Monday, October 5, 2009

PERANG

Perang!!! perang membuatkan kita dalam kesusahan dan tidak aman.Perang bermacam maksud seperti secara ekonomi,global dan juga secara keras iaitu menggunakan senapang untuk berperang.Berperang selalunya mempunyai agenda rahsia dari pelbagai pihak.
Amerika dikatakan sebagai kuasa ketenteraan paling kuat sekali di dunia tetapi ada satu rahsia yang anda tidak tahu yang Amerika jugalah negara yang tidak pernah menang dalam peperangan.Buktinya pada perang dunia ke-2 ketika berperang dengan Jepun dengan kekurangan ajaran mereka meledakkan Hiroshima dan Nagasaki dengan bom atom.Dengan itu, ramai rakyat Jepun terkorban dan kerana keprihatinan pemerintah Jepun menyerah kalah kerana tidak mahu rakyatnya terkorban.

Di Vietnam pula ketika perang Vietnam semasa zaman bapaknya George Bush hingga anaknya G.W.Bush pun perang di Vietnam tidak habis hinggakan perang ditinggalkan begitu sahaja.Sementara di Iraq, Desert Storm ( Perang teluk ) pula ketika menentang rejim pemerintahan Saddam Hussein mereka tidak menang hingga seluruh kota Baghdad hancur.Kebencian terhadap Amerika memang tidak dapat dinafikan lagi di Iraq hinggakan seorang wartawan melemparkan kasut terhadap presiden Bush.

Manakala di Palestin memang negaranya tidak aman kerana permusuhan diantara warga Islam Palestin dan agenda Yahudi untuk mengambil Masjid yang menjadi kiblat pertama Islam iaitu Masjidil Aqsa dan meruntuhkannya lalu membina sebuah kuil yang dinamakan kuil Haikal Sulaiman.

Dahulunya, ramai negara arab tidak menyukai Israel.Oleh itu, mereka melancarkan satu peperangan terhadap Israel yang dinamakan perang Yom Kippur yang berlaku pada bulan Ramadan.Pihak yang terlibat dalam peperangan ini adalah Mesir,Syria,Jordan dan Iraq malangnya tentera Islam tidak menang walaupun mempunyai bala tentera yang 390 ribu manakala Israel mempunyai 400 ribu tetapi dengan kekuatan 3000 kereta kebal tidak dapat mengalahkan Israel yang hanya mempunyai 2300 kereta kebal.

Antara negara yang paling kuat kuasa ketenteraannya ialah :

30. Poland
29. Denmark
28. Thailand
27. Spain
26. Australia
25. Ukraine
24. Arab Saudi
23. Kanada
22. Greece
21. Sweden
20. Korea Utara
19. Mexico
18. Iran
17. Mesir
16. Taiwan
15. Pakistan
14. Indonesia
13. Itali
12. Korea Selatan
11. Israel

Selebihnya akan diterangkan esok hari.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen