Wednesday, July 29, 2009

Rindu kerr??

Aku tahu korang mesti rindu dekat blog aku sebab aku tak post.Ada masalah sikit dengan connection dekat rumah jadi aku datang CC sekejap untuk update blog.Blog punya pasal terpaksa aku datang CC.

Tadi masa dalam pukul 1.00 masa rehat tengah hari Ustaz Ashrof minta tolong aku ambil baju dia dekat motosikal dia jadi aku dengan kawan aku Fahim pergi la.Sambil bawa kunci tu cakap nak selongkar moto Ustaz.Setelah itu, sampailah aku ke destinasi ke tempat yang dituju.

Fahim pun buka la kunci nak ambil barang, tapi dia pergi buka bawah seat aku pun cakap dekat dia mana ada orang simpan barang bawah seat tak muat jadi dia pun tutup.Pergi dekat box belakang dan buka tapi nak cari kunci haram tak dapat.Hampir 10 minit cari kunci akhirnya jumpa kunci berwarna merah.

Dah jumpa kunci masalah lain pula timpa.Tak tahu nak buka.Aku cuba terbuka box tu aku pun angkat la dan aku cakap dekat Fahim yang kita kasi box ni dekat Ustaz lepas tu Ustaz buka sendiri.Dia cakap tak payah buat sendiri dan akhirnya boleh juga buka.Adam gelak saja tengok gelagat aku dengan Fahim.

Aritu aku pergi Uptown dekat Damansara sebab nak makan sikit.Aku tengok lebih kurang 6 biji moto Vespa dekat situ.Aku teringat 5 bulan lepas aku naik vespa sepupu aku punya.Tak salah aku Faggio nama vespa tu.

Masa tu aku dengan seorang sepupu aku ni dari KL balik Perlis.Sepupu aku ni tanya dekat cousin aku ni yang dia nak naik Vespa jadi cousin aku cakap "naik laa" Aku pun pelik mana kunci dia tapi dia gelak.Dia cakap Vespa tak ada kunci.Aku lagi pelik...Aku tanya macam mana nak start moto.Cari starter tak jumpa, cousin aku ni buat la sendiri.Rupa2nya dia sembunyi starter bawah Vespa.

Aku naik basikal manakala sepupu aku nie bawa Vespa.Form 3 bawa Vespa dah la berat.Cousin aku cakap minyak dah 'E' aku sekali lagi pening.E for Empty atau for Enough.Cukup untuj jalan.Lepas jalan satu round aku turun basikal dan naik sekali dengan sepupu aku Vespa.Aku naik la dengan orang yang tak ada lesen ni.

Jalan-jalan lebih kurang 10 minit ada satu halangan paling besar.Vespa ni kena naik bukit sikit dan dikelilingi oleh sawah padi.Kalau jatuh pun jatuh dalam sawah tak apa.Ketika itu, sepupu aku cakap yang dia kena bawa laju takut tak lepas jadi aku pegang kuat2.Ketika dia hendak memecut tu enjin mati.Dengan sendirinya moto tu jatuh ketepi dan terlentang di tengah jalan.

Tamatlah cerita aku, moto tu dah la baru cat nasi baik tak hilang warna.Cousin tu tuan moto sepupu tu aku punya sepupu la.Cousin tu pun sepupu aku juga.Betoll kerr aku cakap niee....

Friday, July 24, 2009

Jadual Waktu UPSR...

Hari ini sekali lagi di dalam kelas aku telah mencipta sejarah apabila telah menjadi nama calon yang paling panjang.Ada 7 perkataan dalam nama aku.Aku baru sedar yang nama aku yang terpanjang dari orang-orang lain.

Saudara aku pernah cakap yang nama aku panjang nanti nak ambil UPSR tak cukup kotak.Betul juga tadi aku kena tulis sampai bawah masa kena tulis nama.Kalau nak pergi Singapura pun sama la.Nak masuk kena isi borang tentang identiti seseorang.Nama aku sampai tak cukup kotak nak tulis nama sehingga terpaksa tulis dekat bawah.

Kalau nak pergi west country selalunya diperiksa ketat oleh imigresen sana tambah-tambah orang Islam selepas kejadian September Eleven (9/11) pada 2001 yang telah meruntuhkan bangunan di New York.Banyak pekerja Islam yang bekerja dalam bidang penerbangan telah dibuang kerja ekoran peristiwa itu.

Kebanyakkan mereka tengok pasport yang ada 'bin' mesti diperiksa lebih dengan teliti daripada bangsa-bangsa lain.Tu 'bin' saja adik aku ada 'Al-....' lagi mereka periksa sebab Osama Bin Laden dari sebuah gerila Al-Qaeda yang bertapak di Afghanistan.Al-Qaeda dikatakan bertanggungjawab tentang serangan 11/9 itu.

Jadual waktu UPSR tu menakutkan aku juga tentang hari Khamis yang kena sampai pukul 3 petang.Nasib baik hari terakhir kalau tak mesti penat.Kalau che'gu Nadzarawi tulis soalan boleh cungkil-cungkil soalan untuk Matematik.Hari Khamis tu aku bagi pandangan balik dulu lepas tu datang balik untuk ambil exam IQ tu.

Sapa la yang tukar tajuk depan tu, teruk betul la orang ni.Dia ingat dia boleh buat lagi jadi aku telah buat lagi satu firewall.Dulu ayam jaga blog aku tapi sekarang aku buang firewall ayam tu tukar yang lain.Sekarang aku buat balik tapi lain punya lagi hebat wall dia...HIHIHI

Thursday, July 23, 2009

Freedom

Akhirnya habis juga exam selama 3 hari ini.Habis?? Belumm!!! minggu depan ada lagi, pening kepala tiap-tiap minggu ada test paper bila nak belajar kalau tiap-tiap minggu ada test.Tapi kalau ada periksa tiap-tiap minggu pun best juga tak payah belajar.

Hehehe...Hari ini, aku mendapat satu pekerjaan baru dan hanya 2 orang sahaja dipilih oleh Ustaz Ashrof.Sama standart dengan pengawas sekolah la tapi pengawas masa rehat jerr.Kerja ni antara yang paling berisiko ( cakap tak belah) sebab perlu mengawal satu bilik.

Masa habis science, aku dan Aisya berbincang tentang front page majalah sekolah.Jadi Aisya tolong buat rekaan untuk cover majalah sekolah la.Aku tak tahu pihak sekolah nak buat macam mana? Sebulan sekali ataupun seminggu sekali ataupun setahun sekali.

Kalau tengok kalendar ada lebih kurang 45 hari lagi untuk kita menghadapi UPSR.45 hari sama juga dengan 1 bulan setengah.Kalau kira jam banyak masa lagi, boleh tengok Public Enemy ataupun The Taking of Pelham 123.Kalau kira jam kita ada 1080 jam lagi.Lambat lagi!!!

Tolak cuti sekolah, cuti sakit dan cuti malas datang ada lebih kurang 40 hari saja lagi.Lambat lagi!! 40 bahagi 5 maksudnya ada 8 hari untuk belajar satu subjek.192 jam untuk ada belajar setiap subjek.

1080 jam kalau ditukar kepada minit lagi banyak minit, betul tak! Kita ada lebih kurang 64,800 minit lagi. Banyak lagi relax la.Boleh pergi Bali ke Rome ataupun kampung masing-masing.Tapi sekarang dah nak hampir seminit jadi no diatas tu mesti ditolak.

64,800 minit tu dikira sikit la, 3,888,000 saat ada lagi.Tapi tak dah berubah 3,887,999, 3,887,998, 3,887,997... Kira la sendiri.Kita ada berpuluh hari untuk UPSR.Kita ada beribu jam untuk UPSR.Kita ada berpuluh ribu minit untuk UPSR dan kita ada berjuta saat sebelum UPSR.

Wednesday, July 22, 2009

Gerhana Matahari

Gerhana matahari paling lama pada kurun ke ini telah berlaku pada hari ini, 22 Mei '09. Gerhana tersebut yang bermula pada awal pagi dan gerhana penuh dapat dilihat di India dan negara sekitarnya sahaja.Malaysia hanya dapat melihat gerhana matahari separa sahaja malangnya cuaca di dinegeri kita tidak elok kerana hujan menyebabkan susah untuk melihat gerhana ini.

Mengikut kepercayaan agama Hindhu.Wanita hamil lebih baik berada didalam rumah kerana mengikut kepercayaan bayi itu akan cacat daripada cahaya matahari.Pada hari ini, Malaysia telah mendapat gerhana 2 kali.Satu pada bulan Januari dan satu lagi pada hari ini.

Gerhana yang berlaku selama 6 minit 53 saat ini telah membuatkan negara tempat di negara India bergelap seketika.Tiada lagi gerhana selama ini sehingga pada tahun 2132.Kita pun takkan dapat lihat gerhana pada tahun 2132 itu kerana lebih 100 tahun lagi.

Terdahulu pada bulan Januari negara China juga mengalami gerhana matahari juga tetapi tidak selama ini.Mengikut rekod, gerhana matahari paling lama dicatatkan selama 7.5 minit.Gerhana ini juga membuatkan burung-burung berhenti berkicau dan masuk ke sarang untuk seketika.

Tuesday, July 21, 2009

Manchester United dibayar???

Semalam pada pukul 7.00 malam aku bertolak ke Stadium Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan kedua antara Malaysia menentang Manchester United.Aku pergi bersama abang aku dan rakan-rakannya. Dijangka sampai lebih kurang jam 7.40 malam di Stadium Bukit Jalil.

Aku membeli tiket di kedai barangan sukan ternama dengan harga Rm58.Aku ingatkan Rm38 silap...Aku masuk ke stadium lebih kurang jam 8.00 malam dan dapat melihat United membuat latihan sebelum perlawanan bermula.Sepakan seorang penjaga gol United telah terkena kepala seorang jurukamera yang berada di belakang gol dan membuatkan dia merajuk lalu pergi ke tempat lain.

Aku tak sangka yang Rooney pandai menjadi penjaga gol.Rooney jadi penjaga gol ketika sesi latihan sebelum perlawanan.Rooney yang agak ganjil tidak berlatih bersama pemain-pemain lain hanya bersama seorang rakan sepasukannya sahaja.

Tiba jam 8.45 wisel berbunyi menandakan perlawanan bermula.United membariskan pemain-pemain muda yang kurang berpengalaman.Manakala Malaysia menurunkan kesemua pemain-pemain hebat mereka.Gol pertama dijaringkan oleh Federico Macheda dan gol kedua dijaringkan oleh Michael Owen.

Selepas itu, permainan membosankan kerana United sengaja tidak membuat aksi-aksi cemas dan suka bermain-main walaupun didalam kotak penalti.Pertukaran pemain berlangsung dimana ramai pemain ditukar ganti.Wayne Rooney masuk tetapi bermain agak kasar menyebabkan telinganya sedikit cedera.Selepas itu, Rooney menerjah pemain Malaysia hingga cedera.

Sehingga minit ke-70 baru Manchester United membuat asakan ke gawang Malaysia.Banyak aksi-aksi cemas dilakukan United tetapi Malaysia berjaya menyelamatkannya.Masa tambahan diberi sehingga 4 minit malangnya tiada gol dijaringkan pada separuh masa kedua.Kesombongan Rooney agak jelas apabila wisel penamat berbunyi dia terus keluar padang manakala pemain yang lain saling bertukar jersi.

Tiada sebarang kad dilayangkan pada aksi ini dan United akan pergi ke Korea apabila membatalkan hasrat untuk ke Indonesia.Selepas ke Korea mereka akan ke China.Ada lagi satu perlawanan best berlangsung di Bangkok dimana Liverpool akan menentang Thailand.Siapa yang berminat boleh ke Bangkok untuk menyaksikan perlawanan itu.Permainan United amat membosankan dan nampak seperti dibayar oleh Malaysia.

Monday, July 20, 2009

Perhatian!!! Penting!!!

Arahan dari Ustaz Ashrof yang juga guru agama kelas Gigih.Ustaz menyeru supaya anak muridnya supaya membawa buku PAFA.Sekali lagi saya ulangi Ustaz Ashrof suruh membawa buku PAFA.Aku sebenarnya tak ada buku PAFA bila aku cari dalam rumah aku...

We had joy we had fun we had season in the sun
Hehehe...

Malaysia dipandang rendah United!!!

Ramai agaknya yang pergi ke stadium Bukit Jalil untuk menyaksikan perlawanan diantara pilihan Malaysia dan juga juara Liga Barclays iaitu Manchester United. Manchester yang tiba pada hari Ahad datang untuk menentang pasukan-pasukan Asia.Siri jelajah Asia dikatakan akan menjelajah 4 negara.

Jika dilihat daripada peratusan kawalan bola telah menampakan yang United lebih bertenaga.Jaringan Wayne Rooney dan juga rakan sepasukannya dari Portugal iaitu Nani menjaringkan gol.Wayne Rooney ditukar ganti dengan pemain baru mereka yang berhijrah dari Newcastle ke United yang bernama Michael Owen.Owen telah menjaringkan gol pada 5 minit terakhir perlawanan.

Malaysia pula dijaringkan oleh pemain yang bernama Amri Yahyah.Kedua-dua gol itu dijaringkannya.Jaringan pertama Amri adalah sepakan jarak jauh, Edwin Van Der Sar berada didepan ketika itu dan telah membuat satu kesilapan menyebabkan gawang gol Manchester dibolosi.

Gol kedua Malaysia hadir pada minit yang ke-61 juga daripada Amri kerana kesilapan pemain simpanan United iaitu Ben Foster.Ben tidak dipandang rendah apabila dia juga adalah penjaga gol England menggantikan Robinson.Gol ini dijaringkan apabila salah seorang pemain United membuat hantaran kepada Foster dan Foster melakukan kesilapan mudah dengan itu ia disambar Amri dan teruss!!! gol...

Mengapa aku cakap Malaysia dipandang rendah oleh United?

Ini kerana keyakinan United yang meyakinkan mereka akan menang.Jaringan Rooney adalah jaringan kemenangan bersama Nani.Ini membuatkan mereka didepan dengan 2-0.Malaysia menjaringkan gol pada minit ke 45 dan 61. Mereka perlu memastikan mereka menang walaubagaimanapun terjadi.

Kerelaxan United dapat dilihat dan United berani menjaringkan gol ke-3 melalui Michael Owen.Ini bermaksud United sengaja membiarkan dan Owen yakin tiada masalah untuk mereka menjaringkan gol kemenangan United.

United membawa masuk pemain-pemain muda mereka menunjukkan mereka memandang Malaysia rendah.Kalau dengan pasukan-pasukan lain di BPL pun dia menang besar apatah lagi Malaysia.Walaubagaimanapun mungkin pada malam ini mereka akan membuat amukan Red Devils.

Pada malam ini, Malaysia amat bertuah apabila dapat berlawan sekali lagi dengan United kerana pembatalan mereka ke Indonesia pada hari ini akibat pengeboman berani mati di Ritz-Carlton dan juga J.W Marriot.Sekali lagi mereka akan bertarung tetapi pemain yang menjaringkan gol semalam mengatakan perlawanan sudah tidak seronok apabila pemain MU telah mengenal corak permainan mereka.Tiket pada malam ini hanya berharga Rm38 dan Rm308.

Sorry ponteng kelas Math pergi tengok bola!!!

Friday, July 17, 2009

Latihan Kebakaran...

Seperti biasa, aku selalunya orang yang terakhir sampai ke sekolah untuk bacaan Yaasin.Aku semua lewat.Masa darjah 5 ketika beratur sebelum naik ke kelas selalunya aku akan duduk di belakang sekali.Kalau di 'segar minda' selalunya aku antara yang terakhir.


Ketika keluar dari surau ( x msuk pon surau ) terus pergi hantar beg ke kelas dan bergegas turununtuk PJ.Aku main softball mula-mula tapi dah mula jemu jadi pergi selongkar bilik sukan caribarang untuk dimain.Akhirnya dapat juga iaitu bola yang paling best iaitu mainkan bola tu macam dodgeball.Dia punya peraturan dia senang saja :

  • Bola mesti kurang 1 dari jumlah pemain
  • Sesiapa yang nak main kena tanggung risiko kalau cedera
  • Siapa yang tiada bola mesti menjadi mangsa kerana bola kurang 1
Itulah dia peraturan dia, jadi kesakitan memang tak dapat digambarkan.Selepas naik ke kelas main-main dan En. Nadzarawi masuk kelas ketika masa tinggal 1 minit lagi.Dia cuma cakap minggu depan ada exam selepas itu belah sebab Puan Azlina tunggu.

Lepas rehat mula-mula seorang pun tak ada tukar baju tapi akhirnya bilangan orang yang pakai baju sekolah semakin bertambah.Ini kerana mereka cakap yang En.Faisol warning budak kelas lain yang tak pakai baju sekolah.Aku buat tak kisah saja sebab semasa aku tengok tu tinggal sejam saja lagi nak balik jadi malas la nak tukar.

Kringgggggggggggggggggggggg...Loceng berbunyi dan buat tak tahu tapi selepas 10 saat dengar loceng tak berhenti jadi pelik.Mungkin loceng rosak...Tak mungkin jadi tidak lain tidak bukan latihan kebakaran.Aku berlari dari kelas sampai padang.Ada juga yang tengah buat projek dalam toilet masa bunyi loceng.Ada juga tak sempat tukar baju.Ada yang pakai baju tak pakai tie.

Ketika itu aku dua orang tak pakai uniform sekolah jadi kena pergi depan.Perghhh...Famouss aku ( hehehe )..ehh bukan 2 orang tapi 3 orang kesemua yang kena panggil depan 6 orang.Kena warning.Aku buat relax je.Kawan aku dah cuak tengok 3 orang perempuan dari kelas Amanah kena panggil depan.Aku buat relax style aku la.

Cikgu tanya kawan aku kenapa tak tukar baju, kawan aku cakap tengah tukar baju tapi dengar loceng tak jadi sementara seorang kawan aku cakap lupa nak tukar baju.Aku pula lagi simple malas nak tukar baju sebab tinggal sejam setengah saja lagi.Tak baik tipu cikgu.

Sebenarnya cara-cara nak menyelamatkan diri dengan betul ialah :

  1. Masuk ke tandas ini kerana tandas mempunyai air.Kelemahan api adalah air
  2. Jika kesemua tangga terbakar dengan api sila buat perisai dengan menggunakan meja dengan mengurungkan diri di dalam kelas dan meja dibuat perisai atau
  3. Terjun ikut tingkap jika keadaan begitu terdesak dan pastikan terjun beramai-ramai kerana kalau ada orang dihadapan kita kita boleh pegang orang itu dan ini akan mengurangkan impak kepada kita tetapi lebih kepada orang dihadapan kita.
  4. Buka baju dan kipas-kipaskan api itu supaya api itu tidak menyala tapi untuk lelaki sahaja
  5. Terjun bangunan boleh masuk TV yang anda jatuh sekolah dan jadi famous
  6. Berdoa beramai-ramai atau melakukan Qiamulai didalam kelas bersama cikgu-cikgu ataupun ustaz-ustaz untuk menjadi imam
SELAMAT MECUBA!!!

Thursday, July 16, 2009

My first english article

Sebelum ke artikel yang tertera dia atas, di sekolah tadi keseronokan bermula apabila Miss Geetha memberitahu yang minggu depan tak ada segar minda.Jadi tak payah la bangun awal-awal pergi sekolah untuk kelas 'paksa minda' untuk belajar.

Ini dia artikel yang aku jumpa daripada Cik Bedah kepada boyfriend dia yang juga pemain Real Madrid iaitu Cristiano Ronaldo.Disebabkan dia mengetahui yang Ronaldo curang kepadanya jadi dia menghantar surat kepada Ronaldo :


Ronaldo

I want to cut connection us.I have think about that this very cook-cook. I know I clap one hand only. Correctly, I have seen you and she walk-walk together at town with eye myself.You grab hand she. You always ask for apology back-back. I don't trust you again!!! You are really crocodile land.

My friend speak you play wood three.First-first I think my friend lie me. But now I know you correct-correct play wood three. So, I break connection to pull my body from this love triangle. I know this result I pick is very correct, because you love she very high from me. So I cut this connection to go far from you. I don't want you to play-play with liver. I have been crying until no more eye water thinking about you. I don't want banana to fruit two time.
Safe Walk

Bedah


Itulah apa yang ditulis oleh Bedah kepada Ronaldo.Harap-harap jangan tiru macam ni bahaya...Kena lempang dengan Miss Geetha.Hehehe...Dan hari ini aku mencipta sejarah yang aku buat artikel berbahasa English pertama....

Tuesday, July 14, 2009

Senam...

Aku tengok senamrobik tu bukan nak bersenam pon lebih kepada hiburan.Ramai orang yang membawa baju PJ tapi aku malas ini kerana ramalan aku hari ini hujan.Itu adalah antara sebab aku tak bawa baju PJ.

Disebabkan hujan, rancangan ini ditukar tempat kedalam dewan.Dewan penuh sesak dengan manusia.Seperti yang dikatakan oleh Ismail, adalah tepat apabila pihak sekolah memutarkan lagu Michael Jackson Billy Jean dan Beat It.Ramai orang yang buat tak tahu je, ada juga yang sempat main Ping Pong ketika mereka tengah menari.

Senamrobik ini kalau dilihat sekejap saja tapi oleh kerana ceramah gigi yang disampaikan oleh nurse-nurse yang datang sekolah.Tujuannya kalau dilihat betul-betul nak sampaikan tentang ceramah gigi.

Sambung tentang Amir Arif, semasa aku ambil pensil lead yang dibeli Amir kepada aku terfikir nak bagi balik tetapi rugi, rezeki.Ingat senang nak dapat pensil lead shacker free.Jadi aku pun ambil la pensil tu.

Amir Arif ini bersikap keras kepala.Dia ni pandai mencuri barang-barang orang dan bila dia marah, mampus rr mesti kena punya....Paling hebat dia ni pakar dalam bidang perbetulkan pensil lead.

Satu hari, aku terasa ingin call dia jadi aku mencapai telefon bimbit aku lalu search Amir dan terpampang la nombor telefon dia.Aku pun call dan seorang lelaki mengangkat.Aku pun bertanya " Boleh bercakap dengan Amir Ariff " balas lelaki itu " Ini siapa?Boleh tahu " aku pun cakap " kawan dia " malangnya dia kata Amir Ariff pindah ke Kelatan bersama kakaknya. Sampai sekarang aku tak pernah tahu tentang dia........................

Monday, July 13, 2009

Kawanku dimana kau berada

Amir Arrif adalah seorang kawan yang paling rapat dengan aku tetapi dia adalah budak yang paling nakal pernah aku jumpa setakat ini.Disebabkan aku berkawan dengan dia, aku juga terpengaruh dengan dia tetapi aku tidak sempat menghabiskan ajaran dia kepada aku kerana aku berhijrah ke Usaha dari kelas Tabah.

Aku lupa darjah berapa tapi tak salah aku darjah 4 aku masih bersama dia.Aku sebagai kawan dia mempunyai pelbagai pengalaman manis dan pahit bersama Amir tapi sekarang dia sudah tiada dengan masalah peribadinya.

Aku tidak seperti rakannya yang bernama Meshan.Aku lupa ejaan tapi dia tu dengan Amir satu geng la.Jahat diorang ni tak jahat sangat tapi perangai dia yang suka melawan cakap guru.Aku teringat satu soalan yang ditanya oleh seorang guru dan menarik telinganya.Dia mengugut untuk tida memberi jawapan kepada guru.Itu adalah satu sikap keberanian yang ditunjukkan oleh Amir Ariff ini.

Peristiwa paling hebat berlaku apabila ada seorang guru ganti ini telah bengang dengan Amir menyuruh dia duduk luar dan berkata " Kau buat laa apa kau nak buatt...pergii rr mana2 kau suka ".Amir pun pergi la namun dia tak balik.Satu clue yang dia tinggalkan kepada kelas adalah "Ooo...OK nak pergi Summit laarghh" itu adalah perkataan terakhir sebelum dia pergi.

Tindakan Amir tidak dijangka.Sekeliling sekolah dicari cikgu untuk mendapatkan seorang makhluk ciptaan tuhan yang bernama Amir Ariff ini.Selepas ketiadaannya disekolah, Guru-guru terus pergi ke Summit USJ untuk melihat kebenaran Amir ke Summit.Ternyata, seorang cikgu telah menemukan dia di Summit dan dibawa pulang.

Peristiwa ini tidak salah aku terjadi pada hari Jumaat.Aku masa itu agak risau dengan Amir yang tindakan tak dapat dijangkakan.Pada hari Isnin, kelihatan ibu bapa dia menaiki tangga ke pejabat dan dipercayai untuk membincangkan masalah yang dihadapi budak yang bernama Amir Ariff ini.

Pengalaman manis aku adalah dia membelanja aku seperti yang dilakukan Faris kini.Tapi paling hebat dia membawa Rm100 dan membeli 10 pensil lead shacker dan diagihkan kepada semua kawan-kawanya termasuk aku.Aku beruntung kerana dapat dua.Tapi aku tidak tahu sumber wang yang diperolehinya untuk membelanja aku.Aku ingin mengcungkil rahsianya namun tidak menjadi.Aku menggunakan taktik lain untuk mendapat maklumat dari mana sumber kewangan itu dan akhirnya berjaya apabila mendapati dia merompak duit mak dia.

SAMBONG ESOK.......................

Tertipu

Menjawab persoalan Elena tentang mengapa aku tak update pada hujung minggu adalah kerana aku cuti umum.Setiap hari sekolah kecuali hari Ahad jadi aku ambil kesempatan itu untuk menonton Transformer di pawagam berdekatan.Hari Sabtu pula kerana nak berehat jadi selepas sahaja aku balik dari sekolah terus bungkus diri aku dalam selimut.Hari ini, setelah membuat kajian, aku telah ditipu.

Family anda mesti berasa gembira tentang pengumuman yang dibuat oleh perdana menteri Malaysia yang bermula dengan kehappyan dan keangryan.Hebat English aku.....Kita diumumkan dengan pemberian diskaun 20 % kepada semua rakyat Malaysia yang menggunakan lebuh raya.Setelah aku mendapat tahu, aku terus memberitahu mak aku dan ternyata mereka gembira.

Selepas aku membacanya sekali lagi, ada syarat-syarat yang agak memeranjatkan aku.Diskaun ini hanya kepada kesemua pengguna lebuh raya yang memakai Touch & Go dan Smart Tag sahaja dan melebihi 80 kali dalam sebulan.Mengapa aku kata ditipu :

Touch & Go kebanyakkan dipakai oleh orang KL dan juga Selangor.Kepada orang kampung kebanyakkan tidak mempunyai kemudahan Touch & Go.Lain la kepada golongan seperti kita.Satu penipuan jika anda tidak mempunyai Touch & Go.

Seperti orang luar bandar, mereka kadang membuat perjalanan jauh dan jarang menggunakan kemudahan Touch & Go.Mereka sememangnya tidak akan mendapat diskaun 20 % dari kerajaan Malaysia.Jadi ini bermaksud yang diskaun hanya khusus kepada orang seperti kita.

Pengguna yang menggunakan lebuhraya lebih daripada 80 kali dapat menerima diskaun 20%.Pelik, 80 kali dalam sebulan adalah satu penipuan besar.Bayangkan, anda pergi kerja sekali bayar tol dan balik sekali.Bermaksud 2 kali sehari.Dalam sebulan baru 60 kali dan tidak mencapai 80 kali lagi dan dalam masa 30 hari.Seseorang bekerja hanya 22 hari dan selebihnya cuti hujung minggu.

Mungkin jika seseorang itu menggunakan lebuhraya 4 kali sehari layak mendapat diskaun 20% dan diskaun hanya dapat dinikmati selama 10 hari terakhir pada sesuatu bulan.Ini adalah diskaun yang tidak ikhlas seperti pemberian diskaun 5 peratus itu.

Friday, July 10, 2009

"Woii Muhyiddin lalu sebelah kitaorang"

Itulah kata-kata oleh Fahim yang mengatakan Tan Sri Muhyiddin Yassin datang ke sekolah bersama kementerian.Walaubagaimanapun aku tidak percaya yang Timbalan Perdana Menteri nak datang ke sekolah.

Fahim cakap " rugi korang tak join geng kompang kalau x leh tengok Muhyiddin " aku tak percaya lagi sebab tak ada alasan yang kukuh.Aku pernah tengok Timbalan Perdana Menteri atau perdana Menteri di suatu tempat dan mereka mempunyai sambutan hebat.Cuma kompang je yang menyambut para pelawat.

Takkan murid-murid tidak diberitahu tentang kehadiran Timbalan Perdana Menteri walaupun dia menteri pelajaran.Mustahil dan apa yang aku tengok ada 2 kereta di depan tapak perhimpunan.Kereta itu yang aku tengok pula buruk-buruk.Takkan menteri nak naik kereta buruk.

Mengikut undang-undang, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri akan diawasi oleh polis walau ke mana jua mereka pergi dengan syarat iaitu lawatan rasmi.Muhyiddin adalah Timbalan Perdana Menteri jadi semestinya diekori polis.Ataupun Muhyiddin datang ke sekolah dan tidak membuat lawatan rasmi.Tapi kementerian pelajaran ada sekali dan ini adalah lawatan rasmi.

Sepastinya kementerian datang dengan urusan kerja yang rasmi.Jikalau tiada polis mengawasi beliau, aku hanya nampak dua biji kereta dan kedua-duanya kereta kementerian.Muhyiddin akan naik kereta sendiri.Muhyiddin tidak akan naik kereta seperti itu dan ini lawatan rasmi jadi semestinya dia akan naik kereta rasmi iaitu Perdana Executive.Aku tak nampak pun Perdana.

!!!!!
Jadi apa yang aku nak katakan ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak datang kesekolah kita dengan alasan-alasan diatas.Jadi jangan sesuka hati nak tipu orang.

Thursday, July 9, 2009

Pestaa...

Selepas habis segar minda Sains, Cikgu Nadzarawi tak masuk kelas jadi berpesta tapi tak la meriah sangat sebab pagi-pagi.Masa tu juga murid darjah 1 diajar bagaimana hendak memberus gigi.Jadi mereka bawalah barang-barang yang perlu dibawa.Jerman telah mencatat sejarah apabila berjaya membuat rekod memberus gigi bersama yang disertai ramai orang.

Selepas itu, masa Pendidikan Islam macam biasa la boleh sembang-sembang ngan Ustaz.Ada 6 orang budak yang tak masuk kelas.Bila ditanya kenapa? Ada latihan kompang untuk menyambut tetamu dari kementerian pelajaran.

Masa Pendidikan Seni adalah yang paling meriah.Aku hairan apahal Puan Azlina tak marah sebab bising tapi kalau kelas Rajin mampus laa..Opss...Terlupa tadi aku dah jampi supaya tak der cikgu yang dengar bunyi bising kelas Usaha.

Main macam-macam sampai terjatuh pun ada, malangnya tidak semeriah mana apabila tak ada 2 orang lagi.F gang iaitu Fahim dan Faris.Murid kelas Usaha dah buat persiapan dengan membersihkan kelas untuk menghadapi kedatangan Kementerian Pelajaran bagaimana pula tentang jiran sebelah?



Mayat Michael Jackson dikatakan tidak berada pada keranda emas yang dibawa masuk kedalam acara penghormatan terakhir Michael Jackson.Ada yang kata keranda itu kecil sangat, ada juga yang cakap Michael Jackson telah ditanam sebelum acara penghormatan.Ada juga yang mengatakan mayat Michael Jackson dibakar.

Kesemuanya tidak diketahui umum, ini atas permintaan ahli keluarganya.Seorang penghibur bernama Michael Jackson ini diletakkan disebuah dewan dan mereka membuat acara-acara untuk mengenang Michael Jackson.Tapi ada seorang manusia yang beragama Islam dinyanyikan dengan lagu Kristian.Barat ni kadang-kadang mempunyai anasir jahat dengan Islam dan apa yang mereka buat dengan mayat penghibur tidak diketahui

Wednesday, July 8, 2009

Jangan pinjam Ah Long, kelak merana

Itulah antara cogan kata kerajaan yang menentang Ah Long yang memberi pinjaman wang kepada sesiapa sahaja yang memerlukan wang.Peminjam wang tanpa lesen atau Ah Long ini adalah peminjam yang mengenakan bunga ataupun faedah ataupun interest yang sangat tinggi.

Kempen kerajaan yang ingin memerangi Ah Long ini telah bermula apabila kisah beberapa orang lelaki yang dipenjara tersebar selepas media massa telah membuat liputan.Kerajaan tanpa berlengah lagi terus bertindak untuk memerangi Ah Long.

Mengikut kementerian dalam negeri, sebanyak 321 kes dilaporkan ke pihak berkuasa.Tahun lalu, sebanyak 626 kes dilaporkan sementara pada tahun 2007 berjumlah 539 kes.Mereka memohon kepada semua orang yang mempunyai maklumat tentang aktiviti ini melaporkan kepada pihak berkuasa.

Kebanyakkan peminjam Ah Long ini suka berjudi, mengikut statistik lagi, 4 daripada 10 peminjam Ah Long akan lari menghilangkan diri.Kebanyakkan Ah Long ini memeras ugut seseorang sehingga seseorang itu tertekan.Kadang kala, mereka akan memeras ugut ahli keluarga peminjam wang tersebut.Kadang-kadang mereka bertindak liar dengan memukul peminjam kerana tidak membayar hutang kepada Ah Long.Tetapi ada juga kes yang peminjam memukul agen Ah Long sehingga mati.

Itulah, lainkali jangan berkerja dengan mereka ini.Ini satu cerita benar, cerita ini berlaku kepada aku selepas berpindah daripada USJ6 ke USJ2 aku sekeluarga menyewa sebuah rumah di USJ2.Selepas sewa tiada masalah berlaku.Rumah itu begitu besar dan mempunyai 5 buah bilik.Jarang rumah punyai sampai 5 kerana selalunya 4 bilik sahaja.

Selepas duduk setahun lebih dirumah itu, keluarga aku diganggu oleh beberapa pemuda Cina.Mereka selalu kunci pagar dengan rantai.Mereka bertanya kepada kepada ayah aku tahukah tuan rumah ini duduk dimana.Ayah aku menjawab tidak tahu sedangkan ayah aku tahu tuan rumah ini duduk dimana.Lepas itu diorang suruh ayah aku siasat ayah aku cakap cuba la.

Lepas seminggu diorang datang lagi, buat perangai dekat depan rumah aku dengan kunci lagi pagar rumah aku dengan rantai.Bangang sungguh agen Ah Long.Agen itu terus tekan keluarga aku dan akhirnya aku berpindah.Si agen Ah Long ni selalu tunggu ramai-ramai depan rumah macam membuatkan rumah aku ganjil.Dah la Cina pula tunggu dengan rantai.

Masa tu usia aku lebih kurang 6 tahun dan aku sehingga hari ini aku masih dihantui peristiwa si Ah Long sial tuuhh...Mengapa Ah Long buat kacau rumah aku itu? Ayah aku mengambil keputusan untuk sewa sahaja rumah itu, lepas itu tuan rumah ini beli rumah yang aku duduk ni tak buat loan guna bank jadi pinjam Ah Long.Pinjam Ah Long buat susah bayar diorang nak lelong rumah itu.Rumah besar duduk USJ5 pakai BMW tapi pinjam Ah Long, gila punya orang.Jangan ingat orang kaya tu betul kaya, ni kaya pinjam Ah Long.

Menyeramkan bila terfikir tentang mereka ini mereka ini....Jadi 'Say No To Ah Long'.

Monday, July 6, 2009

2.5 billion diramalkan melihat pengebumian raja pop

Sebelum ke tajuk utama, tadi ada sesuatu menarik berlaku keatas aku.Selepas keluar daripada kelas Ustaz Ashrof aku terus pergi ke beg dan mengambil buku KT.Selepas itu aku berjalan pergi ke makmal komputer kerana guru besar nak ajar.

Sampai disana guru besar mengajar lebih kurang sampai jam 11.30 selepas itu diganti pula oleh Puan Rasmin ( betul ker ) kerana guru besar menghadiri mesyuarat.Puan Rasmin tu dulu duduk sebelah rumah aku kira jiran la.

Semasa tengah belajar Kajian Tempatan tentang kemerdekaan Tanah Melayu itu aku ditempatkan sebelah tempat duduk Adlin.Biasa la, aku lelaki terakhir dan Adlin perempuan pertama mengikut huruf.

Nak dijadikan cerita Adlin buka myspace, aku tengok buat bodoh jerr laa sambil Puan Rasmin ajar dekat depan.Selepas Adlin habis buka profile myspace dia aku pula ambil alih PC dari dia dan buka profile aku.Adlin cakap " weiii..jangan main,kakak tuu lehh scan " tapi aku buat bodoh jerrr...

Tiba-tiba screen dekat depan yang mengikut projector tu tukar ke komputer aku.Aku tak sedar lagi lepas itu Adlin cakap " ehh...Sapa punya profile tuuhh? " aku pun tengok dan gila panic la.."Weiii Wan apa kau buat " kata kawan aku.Kakak tu tersenyum jerr tengok akuu...

Masa Raimi tengok aku punya PC terpampang dekat screen besar tu terus dia cakap dekat Fahim suruh tutup..Apa lagi kelam kabut la diorang.Bengang gilerrr...tak sampai seminit main dah kantoi lepas tu kena kaunseling la dengan Puan Rasmin....Hahaha..Canggih gakk yer makmal komputer kita...Takk perr laenkali jangan main dekat makmal tu pengajaran dia....Sambung ke tajuk utama...........


Dianggarkan seramai 2.5 billion orang dari seluruh dunia bakal melihat majlis pengebumian Michael Jackson ataupun nama islamnya Mikaeel.Seluruh umat Islam dunia berasa lega apabila disahkan yang Allahyarham Michael Jackson ( macam pelik jerrr ) akan dikebumikan secara Islam.

Beliau yang juga raja pop dunia ini telah mengecewakan peminatnya apabila beliau sudah tiada dan tidak sempat meneruskan konsertnya di London.Michael yang terkenal dengan lagu Beat It, Thriller,Billie Jean dan tidak lupa juga lagu Black or White.

Trend moonwalk yang ditampilkannya juga mendapat sambutan selain tarian robot.Jackson juga tidak lupa tentang kebajikan masyarakat dengan memberi sokongan kewangan kepada lebih 39 pusat kebajikan.

Michael Jackson adalah satu-satunya penghibur yang berjaya menyatupadukan warga kulit hitam dan juga kulit putih sesuai dengan satu lagu nyanyi Michael iaitu Black or White.Michael Jackson telah mengalami kerugian berjuta ringgit apabila timbul skandal.Walaubagaimanapun, pertuduhan terbabit dibatalkan.

Michael Jackson juga tidak lupa datang ke Malaysia untuk membuat konsert pada tahun 1996 masa itu aku pun belum ada lagi.Konsertnya dihadiri beribu orang untuk menyaksikan kemunculan raja pop itu.

Michael Jackson akan dikebumikan di Los Angeles atas arahan abangnya yang juga beragama Islam.Penghormatan terakhir akan ditayangkan di seluruh dunia termasuk di negara alien ( hehehe ).

Gajah mati meninggalkan gading, Michael mati dibuat bussines nak dapat wang

Sunday, July 5, 2009

Selesema Babi / Influenza A / H1N1

H1N1 semakin lama semakin tinggi di Malaysia.Harapan rakyat adalah untuk membersihkan Selesema Babi ini dari Malaysia kerana jika tidak, Malaysia akan mengalami krisis ekonomi pelancongan kerana pelancong mengelak untuk ke luar negara.Negara pertama yang mencipta selesema babi ini adalah Mexico.

Mexico telah mengalami kerugian berjuta-juta ringgit apabila Influenza A ini merebak.3 minggu lepas aku ada baca surat khabar dan menteri kesihatan Indonesia berkata virus ini adalah ciptaan barat untuk mendapatkan keuntungan.Dengan menyebarkan virus, mereka juga boleh menjual ubatnya jadi mereka akan menjadi kaya-raya seperti dirancang oleh Profesor Klon dalam filem Cicak-man.

Setakat hari ini, H1N1 telah bertambah sehingga 359 diseluruh Malaysia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengesahkan bahawa 91,065 orang telah mengalami Selesema Babi.Ekonomi sesebuah negara akan lumpuh jika wabak ini berterusan.

Bagi aku, ini hanya pandangan sahaja jangan marah yer...Kalau Selesema Babi meningkat di negara Malaysia.Kemungkinan besar yang kerajaan akan menutup sekolah di sekitar lembah klang.Jadi kita boleh bercuti sekali lagi selama seminggu.

Mengikut cakap-cakap orang Perlis, dengar cerita disana sudah mempunyai 12 kes selesema babi tapi raja Perlis minta disembunyikan kerana ia akan memalukan imej Perlis selain membuat rakyat panik.Ini cuma dengar cerita betul ke tak betul aku tak tau.....

Jika anda mengalami simptom-simpton seperti ini sila berjumpa doktor atau jiran-jiran berdekatan :
  • Hidung semakin membesar.
  • Orang akan menjauhkan diri.
  • Selalu berbunyi seperti ****
  • Dan akhir sekali orang akan bersamak apabila menyentuh pesakit.

Saturday, July 4, 2009

Kereta ( bahagian 4 )

Semalam aku cerita tentang kereta paling mahal didunia hari ini aku nak menceritakan tentang kereta antik ataupun vintage.Tentang macam ni aku tahu sangat sebab ayah aku penjual kereta antik.Dekat Malaysia ni tak banyak orang pakai kereta yang lebih 25 tahun.

Selalunya,Orang kaya ataupun collector beli.Mereka yang kaya beli sebab nak tunjuk mereka terlebih kaya.Orang akan cakap dia ni kaya sampai beli kereta lama.Tapi ada juga collector yang suka barangan lama.

Satu malam, aku bersama ayah aku pergi menaiki kereta ke suatu perumahan di KL.Kawan ayah aku bawa 1 kereta sport Merc lama.Aku ikut pergi dengan ayah aku sebab bosan berada dekat rumah.Jadi pergilah di suatu tempat di KL.

Sebelum masuk kawasan perumahan tu, aku tengok ada pondok pengawal disitu aku rasa rumah dekat sini mesti orang kaya-kaya.Aku pun tanya ayah aku nak pergi rumah siapa?Ayah aku jawab yang dia nak hantar kereta dekat Tan Sri Zaki.Aku tanya sapa dia tu.Ayah aku cakap yang dia itu presiden mahkamah rayuan.Rumah dia gila besar.
Maklum la, rumah presiden mahkamah rayuan.Lepas hantar aku pun balik.Dalam rumah ada swimming pool.Tapi sekarang bukan presiden mahkamah rayuan tapi ketua hakim negara dan bukannya 'Tan Sri' tapi dah 'Tun'.

Ramai lagi orang suka beli kereta lama-lama.Paling best boleh pergi istana.Dua tahun lepas aku pergi Istana Kuala Kangsar sebab Sultan Perak iaitu DYYM Sultan Azlan Shah nak tengok.Dapat jugak bersalaman dengan sultan.Selain itu, dapat juga bersantap di Dewan santapan diraja.Rombongan tu pergi lebih kurang 20 kereta jadi harga tolnya Rm3o sebuah kereta.Rm30 x 20 = Rm 600. Kalau pergi dan balik dah Rm1200 jadi ayah aku ambil keputusan supaya polis mengiringi kesemua 20 kereta.Rm500 sahaja sewa polis dan tak payah bayar tol.Paling best sekali ada roadblock semua kereta ni ikut emergency line tak payah kena sekatan.

Ini adalah satu kereta yang jarang kita tengok.Nama dia Cadillac atau Pink Cadillac aku ambil sendiri gambar ni masa rombongan ke Perak.Kereta ini tak banyak dekat Malaysia dan pernah hendak bawa Fernando Alonso tapi tak kesampaian apabila bateri rosak.Tapi kereta ini bukannya ayah aku yang jual.Cadillac ini belakang dia tajam sikit.Tapi yang tanduk tu saja tuan punya kereta letakkan.

Sultan sekarang ni pakai kereta hebat hebat seperti Maybach.Kalau pakai memang nampak hebat tapi kereta macam tu nampak orang kaya yang tua.Sama la seperti Rolls Royce Phantom.Sultan pakai la tapi Sultan Kelantan pakai kereta Jaguar.Bukan sultan tapi mungkin puteranya.


Ferrari pun aku pernah naik tapi bukannya Ferrari Enzo tapi Ferrari yang lama masa pergi balik Alor Star.Masa tu juga aku berkesempatan aku untuk ambil gambar dengan Tun yang bertempat di depan Masjid Zahir.


Sultan Brunei lagi hebat, dia yang juga antara Sultan paling kaya dekat dunia ni beli kereta tak mahu jual.Beratus biji kereta dia ada.


Kawan ayah aku adalah seorang yang mempunyai banyak wang dan dia jutawan.Benda yang lawak tentang dia ialah dia ni kuat makan.Maklum la dah orang kaya.Jadi badan besar.Suatu hari dia pergi ke sebuah showroom Merc dekat KL dan dia cuba duduk dekat dalam satu kereta sport merc tapi tak muat.Jadi tak boleh la dia beli kereta macam tu.


Berakhirlah sudah cerita tentang kereta.Hari ini sekali lagi jadi sejarah apabila berjaya membuat 4 artikel bersambung.Aku tahu yang korang malas baca artikel panjang-panjang jadi aku buat macam ni.Aku pun malas baca kalau artikel panjang-panjang...


Thursday, July 2, 2009

Kereta ( bahagian 3 )


5. Pagani Zonda C12 F ini berharga Rm2.001.963 dibuat oleh sebuah syarikat bebas daripada Itali.Kereta ini adalah kereta ke-5 terpantas didunia dan hanya 3.5 saat sahaja kereta ini dapat mencecah 60 mph.Kereta ini boleh mencapai kelajuan 215 mph.




4. Ferrari Enzo adalah kereta Ferrari yang adalah antara kereta terpantas didunia dengan kelajuan maksimumnya 217 mph dan 3.4 saat sahaja untuk menunjukkan jarum meter ini kepada 60 mph.Harga kereta ini adalah bernilai Rm 2.010.000.Ferrari ini hanya ditempa sebanyak 400 biji dan sesetengahnya dijual lebih daripada Rm 3.000.000.



3. Mclaren F1 ini pernah menjadi kereta paling pantas didunia pada tahun 1994.Kereta boleh dipecut sehingga 240 mph dan 60 mph dalam masa 3.2 saat.Walaupun kereta ini sudah lebih 16 tahun, kereta ini masih berada diantara kereta-kereta terbaik.Harga kereta ini adalah Rm 2.910.000.





2. Lamborghini Reventon.Sedap nama kereta ini.Reventon adalah kereta kedua paling mahal didunia dengan harga Rm 4.800.000.Kereta ini memegang rekod antara kereta Lamborghini yang paling mahal dan paling berkuasa.3.3 saat adalah masa diambil untuk kereta ini mencecah 60mph sementara boleh dipecut sehingga 211 mph.Kereta ini hanya dikeluarkan sebanyak 5 biji dan corak rekaannya begitu cantik.

1. Kereta dari Bugatti iaitu Bugatti Veyron adalah kereta paling mahal didunia dengan harga kereta itu adalah Rm 5.100.000.Kereta ini bukannya kereta paling pantas didunia kerana SSC ultimate aero ( post yang lepas ) adalah kereta paling pantas didunia.Ini menjadikan Veyron ditempat kedua dengan kelajuan 253 mph.2.3 saat sahaja diperlukan untuk memecut sehingga 60 mph.
*Kesemua harga kereta ini adalah harga pasaran.Jika di Malaysia selalunya dikenakan cukai sebanyak 150%.

60 mph= 96 Km
1 mph = 1.6 Km

Wednesday, July 1, 2009

Kereta ( bahagian 2 )

Sambungan daripada cerita tentang kereta.Terdapat juga kereta Limosine tetapi tidak dibenarkan pakai di Malaysia kecuali Sultan yang ingin memilikinya.Kereta-kereta seperti Rolls Royce juga jarang dilihat di Malaysia tetapi aku sudah biasa.

SUV juga banyak dilihat di pada zaman sekarang.Selain itu MPV juga banyak dipakai seperti Toyota Caldina ataupun jenama tempatan iaitu Exora.Dengar cerita Perodua juga ingin mengeluarkan kereta MPVnya hujung bulan Ogos.Selain itu station wagon (gambar) jarang dilihat kerana tidak ramai rakyat tempatan memiliki kereta tersebut.Keretanya selalu panjang dibelakang.Seperti kereta mayat.

Terlupa pula nak tulis tentang Porsche pada bahagian 1.Porsche memiliki pelbagai kereta seperti sport ataupun SUV.Cayenne juga banyak dipakai di Malaysia ini.Sultan Kebanyakan pakai kereta macam ni la.Aku pernah berpeluang menaiki Porsche Boxster yang dipandu sendiri mak aku.Pecutannya gila laju sementara setiap kali break mesti terhantuk punya sebab mak aku tak biasa bawak sebab tak tahu control.Tuu bestt nyerr jadi salesman sebelum orang jual kita dapat pakai dulu.Berikut adalah 10 kereta paling mahal di dunia.



10. Porsche Carrera GT adalah kereta yang berharga Rm1.320.000. Kereta ini boleh memecut sejauh 0-60 mph dalam masa 3.9 saat.Top speed kereta ini adalah 2o5 mph.Kereta ini dikhaskan kepada orang yang suka berlumba di jalan raya.




9. Mercedes Benz SLR Mclaren Roadster menduduki tangga ke-9 dengan harga Rm1.485.oo0 .Kereta ini adalah kereta automatik paling pantas didunia.Kereta ini memecut dengan kelajuan 206 mph dan memerlukan 3.8 saat untuk mencapai kelajuan 60 mph.




8. Koenigsegg CCX yang dibuat di Sweden berharga Rm 1.636.704.Kereta ini adalah kereta yang ke-4 terpantas di dunia.Kereta ini pernah direka untuk menjadi kereta terpantas di dunia tetapi tidak menjadi kenyataan.Kereta ini mampu memecut sehingga 245 mph.




7. Saleen S7 Twin Turbo adalah kereta yang berharga Rm 1.665.000 dan menduduki tangga yang ke-3 kereta palinga pantas.Kereta ini boleh bergerak 248 mph dan hanya untuk 3.2 saat sahaja masa diperlukan untuk meter menunjukkan arah 60 mph.





6. Rm1.963.200 harga kereta yang bernama SSC Ultimate Aero.Top Speed kereta boleh mencapai 257 mph dan 2.7 saat untuk pecutan 60 mph.Kereta ini hanya mempunyai 25 model sahaja dipasaran dan kesemuanya habis dijual dan satu lagi,kereta ini adalah kereta paling pantas didunia.






Seterusnya akan disiarkan esok!!! Baca taw...

Kereta ( bahagian 1 )

Hari ini kita nak bincang tentang kereta.Macam-macam kereta ada lagipun ayah aku salesman kereta vintage. www.rainbird.com.my kalau nak beli call la.Yang bestnya selalunya aku akan dapat tiket percuma masa tengok F1 sebab bila sebelum perlumbaan ada event yang ayah aku kena buat.

Terdapat pelbagai pengeluar kereta di dunia.BMW dan Mercedes adalah antara pengeluar kereta mewah sementara Hyundai,Proton,Toyota,Honda,Nissan,Mitsubishi,Citroen,Volvo dan lain-lain adalah sederhana sahaja.

Proton adalah sebuah syarikat negara yang mengeluarkan kenderaan untuk penduduk Malaysia.Proton juga telah mendapat tempat diluar negara tetapi tidak begitu memuaskan.Kereta diimport keluar haruslah diperbuat dengan berkualiti kerana jika sampai di sempadan mereka akan menguji kereta tersebut dan jika tidak akan dihantar pulang.Sementara di Malaysia juga diuji tetapi undang-undang ringan sedikit jadi mereka buat cincai sahaja.

Syarikat-syarikat daripada Amerika juga agak hebat tetapi di Malaysia kurang mendapat sambutan seperti Chevrolet,Rolls Royce,Opel dan Pontiac.Kebanyakan dikawal oleh pengeluar kereta gergasi dunia iaitu General Motors ataupun GM.Walaubagaimanapun syarikat ini telah muflis akibat krisis ekonomi dunia.

Ferrari dan Lamborghini pula terkenal dengan kereta-kereta sport mereka.Merc dan BMW juga mengeluarkan kereta-kereta sport tetapi tidak banyak.Jangan pandang rendah kepada Malaysia kerana Malaysia juga mempunyai kereta sport yang tersendiri iaitu jenama Lotus yang dibeli Malaysia.

Lagi cerita tentang kereta esok..........

Rekod lagi...

Selepas mencipta rekod tentang tidak mandi lebih 30 jam pada bulan lalu.Hari ini sekali lagi aku mencipta rekod oleh kerana memakai unifom sekolah lebih daripada 8 jam.Memakai unifom telah menyebabkan aku berpeluh.Terpaksalah membuka butang bukan nak bagi nampak seksi tapi cuma nak kasi angin masuk jer..

Sebentar tadi ada Q-math tapi aku malas nak datang sebab tak larat nak tunggu berjam-jam dengan pakaian sekolah.Kalau tak aku boleh tambah lagi kepada 9 jam rekod aku pakai unifom sekolah.

Semalam dikejutkan dengan pesawat Airbus dari syarikat penerbangan Yemen yang bernama Yemeni Air telah terhempas di lautan hindi.Sebelum itu, pesawat Airbus 'Air France' telah terhempas di lautan Atlantik.

Yemeni Air dikatakan terhempas di Lautan Comoros dan pesawat ini membawa seramai 153 penumpang termasuk anak kapal.Pihak berkuasa awam Yemen telah menjumpai 3 mayat di lokasi nahas berlaku.

Seorang remaja perempuan yang berusia 14 tahun ditemui selamat manakala yang lain peluang untuk hidup agak tipis.Jet Airbus yang berusia 19 tahun itu diharamkan untuk memasuki ruang udara Perancis.Mengikut kajian yang dilakukan, Satu-satunya kenderaan yang paling selamat di dunia adalah kapal terbang.Hehehe..( Jangan takut naik kapal terbang )

PERHATIAN!!!
Pada semua orang yang beragama Islam sila bawa pensil khat esok..." Arahan Ustaz Ashrof "
( GIGIH SAHAJA )