Friday, December 18, 2009

"Read you will conquer the world"

Mungkin kita boleh tambah lagi kebanggaan kita sebagai rakyat Malaysia kerana pasukan bolasepak negara berjaya merangkul emas sekaligus dinobatkan sebagai jaguh di Asia Tenggara.

Sebenarnya bukan tentang bolasepak nak cerita tapi nak bagi sedikit tips kalau nak tahu tentang macam mana nak belajar dengan kaedah paling senang.Tapi bukan belajar tetapi untuk pengetahuan umum sahaja.

Sebenarnya di mana-mana sahaja kita boleh perolehi pengetahuan.Tapi paling senang boleh pergi ke perpustakaan kerana disana ribuan maklumat boleh kita perolehi.Tetapi di dalam buku sesetengahnya tak tulis secara terus tetapi harus berfikir apa maksud yang ingin disampaikan.

Kalau malas nak pergi perpustakaan pun tak apa.Sebenarnya dekat rumah pun boleh tambah pengetahuan.Depan televisyen pun maklumat banyak dilakukan dan channel 551 - 556 paling banyak yang kita boleh pelajari.

Bukan saja di depan televisyen tapi di depan laptop ini pun kita boleh capai pelbagai maklumat-maklumat yang ingin kita cari.Tetapi kadang-kadang kita tak jumpa maklumat itu mungkin ditapis oleh orang atas.

Kadang-kadang tengok TV tentang apa-apa memang membosankan sebab banyak orang akan beri kesimpulan tetapi disitulah kita bakal peroleh pengetahun.Jadi perkara paling penting adalah dengan sabar kerana ia separuh daripada iman.

Bak kata Napolean Bonarparte, "Read you will conquer the world" jadi kata-kata maharaja Perancis ini begitu bermakna kepada dunia kerana kebanyakkan pengetahuan datangnya dari buku yang menyuruh kita membaca.

Bagi Islam pula, membaca memang sesuatu yang digalakkan dengan sokongan satu ayat yang dipetik dari Quran iaitu "Bacalah dengan nama tuhanmu ".Kita membaca untuk menambah pengetahuan dan dengan pengetahuan boleh kita berjuang.

Sesetengah tulisan tidak menceritakan hingga akhir cerita tetapi sekadar 3/4 cerita jadi 1/4 cerita itu harus kita fikirkan sendiri ini kerana mengikut ahli penulis ia untuk menarik minat para pembaca.

Begitu juga kalau kita tengok mana-mana dokumentari tentang UFO ini kerana mereka tidak akan habis cerita bukan kerana mereka tak tahu ini kerana ia membuatkan kita ingin mengetahui lebih mendalam lagi tentang sesuatu perkara.

Akhir kata, marilah kita membaca tidak kira buku apa sekalipun kerana selalunya ia mempunyai pengetahuan yang boleh kita gunakan pada masa yang akan datang.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen