Wednesday, July 22, 2009

Gerhana Matahari

Gerhana matahari paling lama pada kurun ke ini telah berlaku pada hari ini, 22 Mei '09. Gerhana tersebut yang bermula pada awal pagi dan gerhana penuh dapat dilihat di India dan negara sekitarnya sahaja.Malaysia hanya dapat melihat gerhana matahari separa sahaja malangnya cuaca di dinegeri kita tidak elok kerana hujan menyebabkan susah untuk melihat gerhana ini.

Mengikut kepercayaan agama Hindhu.Wanita hamil lebih baik berada didalam rumah kerana mengikut kepercayaan bayi itu akan cacat daripada cahaya matahari.Pada hari ini, Malaysia telah mendapat gerhana 2 kali.Satu pada bulan Januari dan satu lagi pada hari ini.

Gerhana yang berlaku selama 6 minit 53 saat ini telah membuatkan negara tempat di negara India bergelap seketika.Tiada lagi gerhana selama ini sehingga pada tahun 2132.Kita pun takkan dapat lihat gerhana pada tahun 2132 itu kerana lebih 100 tahun lagi.

Terdahulu pada bulan Januari negara China juga mengalami gerhana matahari juga tetapi tidak selama ini.Mengikut rekod, gerhana matahari paling lama dicatatkan selama 7.5 minit.Gerhana ini juga membuatkan burung-burung berhenti berkicau dan masuk ke sarang untuk seketika.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen