakyat Gaza kerana mereka adalah aktivis.

Warna kulit juga tidak kira seperti yang dilakukan oleh seluruh aktivis yang disertai dari pelusuk dunia.Segala bantuan yang disalurkan kepada warga Palestin yang dengan simpati kerana mereka juga manusia.

Aku teringat satu perkara ketika melayari blog bekas Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr.Mahathir Mohammad yang meminta warga Malaysia supaya menderma sedikit wang kepada Kuala Lumpur Foundation to Criminalise War ( KLFCW ).

Di dalam artikelnya, beliau menyatakan bahawa beliau ke Cyprus untuk berjumpa rakan seperjuangan Free Gaza Movement ini dan terkejut apabila melihat sebuah bot kecil nelayan masih mempunyai masa depan untuk ke Gaza.

Ujarnya lagi di dalam blognya yang menyatakan Amerika memberi bantuan kewangan beratus-ratus juta dolar tetapi apa yang menyedihkannya barang keperluan tidak dapat dibawa masuk kerana sekatan oleh rejim Zionis.

Jadi beliau meminta kita memberi sedikit wang untuk membeli sebuah kapal besar dan di dalamnya diletakkan makanan,ubatan,selimut,pakaian dan barang binaan seperti batu bata.Mereka akan meletakkan kapal terbabit dengan nama bantuan dibawah United Nation atau Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu.

Seperti yang anda tahu, Mesir boleh dikatakan negara yang paling rapat dengan Israel dan Amerika.Boleh dikatakan mereka ini sebagai tali barut Israel kerana menyekat barangan keperluan untuk masuk ke Gaza.

Mengikut apa yang aku baca, kerajaan Israel telah merasuah $30 billion bersamaan dengan Rm 102 billion kepada Mesir dan sebab itulah Perdana Menteri Hosni Mubarak selalunya akan berat ke Israel.

Sekali sekala aku lihat agak terharu kerana ada juga pemimpin dari Malaysia yang punyai rasa simpati terhadap rakyat Palestin.Banyak tindakan yang dilakukan oleh beliau untuk menceritakan keganasan rejim Zionis terhadap penduduk Gaza.Salah satunya adalah Criminalise War yang sempat aku lihat di Putra World Trade Centre.

Tidak kira warna kulit mahupun agama, sebagai manusia seperti George Galloway ini memang patut beliau melakukan konvoi Viva Palestina tersebut.Inilah manusia yang akan disanjung oleh rakyat Palestin yang mendapat bantuan ini.

Mereka mempunyai maruah diri dan tidak terikat dengan mana-mana pihak.Hidup mesti diteruskan dan usaha untuk membawa Israel ke muka pengadilan di The Hague perlu dibicarakan secepat mungkin.

Rejim Zionis juga pada hari ini telah kehilangan sokongan dari penduduk dunia dan mereka kini mula sedar terhadap tindakan Israel kepada rakyat Gaza.Mereka kini sudah mula goyah dengan kekuatan ketenteraan Iran sambil dikelilingi negara-negara arab lain.

Akhir kata, jutaan terima kasih penduduk dunia ucapkan kepada Viva Palestina kerana menghantar cuma tiada masa untuk pergi membantu jika tidak bantuan kepada Gaza.Kita mungkin kita akan pergi bersama mereka memberi sokongan.
sumber : Wikipedia






Terima Kasih
by : Wan

Wednesday, January 6, 2010

Kereta apa pemimpin dunia pakai

Kereta!!! Kalau orang yang tak cukup kaya cuma pakai kereta biasa-biasa seperti Proton,Perodua,Citroen dan kenderaan yang sama taraf dengannya.

Tapi kalau kaya sikit untuk tayang dekat klien yang ada syarikat tapi tak berapa besar bolehlah pakai Mercedes ataupun BMW ( Porcshe ) yang hebat-hebat.Situasi sekarang rakyat Malaysia yang kaya-kaya pakai BMW 5 series membuatkan ia tidak esklusif lagi.

Kalau yang kaya punyai bangunan tinggi-tinggi tinggal rumah banglo 3 tingkat dengan kolam renang di dalam rumah beserta TV LED 100' bolehlah beli kereta hebat tapi yang ini banyak incometax jadi cukup-cukup ja.Mereka ini nak tunjuk kaya jadi terpaksalah beli Ferrari atau Lamborghini sebab nak cakap ada kereta sport.

Yang ini memang betol-betol kayalah atau terlebih kaya dan kebanyakkan mereka ini orang yang ada rumah atas bukit dan kaya dari dulu sampai sekarang.Mereka akan beli Rolls Royce atau Bentley.Kalau nak laju selalunya beli Maserati.Kalau kaya juga dia akan beli kereta lama-lama seperti yang Merc yang harganya Rm450 000.Tapi tengok memang layak untuk raja saja.Kalau nak tengok gie Damansara kat BU3 tak salah aku.

Tapi itu untuk orang-orang kaya tapi kalau sebagai seorang pemimpin tak boleh pakai kereta hebat-hebat sangat tapi kena tunjuk bahawa mereka ini pemimpin berjimat cermat.Jika dahulu pemimpin di Perak pakai Toyota Camry selepas itu ditukar kembali ke Proton Perdana Executive.

Jadi hari ini aku nak menunjukkan kepada kalian semua tentang para pemimpin dunia pakai kereta apa? Kita mulakan dengan di Asia Tenggara atau negara-negara jiran kita :

Brunei : Sultan Brunei pernah menjadi salah seorang orang paling kaya di dunia.Ini membuktikan bahawa orang Melayu berjaya.Baginda memakai Rolls Royce Phantom jika menhadiri sesebuah majlis dan jika nak bawa sendiri mungkin memandu Merc W163 ataupun ML55 AMG.

Indonesia : Presiden Indonesia yang bernama Susilo Bambang Yudhoyono yang juga pemimpin bagi negara paling ramai penduduk beragama Islam menaiki kereta Merc W221 bernombor RI 1 atau Republik Indonesia 1.

Laos : Bagi presiden dan Perdana Menteri Laos hanya menaiki kereta Toyota Crown sebagai pengakutan harian.

Filiphina : Presidennya ketika ini ialah Gloria Macapagal Arroyo menaiki kereta Merc seperti Indonesia iaitu Mercedes Benz W221 dan juga BMW E38 dengan menggunakan nombor 1 atau dengan perkataan PANGULO bermaksud Presiden.

Singapura : Jiran terdekat kita di selatan menaiki kereta Lexus LS dan juga Mercedes Benz S320L bagi presiden manakala Perdana Menteri menaiki Mercedes S280 sebagai kereta rasmi mereka.

Thailand : Bagi raja Bhumibol Adulyadej menaiki Maybach 62.Kereta baginda diiringi oleh Mercedes S class.Manakala Perdana Menteri pula menaiki Merc W220 hitam atau BMW E66 bewarna hitam ataupun Range Rover hitam.

Itulah kereta-kereta yang dipakai oleh para pemimpin negara-negara seberang.Kebanyakkan mereka menaiki Merc atau BMW tetapi Sultan Brunei memakai Rolls Royce Phantom sama seperti kebanyakkan raja-raja di Malaysia.

Berikut adalah negara-negara di dunia :

Mesir : Perdana Menteri Mesir ketika ini Hosni Mubarak menaiki kereta Mercedes Benz S-Class bewarna hitam.( Harap mereka segera membebaskan rakyat Malaysia yang ditahan ketika konvoi Viva Palestina )

Turki : Sementara Perdana Menteri dan juga Presiden Republik Turki akan menaiki S-Class dan kebanyakkan para pemimpin senior menaiki kereta tersebut juga.

Pakistan : Syed Yousaf Raza Gilani ketika ini menduduki status sebagai Perdana Menteri akan menaiki Mercedes Benz W221 yang dinaiktaraf dengan sistem berperisai dan diiringi oleh 50 hingga 150 kereta mengikut destinasi yang ingin dituju.Dilengkapi dengan para komando,ambulan dan dilindungi dari udara dengan sebuah helikopter lengkap bersenjata.

Maghribi : Raja Maghribi, raja Muhammad VI akan menaiki Mercedes 600 Pullman.Sementara perdana menteri Maghribi pula akan menaiki kereta Mercedes Benz S-Class.

Greece : Perdana Menteri Grecce dan juga presidennya akan menaiki kereta Mercedes Benz W221 S-Class diiringi oleh Mercedes Benz G-Class.

Itali : Silvio Berlusconi memegang jawatan Perdana Menteri menaiki kereta keluaran negara mereka iaitu Maserati Quattroporte yang membaw maksud 4 dan begitu juga dengan presidennya.

Belanda : Keluarga diraja Dutch akan menaiki kereta Volvo S80 manakala Perdana Menteri Belanda akan menaiki BMW 7-series.

Sweden : Volvo S80 sama seperti keluarga diraja Belanda menjadi kereta rasmi Raja Sweden.Perdana Menteri mereka pula menaiki kereta BMW 7-series dan mereka akan diiringi oleh Swedish Security Service yang menaiki BMW X5,BMW 5-series dan juga Merc E-class.

England : Keluarga diraja British akan menaiki Bentley Limousine yang direka khas untuk Ratu Elizabeth II dan Perdana Menteri Gordon Brown akan menaiki kereta Jaguar XJ.

Amerika Syarikat : Seperti yang anda tahu, orang paling berkuasa di dunia akan menaiki Cadillac DTS Limousine dan direka khas dengan ciri keselamatan untuk presiden US dan diiringi oleh polis dan ambulan.

Kanada : Lincoln Town Car dan Lincoln MKS akan dinaiki oleh Ketua Gabenor Kanada dan Perdana Menteri mereka akan menaiki Chevrolet Tahoe ataupun Chevy Express.

Jepun : Maharaja Jepun akan menaiki kereta yang direka khas untuknya dari Toyota iaitu Toyota Century Royal yang beharga Rm 1.75 juta.Perdana Menteri mereka pula akan menaiki Toyota Century ataupun Lexus LH600hl.

Oman : Sultan Qaboos akan menaiki Merc S-class Pullman ataupun S600 Pullman dan juga kereta buatan General Motors iaitu Maybach 62.

Jamaica : Ketua Gebenor Jamaica akan menaiki kereta Mercedes Benz S600 dengan nombor plate GG1.Volvo S90 pula akan dinaiki oleh Bruce Golding selaku Perdana Menteri Jamaica.

Seterusnya ini kita akan ke negara terkecil di dunia iaitu Kota Vatikan atau di dalam bahasa Inggerisnya dipanggil Vatican City.Kini Pope Benedict XVI menjadi ketua negara dan menjadi pemimpin bagi berbillion penganut Kristian Katolik.

Kereta untuk Pope ini dipanggil Popemobile dengan rekaan khas untuk Pope yang ketika ini Pope Benedict menaikinya Mercedes Benz M-Class yang telah diupgrade dengan berada dibelakang yang mempunyai cermin kalis peluru.Nombor plat kereta ini SCV 1 membawa maksud Stato della Citta del Vaticano yang membawa maksud Vatican City State.

Akhir sekali kembali ke Malaysia balik, Yang dipertuan Agong akan menyatakan yang Bentley Arnage dan Merc S-Class sebagai kereta rasminya dengan nombor plat lambang diraja negara.

Manakala bagi sultan-sultan yang lain selalunya menaiki Rolls Royce Phantom atau Mercedes S-class dan juga Stretch Limousine W124 dengan nombor platnya juga lambang diraja negeri sultan tersebut.

Bagi menteri kabinet di Malaysia akan menaiki Proton Perdana Executive dan Perdana Menteri Malaysia akan menaiki Proton Perdana Limousine yang direka khas untuk perdana menteri Malaysia dan diiringi .....

Kadang-kadang kalau lihat kereta yang escort pemimpin itu pun kadang-kadang gila mahal sampai beli Merc untuk polis.Tetapi kalau Perdana Menteri Pakistan tidak hairanlah kerana situasi disana agak berbahaya hinggakan terpaksa helikopter untuk mengawasinya.

Monday, January 4, 2010

Translate bahasa

Hehehe...Seperti yang anda tahu aku ini tak fasih sangat berbahasa dan hanya tahu baca dan fahami sahaja.Kalau nak ditranslatekan memang rosak macam ada post yang lepas dalam bahasa Inggeris.

Kadang-kadang ada lagu dalam barat ditranslatekan ke Bahasa Malaysia dan lagu itu masih sedap didengar.Tetapi kadang-kadang pentranslate ini pun tak betul juga perkataan seperti disebuah filem tentang Airdrop dan pentranslate itu tulis "titisan udara".

Jadi disini aku nak translate sikit lagu yang aku suka untuk ditranslatekan tetapi kalau salah janganlah marah aku.Dan secara tak langsung memang merapu tu pun kalau aku faham kalau tak aku hentam saja.

James Blunt : You're beautiful

My live is brilliant
Hidup saya cemerlang
My love is pure
Cinta saya murni
I saw an angel
Saya nampak malaikat
Of that i'm sure
Itu saya yakin
She was with another man
Dia bersama lelaki lain
But I won't lose no sleep on that
Tetapi saya tidak akan melepaskan dia
'Cause I've got a plan
Kerana saya mempunyai rancangan

You're beautiful. You're beautiful
Kau cantik. Kau cantik
You're beautiful, it's true
Kau cantik, ia benar
I saw your face in crowded place
Aku nampak muka kau di tempat yang sesak
And i don't know what to do
Dan saya tak tahu nak buat apa

Dah-dah jangan dok senyum...Sampai sini sahaja lagu yang aku nak translate tetapi ada lagi satu daripada Lady GaGa iaitu Love Game.Bab Lady GaGa ini paling pakar pentranslatenya adalah Ustaz Ameer ( Shazmer ).

Damn...Dah lewat jadi aku tak dapat la translate lagu ini tapi kalau nak tengok yang translatenya juga boleh lah hubungi Ustaz Ameer malangnya beliau berada di VI main pancaragam agaknya.Kalau ada masa lagi nanti aku translatekan...

Kepada semua orang selamat kembali ke alam persekolahan dan kepada Ustaz Ameer ada sedikit pesanan itupun kalau kau baca.Harap-harap Ustaz jangan jadi gay dekat Victoria Institution kerana tak ada perempuan.Maaf....

Saturday, January 2, 2010

Alangkah baiknya kalau dapat kembali pada zaman Silam

Ermm...Mesti anak gembira jika dapat kembali ke zaman silam.Jadi mungkinkah kita boleh kembali kerana US ketika ini sedang mencipta mesin merentas masa yang dikatakan di bangunkan di Area 51 di Nevada.

Sebenarnya banyak drama dari barat yang selalu mengisahkan tentang mesin merentas masa.Salah satunya ialah Seven Days di AXN dan aku tengok drama itu pada darjah 1.Kisahnya US menghantar seorang agen untuk memperbetulkan kejadian buruk yang berlaku 7 hari yang lalu.Pelakon wanitanya lahir di Malaysia.

Kerajaan US kini bertungkus lumus menyiapkan mesin merentas masa.Kerajaan US melakukan penyelidikan dan menghabiskan berbillion dolar untuk menyiapkan mesin ini untuk kegunaan mereka tetapi masuh belum siap.

Projek membangunkan mesin merentas masa dikatakan dipelopori oleh manusia abad ini iaitu Albert Einstein.Menurut kajian beliau, masa boleh direntas jika dapat menjumpai ruang masa tersebut.

Pakar fizik dan astronomi, John Wheeler menyataka Warmhole adalah sejenis ruang perjalanan pintas ke arah tempat jauh dan masa.Melalui Warmhole manusia dapat pergi generasi ke generasi dalam masa yang singkat.

Malahan dikatakan juga jika mesin merentas masa dibina kita dapat memilih tarikh dan waktu dan destinasi yang dikehedaki dengan bebas dan tanpa sebarang ganguan dan sekatan.

Malangnya sehingga kini masih belum siap mesin merentas masa yang dibangunkan oleh saintis-saintis US.Jika boleh mungkin kita boleh melancong dengan mesin itu walaupun harganya beratus juta untuk satu perjalanan.

Mesin merentas masa tidak akan tercipta walau 100 ribu tahun lagi walaupun disokong oleh manusia abad ini.Malah Psikik terkenal bernama Dorothy Allison mengatakan tiada manusia boleh merentas masa.

Hanya satu perkara yang para saintis boleh mengusahakannya iaitu mempercepatkan pergerakan.Contohnya kita boleh sampai ke London dalam masa 15 minit.Waktunya tetap sama tetapi pergerakan yang amat laju.

Jadi jelas menyatakan yang mesin merentas masa tidak akan wujud sampai bila-bila dan di dalam Al-Quran juga jelas menyatakan tentang mesin merentas masa di dalam Surah Al-Asr :

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka berpesan-pesan dengan kebenaran serta pula berpesan-pesan dengan kesabaran."

Malah Rasulullah juga ada mengatakan tentang teori tentang mesin merentas masa tidak akan terbina iaitu dengan sabdanya :

"Rebutlah peluang lima sebelum lima ; masa muda sebelum tiba masa tua.Masa sihat sebelum tiba masa sakit.Masa lapang sebelum tiba masa sibuk.Masa kaya sebelum tiba masa miskin.Masa hidup sebelum tiba masa mati."

Jadi itulah adalah antara ayat yang membuktikan dengan tiadanya manusia ke zaman silam.Ayat yang pertama iaitu Rebutlah peluang lima sebelum lima itu menjelaskan kita perlu menggunakan masa kita sebaik-baiknya kerana kita tidak boleh kembali.

Jadi disini pokoknya konsep untuk kembali ke masa lampau adalah negatif.Jadi lupakanlah saja tentang pembangunan mesin merentas masa kerana ia takkan wujud walaupun para saintisnya dari Harvard ataupun Princeton.Lupakanlah saja tentang kita yang hendak balik ke zaman silam.

Maaf semalam tak tulis blog sebab tengah buat artikel ini dan aku dapat ilham nak tulis artikel ini dari kawan aku yang tulis statusnya di YM.Kan aku ada kata some great idea come from everywhere dan akhir kata Selamat kembali ke sekolah.

Friday, January 1, 2010

Harap tak ada yang kena tangkap...

Aku harap sekejap lagi aku baca berita tiada artis tanah air yang ditangkap kerana tidak mahu buang air pada malam tahun baru ini."Kurangkan Kontroversi,Tingkatkan Prestasi".

Aku menyambut baik artikel yang ditulis oleh Fahim di blognya yang bertajuk Ini Tak Betul... yang mengutuk satu group di Facebook itu.Aku dengar nama group pun aku tahu group ni ajaran sesat dan orang yang buat ini pun bengap juga.Nama group memang group tak ada kelaslah.

Lepas itu si pengkomen ini pun satu masalah juga dengan kebodohan mereka.Kalau tulis mencarut-mencarut apa effect dekat kaum Yahudi.Tulis la pendapat dan info-info tentang apa Yahudi kalau setakat tulis macam itu dapat dosa ja.

Sebelum menyambut tahun baru ketika berehat di ruang tamu sambil menonton berita di televisyen aku terlihat satu sedutan tentang kes Herald Catholic menggunakan perkataan Allah di dalam akhbar mereka.

Awal-awal lagi mengikut apa yang ayah aku cakap yang dia kata Herald akan menang kes perbicaraan ini yang menggunakan perkataan Allah.

Disini ada sedikit hujah-hujah tentang kenapa perkataan Allah boleh digunakan oleh akhbar Herald :

Mengikut apa yang dikatakannya adalah kerana perkataan Allah itu bermaksud tuhan di dalam bahasa arab dan bukan perkataan dari Al-Quran.

Para pengkaji yang berlainan agama juga mengkaji kitab ini jadi tiada masalah mereka menggunakan perkataan Allah.

Jika dilihat dari kalimah syahadah kita dapati mereka Tiada tuhan selain Allah,Nabi Muhammad pesuruh Allah tapi kalau dibaca betul sebenarnya maksudnya Tiada Allah selain Allah.Kalau tak percaya baca sendiri jadi maksud Allah di dalam Arab bermaksud tuhan.

Hehehe...Jangan kata aku pengkhianat pulak yer...