Tuesday, April 28, 2009

Krisis Ekonomi - Selesema Babi

Akibat dari selesema babi keadaan dunia agak kelam kabut apabila setakat ini mencatatkan kematian sebanyak 140 orang diseluruh dunia.Virus yang berasal dari Mexico ini disebabkan kekurangan anggota kesihatan.

Disebabkan virus ini, Ekonomi dunia agak merudum apabila sesetengah pelabur menarik balik wang yang dilaburnya dinegara-negara tertentu.Antara saham-saham yang merudum adalah nilai matawang euro dan juga harga minyak.

Usaha pencegahan awal dipertingkatkan apabila Malaysia telah membeli alat thermografik yang berpotensi mengetahui suhu badan seseorang.Alat ini diletakkan disetiap pintu masuk negara bagi menghalang virus ini merebak ke Malaysia.

IMF ( International Monetary Fund ) ataupun lebih dikenali sebagai Tabung Kewangan Dunia telah meminjamkan sebanyak $205 juta kepada Mexico untuk memberi kelengkapan menghalang virus selesema babi ini ke luar negara.

Monday, April 27, 2009

TAK SEDAR DIRI!!!

Pagi tadi ketika bersembang Fahim suruh aku membuka myspace dah search 'anti malingsia'...Cepat buka myspace dan search 'anti malingsia'

Aku ni kadang2 anti Indonesia tapi aku selalu tengok apa situasi di Indonesia.Benda pertama aku nak komen Indon ni adalah eja Malaysia pun tak betul jadi disini sudah nampak kebodohan Indon.Mereka tidak mempunyai wang untuk pembelajaran.Kadang-kadang mereka bersekolah hanya berumur 12 tahun sahaja.Selepas itu mereka berhenti sekolah.

Mereka mengatakan kita meniru cara pemakanan mereka.Adakah salah kita meniru cara pemakanan mereka?? Jika disana tidak adakah 'Chiken Chop','Fish and Chip' dan lain2.Kalau tak ada bermaksud mereka negara yang tidak tahu kemajuan dan jika ada ini bermaksud mereka juga meniru gaya pemakanan barat.

Mereka mengatakan bendera kita sama dengan Amerika.Ya memang benar negara kita seakan-akan sama dengan Amerika.Mengapa? Pada zaman Malaysia merdeka Amerika dilihat sebagai hero.Negara yang baik jadi ramailah pengaruh-pengaruhnya didunia.Mereka mengambil bendera Amerika dan meniru tetapi ia hanyalah bendera.

Bendera UMNO memang seakan-akan bendera Republik Indonesia.adakah ini bermaksud kita meniru mereka.UMNO ditubuhkan sebelum merdeka lagi jadi semasa itu Indonesia pun aku rasa mereka tak kenal lagi Indonesia tu sapa.

Mereka mengatakan kita meniru candi Prambanan dengan membuat Menara berkembar Petronas.Aku dalam hati agak tergelak-gelak kerana mengatakan kita meniru.Tahukah anda bahawa Menara berkembar Petronas ini terletak dikawasan Bukit Nenas.Jika diperhatikan.Bangunan ini diatasnya bagaikan......Dan Candi Prambanan ini tengok macam tak ada duit jer...Guna pun batu.Tak tahulah kalau mereka tak ada duit.

Mereka mengatakan Malaysia negara yang tidak beretika.Kalau tak beretika kenapa memberi permit kepada rakyat Indonesia untuk bekerja di Malaysia.Tapi sebaliknya ialah Indonesia :

1. Mereka datang ke Malaysia kerana di Indonesia tiada kerja.Merayu sana sini untuk duit.Dekat Indonesia kan negara miskin.Jadi mereka TAK SEDAR DIRI yang mereka hanya menumpang di negara kita sahaja.

2. Adakah beretika datang negara orang curi sana curi sini rompak rogol perr semua...Bawa lari lombok tu etika sangatkah.Tahukah anda bahawa Indonesia adalah antara negara paling banyak Korupsi ( rasuah ).

3. Mereka itu memang bangsa yang tidak akan maju kerana pemimpin2nya yang agak korup ( rasuah ) ini kerana mereka tidak pandai menggunakan duit dan hanya membantu orang yang kaya2 sahaja dan memangdang rendah orang miskin dan mereka ni agak sombong.

Lagi satu, Kalau nak boikot,boikot sekali duit Malaysia.Kalaulah mereka boikot duit Malaysia Indonesia kehilangan 60 billion setahun kerana kebanyakkan rakyatnya menghantar pulang duit ke Indonesia.

Sunday, April 26, 2009

KEM

Sorry aku cuti sebab agak penat jadi agak lama aku tak tulis blog.Kalau korang pergi kem dekat sekolah aku ada kem dalam rumah aku.Perkara pertama yang ada dalam senarai kem tu aku main game.Lepas tu aku tidor dalam khemah ehh silap bilik dengan Air-Condition sekali.Lepas bangkit tu.makan Pizza...Sedapp...Lepas tuu main la apa yang boleh dimain.Keesokan harinya aku pergi shopping dekat 19.Lepas tu macam2 laa...

tahukah anda: kebanyakkan orang membeli buah kelapa bukan untuk meminum tetapi nak makan dia punya isinya.

Tuesday, April 21, 2009

Tomorrow Never Dies!

Pernah tengok iklan susu Anlene? Mesti pernahkan.Siapa itu Datuk Michelle Yeoh? Aku pun tertanya-tanya juga.Dialah heroin kepada Filem James Bond pada awal 90-an.Michelle Yeoh berasal daripada Ipoh dan keluarga mereka memang kaya.Abang kepada Michelle ni pakai kereta Jaguar DB9.Dekat Malaysia ni cuma abang kepada Michelle jer pakai DB9.

Tomorrow Never Die ni cerita dia antara kutipan paling tinggi filem James Bond.Mungkin cerita ini agak seronok berbanding cerita lain.MI6 masa ni pun baru nak canggih.

Michelle Yeoh dapat Datuk tak apa rr...Tapi Shah Rukh Khan dapat Datuk...Tauke Ferrari John Todd dapat Datuk kerana Michelle tolong recoment.Kalau pernah tengok iklan Ferrari ada la dia tulis.

Nak tahu apa2 lagi...Tnya ayah...

Sunday, April 19, 2009

Sembang bersama Nabil...

Pagi tadi adik aku ada birthday party dekat Sunway Lagoon Theme Park jadi aku pun teman dia sebab mak aku tak pergi.Tapi malangnya aku tak bawa baju mandi jadi aku tak mandi.Pukul 10 pagi aku dah sampai dekat Sunway Lagoon lepas tu, dah daftar semua aku pun dengan semua budak-budak masuk la.Yang kawan2 aku sama umur cuma Huzaifah dengan Mazarina.Masa dekat Sunway Lagoon aku cuma tengok diorang mandi sampai pukul 1.30 masa tu aku terlalu bosan aku pergi la jalan2.Aku nampak TV9 ada event nak sambuat ulang tahun TV9 yang ketiga.Masa tu banyak artis2 yang datang macam :

Vocalis kumpulan Hujan
Cat Farish
Sharifah Sahira
Nabil RajaLawak
Michelle ( Melodi )

Datuk Farid Ridzuan ( Bekas CEO Media Prima ) pun datang juga.Ada la seorang artis Indon.Diorang semua tu duduk sebelah aku jadi aku dapat tengok gelagat selebriti kita.Lepas ty ada lintas langung dari Melodi dekat TV3.Dah habis lintas langung tu semua selebriti tadi sembang-sembang.Aku fikir nak terjah je Nabil tapi aku tengok dia tengah sembang dengan Farid Ridzuan.Aku tunggu lagi sampai habis sembang.Aku apa lagi terjah la Nabil.Dia pegang bahu aku sambil jalan ke 1 tempat.

Aku : Yoo..Apa cer jatuh moto ni ?
Nabil : Biasa la Mat Despatch
Aku : Dengar cerita naik moto Kawasaki
Nabil : tu laa..Moto tu laju sangat.
Aku : Tengok Parut?
Nabil : ( gelak )
Aku : Apa skandal dengan Irma Hasmie ni masa ABPBH2008?
Nabil : Gimmic je.
Aku : Ooo...Contact phone?
Nabil : LuPikir rr sendiri

Sampai depan tu aku nama Irma Hasmie dengan kawan dia.Aku apa lagi salam arr.Dia cakap sorry tangan basah sebab masa tu dia tengah minum air.Aku tengok dia tak la berlagak sangat macam sesetengah artis yang aku jumpa.Walaupun aku tak boleh main air tapi dapat sembang dengan Nabil tu agak bertuah la.Tapi yang aku peliknyer kenapa tak ramai orang serbu Nabil? Takkan dia tak terkenal? Jawapan nyer LuPikirr rr sendiri

Setiap apa yang kita buat ada hikmahnya...Jadi bersabar la walaupun aku tak boleh main tapi aku boleh sembang dengan Nabil.

BESTTTTTTTTTTT................

Saturday, April 18, 2009

Vettel mula depan di GP Shanghai

Sebastien Vettel memulakan petak depan dalam GP Shanghai di China sementara Fernando Alonso dipetak ke-2 Rakan sepasukan Sebastien Vettel iaitu Mark Webber bermula pada petak yang ke-3.Jenson Button daripada pasukan Brawn GP yang menggunakan enjin Mercedes ke-4 sementara Rubens Baricchelo yang sudah berumur menduduki petak ke-8.Kimi Raikkonen pula menduduki petak yang ke-8 sambil diikuti Lewis Hamilton.Heikki Kovalainen dari Mercedes menduduki petak ke-12.Felipe Massa rakan sepasukan kepada Kimi pula dibelakang Heikki.

1. Jenson Button -15
2 . Rubens Barrichello -10
3 . Jarno Trulli -8.5
4 . Timo Glock -8
5 . Nick Heidfeld -4
6 . Fernando Alonso -4
7 . Nico Rosberg -3.5
8 . Sebastien Buemi -2
9 . Mark Webber -1.5
10. Lewis Hamilton -1

Kedudukan pelumba di Grand Prix China :

1.Sebastian Vettel
2.Fernando Alonso
3. Mark Webber
4. Jenson Button
5.Rubens Barichello
6.Jarno Trulli
7.Nico Rosberg
8.Kimi Raikkonen
9.Lewis Hamilton
10.Sebastien Buemi
11.Nick Heidfeldd
12.Heikki Kovalainen
13.Felipe Massa
14.Timo Glock
15.Kazuki Nakajima
16.Sebastien Bourdal
17.Nelsinho Piquet Jr.
18. Robert Kubica
19.Adrian Sutil
20.Giancarlo Fisichella

Thursday, April 16, 2009

Proton Exora!!!


Kelmarin dalam pukul 9.30 malam aku pergi makan dekat Taipan.Jadi dalam pukul 10.30 tu aku balik la.Masa aku balik tu aku ternampak showroom proton meriah jer.Aku pun pergi la tiba2 Proton Exora dilancarkan.Aku pun masuk la tengok MPV yang pertama jenama Proton.Sebagai rakyat Malaysia kita kena bangga dekat kereta nasional.Tapi kereta nasional juga yang selalu
rosak.Kenapa kereta Malaysia murah-murah berbanding kereta lain.Sebabnya mereka nak kasi rakyat Malaysia beli kereta nasional.Jadi kereta Honda,Merc,BMW dan lain-lain jadi mahal kerana cukai untuk kereta tu tinggi.

Mengikut spy-spy aku yang mengintip di Proton punya kilang.Spy aku mengatakan bahawa mereka mengambil ilham kereta ini daripada Toyota Wish. "Happy Birthday Husna "Aisya cakap Birthday dia hari ini".(Continued) Proton telah membeli sebanyak 14 MPV Wish untuk meniru kereta itu.Mengapa beli sampai 14 biji??? Sebab mereka nak buka semua komponen-komponen dalam kereta tu.


Contohnya :
1.Untuk badan

2.Untuk wayar disekeliling kereta

3.untuk engine

4.

5.

....

.

Jadi 1 kereta untuk 1 komponen jerr...Sebab tu mereka beli sampai 14 biji.Tapi diorang tak kasi tahu la yang mereka tiru Wish.Sebenarnya banyak lagi kereta yang Proton tiru.Contohnya kereta Proton Waja.Mereka tiru daripada Mitsubishi Lancer.Savvy pun sama mereka beli hampir 13 biji Alpha Romeo 416 untuk buat Savvy.Produa juga tiru seperti Nautica.Mereka mengambil dari Toyota Rush.Myvy juga macam tu.Mereka mengambil kereta ini daripada Jepun dan tukar nama ke Malaysia.Kereta Kancil/Kelisa mengambil ilham daripada kereta Mira



Tapi bukan 100% mereka tiru cuma dalam 45 peratus je.Yang lain mereka ambil ilham yang sama juga tapi mereka tukar jer.





Tuesday, April 14, 2009

Dapat jugak akhirnya...

Aku ingat bilik ICT tuu tak sempat aku main rupanya dapat juga.Bilik yang mempunyai 28 komputer itu internet lambat gila.Suruh buka 1 website pun sejam tak habis.Tapi betul la 28 pc share 1 wireless mana nak dapat.Masa mata pelajaran KT aku pergi masuk duduk dekat PC tu.Aku duduk dengan Poh Chai.Cikgu suruh buka website tu aku pun bukak sambil bukak baru punya window baru.Aisya pergi buka myspace sama la juga dengan Fahim.Aku pula pergi buka blog aku.Dengan blog rasmi Sekolah Kebangsaan Seafield www.skseafieldusj.blogspot.com .Dah pukul 12.00 pun internet untuk tak boleh buka lagi.Lepas tu cikgu suruh dengar apa yang dia pasang dekat depan.Katanya bilik itu dilengkapi CCTV yang beroperasi.Tapi aku rasa macam tak boleh guna je sebab CCTV tu tak bergerak pun.Tapi dekat atas aku tak tahu pula ada berapa banyak komputer.PC tu ada MSN sekali.Nasib baik aku cuma ada YM kalau tak aku pun buka.

Selama sejam tu cuma main2 internet je.Kalau macam tu best rr...Stiap kali masa KT boleh buka internet dekat skolah boleh chat.Tapi kalau ada iphone lagi senang.Kalau ada wireless je boleh on9 internet.

Friday, April 10, 2009

Thank Que Elena

Aku terbaca artikel yang Elena tulis pasal ragut tu.Aku pun ada juga pengalaman macam Elena.Perkara ni berlaku 3 tahun lepas.Masa tu aku baru pindah rumah.Bila dah pindah rumah panggil la saudara-mara dari serata pelusuk Malaysia.Ada dari Kangar.Ada dari Rawang.Ada dari Banting.Masa berlaku kejadian ini masa cuti sekolah.Aku pun dengan sepupu aku ni main PS2 dekat ruang tamu rumah.Parent dah tido.Masa tu dalam rumah tu ada dalam 13 orang.6 dah tido yang tinggal aku, abang aku dengan cousin aku 4 orang.Aku main dengan cousin aku PS2 pukul 3 pagi.Sepupu aku seorang lagi tido dekat ruang tamu juga.Yang lain ada atas.Maksudnya ada 4 orang dekat atas dan 3 orang dekat bawah.Dekat rumah aku ni ada 1 lampu kalau orang lalu benda ni menyala.Lampu mengejutkan orang sikit.Jam 3.15 pagi ni cousin aku duduk menghadap tingkap tapi dia beralih kanan sebab TV ada belah kanan.Tiba-tiba lampu tu menyala.Sepupu aku yang main PS2 dengan aku ni tengok la tapi dia ingat abang aku.Pastu dia teringgat abang aku dah balik dia tengok balik dia nampak orang pakai topeng macam Long Ranger dalam cerita P.Ramlee tu.Topeng yang hanya tutup bahagian mata jer.Dia cakap kat aku ada pencuri la.Aku suruh dia tunggu bawah tengok tu pencuri tu tapi pencuri tu nampak cousin aku.Aku terus panggil cousin aku dekat atas tapi dia ikut juga.Masa aku lari naik atas tu.Aku terjatuh sampai lebab lutut.Punya la takut.Yang cousin aku tido dekat ruang tamu ni tengok aku lari naik atas dia pun nak lari tapi sampai separuh tangga aku dah turun ngan cousin-cousin aku.Aku takut gila nak mampus sampai usung tilam dari bawah naik atas.Tak nak tido bawah.Berhimpit la dekat dalam bilik abang aku ni.Cuma kau fikirkan dalam 2 bilik masukkan sampai 13 orang.Panas gila nak mampus.Tapi disebabkan takut panas pun panas la.Masa tu pukul 4.25 pagi.Pukul 8 pagi mak aku bangkit.Dia cakap napa kain jemur semalam jatuh.Lepas tu aku cerita la.Mungkin dia panjat dari rumah sebelah sebab rumah sebelah aku ni kosong.

Jadi tidorlah lewat-lewat...

Lagi satu, TQ tu Elena sebab bagi aku Ilham.

Thursday, April 9, 2009

PWTC

Aritu mak aku nak pergi ke PWTC.Aku pun ikut la.Tapi mak aku pergi nak shopping aku pula nak jalan-jalan dalam PWTC tu.Mak aku tengah shopping aku tengah jalan-jalan seorang dalam PWTC tu.Lepas tu RTM ada dekat situ untuk lintas langsung dari Angkasapuri.Aku pun tengok la.Tukang pembaca berita tu dah ada depan kamera.30 minit sebelum on air.Aku duduk tepi tu nak tengok berita.Aku tengok ada seorang perwakilan berdiri sebelah aku dengan isap cigar.Dia ni mesti kaya ni.Lepas tu aku skodeng jam dia pula.Aku tengok jam dia Rolex.Tak taw la kalau di a beli Petaling Street.

Lepas tu aku jalan-jalan dekat gerai-gerai tu.Macam-macam promosi ada.Ketika aku jalan aku nampak Dr Fazley ( pelakong & penyanyi & Lecturer & Doctor ).Dengan pass masuk dewan.Aku nampak ramai orang ambik gambar dia tengah beli barang.Adik dia pun muka macam dia juga.Lepas tu aku jalan-jalan tingkat atas aku tengok "SAVE GAZA" dia banyak tunjuk gambar-gambar orang mati.

Dah lewat tu aku dengan mak aku pergi la nak balik.Masa tu pulak hujan.Aku terjumpa seorang kawan dari sekolah Seafield.Pengerusi pusat sumber tahun lepas.Yang gemuk-gemuk sikit.Dia angkat tangan dekat aku lepas tu aku pun lambai dekat dia.Masa nak ke kereta tu aku terlanggar Malek Nor( Jaguh angkat berat Malaysia ).Tapi aku tak perasan.Lepas tu mak aku cakap yang aku langgar Malek Nor.Pastu mak aku cakap nasib baik dia tak angkat aku.....

27 Mac 2009

Wednesday, April 8, 2009

Ekslusif tentang budak darjah 5 jari berdarah.

Masa rehat tadi aku turun bawah makan.Dah habis makan tu aku nak minum air tapi terlupa yang botol air tu ada dekat atas.Aku pun terus naik atas nak ambik botol air.Semasa ditingkat 2 aku ternampak Encik Zaidi tengah kelam kabut dengan handphone dia.Aku tengok ada 3 budak darjah 5 ada dekat situ aku agak diorang tu gaduh la.Aku pun tak kisah sangat.Disebabkan terlalu dahaga,Aku naik ambik botol air.Lepas ambik botol air tu aku pun turun la.

Masa turun tu aku tengok Cikgu Zaidi dah atas dalam bilik guru.Roshand bertugas dekat situ jadi aku tanya dia apa jadi tu.Roshand cakap budak tu main pintu.Lepas tu,aku ni macam tak ada apa-apa tapi saja nak pergi tengok.Budak yang kena tu nama dia Shahrul Yasin tu ada dekat depan pintu tengah bilik guru.Aku pandang tangan budak tu dan nampak kuku dia terkeluar.Sikit lagi nak jatuh dengan darah.Aku tanya Roshand "kau nampak tak?" dia cakap " nampak".

Masa pergi kokurikulum aku nampak seorang budak dengan jari dia berbalut kain putih.Tidak lain tidak bukan Syahrul la.Aku tanya"apahal?" dia cerita dekat aku dia dengan kawan-kawan dia main tolak-tolak pintu dekat toilet.Lepas tu dia cakap macam best lak.Dia main lagi.Lepas tu silap tolak pintu tu terkena dia.Tapi aku tau budak ni memang nakal sikit.

Jadi....Janganlah bermain pintu

Monday, April 6, 2009

Kacau bilau

Perlumbaan pada kelmarin telah dihentikan selepas 32 pusingan akibat hujan turun.FIA ( Persekutuan Automobil Antarabangsa ) telah mengambil keputusan untuk tidak meneruskan terus perlumbaan apabila cuaca semakin gelap.SIC ( Sepang International Circuit ) pula tidak sediakan kelengkapan untuk perlumbaan pada sebelah malam.Gara-gara itu perlumbaan dihentikan.Pada dahulu perlumbaan F1 bermula pada jam 3 petang tetapi disebabkan mahu penduduk Eropah lihat perlumbaan jadi dilewatkan 2 jam ke jam 5.Jika perlumbaan dibuat pada jam 3 petang.Mungkin perlumbaan akan diteruskan.

SIC juga kecewa apabila penonton berkurangan sehingga 40 ribu berbanding tahun lalu.Tahun lalu penonton F1 sebanyak 120 ribu pada tahun ini ia berkurangan kepada 80 ribu penonton.SIC juga berkata perlumbaan tahun hadapan akan diadakan pada jam 3 petang.

Pengalaman aku tengok F1 :

Aku dah banyak kali tengok F1 tapi tahun ini ayah tak dipanggil untuk event disana.Maka tak dapat la aku ikut.Tahun lepas ayah aku dapat event jadi aku pun ikut la.Aku kena bangun pukul 6 pagi.Race start jam 3 petang tapi pukul 6 dah keluar.Sampai Sepang aku pun rehat la dekat dalam 1 khemah.Ayah aku tengah sibuk buat kerja dengan kawan-kawan dia nak siapkan kereta untuk driver F1.Jam 2 petang macam tu ayah aku dapat tiket daripada chairman SIC lepas tu ayah aku kasi dekat aku ngan kawan aku suruh pergi duduk dekat tower.Aku bawa beg dalam tu penuh dengan botol air.Nak masuk situ tak boleh bawa air.Lepas tu ayah aku ambik ayah aku masuk.Ayah aku ada pass sebab jadi crew SIC bawa beg lepas masuk dalam ayah aku kasi beg tu balik.Pastu ayah aku balik pergi dekat tempat dia kerja.Aku tengok dalam 25 minit aku tertidur.Bila dah jaga race dah nak habis.Tanya ayah aku kenapa bising-bising pun boleh tidur.Ayah aku cakap " Sebab bising dengan gegar dari kereta F1 tu buat kita letih.Aku pun balik la.Aku balik naik Rolls Royce.

Sunday, April 5, 2009

Dramatik

Perlumbaan di Sepang pada 2009 telah dimenangi oleh Jenson Button daripada Brawn GP yang menggunakan enjin Mclaren Mercedes.Jenson Button yang memenangi perlumbaan sebanyak 2 kali pada musim ini.Button bermula pada petak hadapan sambil diikuti Jarno Trulli daripada Toyota dan Sebastien Vettel daripada RBR-Renault namun dikenakan penalti 10 petak kebelakang.Aku yang selalu menonton Formula 1 diMalaysia kali ini tidak dapat kerana Ayah aku tak jadi crew.Apa yang aku tengok dari darjah 3 dahulu yang ini perlumbaan paling teruk apabila bendera merah dikibarkan bermakna perlumbaan perlu dihentikan.Perlumbaan dihentikan apabila cuaca buruk dan banyak pemandu F1 terbabas.Perlumbaan ini dilewatkan selama 2 jam daripada waktu asal pada jam 3 kerana cuaca panas.Kimi Raikkonen yang bermula pada ke-8 sementara rakan sepasukannya Felipe Massa tidak menaiki podium sama juga dengan Mclaren Mercedes yang bermula pada petak ke-13 dan 14.Jenson Button memenangi perlumbaan sementara diikuti oleh Nick Heidfeld daripada BMW.Timo Glock pula menduduki tempat ke-3.

Berikut adalah senarai kedudukan :

1.Jenson Button - Brawn GP
2.Nick Heidfeld - BMW Sauber
3.Timo Glock - Toyota
4.Jarno Trulli - Toyota
5.Rubens Barrichello - Brawn GP
6.Mark Webber - RBR-Renault
7.Lewis Hamilton - Mclaren Mercedes
8.Nico Rosberg - William Toyota
9.Felipe Massa - Ferrari
10.Sebastian Bourdais - STR-Ferrari
11.Fernando Alonso - Renault
12.Kazuki Nakajima - William-Toyota
13.Nelson Piquet - Renault
14.Kimi Raikkonen - Ferrari
15.Sebastien Vettel - RBR-Renault
16.Sebastien Buemi - STR-Ferrari
17.Adrian Sutil - Force India
18.Giancarlo Fischella - Force India
Out - Robert Kubica - BMW Sauber
Out - Heikki Kovalainen - Mclaren Mercedes

Disebabkan perlumbaan hanya separuh apabila bendera merah dikibarkan pada pusingan yang ke-23.Mata yang diperolehi hanya separuh.

Mata Kategori Pengeluar :

Brawn GP - 25 mata
Toyota - 16.5 mata
BMW Sauber - 4 mata
Renault - 4 mata
William Toyota - 3.5 mata
STR-Ferrari - 3 mata
RBR-Renault - 1.5 mata
Mclaren Mercedes - 1 mata
Force India - 0 mata
Ferrari - 0 mata

Lagi berita F1...Esok

Thursday, April 2, 2009