Monday, March 9, 2009

Penat

Dalam masa 11 hari ( 224 jam ) aku menghabiskan 1 hari ( 24 jam ) berada didalam kereta untuk pulang kekampung dan kerumah aku balik.Sungguh memenatkan.Aku baru sahaja pulang dari kampung halaman aku.Disana tiada akses internet jadi aku tidak dapat mengupdate blog aku ni.Sampai ada orang kata aku ni dah menganggur.Aku balik kesini aku teringat kata-kata Ustaz Ashrof bahawa 1 hari dibahagikan dengan 3 iaitu beribadat,rehat dan belajar.Jadi aku membuat kajian tentang apa yang anda lakukan dalam masa sehari.

8 :00 jam tidur
9 :00 jam belajar
0:30 jam beribadat
1:00 jam Makan
0:30 mandi dll

7 jam free
17 jam / 24 jam

24 jam x 7 = 168 jam

8 jam x 7 = 56 jam semingu anda tidur
9 jam x 5 = 45 jam seminggu anda belajar = 30 jam anda berada disekolah
setengah jam x 7 = 3 jam 30 minit seminggu anda beribadat
1 jam x 7 = 7 jam seminggu anda makan
setengah jam x 7 = 3 jam 30 minit seminggu anda mandi
7 jam x 7 = 49 jam seminggu anda bebas membuat apa-apa.

168 jam
115 jam anda perlu melakukan perkara-perkara asas
49 jam anda bebas melakukan apa-apa

1/4 daripada 1 hari anda berada disekolah = 6 jam disekolah
1/3 anda tidur = 8 jam

* Kajian adalah simple sahaja

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan Komen