Thursday, October 1, 2009

Jangan percaya sangat

Pernah baca surat khabar!!! Rasanya kebanyakkan orang dekat Malaysia ini baca surat khabar setiap hari.Kalau tak beli pun boleh tengok ikut internet.Utusan dan Kosmo sebenarnya dalam 1 syarikat yang sama tetapi bentuk saja lain dan harga.

Pukul berapa mereka mencetak surat khabar? Lebih kurang jam 3 pagi dan tempat mereka mencetak terletak disesebuah negeri.Contohnya di Utara,Selatan,Pantai Timur dan Barat.Ini memudahkan penghantaran ke kedai.Ketika mencetak, sudah ada tukang hantar surat khabar mengikat surat khabar untuk dihantar ke pelanggan mereka.

Kadang2 terfikir bagaimana mereka untung sedangkan terdapat banyak helaian dalam surat khabar ini dan ia semestinya mempunyai nilai.Contohnya, sehelai kertas surat khabar beharga 1 sen dan ada 100 helai dalam senaskhah.Mereka menjual surat khabar mereka dengan harga Rm1.Cukup-cukup sahaja dan dari mana nak cari duit bayar gaji wartawan mereka?

Di page hadapan sekali nampak ada iklan macam-macam.Kalau page depan tu mungkin sehari Rm3000(mungkin lebih). Dan hanya kecil sahaja di tepi.Kalau sehari dan jika seminggu semestinya lebih Dua puluh ribu.Dan di dalam tu pula kadang-kadang ada iklan dari Giant la yang sewa 1 page pula berharga ratusan ringgit.Shell pernah buat depan dan belakang surat khabar Metro tu ada lambang Shell dan itu mungkin mencecah puluhan ribu ringgit.

Iklan kerja,kereta,rumah untuk disewa,bilik sewa dan pelbagai lagi juga kena bayar.Tapi sikit sahaja harga sebab kecil dan tak ramai orang baca.Jadi dari situlah mereka mendapat laba untuk membayar gaji para wartawan.

Wartawan pula kena berlumba-lumba menyiarkan berita esklusif untuk menarik pembaca ke surat khabar mereka.Kadang-kadang sesetengah hanya menyiarkan berita asas seperti berita dalam negara dan luar yang betul-betul asas.Dan ada juga surat khabar yang menyiarkan berita sensasi melibatkan artis,jutawan,skandal dan lain-lain.

Ada satu benda nak cerita tentang wartawan ini, sebenarnya mereka ini bukannya boleh dipercayai seratus peratus kerana ada penipuan dalam artikel mereka juga untuk menarik hati pembaca surat khabar.Contohnya begini :

Cerita Sebenar - En.Rahim masuk ke dalam kereta dan ternampak hantu keluar dari pintu belakang dan mangsa nampak menerusi cermin tengah.

Cerita didalam surat khabar - En.Rahim memasuki keretanya dan menghidupkan enjin keretanya malangnya tidak dapat dihidupkan dan mangsa cuba sekali lagi.Malangnya tidak boleh.Dia memandang cermin sisi dan ternampak hantu wanita berpakaian putih berambut panjang keluar kereta dan terbang disekeliling kereta.

Macam tuh la contohnya dalam surat khabar sebabnya hendak menarik perhatian pembaca.Macam-macam mereka tambah dalam cerita untuk untuk membuatkan cerita itu penuh sensasi.Hehehe

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen