Sunday, December 27, 2009

Genap setahun serangan Israel ke atas Gaza

Pada hari inilah genap 365 hari serangan tentera Israel ke atas semenanjung Gaza dengan alasan memerangi pejuang Hamas.Ia amat menggerikan bagi para penduduk Palestin yang terlibat dan amat menyedihkan bagi 1.4 billion umat Islam.

Kebanyakkan serangan tidak kena kepada pejuang Palestin tetapi lebih kepada para orang awam Palestin ini menyaksikan apabila lebih ramai rakyat Palestin mati dari pejuang Hamas.Dan ada juga kanak-kanak yang tidak tahu apa-apa terbunuh dalam serangan ini.

Para pejuang Hamas hanya menggunakan roket yang dilancarkan daripada RPG mereka tetapi tentera Israel menyerang mereka dengan berpuluh kereta kebal di sempadan dan tidak kurang juga helikopter mereka melepaskan misil dan bom berangkai.Jet mereka juga dikirim untuk memusnahkan pejuang Hamas.

Dalam keadaan yang amat terdesak, penduduk Palestin amat memerlukan bantuan makanan kerana pada waktu itu mereka kekurangan bekalan makanan untuk menyalurkan keperluan tersebut kerana kesemua pintu utama sempadan dari luar ditutup dan mereka hanya mengharapkan terowong bawah tanah yang digali oleh rakyat Palestin.

Pada ketika itu serangan masih dilancarkan hingga beratus nyawa rakyat Palestin tidak bersalah melayang angkara Israel yang tidak mempunyai maruah kerana menyatakan pejuang Hamas membuat perisai manusia.

Bagi penduduk di Gaza mereka hanya mengharapkan Mesir sebagai jiran terdekat mereka untuk membantu mereka terus hidup tetapi Mesir boleh dikatakan sebagai tali barut Israel kerana mereka negara yang boleh dikatakan Pro-Israel dan lebih membantu Israel terhadap serangan ini.

Negara-negara arab yang lain juga tidak melakukan apa-apa hanya berdiam diri sahaja dan tiada yang mengutuk tindakan Israel dan hanya segelintir pemimpin sahaja yang berani menyuarakan pendapat mereka.Hinggakan aktivis-aktivis di seluruh dunia membuat tunjuk perasaan tentang membantah tindakan Israel menyerang Gaza dengan tidak mengikut warna kulit kesemuanya membantah.

Selepas serangan berakhir kedua-dua pihak membua gencatan senjata yang ditaja oleh Mesir dan pemimpin besar Barat menyalahkan Hamas terhadap serangan besar-besaran terhadap Palestin yang dilakukan oleh Israel.

Serangan itu meragut ribuan nyawa yang kebanyakkan penduduk Palestin dan bukannya pejuang Hamas.Ratusan bangunan disekitar Gaza juga musnah akan serangan oleh jet tempur Israel.

Malangnya pada serangan itu tentera Israel tidak mencapai apa-apa kejayaan menewaskan pejuang Hamas sebaliknya ramai tentera mereka terkorban terkena roket buatan sendiri oleh pejuang Hamas.Tetapi ia tidak didedahkan kerana mungkin boleh menjatuhkan moral tentera Israel yang sedang bertempur.

Sesuatu yang menggerunkan apabila Israel yang dilengkapi senjata-senjata moden yang diimport dari Amerika tidak dapat mengalahkan pejuang Hamas.Terowong-terowong rahsia yang digali masih lagi kukuh dan hanya sedikit sahaja yang musnah.

Dalam kesimpulannya boleh mengatakan yang Israel kalah pada pertempuran 27 Disember lalu dan Hamas juga kalah dan tiada siapa menang.Syabas kepada para pejuang Hamas yang berjuang untuk Agama,Bangsa dan tanahair mereka atau dalam kod rahsia dipanggil Alif,Ba dan Ta ( A,Ba,Ta ).

( Dah tak rahsia lagi )

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen