Sunday, October 18, 2009

Rahsia resipi Coca Cola ( terbongkar )

Bukan satu kejutan apabila syarikat Coca Cola yang mengaut beratus juta keuntungan menyimpan resipi Coca Cola dengan ketat.Walaupun begitu, terdapat banyak syarikat ingin meniru rasa Cola tetapi Coke masih memonopoli jualan minuman itu.

Tetapi bukankah ia hanya mengandungi lebih kurang 4 ramuan iaitu gula,air bekarbonat,kaffien,pewarna dan sebagainya.Formula resipi Coca Cola dikawal ketat hingga mereka menarik diri dari India kerana undang2 disana memestikan yang mereka menyenaraikan ramuan rahsia untuk membuat Coke kepada kerajaan India.

Mereka juga berjaya melambat-lambatkan kes pencerain diantara waris Coke apabila isterinya ingin menuntut nota ramuan Coca Cola yang ditinggalkan nenek moyangnya hinggakan syarikat juga mencampuri urusan ini untuk menjaga kepentingan Coke.

Siapa Yang Tahu???

Hanya dua orang sahaja yang mengetahui rahsia resipi Coca Cola iaitu dua orang eksekutifnya.Mereka telah membuat lagenda iaitu seorang eksekutif hanya mengetahui sebahagian dan seorang lagi mengetahui selebihnya tetapi ia tidak benar kerana ia diciptakan untuk iklan Coke sahaja.

Mereka meletakkan salinan asal ramuan Coca itu Sun Trust Bank di Atlanta.Bagi memastikan Sun Trust tidak membocorkan mereka memberi sebanyak 48.3 juta saham Coca Cola.Mereka juga diberikan syarikat untuk untuk diletakkan sebagai lembaga pengarah Coke.

Coca Cola juga memiliki polisi yang agak pelik untuk rahsia formula Coke hinggakan kedua-dua eksekutif tidak boleh menaiki pesawat yang sama.( Faham-faham sajalah )

PEMBONGKARAN

Coca Cola masih mengegalakan ramuan aslinya iaitu dari pokok Coca yang juga boleh menghasilkan sejenis dadah yang dipanggil Kokain.Pernah timbul kontroversi kerana pengimportan banyak pokok Coca tetapi kerajaan Amerika memberi kelulusan untuk memprosesnya dan menjadi satu-satunya syarikat di Amerika diberi kebenaran memproses dadah.Jika anda berjaya mencuri formulanya tidak bermaksud anda boleh melakukan Coca Cola kerana Pokok Coca.Kalau buat juga mungkin anda ditangkap hisap Kokain.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen