Thursday, May 21, 2009

Rompak.....

1. Di Ipoh seorang wanita bersama anaknya dan juga pembantu rumah telah mati ditetak oleh seorang penjenayah.Penjenayah tersebut dikatakan mengikuti mangsa daripada bank kerana mangsa mengeluarkan wang.Anaknya yang berumur 5 tahun mati dan dijumpai mayatnya didalam tandas.


Suaminya bergegas pulang apabila mendengar jeritan daripada telefon bimbitnya daripada isterinya.Isterinya dan juga pembantu rumah mati di ruang tamu manakala anaknya yang berusia 5 tahun di tandas


Dia kemudiannya terserempak dengan seorang lelaki yang terburu-buru keluar dan membawa beg ketika melompat pagar rumah mangsa.Dia kemudiannya mencapai sebilah parang dan mengejar lelaki tersebut dengan bantuan seorang rakannya yang terserempak dengan pencuri itu.


Mereka dapat menangkap perompak tersebut dengan bantuan rakannya.Perompak itu dikatakan mengekori wanita tersebut ketika ia mengeluarkan wang sebanyak Rm4000 dari sebuah bank.


2. Rm 8 juta lesap dalam masa 5 minit adalah kecurian yang paling besar dalam sejarah Malaysia.Rm 8 juta hilang dalam masa 5 minit dengan tiada kejadian pembunuhan.Ayahku tersenyum sebab bangga ada perompak yang merompak tanpa bersenjata tetapi merompak dengan jumlah wang yang banyak.


Ayahku juga berkata " Baekk laa rompak berjuta daripada rompak sepuloh ringgit mati habis orang ".Perompak dikatakan profesional kerana dapat membuka pintu van keselamatan terbabit.


Perompak begini adalah lebih baek daripada merompak dan membunuh orang.Mereka yang merompak dengan membunuh patut diberi hukuman gantung sementara perompak yang profesional perlu dibuat kawan.Maksud aku bekerjasama dengan polis.


2 Bulan lepas polis Malaysia telah membeli 15 biji kereta Mitsubishi Lancer.Ini kerana mereka ingin mengejar suspek yang dikehendaki.Polis juga mempunyai kereta Audi,Proton dan juga Rexton.Berbeza dengan polis Jepun yang mempunyai Skyline sebagai patrol car.


Itali pula memakai kereta Lamborghini Galardo sebagai kereta patrol car. Mereka punya perompak pun mesti pakai kereta hebat-hebat.Cara rompakan mesti lebih profesional macam cerita " The Italian Jobs ". Kalau macam tuhh aku pun nak jadi polis.

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen