Saturday, December 12, 2009

"Some great idea comes from everywhere"

Pernah dengan ayat diatas itu? Rasanya sesiapa yang selalu tengok dokumentari di Discovery Channel ( tak salah aku ) ada iklan yang berkata begitu.Jadi kita gunakan ayat tersebut dan belajar dari apa yang ada di sekeliling kita.

Bagaimana nak lepaskan diri dari polis?Sebelum apa-apa ini bukan cerita politik tetapi cara-cara bagaimana hendak mengelak ditangkap polis secara tidak langsung melepaskan diri.Ia perlu menggunakan logik akal.

Sebelum itu, kita perlu tahu apa itu kedutaan dalam bahasa Inggerisnya dipanggil Embassy.Kebanyakkan kedutaan di Malaysia terletak di Jalan Tun Razak.Bagi negara-negara komanwel tidak dipanggil kedutaan tetapi dipanggil High Commision atau Suruhanjaya Tinggi.Singapura mempunyai rumah dan pejabat di sebuah rumah dipanggil rumah temasek di tengah-tengah ibu kota.

Kesemua yang bekerja di kedutaan ini dipanggil diplomat.Kerjanya menguruskan hal-hal negara mereka di Malaysia.Atache negara juga bekerja di kedutaan.Kesemua mereka ini memegang pasport diplomat jadi mereka tidak diberi pengeculian terhadap undang-undang negara yang mereka bekerja.

Setiap diplomat selalunya ada kereta sendiri.Kereta mereka ini agak special kerana platnya bewarna merah.Dan contoh nombornya begini " 21-02-DC ".DC membawa maksud kereta diplomat manakala nombor itu tak salah aku kod negara mereka.

Kelebihan kereta ini memang tak dapat dinafikan lagi.Kereta ini tak boleh disaman polis.Polis tidak akan menyaman kereta sebab itu kadang-kadang mereka letak sesuka hati saja.Tetapi polis Malaysia akan hantar surat ke kedutaan diplomat tersebut yang mengatakan kereta diplomat anda membuat kesalahan lalu lintas.

Bukan sahaja kereta ada kelebihan malahan kedutaan juga ada kelebihan tersendiri.Kedutaan mereka tidak dibenarkan sama sekali dimasuki oleh polis.Ini adalah undang-undang antarabangsa yang perlu menghormati negara lain.

Apa yang mereka gunakan dari kedutaan.Kita belajar dari sekeliling kita tentang Anwar Ibrahim dan juga Manuel Zelaya, presiden Honduras yang digulingkan atas kesalahan korupsi ataupun lebih senang dipanggil rasuah.

Ketika Anwar hendak ditangkap atas tuduhan liwat.Beliau lari bersembunyi di kedutaan jadi para polis hanya boleh mengelilingi kedutaan sahaja.Sehingga beliau keluar barulah polis boleh menangkap Anwar.

Tetapi bagi presiden Honduras dalam buangan, beliau menetap terus di kedutaan Brazil dan tidak mahu keluar dari perkarangan kedutaan.Mahkamah telah mengeluarkan waran tangkap terhadap beliau tetapi kerana menghormati negara lain mereka terpaksa memotong elektrik di kedutaan berkenaan dan bekalan air juga tidak dibekalkan.

Ia adalah strategi yang begitu bagus untuk tidak ditangkap pihak berkuasa.Tetapi ia memerlukan pengaruh yang kuat dan harus berkawan rapat dengan ketua-ketua negara lain.Jadi wang bukan segala-galanya tetapi pengaruh lebih penting dan pengaruh juga boleh membuat wang.

Mungkin kalau anda mahu ditangkap polis boleh minta tolong kedutaan.Bagi aku tekniknya begini, aku pergi ke kedutaan Thailand dan minta jasa baik Thailand untuk beri aku naik kereta diplomat.Membawa aku ke sempadan negara.Di sempadan negara pula jangan turun kereta untuk mengecap pasport.

Jadi setelah sampai di Thailand keadaan akan menjadi selamat.Tapi mungkin juga Malaysia akan menyuruh Thailand mengestradisikan aku.Hehehe...

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen