Monday, November 23, 2009

Walkie Talkie

Ketika menghadiri konsert malam amal satu Malaysia aku terlihat beberapa orang guru sekolah aku ( bekas sekolah aku ) memegang Walkie Talkie dan berkomunikasi menggunakannya.Bagi sesetengah orang Walkie Talkie sinonim dengan polis kerana polis menggunakan Walkie Talkie untuk berkomunikasi diantara satu sama lain.

Bagi aku tidak kerana aku selalu bermain Walkie Talkie kerana ayah aku juga peminat Walkie Talkie dan menyertai Persatuan Radio Amatur Selangor ( Radas ).Dirumah aku ini kira kalau dicari dalam stor dan dibawah kerusi boleh dijangkakan lebih 10 Walkie Talkie ada di rumah aku.

Kegunaan bagi ayah aku juga seperti pengguna yang lain iaitu untuk berkomunikasi secara mudah kerana jika menggunakan telefon ia juga melibatkan wang dan jika menggunakan Walkie Talkie tidak perlu mengeluarkan kos itu berhubung.

Setiap benda ada kelemahannya, begitu juga dengan Walkie Talkie ini kerana jika anda hanya mengharap pemancar dari Walkie Talkie jarak yang boleh dihubungkan hanya lebih kurang 1.5 km dan jika diletakkan antena mungkin boleh mencapai ke pemancarnya yang berada diatas bukit.

Tanpa anda sedari sebenarnya anda harus mempunyai lesen untuk menggunakan Walkie Talkie.Anda harus memiliki sijil Operator radio Amatur dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.Jika anda menggunakannya tanpa sijil tersebut anda secara tak langung telah melanggar undang-undang Malaysia.

Polis dan kita menggunakan Walkie Talkie yang berbeza sedikit ini kerana untuk menjaga privasi pihak polis.Mereka menggunakan cip manakala yang ada di pasaran adalah Walkie Talkie biasa yang belum diupgradekan.

Kadang-kadang ayah aku ada memasang radio di kereta jadi aku dapatlah mendengar cara-cara teksi mengambil penumpang.Caranya senang sahaja Operator akan menerima panggilan dari orang awam untuk mengambil mereka.Operator yang seorang lagi pula berkata kepada semua driver teksi yang mendengar supaya mengambil penumpang di ...... . Jadi teksi-teksi yang berdekatan dengan penumpang akan bercakap kepada operator supaya dia book penumpang tersebut.

Antara benda best dapat guna Walkie Talkie adalah dapat mendengar angkasawan negara kita iaitu Datuk Dr.Sheikh Muszaphar Shukor bercakap dari ISS secara terus.Ketika itu aku berada di kampung baru habis makan ketupat ( waktu tu Datuk beraya di ISS ).Perbualan diantara kapal terbang dengan menara kawalan juga dapat didengari dengan menggunakan Walkie Talkie.

Callsign juga perlu untuk mengenal identiti seseorang.Dalam perbualan ini, tidak kira anda menteri mahupun raja boleh bersembang jadi anda diperlukan mempunyai Callsign seperti 9W2AA.

Jangan cakap " Sembilan W Dua A A ...

Kita kena menggunakan International Operator Alphabet :

A - Alpha
B - Bravo
C - Charlie
D - Delta
E - Echo
F - Foxtrot
G - Golf
H - Hotel
I - Indian
J - Juliet
K - Kilo
L - Lima
M - Mike
N - November
O - Oscar
P - Papa
Q - Quebec
R - Romeo
S - Sierra
T - Tanggo
U - Uniform
V - Victor
W - Whitsky
X - X-Ray
Y - Yankee
Z - Zorro

Jadi anda harus menyebut " Nine Whistky two Alpha Alpha "

Callsign A A dibelakang telah digunakan jadi anda harus menggunakan callsign yang lain jika ingin menggunakannya.9W2 itu kod negara yang menuju kepada Malaysia sementara dua di belakang itu suka hati anda nak letak apa asalkan tak sama dengan orang.

Byee...Aku nak tidor...Aku publish artikel ini pukul 3.40 pagi dan sekali lagi aku mencipta rekod apabila menerbitkan artikel yang hampir lebih 1000 perkataan pada awal pagi.....

Saturday, November 21, 2009

Picture of the year

eDisini aku mengajak beramai-ramai blogger sekolah kita untuk meletakkan "Pic of the year" di blog anda sendiri.Syaratnya senang sahaja gambar-gambar yang nak diletakkan mestilah tentang sekolah.Tiada gambar dari ''google'' mahupun yg lain2.



Gambar ini aku ambil sendiri pada hari Jumaat yang lepas di padang sekolah.Bagi aku gambar ini mempunyai keunikan tersendiri.Seperti Kosh dikenakan kad merah sementara Uthaya yang memakai baju warna hijau itu tidak berpuas hati dengan keputusan pengadil.






Gambar ini aku ambil pada hari Khamis selepas mendapat keputusan UPSR.Camera angle membuatkan gambar ini hebat kerana lihat Sakina,Faris di belakang sebelah kiri.Seperti terpegun melihat Raimi membawa sebuah kotak KFC menggunakan tangan kirinya.Sementara tangan kanannya juga seperti memegang sijil UPSR tetapi sebenarnya sijil itu dipegang oleh Arisa sendiri.Camera angle boleh membuatkan gambar itu hebat.





Taraa... Inilah pemenang "Pic of the year" pada tahun ini.Gambar ini diambil pada hari Khamis lalu ketika aku rancak berbual dengan kawan-kawan aku.Aku sempat mengambil gambar ini ketika dia tidur.Mungkin dia dan bermesra dengan mejanya kot sebab lepas ini tak dapat dah bermanja dengan mejanya.Lagi satu gambar ini boleh membuatkan para murid yang tidak mendapat 5A tersenyum buat seketika...... ( Jangan cakap dekat dia tau )



Sila ''click'' gambar untuk mendapat gambaran lebih besar

Friday, November 20, 2009

6 tahun di Seafield...

Sebagai murid biasa aku masuk ke Sekolah Kebangsaan Seafield pada tahun 2004.Banyak pengalaman pahit manis yang dilalui bersama rakan aku disana tidak kira agama mahupun warna kulit kerana aku diajar untuk bersosial dengan semua orang.

Aku rasa aku ini tak banyak berbakti kepada sekolah dan banyak menimbulkan masalah kepada guru.Pencapaian aku dari dulu tak teruk sangat dan kadang-kadang dapat terima anugerah tapi selalu tak dapat la.

Aku jenis suka mencuba, seperti pada darjah 3 aku pergi ambil test untuk menjadi pengawas surau selepas itu Ustazah yang beri aku test cakap aku lulus aku selamba je kata "Malas nak jadi pengawas kerja banyak ".

Beberapa kali aku dicalonkan sebagai pengawas tetapi tak dapat-dapat.Tak salah aku dua kali juga dicalonkan tetapi aku tak nak sangat jawatan pengawas.Darjah 3 juga tak salah aku, aku pernah jadi ketua kelas selama beberapa hari tetapi selepas itu aku letak jawatan malas nak buat kerja.

Masalah yang kadang-kadang aku buat sebenarnya tak teruk sangat pun.Antaranya tuang ( Org Kdah pnggil tuang org KL pnggil Ponteng ) kelas pada tahun 5 tapi masa itu pun tak salah aku darjah 5.Ini gara-gara Fahimlah.( Sekali sahaja )

Pada tahun itu juga aku dan member aku pernah memecahkan pintu tandas lelaki.Lagi satu aku pernah bawa turun kerusi dan meja ke tandas dan disana kami lepas geram beramai-ramai hingga pecah kerusi dan meja itu.

Dan ambil sisa-sisa tu buang dalam tong sampah.Semua ini berlaku akhir tahun ketika bersama-sama rakan-rakanku yang lain yang kini ntah pergi ke mana aku pun tak berapa tahu.Aku harap buku rekod sudah dilenyapkan...

Antara guru-guru paling baik aku dahulu guru kelas aku pada darjah 2.Tak salah namanya Puan Noridah yang mengajar BM,Math dan Seni.Aku selalu minta tolong cikgu buatkan Seni untuk aku sebab aku punya seni terok. ( Sampai sekarang aku tak tahu buat Origami )

Encik Redzuan juga baik dengan aku pada darjah 3 ketika aku di kelas Berani.Cikgu ini ajar aku Bahasa Malaysia dan di baik sangat tapi kadang-kadang kena pulas perut juga dengan cikgu ini.Aku kalau buat BM mesti buat dengan meja cikgu ( masa itu tulisan aku masih putus2 ).

Kedua-dua cikgu baik dengan aku sudah berpindah dari sekolah.Puan Noridah telah berpindah ke Melaka ketika aku tahu sementara Encik Redzuan pindah ke Kedah.Kadang-kadang aku call Cikgu Redzuan ucap Selamat Hari Raya walaupun aku tak kenal dia dan dia pun tak kenal aku.

Fahim tuh apahal dia tak datang kelmarin kalau tidak boleh gigit aku tapi malas nak bangun.Wei kalau berani tulislah balik kenangan kau dekat SK Seafield......

Thursday, November 19, 2009

Hari-hari terakhir di sekolahku Seafield

Hari ini pada tanggal 20 November bersamaan dengan hari Jumaat adalah hari terakhir bagi kesemua murid di sekolah Seafield pada sesi pembelajaran tahun 2009 di Sekolah Kebangsaan Seafield ini.

Hari ini juga berlangsungnya penyampaian anugerah terhadap semua murid-murid Sekolah Kebangsaan Seafield menunjukkan usaha mereka belajar di sekolah ini.Banyak anugerah disediakan dengan diberi tempoh 3 hari untuk raptai.

Sedar tak sedar kita akan meninggalkan Sekolah Kebangsaan Seafield dimana aku telah belajar dari huruf A hingga Z oleh guru dari Sekolah Seafield selama 6 tahun.Pengorbanan guru yang mengajar kita tidak boleh digambarkan dan dengan sejujur-jujurnya aku tidak pernah menyimpan perasaan dendam terhadap mana-mana guru.

Aku rasa aku adalah murid yang paling kena marah dengan guru tetapi sebagai manusia yang tidak pernah melakukan kesilapan kata-kata guru itu adalah nasihat yang penuh makna untuk kita memperbetulkan kesilapan.

Dari kelas 1 Berani dan pada tahun 4 aku turun ke kelas tercorot sekali iaitu Tabah dan pada tahun 5 aku menjangkau lebih 120 murid dan berjaya belajar di sebuah kelas yang diberi nama Usaha.Pada tahun terakhir aku disekolah ini juga aku berjaya mengekalkan kedudukan aku di kelas yang sama.

Taktiknya begitu konsisten untuk mencapai kejayaan pada UPSR tetapi tidak bagaimana aku boleh menjangkau begitu banyak murid dalam tempoh 12 bulan.Pelan harus benar-benar fokus kepada pelan yang dirancang.

Pelannya begini, pada darjah 3 aku hanya membuat ujian dengan sambil lewa untuk kekal ke kelas Berani.Tetapi malangnya taktik untuk kekal tidak menjadi tetapi aku turun ke bawah iaitu kelas 4 Tabah.

Selepas masuk ke kelas Tabah pada tahun 4 secara automatiknya aku tidak akan menjadi pelajar tercorot di kelas Tabah.Aku memang betul-betul fokus pada pelajaran untuk naik kelas terbaik pada tahun 5 dan impian itu lebih senang berlipat ganda apabila aku berada di kelas Tabah.

Cara pembelajarannya sama dengan kelas lain tetapi bergantung kepada individu untuk berusaha atau tidak.Aku fokus pada pelajaran dan pada akhir tahun dapat ke 5 Usaha dan taktiknya berjaya.Ini kerana taktik aku adalah pada tahun 4 aku berada pada kelas tercorot dan disini tiada saingan diantara rakan-rakan aku kerana kebanyakkannya tidak fokus jadi bila aku boleh dikatakan yang paling bagus di kelas itu jadi senang menjangkau ke Usaha.

Pada tahun 5 aku perlu mengekalkan kedudukan aku untuk terus menduduki kelas Usaha ataupun naik ke kelas Rajin tetapi keputusan aku tidak memuaskan jadi nyaris aku diletakkan di Gigih tetapi dengan berkat tuhan aku dapat terus duduki 6 Usaha.

Seperti yang anda semua boleh tahu aku ini tidak berapa pandai dalam Bahasa Inggeris sebabnya aku pun tak tahu.Sebab itulah tak ada 1 post aku berbangsa English kecuali ada satu lawak yang aku "Copy and Paste".

Konsert Amal 1Malaysia

Sebelum ke tajuk utama, aku berasa gembira dan agak kecewa ( ??? ) kerana mendapat keputusan UPSR.Pada hari ini, aku bangun dari tidur dan bersiap ke sekolah.Bila orang tanya berapa A target sebagai manusia yang berpegang kepada prinsip "Optimis" terpaksalah cakap 5A tetapi OKlah dapat 4A sekali pun.

Semalam,ramai orang pergi ke Holiday Villa untuk menyaksikan konsert Amal 1 Malaysia yang diadakan oleh Left.Jeneral Wan...Jadi aku pun ikutilah malam itu dengan harapan untuk bersuka ria di Holiday Villa.

Sampai pada jam 7.50 malam dan ketika itu sempat berlepak dengan member-member yang akan berpisah pada hari ini.Naik ke tingkat 5 dan daftar tempat duduk bersama rakanku yang terdiri dari pelbagai bangsa.( 1MALAYSIA!!! )

Dimulakan dengan lagu kebangsaan kita iaitu lagu "Negaraku" diiringi ucapan dari PIBG dan Penaung Konsert Amal.Tidak lupa juga ucapan dari guru besar Sekolah Kebangsaan Seafield iaitu Puan Hajah Rafiah.

Ramai yang hadir pada malam itu tidak kira dari sekolah mana.Bekas pelajar sekolah Kebangsaan Seafield juga hadir pada malam itu yang dianggarkan hampir 700 orang hadir pada malam itu.

Pelbagai persembahan diadakan diatas pentas itu untuk menunjukkan bakat mereka.Seperti Fancy Dress juga mendapat sambutan hangat dari hadirin.Persembahan berbagai bangsa juga antara yang mendapat tepukan gemuruh.Persembahan dari artis juga membuat hadirin terpukau dengan bapa dari seorang pelajar SK Seafield.

Janda meletup beranak 2 juga datang pada malam Konsert Amal 1Malaysia tersebut yang juga pelakon tanah air iaitu Rozita Che Wan.Aku rasa dia tak cukup baju sebab masa aku pergi kenduri adiknya yang berkahwin dengan Lan Pet Pet juga memakai baju tersebut.

Selepas habis makan-makan aku keluar mengambil gambar bersama rakan-rakan sekolahku yang lain.Walaubagaimanapun konsert ini begitu meriah hasil kerjasama semua pihak untuk menjayakan konsert ini.

Tuesday, November 17, 2009

2012 dan One World Goverment

Kelmarin, aku sempat menonton tayangan filem hebat dari seorang pengarah dari Amerika yang bernama Roland Emerich di panggung wayang berdekatan.Jelas menunjukkan filem ini sungguh hebat dan teknik komputer yang agak hebat.

Berkisarkan seorang lelaki pergi ke berkelah bersama anak-anaknya dan ketika itu timbul beberapa masalah.Selepas itu mereka terjumpa akan seorang lelaki di sana dan menceritakan tentang kerajaan yang ingin melarikan diri dari segala bencana.Dari situlah bermula cerita yang amak menakjubkan.

Filem ini dibintangi aktor-aktor hebat seperti John Cusack, Amanda Peet, Liam James, Morgan lily dan ramai lagi pelakon.Bagi aku cerita boleh dikategorikan sebagai satu filem yang kita ingin tahu kesudahannya.Jadi pergilah ke panggung wayang berdekatan. 8/10

Bagi aku, filem ini memang salah satu agenda Amerika yang ingin mengawal dunia.Seperti yang aku telah tuliskan di dalam artikel-artikel yang lepas kebanyakkan terbitannya dari Yahudi dan Columbia Picture adalah satu daripadanya.

Tujuan mereka adalah untuk mengawal dunia seperti sediakala seperti berlaku dalam filem itu apabila China bersetuju melakukan projek yang disuruh kerajaan Amerika.Jadi secara tak langsung China berada di bawah pendtabiran Amerika.

Begitu juga dengan negara-negara lain kalau dilihat semua negara yang besar dan sejahtra merdeka tetapi mereka dibawah kawalan Amerika Syarikat.Jadi Ketua Negara kita adalah Perdana Menteri tetapi ketua segala ketua adalah Presiden Amerika.

Siapa pula yang mengcontrol presiden Amerika, Jawapannya Yahudi la seperti yang aku tulis di dalam artikel yang lepas tentang angka 13.Dan apa harapan mereka ingin semua pemimpin-pemimpin negara mengikut cakap mereka.

Jadi caranya adalah setiap pemimpin negara harus bekerjasama untuk selamatkan diri dari bencana alam ini.Sesiapa yang tidak mahu mengikut telunjuk mereka akan mati sesiapa yang ingin terus hidup perlu berada di bawah pemerintahan Amerika.Siapa yang mahu mati? Itulah taktik mereka sekarang tetapi harap-harap taktik tersebut tidak jadi.

Monday, November 16, 2009

Macam mana nak bagi blog anda terkenal?

Anda mesti terfikir bagaimana ingin menjadi blog anda terkenal.Mengikut kajian blog yang terkenal adalah blog berita,selebriti dan politik.Dan jika anda salah seorang daripada itu tak mustahil blog anda dikunjungi ramai.

Mengikut kajian yang dilakukan oleh para pengkaji, blog di Malaysia paling cepat dilawati adalah blog mantan perdana menteri kita iaitu Tun Dr Mahathir Mohammad.Blog ini menempa sejarah terpantas apabila pembukaan blog ini menyebabkan ribuan pembaca blog melawatinya.

Ini adalah salah satu sejarah buat Tun kerana berjaya menarik jutaan pengunjung.Bukan hanya dari Malaysia malah dikhabarkan pengunjung dari Singapura,Brunei dan Indonesia juga melayari blog beliau sekali gus mencipta sejarah apabila menduduki tempat 7 di dunia blog paling ramai dilawati dalam tempoh yang tertentu.

Ini menyebabkan Blog Chedet.co.cc berada dibelakang Presiden Amerika yang sedang berkempen ketika itu, Presiden Barack Obama bersama pencabarnya ketika berlangsung pemilihan presiden.

Aku sebenarnya bukan nak cerita siapa blog paling ramai dikunjungi oleh orang ramai tetapi ingin menceritakan bagaimana untuk terkenal.Tetapi cara-cara yang aku tulis ini ada sedikit tidak harus diikuti kerana berbahaya dan mungkin anda akan disumbat kedalam ISA.

Antara cara-caranya adalah anda perlu menjadi seorang selebriti.Ini menyebabkan anda mempunyai pengaruh dan apabila mereka membuka mereka akan lihat cara penyampaian mesej ( tulisan ) untuk blog.

Apabila dikaji, pernah berlaku satu blog dari Malaysia yang telah menimbulkan kontroversi apabila blog tersebut menulis artikel-artikel yang menghina nabi.Bab agama ini isunya agak sensitif jadi orang akan mula berang dan akan lihat sendiri blog tersebut.

Tetapi jika anda buat blog tersebut tanpa ada orang mengunjungi memang tidak akan berjaya punya.Dan aku dikhabarkan selepas blogger tersebut menulis artikel yang menghina nabi ini, blogger tersebut menghantar link blognya ke Tv3.

Cara seterusnya ini anda harus mempunyai risiko yang tinggi, kerana ini mungkin menaikkan nama anda dengan mendedahkan rahsia-rahsia negara skandal kerajaan dan berbagai perkara yang disembunyikan kerajaan.Tetapi kalau boleh jangan dedahkan Malaysia punya rahsia tetapi Singapura punya tak mengapa ( hehehe).

Tulisan blog anda harus menggunakan tatabahasa dengan betul ini kerana ia sedikit sebanyak mempengarahuhi pengunjung blog yang ingin mencari maklumat.Satu perkara lagi tajuk haruslah sama dengan apa yang hendak ditulis jangan tulis tajuk Hantu ceritanya pasal Tentera.

Blog anda perlu mendaftar di kesemua search google,yahoo,msn dan lain-lain kerana ini mungkin memudahkan orang mencari blog anda dengan berkesan.Tetapi pendaftaran mengambil masa yang lama.Aku daftar bulan 9 tetapi sampai sekarang tak dapat masuk lagi.Ini kerana anda harus berbaris untuk menunggu giliran anda kerana ramai lagi yang pergi mendaftar.

Tetapi ingat jangan melakukan tindakan-tindakan yang akan mengundang padah kepada anda ini kerana mungkin akan menyebabkan anda mungkin dimasukkan ke dalam ISA ( Internal Security Act ) atau dalam Bahasa Melayu ( opps Malaysia )nya dipanggil Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Jangan fikir mereka tidak tahu anda siapa kerana mereka telah menubuh 1 pasukan khas untuk melawat setiap laman web di Malaysia ini.Mereka membaca setiap perkataan yang anda tulis dengan begitu teliti.

Jika anda seorang penjenayah yang ingin menyampaikan maklumat kepada kuncu-kuncu anda aku rasa anda tidak bodoh untuk menulis tindakan dengan secara rambang.Jadi anda mesti beri petanda-petanda dengan menggunakan huruf atau perkataan.Mereka akan lakukan seperti drama bersiri Amerika, Prison Break atau dokumentari Lockdown.

Bagaimana mereka mengenal anda?

Jika anda pernah melihat cerita-cerita penculikan mahupun cerita penjenayah anda akan lihat bagaimana mereka menggunakan kepakaran mereka.Polis di dalam cerita itu akan membuat panggilan telefon kepada penjenayah dan mereka akan trace kedudukan anda dalam masa 3 minit.

Begitu juga dengan kita, jika kita menghantar e-mail dan publish kepada rakan anda mereka akan detect dari mana anda hantar.Jika anda hantar dari rumah anda mungkin itu satu masalah besar tetapi jika anda menghantar di Starbuck mahupun di luar rumah anda mungkin bagi mereka untuk menangkap anda agak susah.

Tetapi kalau kau punya blog yang ada tulis tentang sekolah lagi senang.Pergi dekat sekolah terus dan tangkap anda.Jadi berhati-hatilah anda menulis blog kerana aku yang punya pengalaman setahun tulis blog pun ada salah juga.

Saturday, November 14, 2009

Kehidupan Bagai Bermain Catur

Catur adalah permainan yang terkenal dengan kos permainannya murah dan mampu dimain dimana-mana asalkan mempunyai 64 kotak gelap dan terang dan juga tentera kita yang sama iaitu 8 Pawn, 2 Castle, 2 Knight, 2 Bishop, 1 Permaisuri dan 1 raja.

Kita sebagai Raja menentang dunia yang agak kejam.Dengan berbekal para tentera kita untuk mempertahankan kita sehingga kita boleh dikatakan Checkmate.Walaupun Pawn kita harus menghargainya kerana dalam dunia realiti ia banyak membantu kita untuk kekal hidup.

Raja adalah kita menentang segala kejahatan yang menimpa kita dengan berbekalkan pengalaman untuk menggerakkan setiap tentera kita.Namun disini kita dibenarkan dibantu oleh kawan-kawan kita, ayah kita dan sesiapa saja.

Di dalam keadaan yang gawat kawan-kawan kita akan membantu kita membuat pilihan yang bijak dan itulah kelebihan kita untuk melawan lawan kita iaitu dunia.15 para tentera kita harus digunakan dengan sebaiknya dan peluang yang ada jangan disia-siakan.

Kadang-kadang di dalam dunia ini kita harus mengorbankan masa kita untuk mencapai sesuatu.Begitu juga dengan bermain catur kita harus mengorbankan Pawn kita dan mungkin kita boleh memakan Castle.

Tindakan yang salah membuatkan kita berada dalam keadaan risau.Tindakan yang salah mungkin menyebabkan Pawn anda mati.Tetapi disini aku yakin kita dan anda yang sebaya rasanya tiada lagi tentera kita yang mati kerana usia seperti kita seperti baru bermulanya permainan ini.

Mungkin kita sudah kehilangan satu pawn tetapi tidak bermaksud kita akan kehilangan lebih banyak para tentera kita kerana dengan pengalaman yang lalu tindakan kita akan mungkin membawa kebaikan kita.

Belajar dari kesilapan kerana sebuat orang tidak sempurna dan ini mungkin membantu kita dalam membuat pergerakan seterusnya untuk berjaya dalam hidup.Permainan ini tidak akan tamat selagi kita tidak mencapai kejayaan.

Paling menakutkan, dalam satu-satu masa kita harus mengawal banyak permainan.Bukan hanya 1 permainan tetapi beratus permainan yang akan membawa kita ke puncak kejayaan.Namun kesusahan menjadi halangan kita dan itulah gunanya kawan untuk membantu kita mengerakkan tentera kita.

Selepas kita berjaya pun permainan tidak akan tamat.Banyak rintangan yang bakal dihadapi kita namun kita tidak boleh hidup seorang diri tanpa bantuan kawan kita.Mereka akan membantu kita mengerakkan chess yang anda kawal begitu banyak.

Kadang-kadang kita harus bermain tipu dalam permainan ini kerana dunia ini kejam.Kita perlu selamatkan diri kita sebelum kita akan menjadi mangsa dan itulah cara bermain dalam kehidupan yang nyata ini.

Sampai satu masa kita akan checkmate juga kerana tiada siapa boleh melawan kebolehan dunia.Checkmate atau dalam bahasa kasarnya bermaksud mati dan ini antara kelainan dari chess sebenar yang mempunyai seri.

Inilah dunia, setiap langkah yang salah akan membawa bencana bagi anda.Setiap langkah yang betul akan mendapat nikmat dan kebaikan.Ingatlah, anda tidak boleh hidup seorang diri untuk terus berentap bersama lawan kita iaitu dunia.Hidup kita seperti bermain chess bersama-sama dengan dunia.

Suatu hari di Siam...

Aku memang selalu pergi Thailand tapi bagi orang Perlis,Kedah mahupun Kelantan aku rasanya mereka tak panggil Thailand tapi panggil Siam.Kalau balik kampung mesti kena pergi Bukit Kayu Hitam atau di Perlis dipanggil Padang Besar.

Bagi aku pergi sana selalunya beli baju terutamanya baju bola yang harganya lebih kurang Rm25 tapi kalau beli dekat sini harganya paling kurang Rm80 jadi baik aku beli dekat sana sebab tak ada bezanya langsung dengan yang tulen.

Tapi sekarang aku punya baju semuanya dah kecil jadi dah tak ada la baju dari siam.Seluar Levi's yang dari Siam pun ada.Sapa tahu kita pakai yang siam punya sebab kalau lihat dengan mata kasar memang sama dengan yang kita beli dekat butik Levi's.

Antara benda-benda yang selalu dibeli di Siam antaranya beras Siam.Tak salah aku beras cap matahari kot.Beras dia ini aku rasa tak 2% hancur sebab elok dan sedap.Kalau beli dekat sini harga beratus tapi dekat sana dalam Rm30 dah dapat.

Bab seberang jalan dari Perlis ke Siam pun antara perkara yang agak menyeramkan juga sebab di sebelah Selatan Thai ini banyak puak pemisah.Kalau dilihat di televisyen selalunya ada letupan di Yala mahupun Narathiwat dan kawasan-kawasan sewaktu dengannya.

Bagi aku tak ada masalah sebab dah biasa pergi ke Siam membeli mercun setiap kali menghampiri musim perayaan tidak kisah raya cina mahupun Deepavali.Kemurahannya memang tidak dapat dinafikan lagi bagi aku.

Kisah ini terjadi kepada aku dan ayah aku bersama rakannya.Ayah aku ingin masuk Siam jadi sampai di sempadan ayah aku suruh kawan ayah aku berhenti nak pergi cop.Dia cakap tak payah pergi jadi dia terus bawa kereta masuk terus ke Siam.Aku pun pelik la apahal tak pergi cop sebab selalunya kena cop dulu.Tapi masa balik mereka tahan aku nak masuk balik.Aku relax dalam kereta tapi yang kawan ayah aku cakap dekat pengawal sempadan tu.Kawan ayah aku cakap siam jadi aku tak faham apa dia cakap dan terus berlalu.

Tujuan aku ke Siam sebenarnya nak beli pistol mainan peluru manek tu.Masa itu dekat Malaysia memang susah nak cari dalam lebih kurang 30 baht.Ayah aku pula ingin membeli barangan radionya di sana.

Balik ke sini ada orang nak beli pistol tu sampai Rm50 sebab dekat Malaysia susah nak cari lagipun yang aku beli tu susah nak rosak.Kalau beli dekat ice-cream man tu hari ini beli esok rosak la.

Pada suatu hari, di Phuket ketika rombongan kereta-kereta Vintage ke sana ada seorang bekas CEO Sepang buat parti hari jadi anaknya di McDonald di sana.Jadi ketika berada di sana dari hotel aku pun ingin ke McD yang disebutkan la jadi naiklah aku Tuk-tuk.Sampailah di tempat dituju dan ketika ingin pulang aku berjalan ke kanan kiri dan terlihat hotel yang aku menginap.Jadi jalanlah aku dengan parent ke hotel tersebut.Pemandu tuk-tuk tadi bawa aku pusing-pusing pekan baru sampai sedangkan destinasinya dekat gila nak mampus.

Banyak lagi cerita tapi nanti la aku cerita....

Friday, November 13, 2009

Jamuan Kelas

Hari Rabu hari itu aku diwartakan oleh guru kelas aku akan jamuan kelas yang diadakan pada hari ini.Jadi semua rakan-rakan sekelas aku dan aku sekali gembira kerana dapat makan bersama sebelum kita berpisah pada minggu hadapan.

Guru kelas mengarahkan setiap murid untuk membawa makanan masing-masing dan makan bersama-sama kawan.Aku pun berfikir minuman apa harus aku bawak untuk ke jamuan kelas.Pada jamuan bersama kelab aku bawa makanan jadi untuk hari ini aku nak bawa minuman.

Sehari sebelum jamuan kelas aku meminta ayah aku membelikan beberapa botol Sparkling Juice untuk aku dibawa ke sekolah diminum bersama-sama rakan tidak kira India mahupun Cina.Aku tak boleh bawa banyak-banyak sebab 1 botol hanya 750 ml dan harga nya Rm8 jadi 100 ml lebih kurang seringgit.

Pada pagi ini, dijadualkan untuk memulakan jamuan pada jam 10.00 pagi tetapi jam 9.30 pagi pun Miss Geetha telah menghidangkan kepada kami semua Roti Canai.Jadi semua orang makanlah dengan kuahnya yang diberi dua pilihan.Roti Canai boleh dikatakan lambang perpaduan rakyat Malaysia kerana tidak kira bangsa mahupun agama memakannya.

Selepas makan itu, dihidangkan kami pula Mee Goreng yang dibawa rakan dan Kuey Teow goreng.Selepas itu kami menjamah nugget yang dibawa oleh Fahim.Perebutan dapat dirasai untuk mendapatkan nugget yang digoreng oleh ibunya atau ......

Bab minuman pula lebih kurang 20 botol memenuhi 2 meja dihadapan itu.Pelbagai minuman gas berkarbonat ada disitu.Aku hanya membawa 4 botol sparkling yang dalamnya isi 750 ml jadi kesemuanya lebih kurang 3 liter Sparkling.

Aku diajak oleh Rusyidi untuk ke berjalan dari kelas ke kelas mengambil gambar.Dari 6 Rajin sampai 5 Tabah kami datang untuk mengambil gambar mereka.Ternyata suasana murid darjah lima agak meriah dari kelas kami tidak termasuk Gigih kerana mereka mendengar muzik.

Selepas itu aku dijemput oleh kelas lain untuk memakan tetapi aku hanya mengucapkan terima kasih kepada mereka kerana perut aku ni kecil.Apatah lagi diuar-uarkan oleh Aisya tentang kedatangan Domino Pizza ke dalam kelas.

Tapi dalam kita bergembira ada juga yang mengambil kesempatan menyonglap makanan-makanan masuk ke dalam beg dan makan di rumah.Itulah tabiat-tabiat tidak baik kita yang suka makan seorang-seorang.

Di kelas-kelas tahun 5 kebanyakkan di papan putih mereka terdapat tanda tangan setiap murid dan belon.Jadi ini menyebabkan suasana di kelas darjah 5 lebih meriah dengan keseronokan mereka menjamah selera.

Ketika aku ingin balik terdapat banyak botol-botol air yang belum dibuka kerana terlebih dari yang dijangka jadi cikgu memberi kebenaran untuk mengambil botol itu bawa balik ke rumah aku pun bergegas ke tempat itu lalu menyambar sebotol air.

Pada akhir-akhir waktu persekolahan rakan aku di hadapan memberi aku lagi sedikit botol jadi aku pun ambil la.Tetapi aku memberi sebotol air kepada rakan aku kerana dia tidak ada botol lagipun pepatah melayu mengatakan orang tamak selalu rugi.

Baiklah, setakat sini sahaja artikel aku pada hari ini sebab aku tak boleh tulis panjang-panjang sebab nanti ada orang marah kalau tersalah tulis.Tapi aku berasa gembira pada hari ini ketika berada di sekolah kerana terjalin kemesraaan diantara kita walaupun berlainan warna kulit.

Wednesday, November 11, 2009

Kita dan Angka 13

Angka 13 sememangnya tidak disenangi dunia.Kerana kebanyakkan bangsa menganggap angka 13 sial.Tetapi bagi bangsa Yahudi, angka 13 adalah angka yang paling bagus bagi mereka.

Sebagai contoh, di berbagai bangunan tinggi di China, Malaysia dan beberapa negara lain tidak ada tingkat nombor 13.Menurut kepercayaan mereka, angka tersebut tidak membawa tuah. Di barat, angka 13 juga dianggap angka sial.

Demikian pula di berbagai tempat di dunia yang lain.Kalau kita perhatikan
nobor lif tinggi di dunia anda tidak akan jumpa tingkat 13.Biasanya, setekag tingkat 12 makan akan terus naik ke tingkat 14.Atau daru angka 12 jumpa 12A terus ke 14.

Rumah pula tak perlu dikatakanlah, Subang Jaya pun sudah ada petunjuk.Pergi mana sahaja nombor 13 mesti tidak ada.Dari 11 terus 11A dan ke 15 jadi kita tidak akan jumpa rumah bernombor 13.

Tidak kira Melayu mahupun Cina angka 13 memang tidak disukai mereka.Di KL sentral pun bangunannya tidak ada nombor 13 sedangkan pemiliknya seratus peratus Melayu yang beragama Islam.

Menurut Yahudi, angka 13 merupakan salah satu angka suci yang mengandungi berbagai daya magik dan keagamaa, bersama-sama dengan angka 11 dan 666. Sebab itu, dalam berbagai simbol terkaitnya 13.

Simbol angka 13 terdapat dalam lambang negara Amerika Syarikat. The Seal of United States of Amerika yang terdiri dari dua sisi ( Burung Helang dan Piramid ) dengan angka 13 untuk membuktikan Yahudi telah mengawal Amerika sekaligus mengawal dunia.



  • 13 bintang di atas kepala burung helang membentuk bintang David ( Yahudi )
  • 13 garis perisai burung
  • 13 daun zaitun di kaki kanan burung
  • 13 butir zaitun yang tersembul di celah-celah daun zaitun
  • 13 anak anak panah
  • 13 bulu di hujung anak panah di kaki kiri
  • 13 huruf membentuk kalimat " E Pluribus Unum


  • 13 huruf membentuk kalimat " ANNUIT COEPTIS ''
  • 13 lapisan batu yang membentuk piramid ( Illuminati )


Selain memasukkan angka 13 dalam lambang negara, logo perusahan besar di Amerika Syarikat juga mengandungi angka "13".Seperti di bawah ini jika diterbalikkan 90 darjah anda akan lihat angka "13"

Perusahaan besar yang kita gemari iaitu McDonald juga mengandungi angka 13.Ia juga perlu diputar 90 darjah dan akan membentuk angka "13" membawa makna bagi bangsa Yahudi yang mengawal dunia.

Microsoft juga tidak terkecuali dari logo "13" ini.Jika diterbalikkan seperti di kaca anda akan melihat angka "13" yang tersembunyi sebagai gambar Windows atau jendela.

Dikatakan di dalam Malaysia juga telah terserap lambang rahsia ini.Tapi aku tidak seberapa yakin tetapi anda boleh mengkajinya di lambang UMNO jika dipusing akan nampak seperti angka "13".Dan dikatakan Malaysia ini juga terjerumus dalam Yahudi apabila huruf pertamanya dimulai dengan huruf M atau susunannya bernombor 13.

MALAYSIA kalau dicampur hurufnya menjadi 81 dan 81 boleh dipecah menjadi seperti ini


13 + 13 + 13 + 13 + 13 + 13 + 3 = 81

Jadi Malaysia juga mempunyai angka 13 di pentadbirannya mungkin juga membawa maksud yang lain seperti 1 Malaysia. 1 Malaysia atau diringkas menjadi 1M.1M kalau diterbalikkan ke kanan akan menjadi angka "13".

Banyak bukti-bukti yang aku letakkan di sini jadi bagi anda jadikannya sebagai bacaan dan jangan mempercayai tulisan-tulisan merapu aku kerana aku pun tak tahu kesahihannya kerana aku hanya tulis dari apa yang aku baca.

Tetapi apabila diteliti kembali di Amerika pun mereka tidak suka akan nombor 13 kerana kebanyakkan bangunan pencakar langit di sana tidak ada tingkat 13 kerana setelah 12 selalunya lompat ke 14 atau mempunyai 12A.

Bagi Kristian juga angka "13" adalah angka sial bagi mereka dan ini kerana kepercayaan mereka kerana Yudas mempunyai kerusi yang ke-13 dan menjual Jesus ( Isa ) tepat jam 13.00 atau kalau digunakan sistem 12 jam waktunya jam 1.

Bagi masyarakat Cina pula nombor 13 tak Feng Shui kerana jika dicampur satu dan tiga akan membentuk 4 dan angka 4 bagi mereka bermaksud Mati.Sebab itu kalau nak tender nombor kereta nombor 4 murah dan nombor 8 mahal kerana bermaksud kaya.

Tarikh lahir aku pun ada nombor 13 juga kan...Mungkin ada kena mengena dengan aku juga kot.Hehehe...

Siapa kata lelaki tak pandai masak?

Kalau bab masak ini selalu dikaitkan dengan perempuan dan lelaki pula dikategorikan sebagai tukang makan saja.Sebenarnya itu satu penghinaan kepada kaum lelaki yang dikatakan tidak pandai masak.

Lelaki dikatakan tidak pandai masak sebab malas nak masak bukan tak pandai.Tidak pandai dan malas adalah membawa maksud lain.Tetapi jika dikaji elok-elok sebenarnya chef kebanyakkan lelaki lebih dari perempuan.

Kalau pergi mana-mana hotel mesti lelaki jadi tukang masak.Kalau tengok dekat filem yang kejar-kejar lalu masuk di dapur hotel yang pakai topinya mesti lelaki.Tengok Ratatouille ( betul ke eja ) pun chef dia lelaki.

Kadang-kadang kalau lihat program realiti di kaca televisyen separuhnya adalah lelaki.Selebihnya adalah perempuan jadi ini membuktikan lelaki hebat memasak.Ada satu program realiti bernama Hell's Kitchen dan pengelolanya juga lelaki yang bernama Gordon Ramsay.

Pemenang rancangan realiti ini juga majoritinya lelaki.Kalau sebut murtabak paling sedap dekat Singapura, tukang masaknya lelaki.Sampai ke Pulau Pinang makan Char Kuey Teow paling famous dekat Penang tukang masaknya lelaki juga.

Kalau lihat AFC kebanyakkan chef didalam channel tersebut lelaki.Pernah aku tengok Martha Steward sebab aku suka tengok dia panggil tetamu seperti polis atau bomba jadi boleh dapat tips dari bomba tersebut tetapi pada hari itu dia panggil tukang masak.Tukang masak yang dipanggilnya lelaki.

Redzuawan bin Ismail seorang lelaki melayu yang lebih dikenali sebagai Chef Wan juga seorang chef yang terkenal diserata dunia mendapat pendidikan San Francisco dan mendapat diploma dari Ritz Hotel di Paris.

Chef Wan juga menulis pelbagai buku masakan untuk tatapan para chef yang lain.Beliau pernah memenangi beberapa anugerah dari serata negara dan sekaligus boleh dikatakan sebagai Chef antarabangsa.

Chef Wan juga satu-satunya rakyat Malaysia yang pernah masak makanan kepada bekas presiden Amerika iaitu Bill Clinton.Beliau juga pernah menghidangkan makanan kepada Sultan Brunei Darrusalam, Sultan Hassanal Bolkiah.Ini menunjukkan kebolehan lelaki memasak hingga memasak kepada orang paling berkuasa di dunia dan bekas orang terkaya di dunia.

Lihat pula anak perempuan Chef Wan, bukannya jadi chef seperti ayahnya tapi jadi pelakon ( Serina Redzuawan ).Anak lelakinya pula mengikut jejak ayahnya menjadi seorang chef.

Sudah siap hujah aku memperbetulkan persepsi masyarakat yang memandang serong kepada lelaki tentang masakan.Aku rasa ramai berlipat ganda blogger perempuan dari lelaki.Siapa yang nak membangkang tulisan aku tuliskanlah hujah anda di blog anda aku sedia membaca....

Aku rasa Fahim lupa nak tulis tentang satu fakta lagi la...cuba tulis www.googlegooglegooglegoogle.com......Ini mungkin akan memudahkan anda membuat kerja....

Monday, November 9, 2009

Banjir

Nampaknya media massa sudah membuat liputan tentang banjir di Kelantan dan Terengganu sementara di Utara tanah air juga dikatakan air pun sudah naik.Banyak daerah-daerah di Kelantan dinaiki air dan penduduk dipindahkan.

Ini menyebabkan kita teringatkan tragedi tanah runtuh di Bukit Antarabangsa tahun lepas yang mengorbankan banyak orang.Bukit Antarabangsa ini boleh dikatakan Beverly Hills Malaysia kerana kebanyakkan selebriti tinggal disitu.

Dan aku teringat dahulu dalam lebih kurang 4 tahun dahulu aku dijemput oleh mak saudara aku balik ke sana untuk melihat banjir.Jadi aku pun balik la lagipun ketika itu persekolahan sudah tamat jadi tiada masalah untuk balik.

Ayah aku hantar aku sampai ke Kedah dan menemui kawannya sekejap dan kawannya membawa aku dah ayah aku nak kereta 4x4 jadi tiada masalah untuk meredah air untuk sampai ke destinasi yang ingin dituju.

Selepas itu, aku pun bertolaklah untuk ke Perlis ingin berjumpa bersama nenek aku ( sekarang dah tak ada ) dan sepupu aku yang tinggal disana.Ketika dalam perjalanan untuk balik memang pemandangan amat menakjubkan dan antara pengalaman yang hebat bagi aku.

Sampai ke suatu jalan air naik tetapi disebabkan aku naik 4x4 tiada masalah ingin meredah air ini.Jalan diantara Kedah ke Perlis dikelilingi oleh sawah padi.Jadi aku tidak nampak sawah dan lihat seperti sebuah lautan yang besar.

Pengalaman yang agak menakjubkan dapat melihat lautan ditengah-tengah lautan.Walaubagaimanapun aku masih terus perjalanan ke Perlis berpandukan pokok yang ada.Ini kerana pokok ini sebagai sempadan jika melebihi pokok bermaksud anda akan terjun sawah padi.

Selepas sampai ke destinasi yang dituju.Aku balik dan mendapati rumah mak saudara aku ditengelami air tetapi tidak masuk ke dalam.Petang lebih kurang jam 5 lebih-lebih pancing ikan di belakang rumah kebetulan rumah mak saudara aku ini betul-betul belakang sawah padi.

Banyak perkara-perkara menarik bila banjir ini.Kalau boleh baliklah kampung untuk merasai keseronokan bermain air bah.Tetapi kalau nak bermain kena berhati-hati takut lemas.Tapi kalau lemas jangan cakap aku suruh pula...

Samseng Bola Sepak

Aku rasa Hooligan ini kisah yang menarik bagi aku sebab aku suka benda-benda yang mengecohkan keadaan seperti rusuhan,piket dan situasi-situasi yang sewaktu dengannya.Samseng bola sepak atau dalam Bahasa Inggeris dipanggil Hooligan telah berkembang di Eropah tetapi mengambil masa untuk sampai di Malaysia.

Antara pasukan-pasukan yang paling hebat dengan keganasan di stadium adalah La12 dari Argentina yang menyokong pasukan Boca Junior.Di England Chelsea dan MU juga terkenal dengan penyokong radikal mereka.

Di Malaysia kini Kelantan la sebagai master dalam segala Hooligan di seluruh negara.Tetapi dahulu, sebelum FAM membuat peraturan tidak membenarkan negara mengambil pemain import Selangor adalah antara Hooligan.

Dahulu, pernah Perlis masuk final dan Piala Malaysia tahun 2004 ( tak salah aku ) menentang Selangor.Ketika itu, Selangor mengambil dua orang pemain Indonesia bernama Alie Aboi dan Bambang ....... . Jadi ketika itu Stadium Nasional Bukit Jalil penuh dengan warga Indonesia yang suka membuat kecoh di stadium.Jadi penyokong Perlis agak gerun dengan mat-mat Indon ni.

Kalau nak gerak tak boleh gerak seorang diri perlu gerak berkumpulan kalau tidak kena kutuk dengan Indon.Tamat perlawanan itu Perlis kalah jadi terpaksa pulang awal.Aku tertengok sebuah kereta Proton Wira yang berbendera Perlis dikelilingi oleh lebih kurang 20 mat rempit penyokong Selangor.

Antara peristiwa-peristiwa hitam dalam sejarah bola sepak tentang Hooligan adalah di Stadium Hevsel, Brussels pada tahun 1985 dimana berlaku pertempuran di antara penyokong pasukan Juventus ( hehehe ) dan dan Liverpool ketika perlawanan Piala Eropah.

Selepas insiden itu, dikatakan hampir 40 orang penyokong Juventus terbunuh dalam kejadian itu.Ini menyebabkan semua pasukan bola sepak Inggeris diharamkan bertanding sehingga tahun 1990.

Sementara pada tahun 1989 di Hillsborough dimana seramai 93 penyokong bola sepak terbunuh ketika perlawanan separuh akhir Piala FA diantara Nottingham Forest dan juga Liverpool.Ini semua atas tindak tanduk penyokong yang tidak bertamadun.

Jelas disana lebih teruk dari Malaysia hingga menyebabkan kematian.Walaubagaimanapun kita harus mengambil tindakan terhadap samseng bola sepak ini kerana membahayakan penonton.Kerana rata-rata penonton adalah warga emas,wanita dan kanak-kanak.

Antara tindakan yang dicadangkan Aznil Hj Nawawi adalah membuat saringan terhadap penonton bola sepak yang ingin menyaksikan perlawanan bola sepak secara langsung.Ini mengharuskan penyokong datang 8 jam lebih awal kerana proses saringan ini mengambil masa yang agak lama.

Segala barang-barang yang membahayakan penonton lain tidak dibenarkan dibawa masuk ke dalam.Botol air mineral harus dibeli di dalam stadium dan diisi dalam plastik.Sesiapa yang ingin berasap juga tiada peluang kerana pemetik api tidak dibenarkan dibawa masuk.

Bagi aku pula, polis harus ditempatkan di setiap blok tempat duduk dengan dipinggang mereka mempunyai gas pemedih mata.Polis atau FRU yang mengawal ini perlu mengambil tindakan tegas kepada mereka yang membahayakan penonton bola sepak yang lain.

Jika penonton bola sepak memiliki mentaliti sebegini tiada harapan kita ingin mempunyai stadium seperti di Stamford Bridge mahupun Delle Alpi.Jika Malaysia membuat stadium yang tempat duduknya begitu penyokong harus dipisahkan dengan setiap blok hanya mempunyai 100 orang sahaja.

Mengapa? kerana jika mereka ramai dengan rakan-rakan mereka itu yang menyebabkan keganasan.Kalau mereka seorang-seorang memang tidak akan ada Hooligan tetapi semangatnya datang kerana ramai orang berdiri di belakangnya.

Sunday, November 8, 2009

Favourite kalah Underdog menang

Negeri Sembilan kelmarin telah membuktikan kehebatan mereka walaupun mereka dilabelkan sebagai underdog.Mereka memenangi perlawanan pada malam kelmarin dengan menewaskan Kelantan 3-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Selepas habis perlawanan, seorang jurukamera yang berada ditepi padang dikatakan cedera dibaling objek oleh penyokong Kelantan.Aku teringat dahulu ketika balik ke Perlis, aku bersama saudara aku pergi ke Stadium menyaksikan perlawanan bola sepak.

Aku pun lupa lawan Perlis masa itu tetapi aku masih mempunyai video yang dirakam oleh sepupu aku ketika berada disana.Kemeriahannya memang kecoh dengan jeritan-jeritan oleh para penyokong Perlis.

Ada suatu ketika 2 orang polis lelaki dan 1 orang polis perempuan sedang berjalan meronda sekitar stadium dan sepupu aku kutuk-kutuk.Maklumlah ramai-ramai ketika itu."Inspektor Aliza" laa "Makan rasuah" macam-macam.

Pernah suatu ketika dahulu, aku tengah berada didalam stadium menyaksikan perlawanan bola sepak dan aku menoleh ke belakang terlihat ramai orang tengok bawah ( stadium tak ada bumbung ) dan apa yang aku lihat memang mengejutkan.

Aku lihat dua orang FRU ( tak salah aku ) sedang memukul seorang penyokong Perlis jadi tertanya-tanya aku kenapa jadi macam itu.Aku tengok ramai orang turun bawah tapi tak dibenarkan keluar ( aku rasa dia nak tolong lelaki yang kena pukul ).Dari atas pakat-pakat baling botol dekat FRU tu.

Lagi satu tabiat penyokong Malaysia di mana-mana negeri pun bila asyik kalah mesti stadium kosong.Kalah 3 kali berturut dah sunyi stadium tak ada orang pun pergi.Kalau dekat London tengok Derby County kalah banyak kali pun stadium masih penuh lagi.

Hooligan memang tidak dapat dielakkan lagi yang makin berkembang di Malaysia.Kalau tiada keganasan di Malaysia tetapi sekarang Kelantan antara pasukan Hooligan yang suka buat kecoh dekat stadium.Tambah-tambah bila kalah mesti rosak punya kereta penyokong lawan.

Tapi kalau dekat Perlis kalau Kelantan main dekat sana ( Perlis ) memang tak ada peluang nak buah kecoh.Penyokong Perlis pun ganas-ganas tapi tak sehebat Kelantan.Aku sendiri pernah tengok mereka pecahkan tingkap penyokong lawan.

Saturday, November 7, 2009

Kelantan vs. N.Sembilan

Malam ini di Stadium Nasional Bukit Jalil dan boleh dikatakan stadium yang ke-25 terbesar di dunia yang boleh memuatkan 87 ribu penonton dalam satu masa.Stadium ini juga antara stadium terbesar di Asia Tenggara tetapi pasukannya ranking ke-150 mengikut FIFA naik 2 anak tangga.

Pasukan Kelantan akan menentang Negeri Sembilan untuk menentukan juara Piala Malaysia musim ini.Tiket perlawanan pada malam ini dikatakan habis dijual menyaksikan berpuluh ribu peminat pasukan yang berentap akan memeriahkan perlawanan pada malam ini.

Pada kedudukan liga Super musim ini menyaksikan pasukan Kelantan menduduki tempat ke-6 lebih baik dari Negeri Sembilan yang menduduki tempat ke-7.Manakala pasukan Favourite pada malam ini dijangka Kelantan dan Negeri Sembilan sebagai Underdog.

Negeri Sembilan ingin mencipta rekod sejak 61 tahun lalu untuk membawa pulang Piala Malaysia malam ini.Jurulatih pasukan ini juga optimis yang pasukan anak buahnya akan membawa pulang piala tersebut.

Kelantan awal-awal lagi memberi cuti peristiwa pada hari Ahad ini kerana pasukan mereka telah layak ke final Piala Malaysia.B.Sathianathan yang juga bekas jurulatih Malaysia menyatakan anak buahnya tidak gentar akan kekebalan pasukan Negeri Sembilan.

Akhbar juga melaporkan yang baki tiket habis dibeli oleh ulat-ulat tiket sekitar stadium dan yang membeli tiket sehingga 90 tiket sekali gus.Ini menyebabkan para peminat gagal mendapatkan tiket dan ulat tiket ini akan menjualnya pada hari ini dengan harga berlipat ganda.

Sebanyak 14 ribu polis telah dikerah untuk menjaga keselamatan pada malam ini di Stadium Nasional Bukit Jalil.14 ribu polis ini antara kawalan terbesar dalam sejarah bolasepak Malaysia.Ini kerana ingin mengelakkan segala kekacauan seperti rusuhan yang akan berlaku di Stadium dan mengelak kejadian di Kelantan berulang lagi.

Pada jam seperti ini ( 6.15 petang ) penyokong-penyokong setiap pasukan sudah pun bertolak ke Stadium Nasional Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan ini untuk mengelakkan kesesakkan.

Friday, November 6, 2009

Gusti & Lakonan

Aku rasa semua pernah tengok Wrestling di kaca TV seperti Smackdown,RAW,TNA,ECW.Semua menampilkan penggusti-penggusti yang hebat.Sudah lama Wrestling ini bertapak di dunia mencuri perhatian penonton untuk melihat aksi-aksi yang agak berbahaya.

Aku dulu memang suka tengok gusti tak kira Smackdown mahupun RAW.Tapi sekarang dah kurang aku cuma tengok macam Special Event je macam No Mercy dan lain2.Aku mula tengok Wrestling umur 6 tahun tak salah aku.Tapi masa tu aku tak tau apa2 hanya tengok saja.

Masuk umur 8 tahun sampai 10 tahun kira penonton tegar WWE ini.Tapi sekarang dah kurang tengok dah la.Aku ingat lagi dahulu ada sebuah team yang dinamakan Evolution yang dianggotai oleh Triple H,Ric Flair,Randy Orton dan Batista membelasah seorang penggusti yang memakai topeng yang bernama Goldust.Bukan setakat belasah, Goldust itu dibawa kesuatu tempat dan dibelasah menggunakan elektrik.

Sejak itu aku jadi obses dengan Evolution dan paling aku suka dalam tu Ric Flair sebab dia punya finisher dia lock kaki orang.Tapi tak lama selepas itu, Evolution dibubarkan dan aku beralih ke Batista.Tapi masa itu Batista masih jahat lagi.Belt pun tak ada lagi dan Batista tak ada banyak peminat.

Kalau aku dengan saudara aku cakap aku peminat Batista tu kira kena kutuk la sebab kebanyakkan suka seperti Kane,Undertaker,Triple H,The Rock,Big Show dan lain2 sekawan dengan mereka itu.

Tapi kebanyakkan penggusti yang hebat-hebat dah pencen atau bersara jadi timbulah penggusti baru.Penggusti baru mula-mula memang tak ada minat nak tengok mereka bertanding tetapi suka tengok mereka punya finisher macam Chris Master.

Nama yang mereka guna sebenarnya nama samaran seperti Triple H, nama sebenarnya ialah Paul Michael Levasque tetapi dipanggil Triple H sebab ada satu lagi nama samarannya yang dipanggil Hunter Hearst Helmsly dan dari situ dipanggil Triple H.

Ada juga yang guna nama sebenarnya seperi John Cena,Randy Orton,Finlay dan Matt Hardy.Memang seronok bila tengok orang bertumbuk dekat situ dan nampak seperti dibelasah hingga nyawa ikan tetapi semua itu hanya lakonan dan pernah diakui oleh para penggusti.

Antara yang kita nampak dengan jelas apabila seseorang penggusti menarik lawannya ke dan lawannya pergi ke tali lalu patah balik ke penggusti tersebut.Itu antara satu penipuan dalam gusti.

Kalau penggusti itu pin lawannya dan dan bila tiga baru lawannya mengangkat tangannya dan pengadil meneruskan penggustian antara mereka.Ketika mereka tumbuk pula sebenarnya tidak kena jari mereka tetapi belakang tapak tangan mereka.

Kadang-kadang penggusti meletak lawannya di penjuru ring tersebut dan penggusti itu mengambil kedudukan untuk menghentak lawannya tetapi lawannya menendang kedua-dua kakinya ke kepala penggusti tersebut tetapi kalau perasan sebelum tendang mereka sudah mengelak dan hanya terkena tempiasnya sahaja.

Dalam banyak-banyak finisher, Rey Mysterio antara finisher yang agak susah sedikit dan disini boleh pertikaikan bagaimana lawan Mysterio berada di tali kedua.Dan kalau dilihat secara teliti lawannya sendiri yang membantu Mysterio melakukan finisher yang dinamakan "619".

Satu lagi benda yang aku lihat kelemahan di finisher Rey Mysterio adalah ketika lawan Mysterio mengelak dari melakukan 619.Lawan Mysterio sudah ada diatas tali dan lawan mereka akan mengelaknya.Tetapi mereka tidak tahu dimana kedudukan Rey Mysterio untuk mengelaknya.Jadi mereka akan lihat di skrin besar yang tertera di atas pintu masuk.JAdi mereka akan lihat ke kanan.

Tentang darah pula,sebenarnya darah yang mengalir di muka mereka itu pun tipu juga.Darah kadang-kadang mengalir banyak tapi luka tak nampak pun.Mereka ada kapsul yang disimpan di dalam seluar dalam mereka.Dan bunyi dentuman juga memang macam real walaubagaimanapun mereka memang biarkan lantai itu mengeluarkan bunyi.

Banyak lagi yang boleh diceritakan tetapi dah banyak aku tulis tentang WWE.Satu lagi point paling pentingnya John Cena pernah berlakon dalam filem Marine dan tiada masalah mereka berlakon di dalam ring.

Thursday, November 5, 2009

Rahsia di sebalik September Eleven ( 2 )

Penglibatan Israel dalam serangan keji itu makin jelas setelah muncul informasi bahawa ketika serangan terjadi, seluruh orang Yahudi yang bekerja di bangunan World Trade Center sudah diberitahu untuk tidak pergi kerja pada hari tersebut.

Antaranya ialah syarikat Odigo, perusahaan telekomunikasi milik Israel di mana pekerja-pekerja mereka telah menerima SMS peringatan akan adanya serangan beberapa jam sebelum tragedi serangan Bangunan World Trade Center.
Pihak Barat cuba mengaitkan serangan itu dengan Al-Qaeda.Beberapa kali Osama bin Laden menafikan keterlibatan Al-Qaeda,kata Osama, Orang Islam tidak akan membunuh dan tidak boleh membunuh orang yang tidak berdosa atas jenayah yang dilakukan orang lain.

Sebanyak sebelah buah negara yang memberi amaran tentang kemungkinan serangan itu tetapi kerajaan Amerika tidak mempedulikannya.Mengapa?

Ejen perisik Amerika FBI dan lain-lain turut memberi amaran kepada kerajaan tentang beberaoa teroris yang sedang berlatih di pusat ketenteraan Amerika, pun tiada respon.
Nama-nama perampas pesawat telah hilang dari senarai sebenarnya.

Beberapa orang yang dituduh perampas itu didapati masih hidup.Pita rakaman kawalan trafik lapangan terbang 11 September itu turut dimusnahkan.

Mengapa Pentangon yang terkenal hebat dengan peralatan canggih tidak dapat menerima amaran ancaman serangan itu?

Banyak lagi fakta meragukan...
Sepupu dan adik Presiden Bush menjadi CEO kepada syarikat yang bertanggungjawab menjaga sistem keselamatan Bangunan World Trade Center. Kemudian pekerja-pekerja bangunan WTC melaporkan beberapa hari sebelum serangan, terjadi ganguan elektrik sementara terhadap sistem dan alam keselamatan bangunan.
Persoalannya ialah bagaimana bangunan yang diperbuat sebahagian besarnya dari besi boleh meletup dan hancur dengan begitu pantas sekali?
Mana-mana bangunan tinggi jika terbakar, akan mengambil masa yang agak lama untuk runtuh, ia akan terbakar terlebih dahulu. Dalam kejadian ini bangunan itu telah runtuh dalam masa yang singkat.
Pasukan keselamatan melaporkan terdengar beberapa letupan kuat di kedua-dua bangunan tersebut.
Mungkin bom-bom sudah siap dipasang di kedua-dua bangunan dan akan diletupkan serentak dengan rempuhan pesawat tersebut?

Banyak lagi fakta yang menunjukkan rampasan pesawat dan runtuhan bangunan itu adalah kerja-kerja orang dalaman...

Yahudi berjaya membuatkan dunia menjadi bertambah benci kepada Arab dan Islam dan bertambah dahsyat lagi apabila orang Islam turut mempercayainya setelah dimandikan dengan berita dari media kawalan Yahudi...

Wednesday, November 4, 2009

Rahsia di sebalik September Eleven ( 1 )

Badan Ejen perisik Yahudi yang bergelar Mossad menjadi penaja kepada serangan 11 September 2001.

Yahudi bangsa yang cukup bijak, mereka tidak terlibat secara langsung.Tetapi telah terlibat melalui sepupu seorang bangsa Arab yang tertuduh dalam serangan itu.

Ziad al-Jarrah, adalah seorang dari tertuduh yang menyerang, dia mempunyai seorang sepupu yang bernama Ali Al-Jarrah yang sudah lama bekerja sebagai ejen kumpulan Mossad.

Selama 25 tahun Ali al-Jarrah hidup dalam dua alam. Di Lebanon dia dianggap sebagai penyokong kuat perjuangan Palestin dan dalam masa sama adalah pengintip Israel.

Semenjak tahun 1983 lagi dia telah menghantar maklumat dan dokumen dan gambar tentang Palestin dan Hezbollah kepada Israel.

Kini dia meringkuk dalam penjara Lubnan atas tuduhan pengintipan.Memang ramai bangsa Arab yang telah ditangkap kerana menjadi ejen Israel yang dibayar dengan lumayan.Sebenarnya telah banyak maklumat, malah beberapa penerbitan di Amerika sudah memaklumkan tentang penglibatan ejen Yahudi dalam serangan itu.American Free Press pernah melaporkannya.Akhbar terkemuka New York Times juga ada melaporkan tentang siapakah Ali al-Jarrah yang berbangsa Lebanon itu. Menurut New York Times, Ali al-Jarrah sudah bekerja sebagai pengintip Israel selama lebih dari 20 tahun.Dan Ali al-Jarrah sendiri pernah mengakui bahawa dia pernah melakukan kegiatan pengintipan terhadap kelompok-kelompok pejuang di Palestin dan kelompok Hezbollah di Lebanon, sejak tahun 1983 lagi.New York TImes juga melaporkan keluarga al-Jarrah dikenali dengan penglibatan mereka dalam aksi-aksi kekerasan.Salah satunya adalah Zaid al-Jarrah yang dituduh sebagai salah seorang dari 19 orang yang merampas pesawat komersial di Amerika dan melakukan seragan 11 September 2001.

Masih dalam laporan New York Times, penglibatan Israel dalam serangan pengganas itu boleh dikutip dari maklumat tentang lima orang Israel yang tertangkap ketika menunjukkan kegembiraan dengan bersorak-sorak dan saling menepuk tangan ketika pesawat nombor 11 dan dan 175 melanggar World Trade Centre di New York.Oleh kerana kelakuan mereka itu, pihak keselamatan telah menangkap kelima-lima orang Israel tersebut, tetapi dibebaskan secara senyap setelah 71 hari di penjara.Kelima-lima orang Israel itu adalah sebagai ejen Mossad.

Akhbar mingguan Forward pula dalam laporannya mendedahkan sekurang-kurangnya dua orang Israel yang ditangkap itu diketahui sebagai ejen perisik Mossad.Tetapi perintah untuk menutup penyelidikan atas mereka datang dari Rumah Putih ( White House ).Serangan 11 September menelan korban jiwa sebayak 2970 orang.Bekas perdana menteri Itali, Francesco Cossiga juga pernah membuat kenyataan bahawa serangan itu adalah pakatan ejen Mossad dan CIA ( Central Intelligent Agency ).

Kata beliau, "Semua agen intelligent di Amerika dan Eropah tahu bahawa serangan yang zalim itu dirancang oleh CIA dan Mossad.Serangan itu dibuat supaya negara-negara arab dan gerakan Islam yang menanggung tuduhan serangan teroris tersebut.CIA dan Mossad ingin mengajak negara-negara barat untuk ikut dalam perangnya di Iraq dan Afghanistan serta negara Islam yang lain, " kata Cossiga.

Monday, November 2, 2009

Balasan tuhan

Pada 19 Mei 1881 di bandar Salonica, Greek seorang lelaki bernama Mustapha Kamal Ataturk telah dilahirkan pernah bekerja sebagai tentera.Seorang pembantu Ataturk menulis dalam bukunya yang menyatakan Ataturk adalah seorang Yahudi.

Ataturk adalah seorang lelaki yang menumbangkan pemerintahan khalifah Uthmaniyah di Turki dan antara penyebab pembentukan negara Yahudi.Sebelum kerajaan Khalifah tumbang, Sultan Abdul Hamid II tidak membenarkan Yahudi ke Palestin.

Sultan tahun akan niat orang-orang Yahudi di Turki untuk menubuhkan sebuah negara tersendiri dan para Yahudi bermesyuarat dan mempunyai 3 pilihan untuk menubuhkan negara sendiri iaitu Palestin,Uganda di Afrika dan Surinam di Amerika Latin dan keputusannya mereka memilih Palestin tetapi Sultan tidak membenarkan mereka berhijrah.

Ataturk adalah musuh ketat Khalifah Uthmaniyah yang ketika itu Sultan Abdul Hamid II dan selalu melakukan tindakan untuk menumbangkan empayar Khalifah di Turki namun tidak berjaya.

Media di Turki telah menyebelahi Ataturk dan menyebabkan kerajaan Khalifah Uthmaniyah gusar kerana nama mereka telah busuk dan tercemar.Ini menyebabkan media-media di Eropah telah memalsukan fakta-fakta dengan menggambarkan Sultan Abdul Hamid II ganas dan zalim.

Campur tangan negara-negara luar yang ingin menentang Khalifah ini telah membuatkan kerajaan Khalifah sedikit goyah.Mereka mengatakan untuk membantu golongan minoriti di negara itu dari ditindas pemerintah.

Ini menyebabkan Sultan Abdul Hamid terpaksa turun takhta dan dihalau keluar dari Turki.Sultan juga terpaksa menyerahkan Turki kepada golongan Yahudi dan secara rasminya Khalifah Uthmaniyah selama ini tumbang ditangan Ataturk.

Ataturk telah menjadi presiden pertama Turki yang digelar Ataturk yang bermaksud ''Bapa Rakyat Turki".Nama sebenarnya ialah Gazi Mustapha Kemal Pasha tetapi ditukarkan.Semasa menjadi presiden Turki Ataturk antara rakan baik Amerika ketika itu dan Pro-barat.

Mustapha Kamal Ataturk telah membentuk semula Turki untuk menjadi moden dari segala aspek bersesuaian dengan keadaan semasa itu.Oleh sebab itu antara tindakan-tindakan yang dilakukan oleh Ataturk adalah ( benda ini yang aku nak cerita sebenarnya )

Ataturk telah mengubah Assalamualaikum ke Marhaban Bikum ( Selamat Datang )


Menukar undang-undang Syariat Islam ke undang-undang Barat.

Ataturk melarang memakai jibab atau tudung kepada kaum wanita jika mahu memakai tudung kena memakai skirt.

Telah menghapuskan perayaan Islam seperti Aidilfitri dan Aidiladha dan melarang mengerjakan Ibadah haji

Ataturk juga pernah menutup beberapa buah masjid dan menukarnya kepada gereja

Sekolah-sekolah agama telah ditukar menjadi sekolah awam

Membatalkan cuti hari Jumaat dan menggantikannya hari Ahad

Melarang azan dalam bahasa Arab dan menukarkannya kepada bahasa Turki ( azan dalam bahasa Turki macam mana tuh ??? )

Menukar Al-Quran kepada bahasa Turki tetapi ulama' mempertikaikannya

Menukar Islam sebagai agama rasmi Turki

Banyak lagi tindakan Ataturk yang ingin memodenkan Turki.Menggalakan minum arak dikhalayak ramai juga antara tindakan Ataturk.Pendirian Ataturk selalunya bercanggah dengan para ulama di sana.

Pada suatu hari, Ataturk bertanya kepada salah seorang askarnya " Siapa tuhan dan dimana tuhan tinggal ?" Oleh kerana takut, askar tadi berkata " Kamal Ataturk adalah tuhan?" Mustapha Kamal Ataturk menggangap dirinya tuhan ( seperti Firaun ).

Ketika memerintah Turki, Mustapha Kamal Ataturk jatuh sakit dan Allah telah datangkan Kamal Ataturk dengan bermacam-macam penyakit ketika itu.Antara seksaan yang dialaminya :

Didatangkan penyakit kulit hingga kaki dimana beliau berasa gatal seluruh badan.

Sakit Jantung

Darah Tinggi

Panas sepanjang masa hingga terpaksa mengarahkan bomba menyiram Istana Presiden 24 jam.Pembantu-pembantunya juga diarahkan meletak ketulan ais didalam selimutnya untuk menyejukkan Ataturk.

Oleh kerana tidak tahan dengan kepanasannya itu, Mustapha Kamal Ataturk menjerit hinggakan seluruh Istana mendengarnya dan meletakkan Ataturk ditengah-tengah lautan diatas bot dengah harapan beliau akan sejuk.

Panasnya tidak hilang juga hingga Ataturk pengsan selama 48 jam dan sedar selepas itu malangnya Ataturk hilang ingatan.Pada 9 November 1938, Ataturk pengsan 36 jam dan akhirnya meninggal dunia.

Ketika Mustapha Kamal Ataturk meninggal dunia, tiada seorang pun memandikannya,mengkafankannya dan menyembahyangkan mayat Ataturk hingga adik kepada Ataturk meminta ulama' memandikannya.

Mayatnya diawetkan 9 hari 9 malam hingga para ulama itu memandikannya dan menyembahyangkannya dan ketika berada di tanah perkuburan, ketika mayatnya hendak ditanam tanah tidak dapat menerimanya ( tak tau macam mana ).

Disebabkan putus asa, mayatnya diawetkan sekali lagi dan diletakkan di muzium.Selepas 15 tahun, mayatnya hendak ditanam semula tetapi tanah tetap tidak menerima mayat Ataturk.Mayatnya dibawa pula ke sebuah bukit dan ditanam dalam satu binaan seberat 44 tan.

Mayatnya telah ditanam dicelah-celah batu marmar dan apa yang menyedihkan, para ulama' pada zaman itu berpendapat jangan kata bumi Turki tetapi seluruh bumi Allah tidak akan menerimanya.

Itulah balasan kepada manusia yang membelakangkan Allah hingga tidak diterima bumi.Dan membenarkan Yahudi berhijrah ke Palestin dan menubuhkan sebuah negarayang diberi nama Israel.